To blog or not to blog, that's the question. Veel ondernemers worstelen met de vraag: hoe vaak moet ik bloggen voor mijn bedrijf? Helaas is er geen eensluidend antwoord op die vraag. Dat hangt van je situatie af.
Eerst maar even een kort antwoord op de vraag in de titel van deze post:
Hoe vaak je moet bloggen, hangt af van verschillende dingen.
Denk aan je bedrijfsdoelen, (financiële) middelen en mogelijkheden en de interactie met je publiek. SEO speelt ook een rol; regelmatig bloggen met relevante inhoud helpt je website beter te ranken in zoekmachines.
Dat betekent meer zichtbaarheid en mogelijk meer klanten.
Blog je te weinig, dan mis je kansen op betrokkenheid en kun je minder goed een vaste lezersbasis opbouwen.
Blog je te veel zonder aandacht voor kwaliteit, dan kan dat juist een averechts effect hebben.
Het is daarom goed een consistent schema te hanteren dat past bij je capaciteit om waardevolle content te creëren en tegelijkertijd je SEO te verbeteren.
Wil je de ins en outs kennen? Lees dan verder!
Belangrijkste punten van deze post:
Voordat ik concreet inga op het antwoord op die vraag, eerst het ware en tegelijkertijd onrealistische antwoord: blog zo vaak als je kunt. Hoe meer hoe beter. Maak van jouw website een online uitgeverij over jouw niche or branche. Blog twintig, dertig keer per week en domineer je markt.
Ik zei het al, het is niet realistisch en toch klopt het wel.
Wie heel vaak blogt en zorgt voor kwalitatieve uitstekende content (dit is essentieel!), gaat vroeger of later ‘ranken’ in de zoekmachines op de meest uiteenlopende onderwerpen in zijn of haar niche.
Dat betekent dat je op heel veel onderwerpen gevonden kunt worden en als je het goed doet, versterken al die onderwerpen elkaar.
Hou je dat twee of drie jaar vol, en je hebt 500 posts of meer geüpload, sta er dan niet van te kijken dat je 100.000 of meer bezoekers per maand op je site krijgt. Zónder te adverteren.
Wedden dat je daar een heleboel klanten uit haalt?
Tot zover het ideale plaatje en de kansen die (vaak) bloggen een bedrijf biedt.
Terug naar de realiteit.
Als je nadenkt over het succes van je zakelijke blog, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen regelmatig content leveren en het beheren van je tijd en middelen.
Aantal keer per week bloggen: een vaak geadviseerde frequentie is om minimaal één tot twee keer per week te bloggen. Hiermee blijf je zichtbaar en relevant voor je doelgroep.
Als we kijken naar het aantal blogs per jaar: dan heb je dus 48 of 96 onderwerpen meer waarop je gevonden kunt worden, dan wanneer je niet zou bloggen. Niet verkeerd, als je het mij vraagt.
Hou je dat drie jaar vol, dan heb je bij een frequentie van 8 blogs per maand 288 blogposts online. Dan ga je al echt de diepte in binnen je eigen markt.
Reken maar dat je aan het eind van die drie jaar een behoorlijke autoriteit op jouw vakgebied hebt opgebouwd in Nederland of Vlaanderen.
En dat je behoorlijk wat verkeer op je website hebt (vele duizenden per maand waar je niet voor hoeft te adverteren).
Door consistent te publiceren, kan je blog een vast onderdeel worden van je marketingstrategie, waarbij je een betrouwbaar beeld creëert bij je volgers.
Het gaat om de kwaliteit van de content en de blogfrequentie die je kunt volhouden. Ik benadruk nogmaals volhouden. Want daar gaat het bij 99 van de 100 ondernemers mis.
En dat is zonde, want houd je het wél vol, dan kunnen de vruchten die je ervan plukt overdadig zijn. Kortom (opnieuw): maak het onderdeel van je marketingstrategie.
Besteed het uit aan een medewerker of maak er zelf elke week op vaste momenten tijd voor vrij.
Hoeveel tijd bloggen kost, hangt af van verschillende factoren:
Het is essentieel om een planning te maken die ruimte biedt voor zowel het creëren als promoten van je blogs.
Door realistisch te kijken naar hoeveel tijd je hebt en welke middelen je hebt, kun je een effectieve blogfrequentie opstellen die haalbaar is en zakelijk succes ondersteunt.
Bloggen kan cruciaal zijn om jouw bedrijf online zichtbaar te maken en een band op te bouwen met potentiële klanten. Het gaat niet alleen om hoe vaak je blogt, maar ook om welke waarde je levert.
Hoewel het belangrijk is om regelmatig te bloggen, is de kwaliteit van je blogartikelen van nog groter belang. Een blog tot een succes maken hangt af van hoge kwaliteit content die waardevol en relevant is voor je lezers.
Focus op het creëren van goed onderzochte, informatieve en boeiende blogposts. Hierbij gaat het niet om de kwantiteit, maar om dat ene stukje content dat jouw lezers niet willen missen.
Consistente blogs kunnen het aantal bezoekers op je site flink verhogen. Als het gaat om het aantrekken en vasthouden van nieuwe en potentiële klanten, dan is het belangrijk dat je blogs niet alleen informeren, maar ook amuseren en aanzetten tot interactie.
Het regelmatig plaatsen van content is cruciaal om lezers te trekken en te behouden. Wanneer jouw blogs inspelen op de behoeftes en interesses van jouw potentiële klanten, zullen ze eerder terugkeren en betalende klanten worden.
Denk aan het volgende:
Probeer een schema op te zetten waarbij je regelmatig blogs plaatst, zodat jouw lezers weten wat ze qua frequentie kunnen verwachten.
Interactie op je blog verhoogt niet alleen de betrokkenheid van je lezers, maar kan ook potentiële klanten over de streep trekken.
Twee tips:
Door actief te zijn in de interactie via je blog, bouw je een relatie op met jouw publiek en stimuleer je hen om vaker je site te bezoeken.
Om de impact van je blogs te begrijpen, moet je diepgaand kijken naar specifieke prestatie-indicatoren. Dit helpt je niet alleen om te beoordelen hoe je content presteert, maar geeft je ook inzichten om je strategie te verbeteren.
Het bijhouden van het aantal bezoekers per maand biedt waardevolle informatie over hoe vaak je blog bezocht wordt.
HubSpot heeft tools waarmee je eenvoudig kunt volgen hoeveel mensen je blog lezen, welke posts het populairst zijn, en hoe gedrag van je bezoekers is op je site.
Door te kijken naar betrokkenheid (‘engagement’) zoals gemiddelde tijd op de pagina en interacties zoals reacties en shares krijg je een goed beeld van wat je publiek boeiend vindt.
Onderzoek van HubSpot laat zien dat consistent kwalitatieve blogs schrijven leidt tot hogere posities in zoekmachines. Het doel is dat voor een relevante zoekopdracht de beste en meest relevante content bovenaan verschijnt.
Houd bij welke keywords tot de meeste bezoeken leiden en optimaliseer je content hierop.
Conversies, zoals nieuwsbriefinschrijvingen of aankopen, helpen ook om het succes van je SEO te evalueren.
Door je prestaties te analyseren en op basis daarvan bij te sturen, zorg je ervoor dat je blog een effectief onderdeel is van je marketingstrategie.
Heb je geen tijd of zin om te bloggen, maar je ziet wel de noodzaak ervan in? Neem dan contact met me op.
Ik kan je op diverse manieren helpen. Van topical maps creëren en een contentkalender samenstellen, tot en met zoekwoordonderzoek en het daadwerkelijk schrijven en posten van je blogs!
Voor het kiezen van de juiste onderwerpen voor je blog is het essentieel dat je weet wat er leeft onder je doelgroep. Gebruik klantfeedback, zoekwoordanalyse en concurrentieonderzoek om onderwerpen te vinden die boeien en waarde toevoegen voor je lezers.
Je bedrijfsblog moet voornamelijk gericht zijn op je ideale klant. Denk na over wie je producten of diensten koopt en wat hun interesses, pijnpunten en vragen zijn. Door content te creëren die hierop inspeelt, trek je meer van de juiste bezoekers aan.
De hoofddoelen van je bedrijfsblog kunnen variëren: merkbekendheid vergroten, je expertise tonen, leads genereren, de relatie met klanten versterken en indirect de verkoop stimuleren.
Bepaal duidelijke doelen om de impact van je blog te kunnen meten.
Bloggen kan de online zichtbaarheid van je bedrijf verhogen. Het helpt bij zoekmachineoptimalisatie, bouwt autoriteit op in je branche en dient als een platform om kennis en nieuwtjes te delen, wat kan leiden tot een sterke relatie met je doelgroep.
De inkomsten gegenereerd door een bedrijfsblog hangen sterk af van je branche, de frequentie en kwaliteit van je posts, en hoe goed je blog aansluit bij de wensen van je doelgroep.
Een doeltreffende blog kan leiden tot directe of indirecte inkomsten door het verhogen van de verkoop en klantloyaliteit.
De kosten voor het uitbesteden van blogartikelen kunnen variëren, afhankelijk van de ervaring van de schrijver en de complexiteit van de onderwerpen.
Voor de Nederlandse markt kun je denken aan bedragen vanaf enkele tientallen tot honderden euro’s per artikel.