logo

Backlinks en linkbuilding voor je site: verbind je blog met succes

Illustratie van twee mannen. De een duwt tegen een klok, de ander tegen een muntstuk, ter illustratie van het nut van linkbuilding en de tijd die het kost.

Veel website-eigenaren willen er niet aan (hoeven) denken, maar ze zijn essentieel in jouw online strategie: backlinks vergaren. Ze zijn immers de ruggengraat van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een sterk backlinkprofiel versterkt je online autoriteit. Dat kan leiden tot betere posities in de zoekresultaten. Zie daar waarom linkbuilding cruciaal is: het levert je meer websitebezoekers op.


Ik zal het maar meteen bekennen: ik heb een enorme hekel aan linkbuilding. Oftewel: leuren (zeuren?) om een backlink van een andere, autoritatieve website naar de mijne.


Google vindt ze erg fijn. En daarmee ik ook. En als ik de impact op mijn bezoekerscijfers zie, weet ik meteen weer waarom ik aan linkbuilding heb gedaan.


Dat linkbuilden is nog niet zo gemakkelijk, trouwens. Kwalitatieve backlinks verzamelen vereist namelijk een doordachte strategie. Je kunt niet zomaar links van willekeurige bronnen verzamelen en verwachten dat je ranking verbetert.


In tegendeel, het verkrijgen van links van relevante en gerespecteerde websites binnen jouw niche is essentieel.

Het gaat hierbij niet alleen om de kwantiteit van de backlinks, maar vooral om de kwaliteit. Bovendien is het belangrijk om natuurlijke backlinks te stimuleren. Dat zijn backlinks die organisch (als vanzelf) ontstaan doordat anderen jouw content als waardevol zien.


Belangrijkste punten in deze post:

  • Backlinks zijn essentieel voor de SEO van je blog en helpen bij het opbouwen van autoriteit.
  • Een focus op kwalitatieve en relevante backlinks is belangrijker dan enkel de kwantiteit.
  • Natuurlijk verkregen backlinks door waardevolle content hebben de voorkeur.


Wat zijn backlinks en hun rol in SEO

Backlinks zijn de ruggengraat van jouw blogs zoekmachineoptimalisatie, functionerend als stemmen van vertrouwen die de zoekmachine rankings beïnvloeden.


Definitie van backlinks

Backlinks zijn links van externe websites die naar jouw blog verwijzen. Ze functioneren als een aanbeveling naar de inhoud van jouw website. Deze 'stemmen' geven aan dat anderen jouw content waardevol genoeg vinden om te delen, wat bijdraagt aan jouw online reputatie.


Verband tussen backlinks en zoekmachines

Voor zoekmachines zijn backlinks één van de belangrijkste criteria voor de rangschikking van websites in de Search Engine Results Page (SERP). De zoekresultaten dus. Websites met een hoger aantal kwalitatieve backlinks worden vaak ingeschat als meer betrouwbaar en autoritatief. En dat kan weer resulteren in een hogere positie in de zoekresultaten.


Waarom zijn backlinks zo belangrijk voor SEO?

Binnen SEO zijn backlinks cruciaal voor het verbeteren van jouw zichtbaarheid en ranking. Hoe meer hoge-kwaliteit backlinks je hebt, hoe waarschijnlijker het is dat zoekmachines jouw content belangrijk vinden.


Als gevolg hiervan kan een zoekmachine je pagina's hoger positioneren in de zoekresultaten.


Hoe backlinks verzamlen bijdraagt aan jouw website

Backlinks spelen een cruciale rol in hoe zoekmachines de waarde en autoriteit van jouw website beoordelen. Jouw succes in SEO kan hiervan afhangen.


De impact van een kwalitatieve backlink op de autoriteit van je website

Als jouw site een kwalitatieve backlink heeft van een autoritatieve site, zien zoekmachines dit als een teken van vertrouwen en autoriteit. Dit kan zorgen voor een betere positie in de zoekresultaten.


Als jouw website een backlink ontvangt van een hoog aangeschreven site binnen jouw niche, ziet Google dit als een positief signaal.


Linkbuilding als onderdeel van jouw online marketingstrategie

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van deze backlinks en zou een integraal onderdeel van jouw online marketingstrategie moeten zijn. Het niet alleen gaat over het aantal backlinks, maar ook over de relevantie en kwaliteit ervan.


Effectieve linkbuilding-activiteiten leiden tot een natuurlijk linkprofiel dat jouw website helpt te stijgen in de zoekmachineresultaten.


Wat is het verschil tussen een do-follow en een nofollow backlink?

Backlinks kunnen 'do-follow' of 'nofollow' zijn. Do-follow backlinks zijn links die zoekmachines meenemen bij het bepalen van de positie van jouw site. Nofollow backlinks geven aan zoekmachines juist aan dat de link niet mag meetellen voor de ranking.


De webmaster die een link naar jouw website opneemt, kan dit zelf bepalen. 


Waarom bestaat er zoiets als een nofollow-link?

Een nofollow-tag gebruiken is een manier voor webmasters om te sturen hoe zoekmachines omgaan met de links die ze plaatsen. En om hun eigen SEO-strategie te optimaliseren zonder onbedoeld de ranking van andere sites of hun eigen site negatief te beïnvloeden. 


Je zou een link naar een andere website 'nofollow' willen maken om verschillende redenen:

  1. Voorkomen van spam: om te voorkomen dat zoekmachines links volgen die afkomstig zijn van niet-vertrouwde content, zoals gebruikerscommentaren die vatbaar kunnen zijn voor spam. 

  2. Advertenties en gesponsorde links: wanneer je linkt naar een advertentie of een gesponsorde link, zoals een affiliate link, is het aan te raden om een nofollow-tag te gebruiken om aan te geven dat de link mogelijk een commerciële relatie vertegenwoordigt. 

  3. Pagina's met gevoelige informatie: voor links die leiden naar pagina's met gevoelige informatie die je niet wilt laten indexeren door zoekmachines. 

  4. Uitsluiten van endorsement: als je niet direct een website wilt 'endorsen' of aanbevelen, kan een nofollow-link aangeven dat je geen directe vertrouwensband met de site wilt uitdrukken. 

  5. Paginarangschikking en crawl-budget: om te voorkomen dat zoekmachines paginarangschikking (PageRank) doorgeven aan de gelinkte pagina, wat kan helpen bij het beheren van je eigen site's rangschikking. Ook kan het helpen bij het beheersen van het crawl budget, zodat zoekmachines hun tijd niet verspillen aan het crawlen van onbelangrijke links. 

  6. Controle over link juice: om meer controle te houden over de verdeling van 'link juice' of de waarde die door links wordt doorgegeven, wat invloed kan hebben op de SEO-prestaties van de eigen website. 

  7. Regelgeving en richtlijnen: om te voldoen aan de richtlijnen van zoekmachines zoals Google, die verwachten dat webmasters nofollow-tags gebruiken voor betaalde of gesponsorde links om te voorkomen dat deze links de zoekresultaten op een oneerlijke manier beïnvloeden. 

  8. User-generated content: voor links afkomstig van user-generated content zoals forum posts en blog reacties, waarbij de site-eigenaar niet de kwaliteit van de uitgaande links kan garanderen. 

  9. Ontmoedigen van link-spam: door het gebruik van nofollow kunnen webmasters het minder aantrekkelijk maken voor spammers om links op hun website te plaatsen, aangezien deze links geen SEO-waarde zullen overdragen.


Waarom is een goede balans nodig tussen do-follow en nofollow backlinks?

Do-follow links zijn meestal meer gewild omdat ze direct bijdragen aan jouw website's SEO-prestaties. Toch is het belangrijk om een gezonde balans tussen do-follow en nofollow backlinks te hebben.

Dirt komt omdat het een natuurlijk en geloofwaardig linkprofiel aan zoekmachines presenteert. 


Waarom dat zo is heb ik hieronder opgesomd: 

  1. Natuurlijk linkprofiel: een mix van do-follow en nofollow links simuleert een natuurlijk linkprofiel. Zoekmachines kunnen argwaan krijgen als een website alleen do-follow links heeft. Dat kan duiden op manipulatieve linkbuilding-praktijken. 

  2. Vertrouwen van zoekmachines: websites met een gezonde balans tussen do-follow en nofollow links kunnen zoekmachines als meer betrouwbaar zien. Dit omdat het aangeeft dat de site links op een organische en redactionele manier verkrijgt, in plaats van alleen voor SEO-doeleinden. 

  3. Risicobeheersing: door niet alle uitgaande links als do-follow te markeren, kan een website het risico verminderen van associatie met lage kwaliteit of spammy websites, wat de eigen ranking kan schaden. 

  4. Verkeer en engagement: nofollow-links kunnen nog steeds verkeer naar een website leiden en betrokkenheid stimuleren, zelfs als ze geen directe SEO-waarde hebben. Dit kan vooral waardevol zijn als de links afkomstig zijn van hoogwaardige en relevante bronnen. 

  5. SEO-richtlijnen: het volgen van SEO beste praktijken, zoals aanbevolen door Google, betekent het correct toepassen van nofollow op gesponsorde links, advertenties en andere links waarvoor geen PageRank moet worden doorgegeven. Dit helpt om penalties te voorkomen. 

  6. Diversiteit in linktypes: een diversiteit aan linktypes is een indicator van een gezonde website. Het toont aan dat de site op verschillende manieren en om verschillende redenen wordt gelinkt, wat bijdraagt aan de algehele autoriteit en geloofwaardigheid. 

  7. Linkbuilding-strategie: een gemengd linkprofiel kan deel uitmaken van een bredere linkbuilding strategie, waarbij nofollow links worden gebruikt als een eerste stap in het bouwen van relaties met andere websites, die uiteindelijk kunnen leiden tot waardevolle do-follow links. 

  8. Compliance en credibility: als je nofollow tags op de juiste plaatsen (zoals betaalde links of user-generated content) gebruikt, draagt dat bij aan de geloofwaardigheid van je website en laat je zien dat je site zich houdt aan de richtlijnen voor webmasters. 

  9. Bescherming tegen algoritmewijzigingen: zoekmachines veranderen voortdurend hun algoritmen. Een website die te zwaar leunt op do-follow backlinks kan harder getroffen worden door deze wijzigingen dan een website met een gebalanceerd linkprofiel.


Door aandacht te besteden aan de balans tussen do-follow en nofollow links, kun je een robuuste en duurzame SEO-strategie ontwikkelen die de gezondheid en de groei van je website duurzaam ondersteunt.



Illustratie van een man die naar een uurwerk kijkt, waarachter een stapel munten ligt, als symboliek van het effect van SEO.


Creëren van kwalitatieve backlinks

Het creëren van kwalitatieve backlinks is essentieel voor de zichtbaarheid en autoriteit van je blog. Hieronder heb ik opgesomd wat een backlink kwalitatief maakt en hoe je met goede content natuurlijk backlinks kunt aantrekken.


Wat maakt een backlink kwalitatief?

Een kwalitatieve backlink is een link vanaf een andere website naar jouw blog die relevant en afkomstig is van een betrouwbaar, autoritair domein.


De kwaliteit wordt bepaald door verschillende factoren:

  • Relevantie: de link moet afkomstig zijn van een pagina die inhoudelijk overeenkomt met het onderwerp van jouw blog.
  • Autoriteit: websites met een hoge domeinautoriteit geven sterke backlinks.
  • Link-context: de link moet natuurlijk in de tekst passen en waarde toevoegen voor de lezer.
  • Link-attributen: idealiter is de link 'dofollow', wat betekent dat zoekmachines de link volgen en waarde toekennen.


Goede content als magneet voor backlinks

Het creëren van goede content is de meest effectieve methode om kwalitatieve backlinks te verzamelen.


Hier zijn strategieën die je kunt gebruiken:

  1. Schrijf in-depth artikelen: diepgaande en goed onderzochte posts tonen jouw expertise en zijn waardevol voor lezers;
  2. Visuele content: informatieve infographics en boeiende video’s worden vaak gedeeld en gelinkt;
  3. Origineel onderzoek: unieke data of cases presenteren die anderen willen citeren.


Door het produceren van content die relevant en waardevol is, verhoog je de kans dat andere websites naar jouw blog willen linken.


Strategieën voor het verzamelen van backlinks

Succesvol backlinks verzamelen kan aan de hand van uiteenlopende technieken die effectief kunnen zijn voor je blog. In deze paragraaf ga ik in op een aantal specifieke strategieën.


Gastblog en backlinks

Gastblogging is een methode waarbij je een artikel schrijft en publiceert op een andere website of blog. Dit levert niet alleen waardevolle backlinks op, maar kan ook de zichtbaarheid van je eigen blog vergroten.


Begin door websites te zoeken die relevant zijn voor jouw niche en die gastbijdragen accepteren. Zorg ervoor dat de content die je aanlevert van hoge kwaliteit is en echte waarde biedt voor het publiek van de hostwebsite.


Zo kunnen de lezers geneigd zijn jouw blog te bezoeken door te klikken op de link die je hebt opgenomen in je biografie of binnen de tekst van je gastblog. 


Strategie voor linkruil

Bij linkruil sluit je een deal met andere website-eigenaren om links naar elkaars sites te plaatsen. Het is belangrijk dat je een duidelijke strategie hebt voor linkruil en je richt op websites binnen dezelfde branche of niche om relevant te blijven.


Het begint met het onderzoek naar potentiële linkpartners, dan contact leggen, en uiteindelijk een overeenkomst sluiten die voor jullie allebei voordelig is.


Maar wees voorzichtig met massale linkuitwisseling. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Google waardeert natuurlijk ogende linkprofielen.


Hoe kun je natuurlijke backlinks krijgen naar je website?

Natuurlijke backlinks krijgen is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie, omdat sterke backlinks je positie in de zoekresultaten kunnen verbeteren.


Hier een paar manieren waarop je dit kunt bereiken:


  • Hoogwaardige content creëren: zorg ervoor dat je blogposts, gidsen en andere content van hoge kwaliteit zijn. Informatieve en nuttige content wordt vaker gedeeld en leidt eerder tot natuurlijke links.


  • Gastbloggen: door gastartikelen te schrijven voor andere websites in jouw niche, kun je jouw expertise delen met de lezers. Bied waardevolle inzichten en zorg zo op een natuurlijke manier voor een link naar je website.


  • Social media gebruiken: deel je content actief op social media. Als je volgers je posts waarderen, kan dit leiden tot meer shares en backlinks.


  • Interactieve elementen toevoegen: infographics, video's en quizzen kunnen je content aantrekkelijker maken. Daardoor stijgt het 'share-gehalte' en neemt de kans op natuurlijke links toe.


  • Bouw relaties op binnen je niche: netwerk met anderen in je branche. Dit kan leiden tot samenwerkingen en vermeldingen. En die kunnen zich weer omzetten in natuurlijke backlinks.


  • Vergeet de basis niet: correcte spelling en grammatica zijn van cruciaal belang. Fouten kunnen je geloofwaardigheid ondermijnen en zullen anderen minder snel verleiden naar je website te linken.


Door deze aanpak consistent toe te passen, kun je een sterke basis van natuurlijke backlinks opbouwen. Ik beloof je, dat komt op de lange termijn ten goede aan je zichtbaarheid online. 


Hoe analyseer je de kwaliteit van je backlinks

Wanneer je de kwaliteit van je backlinks wilt beoordelen, is er een aantal belangrijke factoren waarop je moet letten. Begin met een backlink checker zoals de gratis Backlinkchecker van Ahrefs. Hiermee identificeer je welke sites naar je blog linken.


Relevante punten om te overwegen:

  • Relevantie van de linking site: backlinks van websites die overeenkomen met het onderwerp van je blog hebben meer waarde. Een link vanaf een autoritaire en gerelateerde website is sterker dan een link vanaf een onsamenhangende pagina.
  • Autoriteit van de website: hoge autoriteitssites geven krachtigere backlinks. Gebruik de backlink checker om de Domain Rating of Domain Authority van deze sites te zien.
  • Achterhaal de ankerteksten: check de ankerteksten (gelinkte tekst in een artikel) en verzeker je ervan dat ze relevant zijn voor jouw blog en niet spammy overkomen.
  • Aantal backlinks: focus niet alleen op kwantiteit. Hoewel een groot aantal backlinks indrukwekkend kan lijken, wegen kwalitatieve backlinks veel zwaarder.
  • Leeftijd van de backlink: oudere backlinks kunnen duiden op een langetermijnvertrouwen.


Checklist voor Analyse

  •  Zoek naar backlinks met de backlink checker;
  •  Controleer de autoriteit van de linkende websites;
  •  Analyseer de relevantie van de linkende content;
  •  Bekijk de ankerteksten voor kwaliteit en relevantie;
  •  Let op het aantal en de leeftijd van backlinks.


Als je deze informatie zorgvuldig verwerkt krijg je een duidelijk beeld van hoe jouw backlinks presteren. Kwaliteit staat dus voorop; een paar goede backlinks kunnen meer invloed hebben dan een grote hoeveelheid lage-kwaliteit links.


Een goede indicator voor de waarde van een banklink is de zogenaamde DR, oftwel Domain Rating. Deze rating wordt officieel niet door Google gehanteerd, maar wel door partijen als Ahrefs, SEMrush en Moz. De rating wordt gehanteerd op een schaal van 0 tot 100, waarin 0 de laagst mogelijke rating vertegenwoordigt en 100 de hoogst mogelijke.


Als je een do-follow link krijgt van 75 of hoger, gefeliciteerd! Dat is een zeer waardevolle link en zou op termijn (vaak na zo'n 90 dagen) ten goede moeten komen aan je positie in Google en aan je websitebezoekers.


Overigens is het niet zo dat één zo'n toplink een verschil van dag en nacht maakt. Het devies luidt: hoe meer hoe beter.


Backlinking en off-page SEO

Backlinking speelt een cruciale rol in de zogeheten off-page SEO (SEO via andere websites). Daarbij staat het verkrijgen van externe links van verschillende kwalitatieve bronnen centraal. Deze links dienen als een soort 'stemmen van vertrouwen'.


Ze maken jouw website betrouwbaarder in de ogen van zoekmachines.


Hoe externe linkbuilding SEO beïnvloedt

Externe linkbuilding verhoogt de autoriteit van je blog. Dat gebeurt door het krijgen van backlinks van relevante en betrouwbare websites. Deze backlinks fungeren als een soort aanbeveling voor jouw content.


Ze kunnen een positief effect hebben op je positie in zoekmachineresultaten.


Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

  • Relevantie: zoek links van websites die inhoudelijk overeenkomen met jouw niche. Google waardeert backlinks die natuurlijk passen binnen de context van de verwijzende pagina.
  • Autoriteit: websites met een hoge domeinautoriteit die naar jou linken, kunnen je eigen domeinwaardering ten goede komen. Gebruik SEO tools als Ahrefs of SEMrush om een indicatie van je domeinautoriteit en die van anderen te krijgen.


Beste practices voor het verkrijgen van backlinks

Er zijn verschillende methoden om backlinks naar je blog te trekken. Onthoud: kwantiteit gaat niet boven kwaliteit.


Hieronder drie essentiële tactieken:

  1. Contentcreatie: creëer waardevolle content die anderen natuurlijk willen delen en waarnaar ze willen linken;
  2. Gastbloggen: schrijf blogs voor andere sites en plaats een link naar je eigen blog in je bio of in de content;
  3. Broken Link Building: zoek naar gebroken links op gerelateerde websites en bied jouw content aan als vervanging.


Door strategisch te werk te gaan met externe links verbeter je jouw positie in de zoekmachines en verstevig je de off-page SEO van je blog.


Linkbuilding uitbesteden

Zoals ik aan het begin van deze post al aangaf, heb ik een hekel aan linkbuilding. Gelukkig zijn er veel bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. Als je het budget er voor (over) hebt, is het een goede optie die zeker zijn vruchten kan afwerpen.


Wanneer doe je dat dan, linkbuilding uitbesteden?


Het kan een goede keuze zijn in de volgende situaties:

  1. Gebrek aan tijd: linkbuilding is een tijdrovend proces dat consistentie vereist. Als je het te druk hebt met andere aspecten van je bedrijf, kan uitbesteden ervoor zorgen dat linkbuilding doorloopt zonder dat het je eigen tijd opslokt.

  2. Expertise: SEO en linkbuilding zijn complexe gebieden die specifieke kennis vereisen. Als je niet over de nodige kennis beschikt, kan uitbesteden aan specialisten je betere resultaten opleveren.

  3. Toegang tot bronnen: professionele linkbuilding diensten hebben vaak toegang tot een breed netwerk van websites en platforms waar ze kwalitatieve backlinks kunnen plaatsen, iets wat individuele website-eigenaren vaak missen.

  4. Kwaliteit van links: het verkrijgen van hoogwaardige backlinks vereist vaak relaties en onderhandelingen. Gespecialiseerde bureaus hebben de ervaring en de vaardigheden om deze links effectief te verkrijgen.

  5. Concurrentie: in een competitieve niche kan het moeilijk zijn om op te vallen. Linkbuilding experts kunnen strategieën implementeren die je helpen de concurrentie voor te blijven.

  6. SEO-resultaten: als je merkt dat je SEO-inspanningen niet de gewenste resultaten opleveren, kan een bureau met expertise in linkbuilding mogelijk verbeteringen aanbrengen.

  7. Risicobeheersing: SEO-bureaus zijn op de hoogte van de laatste richtlijnen van zoekmachines en kunnen ervoor zorgen dat je linkbuilding strategie geen regels overtreedt die tot penalties kunnen leiden.

  8. Schaalbaarheid: als je bedrijf groeit, moet je SEO-inspanningen mee groeien. Een linkbuilding service kan opschalen als dat nodig is, zonder dat je extra personeel hoeft aan te nemen.

  9. Analyse en tracking: professionele diensten bieden vaak uitgebreide tracking en rapportage, zodat je de impact van je linkbuilding inspanningen kunt meten en begrijpen.

  10. Focus op kernactiviteiten: door linkbuilding uit te besteden, kun je je concentreren op de kernactiviteiten van je bedrijf, wetende dat een cruciaal aspect van je online marketing in handen is van experts.

  11. Strategische planning: linkbuilding-bureaus kunnen helpen bij het ontwikkelen van een lange-termijnstrategie die past bij je bedrijfsdoelen, en kunnen deze strategie aanpassen op basis van de veranderende markt en SEO-trends.

  12. Diversificatie: een bureau kan helpen om een meer gediversifieerde linkportfolio op te bouwen, wat kan leiden tot een stabieler en duurzamer SEO-profiel.

  13. Kosten: soms kan uitbesteden kosteneffectiever zijn dan het opbouwen van een intern team, vooral als linkbuilding maar een deel van je marketingstrategie is.


Het is wel belangrijk om te onthouden dat niet alle linkbuilding-diensten gelijk zijn. Zoek dus een betrouwbaar bureau dat ethische en effectieve linkbuilding gebruikt. In lijn dus met de richtlijnen van zoekmachines. Dit om toekomstige SEO-problemen te voorkomen.


Voorkomen van slechte backlinkpraktijken

Het is cruciaal voor je blog om slechte backlinks, die je zoekmachine rankings kunnen schaden, te vermijden en actie te ondernemen tegen ongewenste externe links.


Herkennen van slechte backlinks

Slechte backlinks zijn links van twijfelachtige websites die jouw online reputatie en zoekmachine rankings kunnen beschadigen. Ze komen vaak voor op spamwebsites of domeinen die niets te maken hebben met jouw inhoud.


Dat herkennen is een eerste stap in de bescherming van je blog of website.


Let op de volgende signalen:

  • Domeinreputatie: controleer de autoriteit van de site die naar je linkt. Is het domein betrouwbaar?
  • Relevantie: heeft de verwijzende site inhoud die aansluit bij jouw niche?
  • Linkprofiel: is je backlinkprofiel divers of bestaat het voornamelijk uit laagwaardige sites?


Je kunt verschillende tools gebruiken om het backlinkprofiel van je website te analyseren en slechte backlinks te identificeren, zoals (opnieuw) ahrefs en SEMrush. Ook SE Ranking of MOZ kunnen je hierbij helpen. 


Wat te doen met ongewenste externe links

Het overkomt elke website: slechte of ongewenste externe links.


Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om je website te beschermen:

  1. Contact opnemen met de beheerder van de site en vragen of ze de link willen verwijderen.
  2. Disavow Tool van Google gebruiken: als het verwijderen niet mogelijk is, kun je Google's Disavow Tool gebruiken om aan te geven dat je niet geassocieerd wilt worden met deze backlinks.


Regelmatige controles van je backlinks zijn essentieel. Zo blijf je op de hoogte van je profiel en kun je snel handelen om eventuele schade te beperken.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: