logo

NIEUWS

Reddit-logo sterk ingezoomd zichtbaar op een computerscherm
door Erwin Blatter 15 februari 2025
Het sociale mediaplatform Reddit ziet voor het eerst in bijna twee jaar een daling in het aantal dagelijkse gebruikers. Dit blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van het bedrijf. Reddit had tussen begin 2022 en eind 2023 een sterke positie. Het platform trok meer ingelogde dan niet-ingelogde bezoekers aan. Dit veranderde in het laatste kwartaal van 2023. Steve Huffman, topman van Reddit, wees eerder op verbeteringen aan het platform. "Het product is beter geworden", zei hij tijdens de eerste presentatie van bedrijfsresultaten. Hij voegde daar direct aan toe dat de groei vooral kwam door meer verkeer via Google. Samenwerkingsovereenkomst Z oekgigant Google sloot vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst met Reddit op het gebied van kunstmatige intelligentie. Deze deal zou het platform kunnen schaden. Het bedrijf waarschuwde hier zelf al voor in zijn beursgang-documenten. "De veranderingen in zoekmachine-algoritmes kunnen een negatieve invloed hebben op ons websiteverkeer en uiteindelijk onze bedrijfsvoering", schreef Reddit in deze documenten. Deze voorspelling lijkt nu uit te komen. De aandelenkoers van het bedrijf daalde deze week met ongeveer 9 procent na de teleurstellende resultaten.
AI-robot bij een cirkel die in de lucht zweeft met daarin de letters AI.
door Erwin Blatter 14 februari 2025
Een nieuwe studie toont aan dat kunstmatige intelligentie (KI) nauwkeuriger operatieverslagen kan schrijven dan artsen. Het systeem bekijkt videobeelden van operaties en zet deze om in gedetailleerde verslagen. Onderzoekers testten het KI-systeem tijdens robotgestuurde prostaatoperaties. Ze leerden de computer eerst om verschillende handelingen van chirurgen te herkennen. Voor elke stap van de operatie schreven ze vooraf een beschrijving. Het onderzoeksteam vergeleek 158 operatieverslagen die artsen schreven met verslagen van het KI-systeem. Een team van experts beoordeelde beide versies. In 53 procent van de verslagen van chirurgen zaten fouten. Bij de KI-verslagen was dit 29 procent. Belangrijke afwijkingen die invloed kunnen hebben op de nazorg kwamen minder voor in KI-verslagen. Deze fouten zaten in 27 procent van de artsenverslagen. Bij KI-verslagen was dit 13 procent.  "Deze technologie kan de werkdruk verminderen en de nauwkeurigheid van operatieverslagen verbeteren. Ook zorgt het voor meer transparantie in de chirurgische documentatie", zegt het onderzoeksteam in het vakblad Journal of the American College of Surgeons.
Personen in een digitale omgeving actief op dating-apps
door Erwin Blatter 14 februari 2025
Datingapps gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om gebruikers te helpen. Maar niet iedereen is blij met deze ontwikkeling, blijkt uit nieuw onderzoek. Apps als Hinge en Tinder hebben AI-functies toegevoegd aan hun platforms. Hinge heeft een digitale coach die helpt bij het schrijven van profielteksten. Tinder gebruikt AI om de beste profielfoto's te kiezen. Ook buiten de grote platforms ontstaan nieuwe AI-toepassingen voor dating. Er zijn chatbots die flirttips geven. Het programma Blush laat mensen oefenen met relaties. De app simuleert gesprekken met kunstmatige partners. Uit onderzoek van datingapp FindingTheOne blijkt dat veel singles zorgen hebben. Ze vrezen dat AI het moeilijker maakt om echte van nepprofielen te onderscheiden. Van de 1500 ondervraagden maakt 78 procent zich hier zorgen over. "AI kan de doodsteek worden voor online dating", zegt Simon Prockter, oprichter van FindingTheOne. "Mensen hebben nu al moeite om te vertrouwen wat ze online zien. AI maakt dit alleen maar erger", vertelde hij.
Man staat in laboratorium voor een gigantische zwevend brein.
door Erwin Blatter 14 februari 2025
Chinese technologiebedrijven zetten deze week belangrijke stappen in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Baidu maakt zijn chatbot gratis en Alibaba sluit een deal met Apple. Baidu kondigde aan dat zijn Ernie Bot vanaf 1 april kosteloos beschikbaar wordt. De chatbot draait op het ERNIE 4.0-model (een systeem voor het verwerken van taal). Het bedrijf vraagt nu nog ongeveer 8 dollar per maand voor de dienst. De gratis versie krijgt een nieuwe functie genaamd "Deep Search". Deze tool helpt gebruikers bij het denken en plannen. Het systeem kan ook andere programma's aansturen. Baidu wil hiermee concurreren met DeepSeek, een andere Chinese AI die veel gebruikers trekt. De huidige versie van Ernie Bot heeft al 430 miljoen gebruikers. Zij stellen dagelijks meer dan 1,5 miljard vragen aan het systeem. Het bedrijf vraagt wel veel persoonlijke gegevens bij registratie, zoals apparaatgegevens en netwerkinformatie.  Alibaba maakte ook groot nieuws bekend. Jim Tsai, medeoprichter van het bedrijf, vertelde tijdens een bijeenkomst in Dubai dat Apple kiest voor Alibaba's AI. "Apple gaat onze technologie gebruiken voor zijn diensten in China", zei Tsai.
AI in een rode en blauwe cirkel die staat afgebeeld voor een wereldkaart.
door Erwin Blatter 13 februari 2025
De regeringen van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben een wereldwijd AI-akkoord afgewezen. Dit gebeurde tijdens de laatste dag van de AI Action Summit in Parijs. Politici uit beide landen pleiten juist voor minder regels rond kunstmatige intelligentie. Eenenzestig landen hebben het akkoord wel ondertekend. Frankrijk, China, India, Japan, Australië en Canada steunen de verklaring voor duurzame kunstmatige intelligentie. Het akkoord wil de digitale kloof tussen rijke en arme landen verkleinen. Vice-president JD Vance van de Verenigde Staten ziet niets in strenge regels. "Te veel regels kunnen een veelbelovende sector kapotmaken. We hebben juist regels nodig die technologie stimuleren", zei Vance tijdens de top. Een woordvoerder van premier Keir Starmer verdedigde de Britse keuze. Het Verenigd Koninkrijk tekent alleen akkoorden die het landsbelang dienen. De regering liet niet weten welke delen van de verklaring problemen opleverden. Sandra Wachter van het Oxford Internet Institute waarschuwt voor te weinig toezicht. Zij ziet regelgeving als bescherming tegen vooroordelen en schade. "Wie heeft echt voordeel bij geen regels? Hoe wordt jouw leven beter als computers zonder uitleg mensen ontslaan?", vroeg Wachter.
Portert van OpenAI-CEO Sam altman bij een logo van het bedrijf.
door Erwin Blatter 13 februari 2025
OpenAI gaat zijn AI-modellen samenvoegen tot één krachtig systeem. Sam Altman, bestuursvoorzitter van OpenAI, kondigde vandaag grote veranderingen aan. Het bedrijf wil zijn producten eenvoudiger maken. Het technologiebedrijf brengt eerst GPT-4.5 uit als laatste eenvoudige model. Daarna volgt GPT-5, dat slimmer nadenkt over complexe vragen. Deze stap komt na stevige concurrentie van het Chinese bedrijf DeepSeek. OpenAI maakt zijn diensten toegankelijker voor gewone gebruikers. Het bedrijf stapt af van dure abonnementen. Ook gratis gebruikers krijgen straks toegang tot GPT-5. Het nieuwe model krijgt spraakbesturing, beeldherkenning en uitgebreide zoekfuncties. Plus- en Pro-gebruikers krijgen toegang tot nog slimmere versies. Gebruikers hoeven niet meer te wisselen tussen verschillende systemen. "We willen onze plannen beter delen met het publiek. Ook maken we ons aanbod veel simpeler", vertelde Altman tijdens de aankondiging.
Twee mensen bij zwevende hersenen in het midden van een control room.
door Erwin Blatter 13 februari 2025
OpenAI heeft woensdag nieuwe regels gepubliceerd voor het gedrag van kunstmatige intelligentie. Het document is gegroeid van tien naar drieënzestig pagina's. Iedereen mag deze richtlijnen gratis gebruiken. De nieuwe regels beschrijven hoe AI-systemen moeten omgaan met gevoelige onderwerpen. OpenAI wil drie zaken verbeteren: aanpasbaarheid, openheid en denkvrijheid. Gebruikers moeten zelf kunnen kiezen hoe streng hun AI is. Het bedrijf wil dat AI-systemen eerlijker worden in hun antwoorden. De systemen moeten niet altijd proberen aardig te zijn. Ze moeten durven tegenspreken als gebruikers fouten maken. Joanne Jang werkt bij het gedragsteam van OpenAI. Zij benadrukt dat gebruikers zelf keuzes kunnen maken. Het bedrijf bewaakt wel de veiligheid van het systeem. "We kunnen niet één systeem maken dat voor iedereen perfect werkt. We laten mensen daarom zelf kiezen hoe streng hun AI moet zijn", zei Jang tijdens de presentatie.
Illustratie van een chatbot temidden van hersenen en ai-gerelateerde symbolen.
door Erwin Blatter 13 februari 2025
Vier grote AI-chatbots maken regelmatig ernstige fouten bij het samenvatten van nieuws. Dit blijkt uit onderzoek van de BBC. De onderzoekers testten ChatGPT, Copilot, Gemini en Perplexity. De chatbots moesten honderd nieuwsberichten samenvatten voor het onderzoek. Bij meer dan de helft van de antwoorden vonden de onderzoekers grote problemen. Bijna twintig procent bevatte feitelijke fouten. De systemen maakten opvallende vergissingen. ChatGPT noemde een verkeerde sterfdatum voor Hamas-leider Ismail Haniyeh. Gemini gaf onjuist medisch advies over vapen. Beide systemen noemden oud-politici nog actief. Copilot en Gemini maakten meer fouten dan de andere twee systemen. De chatbots hadden moeite met het verschil tussen meningen en feiten. Ook misten ze vaak belangrijke details. Deborah Turness, hoofd van BBC News, maakt zich zorgen over de bevindingen. "AI biedt geweldige kansen. Maar mensen die antwoorden zoeken, krijgen nu vaak verwarrende onzin voorgeschoteld", zei Turness.
Man praat met AI-bot in computer-omgeving.
door Erwin Blatter 13 februari 2025
Kunstmatige intelligentie presteert beter als het zelf oplossingen mag bedenken. Dit ontdekten onderzoekers van de universiteiten van Hong Kong en Berkeley. Hun bevinding weerlegt een belangrijke overtuiging in het vakgebied. De wetenschappers vergeleken twee leermethoden voor AI-systemen. Bij de eerste methode krijgt het systeem menselijke voorbeelden. Bij de tweede methode leert het door te oefenen. Te veel voorbeelden blijken schadelijk. Het onderzoeksteam gebruikte twee verschillende tests. De eerste test keek naar rekenvaardigheid. De tweede test onderzocht hoe goed systemen kunnen navigeren in een virtuele wereld. Systemen die zelf mochten oefenen, presteerden beter op nieuwe taken. Systemen met veel voorbeelden leerden alleen het nadoen. Dit gold voor zowel tekst als beelden. "Als computers zelf mogen leren, vinden ze vaak verrassende oplossingen. Dit werkt beter dan het maken van dure voorbeelden", vertelden de onderzoekers in hun rapport.
Share by: