logo

Hoe vaak moet je bloggen voor je bedrijf? Zakelijk succes met content

To blog or not to blog, that's the question. Veel ondernemers worstelen met de vraag: hoe vaak moet ik bloggen voor mijn bedrijf? Helaas is er geen eensluidend antwoord op die vraag. Dat hangt van je situatie af. 


Eerst maar even een kort antwoord op de vraag in de titel van deze post:


Hoe vaak je moet bloggen, hangt af van verschillende dingen.


Denk aan je bedrijfsdoelen, (financiële) middelen en mogelijkheden en de interactie met je publiek. SEO speelt ook een rol; regelmatig bloggen met relevante inhoud helpt je website beter te ranken in zoekmachines.


Dat betekent meer zichtbaarheid en mogelijk meer klanten.


Blog je te weinig, dan mis je kansen op betrokkenheid en kun je minder goed een vaste lezersbasis opbouwen.


Blog je te veel zonder aandacht voor kwaliteit, dan kan dat juist een averechts effect hebben.


Het is daarom goed een consistent schema te hanteren dat past bij je capaciteit om waardevolle content te creëren en tegelijkertijd je SEO te verbeteren.


Wil je de ins en outs kennen? Lees dan verder!


Belangrijkste punten van deze post:



  • De juiste balans in blogfrequentie is cruciaal voor het opbouwen van een loyaal publiek;


  • Het analyseren van de prestaties van je blogs is essentieel om je strategie te verbeteren.


Hoe vaak moet je bloggen voor zakelijk succes?

Voordat ik concreet inga op het antwoord op die vraag, eerst het ware en tegelijkertijd onrealistische antwoord: blog zo vaak als je kunt. Hoe meer hoe beter. Maak van jouw website een online uitgeverij over jouw niche or branche. Blog twintig, dertig keer per week en domineer je markt. 


Ik zei het al, het is niet realistisch en toch klopt het wel. 


Wie heel vaak blogt en zorgt voor kwalitatieve uitstekende content (dit is essentieel!), gaat vroeger of later ‘ranken’ in de zoekmachines op de meest uiteenlopende onderwerpen in zijn of haar niche.


Dat betekent dat je op heel veel onderwerpen gevonden kunt worden en als je het goed doet, versterken al die onderwerpen elkaar


Hou je dat twee of drie jaar vol, en je hebt 500 posts of meer geüpload, sta er dan niet van te kijken dat je 100.000 of meer bezoekers per maand op je site krijgt. Zónder te adverteren. 


Wedden dat je daar een heleboel klanten uit haalt? 


Tot zover het ideale plaatje en de kansen die (vaak) bloggen een bedrijf biedt. 


Terug naar de realiteit.


Als je nadenkt over het succes van je zakelijke blog, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen regelmatig content leveren en het beheren van je tijd en middelen.


Aanbevolen blogfrequentie bij zakelijk bloggen

Aantal keer per week bloggen: een vaak geadviseerde frequentie is om minimaal één tot twee keer per week te bloggen. Hiermee blijf je zichtbaar en relevant voor je doelgroep.


  • Blogs per maand: dit komt neer op ongeveer vier tot acht blogs per maand, afhankelijk van de capaciteit en doelen van je bedrijf.


  • Blogs per jaar: dit komt neer op 48 tot 96 blogs in een jaar.


Als we kijken naar het aantal blogs per jaar: dan heb je dus 48 of 96 onderwerpen meer waarop je gevonden kunt worden, dan wanneer je niet zou bloggen. Niet verkeerd, als je het mij vraagt. 


Hou je dat drie jaar vol, dan heb je bij een frequentie van 8 blogs per maand 288 blogposts online. Dan ga je al echt de diepte in binnen je eigen markt. 


Reken maar dat je aan het eind van die drie jaar een behoorlijke autoriteit op jouw vakgebied hebt opgebouwd in Nederland of Vlaanderen.

En dat je behoorlijk wat verkeer op je website hebt (vele duizenden per maand waar je niet voor hoeft te adverteren). 


Door consistent te publiceren, kan je blog een vast onderdeel worden van je marketingstrategie, waarbij je een betrouwbaar beeld creëert bij je volgers. 


Het gaat om de kwaliteit van de content en de blogfrequentie die je kunt volhouden. Ik benadruk nogmaals volhouden. Want daar gaat het bij 99 van de 100 ondernemers mis. 


En dat is zonde, want houd je het wél vol, dan kunnen de vruchten die je ervan plukt overdadig zijn. Kortom (opnieuw): maak het onderdeel van je marketingstrategie. 


Besteed het uit aan een medewerker of maak er zelf elke week op vaste momenten tijd voor vrij. 


Tijd en middelen voor zakelijk bloggen

Hoeveel tijd bloggen kost, hangt af van verschillende factoren:


  • Complexiteit van de content: hoe ingewikkelder het onderwerp, hoe meer tijd het kost om een blog te maken;


  • Schrijfvaardigheid: ervaring met schrijven kan de tijd die je per blogpost nodig hebt aanzienlijk verminderen;


  • Beschikbare middelen: heb je een team of doe je alles zelf? Meer mensen kunnen meer content maken, maar ook meer coördinatie vereisen.


Het is essentieel om een planning te maken die ruimte biedt voor zowel het creëren als promoten van je blogs. 


Door realistisch te kijken naar hoeveel tijd je hebt en welke middelen je hebt, kun je een effectieve blogfrequentie opstellen die haalbaar is en zakelijk succes ondersteunt.


De rol van bloggen in zakelijk succes

Bloggen kan cruciaal zijn om jouw bedrijf online zichtbaar te maken en een band op te bouwen met potentiële klanten. Het gaat niet alleen om hoe vaak je blogt, maar ook om welke waarde je levert.


Kwaliteit versus kwantiteit in content voor blogs

Hoewel het belangrijk is om regelmatig te bloggen, is de kwaliteit van je blogartikelen van nog groter belang. Een blog tot een succes maken hangt af van hoge kwaliteit content die waardevol en relevant is voor je lezers.


Focus op het creëren van goed onderzochte, informatieve en boeiende blogposts. Hierbij gaat het niet om de kwantiteit, maar om dat ene stukje content dat jouw lezers niet willen missen.


Betrokkenheid en groei van je publiek

Consistente blogs kunnen het aantal bezoekers op je site flink verhogen. Als het gaat om het aantrekken en vasthouden van nieuwe en potentiële klanten, dan is het belangrijk dat je blogs niet alleen informeren, maar ook amuseren en aanzetten tot interactie.


Aantrekken en onderhouden van lezers

Het regelmatig plaatsen van content is cruciaal om lezers te trekken en te behouden. Wanneer jouw blogs inspelen op de behoeftes en interesses van jouw potentiële klanten, zullen ze eerder terugkeren en betalende klanten worden.


Denk aan het volgende:


  • Aantal bezoekers: analyseer welke onderwerpen populair zijn en schrijf hier meer over;


  • Trends en seizoenen: speel in op actuele gebeurtenissen om relevant te blijven.


Probeer een schema op te zetten waarbij je regelmatig blogs plaatst, zodat jouw lezers weten wat ze qua frequentie kunnen verwachten.


Interactie via blogs verhogen

Interactie op je blog verhoogt niet alleen de betrokkenheid van je lezers, maar kan ook potentiële klanten over de streep trekken. 


Twee tips:


  • Vragen stellen: eindig je blogposts met een vraag om discussie uit te lokken;


  • Reacties: reageer op comments om de dialoog aan te gaan en toon dat je geïnteresseerd bent in wat klanten willen.


Door actief te zijn in de interactie via je blog, bouw je een relatie op met jouw publiek en stimuleer je hen om vaker je site te bezoeken.


Analyseren van jouw content en blogprestaties

Om de impact van je blogs te begrijpen, moet je diepgaand kijken naar specifieke prestatie-indicatoren. Dit helpt je niet alleen om te beoordelen hoe je content presteert, maar geeft je ook inzichten om je strategie te verbeteren.


Meten van verkeer en betrokkenheid

Het bijhouden van het aantal bezoekers per maand biedt waardevolle informatie over hoe vaak je blog bezocht wordt


HubSpot heeft tools waarmee je eenvoudig kunt volgen hoeveel mensen je blog lezen, welke posts het populairst zijn, en hoe gedrag van je bezoekers is op je site.


Door te kijken naar betrokkenheid (‘engagement’) zoals gemiddelde tijd op de pagina en interacties zoals reacties en shares krijg je een goed beeld van wat je publiek boeiend vindt.


  • Voorbeeld-metrics om te volgen:

  • Unieke bezoekers;


  • Paginaweergaven;


  • Gemiddelde tijd op pagina;


  • Bouncepercentage;


  • Sociale deelacties.


SEO-resultaten en conversiekansen uit blogartikel

Onderzoek van HubSpot laat zien dat consistent kwalitatieve blogs schrijven leidt tot hogere posities in zoekmachines. Het doel is dat voor een relevante zoekopdracht de beste en meest relevante content bovenaan verschijnt.


Houd bij welke keywords tot de meeste bezoeken leiden en optimaliseer je content hierop. 


Conversies, zoals nieuwsbriefinschrijvingen of aankopen, helpen ook om het succes van je SEO te evalueren.


  • SEO en conversies bijhouden:


  • Aantal en kwaliteit van organische zoekopdrachten;


  • Ranking voor kernzoekwoorden;


  • Conversiepercentages per blogpost;


  • Inkomende links naar je blogposts.


Door je prestaties te analyseren en op basis daarvan bij te sturen, zorg je ervoor dat je blog een effectief onderdeel is van je marketingstrategie.



Heb je geen tijd of zin om te bloggen, maar je ziet wel de noodzaak ervan in? Neem dan contact met me op. 


Ik kan je op diverse manieren helpen. Van topical maps creëren en een contentkalender samenstellen, tot en met zoekwoordonderzoek en het daadwerkelijk schrijven en posten van je blogs!


Veelgestelde vragen


Hoe selecteer je de juiste onderwerpen voor je bedrijfsblog?

Voor het kiezen van de juiste onderwerpen voor je blog is het essentieel dat je weet wat er leeft onder je doelgroep. Gebruik klantfeedback, zoekwoordanalyse en concurrentieonderzoek om onderwerpen te vinden die boeien en waarde toevoegen voor je lezers.


Voor welke doelgroep moet je bedrijfsblog primair geschreven worden?

Je bedrijfsblog moet voornamelijk gericht zijn op je ideale klant. Denk na over wie je producten of diensten koopt en wat hun interesses, pijnpunten en vragen zijn. Door content te creëren die hierop inspeelt, trek je meer van de juiste bezoekers aan.


Wat zijn de hoofddoelen die je wilt bereiken met je bedrijfsblog?

De hoofddoelen van je bedrijfsblog kunnen variëren: merkbekendheid vergroten, je expertise tonen, leads genereren, de relatie met klanten versterken en indirect de verkoop stimuleren. 


Bepaal duidelijke doelen om de impact van je blog te kunnen meten.


Waarom is bloggen belangrijk voor de groei van een bedrijf?

Bloggen kan de online zichtbaarheid van je bedrijf verhogen. Het helpt bij zoekmachineoptimalisatie, bouwt autoriteit op in je branche en dient als een platform om kennis en nieuwtjes te delen, wat kan leiden tot een sterke relatie met je doelgroep.


Hoeveel inkomsten kun je genereren met een bedrijfsblog?

De inkomsten gegenereerd door een bedrijfsblog hangen sterk af van je branche, de frequentie en kwaliteit van je posts, en hoe goed je blog aansluit bij de wensen van je doelgroep. 


Een doeltreffende blog kan leiden tot directe of indirecte inkomsten door het verhogen van de verkoop en klantloyaliteit.


Wat zijn de gemiddelde kosten voor het uitbesteden van blogartikelen?

De kosten voor het uitbesteden van blogartikelen kunnen variëren, afhankelijk van de ervaring van de schrijver en de complexiteit van de onderwerpen. 


Voor de Nederlandse markt kun je denken aan bedragen vanaf enkele tientallen tot honderden euro’s per artikel.

Blauwe, ijzeren AI agent.
door Erwin Blatter 22 februari 2025
Kunstmatige intelligentie maakt opnieuw een belangrijke ontwikkeling door met de komst van AI agents. Deze nieuwe generatie AI-systemen kan zelfstandig beslissingen nemen en handelingen uitvoeren. Experts waarschuwen dat deze vooruitgang zowel indrukwekkende mogelijkheden als grote risico's met zich meebrengt. De huidige AI-systemen werken nog vooral onder menselijk toezicht. Ze geven antwoorden op basis van vooraf geleerde gegevens uit grote taalmodellen. Deze systemen lijken op een baby die geluiden nabootst zonder de betekenis te begrijpen. Tom Barnett, AI-expert, legt uit: "Ze kunnen indrukwekkende menselijke reacties nabootsen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze zelf een meesterwerk als Newtons Principia kunnen scheppen." Fundamentele verandering De nieuwe ontwikkeling zorgt voor een fundamentele verandering. De AI-systemen kunnen nu zelfstandig nieuwe informatie zoeken en verwerken. Ze hoeven niet meer vooraf getraind te worden met grote hoeveelheden gegevens. Microsoft-oprichter Bill Gates voorspelt dat deze ontwikkeling de software-industrie volledig zal veranderen. "Dit wordt de grootste revolutie in computers sinds we overstapten van het typen van opdrachten naar het klikken met een muis", aldus Gates. Deze zelfstandige AI-systemen kunnen dus taken uitvoeren zonder menselijke tussenkomst. Ze verzamelen zelf gegevens, analyseren die en ondernemen actie. Dit gedrag lijkt meer op hoe mensen met hun omgeving omgaan. De systemen zijn niet langer beperkt tot een vaste verzameling gegevens, zoals bij een schaakprogramma of chatbot. Rol van tussenpersoon gaat verloren Deze vooruitgang brengt ook zorgen met zich mee. De systemen worden steeds onafhankelijker van menselijke controle. "We verliezen onze rol als tussenpersoon bij het maken en beheren van het denk- en beslissingsvermogen van AI. Het is alsof een baby niet alleen leert lopen, maar ook direct met hoge snelheid in een auto kan rijden", waarschuwt Tom Barnett. De ontwikkeling gaat verder dan alleen het nabootsen van menselijke communicatie. De nieuwe systemen kunnen zelf leren van hun omgeving en daarop reageren. Dit opent de deur naar toepassingen die tot voor kort ondenkbaar waren. Tegelijk roept het vragen op over veiligheid en controle. Barnett: "Deze technologie vervangt de oude statistische aanpak door iets dat zelf onbekende prikkels kan verwerken en daarop kan handelen. We staan aan het begin van een revolutionaire ontwikkeling waarvan we de gevolgen nog niet kunnen overzien."
De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Share by: