logo

Auteurs komen in opstand tegen gebruik van hun boeken door Meta voor AI-training

Schrijvers uit het Verenigd Koninkrijk en andere landen komen in verzet tegen techgigant Meta. Ze protesteren omdat het bedrijf mogelijk miljoenen boeken zonder toestemming gebruikt voor het trainen van zijn kunstmatige intelligentie (AI). Een onderzoek door tijdschrift The Atlantic onthulde dat Meta toegang had tot piratenboeken via de website LibGen voor het trainen van Llama.


Jack Strange bereikte vorig jaar zijn droom toen hij een uitgeversdeal kreeg voor zijn debuutroman. Hij ontdekte echter dat zijn eerder zelfgepubliceerde werken zonder toestemming op LibGen waren geplaatst. "Er is altijd iets wat je kunt doen. Je kunt niet zomaar zeggen 'jammer dan'. Je moet je uitspreken en terugvechten", aldus Jack Strange aan BBC Newsbeat.


Enorme hoeveelheden gegevens

Llama is een groot taalmodel, vergelijkbaar met ChatGPT en Gemini. Deze systemen worden gevoed met enorme hoeveelheden gegevens en leren patronen herkennen. Critici stellen dat deze modellen niet echt 'denken' en vaak fouten presenteren als feiten. Techbedrijven beweren meer gegevens nodig te hebben om de systemen betrouwbaarder te maken, maar makers willen daarvoor betaald worden.


Een woordvoerder van Meta liet aan BBC Newsbeat weten dat het bedrijf 'baanbrekende AI heeft ontwikkeld die zorgt voor geweldige innovatie, productiviteit en creativiteit voor mensen en bedrijven'. Het bedrijf voegde toe dat 'eerlijk gebruik van materiaal met auteursrecht hiervoor van vitaal belang is' en dat Meta AI wil ontwikkelen die iedereen ten goede komt.


Werk gestolen
Abie Longstaff van de Society of Authors, een vakbond voor schrijvers en illustratoren, zegt dat haar werk ook is gestolen voor het trainen van AI. "Grote taalmodellen werken door voorspellingen te doen. Ze willen onze stem, onze expressie, onze stijl. Iemand kan op een van deze sites gaan en zeggen 'schrijf een boek in de stijl van Abie Longstaff' en ze schrijven het in mijn stijl, met mijn stem", legt Abie Longstaff uit.


"Het bedrijf heeft onze boeken genomen en gebruikt om geld te verdienen. Het heeft geld, maar in plaats van ons te betalen voor ons intellectueel eigendom, in plaats van een woord te licentiëren, neemt het alles gratis."

LAATSTE AI-NIEUWS

Het Microsoft-logo groot op een bruine wand.
4 april 2025
Microsoft schroeft zijn uitbreidingsplannen voor datacentra terug in meerdere regio's. Het techbedrijf stelt zijn investeringen bij door veranderende vraag naar AI- en clouddiensten. Microsoft heeft projecten uitgesteld of teruggetrokken in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Indonesië en verschillende locaties in de VS. Als marktleider in commerciële AI wordt de infrastructuuruitgave van Microsoft nauwlettend gevolgd door beleggers. Dit komt vooral door de samenwerking met OpenAI. De beslissing om de ontwikkeling van datacentra te vertragen wekt zorgen over de langetermijnvraag naar AI-diensten en cloudcomputing. Problemen met bouw en stroomvoorziening De precieze redenen achter deze terugtrekking blijven onduidelijk. Er wordt gespeculeerd over problemen met bouw en stroomvoorziening. Ook een herwaardering van verwachte AI-werklast speelt mogelijk een rol. Sommige analisten zien dit als teken dat de verwachte vraag naar AI-diensten de grote investeringen niet rechtvaardigt. Een Microsoft-woordvoerder bevestigt de bijstellingen maar geeft geen details. "We plannen onze datacentrumcapaciteit jaren vooruit. Zo zorgen we voor voldoende infrastructuur op de juiste plekken. De aanpassingen tonen de flexibiliteit van onze strategie terwijl de vraag naar AI blijft groeien." Marktspanningen Ondanks de recente marktspanningen houdt Microsoft vol dat zijn clouduitbreidingsplannen op schema liggen. "Hun relatie met OpenAI is veranderd", aldus Michael Intrator, CEO van CoreWeave. "Het is logisch dat er dan aanpassingen volgen."
Face-off tussen de twee chatbots die elkaar van nabij aankijken.
4 april 2025
OpenAI en Anthropic proberen studenten voor zich te winnen met nieuwe gratis AI-diensten. Beide AI-bedrijven kondigden deze week bijna identieke onderwijsinitiatieven aan. Anthropic lanceerde woensdag zijn eerste grote academische programma, terwijl OpenAI donderdag volgde met soortgelijk nieuws. Anthropic introduceerde 'Claude voor Onderwijs', een speciale versie van zijn chatbot voor universiteiten. Het bedrijf sloot samenwerkingen met Northeastern University, London School of Economics en Champlain College. Ook gaat het samenwerken met Internet2 en Instructure om de toegang tot AI-tools in het onderwijs te verbeteren. Socratische vraagstelling De kern van Anthropics onderwijsaanbod is 'Leermodus', een nieuwe functie die de manier verandert waarop Claude met studenten werkt. In plaats van kant-en-klare antwoorden gebruikt de chatbot een Socratische vraagstelling. "Hoe zou je dit aanpakken?" of "Welk bewijs ondersteunt je conclusie?" zijn voorbeelden van vragen die Claude stelt om kritisch denken te bevorderen. OpenAI is al langer actief in het hoger onderwijs. Het bedrijf lanceerde in mei 2024 ChatGPT Edu en vormde vorige maand het NextGenAI Consortium. Voor dit initiatief investeert OpenAI 50 miljoen dollar in AI-onderzoek aan 15 verschillende hogescholen. Nu biedt het bedrijf ChatGPT Plus gratis aan voor alle Amerikaanse en Canadese studenten tot en met mei. Enorme druk "Studenten staan onder enorme druk om sneller te leren en moeilijkere problemen op te lossen. Ze moeten een arbeidsmarkt betreden die steeds meer door AI wordt gevormd", aldus Leah Belsky, vicevoorzitter Onderwijs bij OpenAI. "Hun AI-geletterdheid ondersteunen betekent meer dan alleen laten zien hoe deze tools werken."
Een globe met de noordelijke helft van Afrika naar voren gedraaid.
3 april 2025
Cassava Technologies bouwt de eerste 'kunstmatige intelligentie-fabriek' in Afrika. Het techbedrijf kondigde vorige week een samenwerking aan met chipfabrikant Nvidia. De supercomputers van Nvidia worden vanaf juni geplaatst in datacentra in Zuid-Afrika. Later volgen uitbreidingen naar Egypte, Kenia, Marokko en Nigeria. Afrika blijft achter in de wereldwijde AI-ontwikkeling door gebrek aan rekenkracht. Volgens onderzoek van Zindi heeft slechts vijf procent van de Afrikaanse AI-ontwikkelaars toegang tot computers voor onderzoek. Alex Tsado van Alliance4AI legt uit waarom dit zo belangrijk is. "Als je geen toegang hebt tot GPU's, duurt het vele uren of zelfs dagen om dezelfde oplossingen te bouwen." Onbetaalbaar GPU's (grafische verwerkingseenheden) zijn speciale chips die AI-systemen aandrijven. Deze technologie is vaak onbetaalbaar in Afrika. In Kenia kost één GPU volgens AI4D zo'n 75 procent van het bbp per hoofd. Dat maakt het 31 keer duurder dan in Duitsland. Afrikaanse ontwikkelaars zijn daardoor afhankelijk van buitenlandse clouddiensten. Celina Lee, directeur van Zindi (het eerste competitieplatform voor datawetenschap in Afrika) noemt de komst van lokale datacentra een gamechanger. "Door AI-infrastructuur in Afrika te vestigen, krijgen ontwikkelaars toegang tot betaalbare rekenbronnen en AI-tools. Dit democratiseert AI-ontwikkeling, versterkt lokale ecosystemen en stimuleert innovatie in landbouw, gezondheidszorg en financiële diensten", zegt Lee. Geavanceerde AI-structuur Strive Masiyiwa, de Zimbabwaanse miljardair achter Cassava Technologies, is optimistisch over de mogelijkheden. "Onze AI-fabriek biedt de infrastructuur om deze innovatie op te schalen. We geven Afrikaanse bedrijven, startups en onderzoekers toegang tot geavanceerde AI-infrastructuur om hun gedurfde ideeën om te zetten in doorbraken. Nu hoeven ze niet langer buiten Afrika te zoeken", aldus  Masiyiwa.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht

Share by: