Huawei ontwikkelt nieuwe AI-chip om concurrentie met Nvidia aan te gaan

China's technologiebedrijf Huawei werkt aan een nieuwe krachtige processor voor kunstmatige intelligentie. Het bedrijf hoopt hiermee sommige hoogwaardige producten van het Amerikaanse chipbedrijf Nvidia te kunnen vervangen. Dit meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak.


Huawei heeft verschillende Chinese techbedrijven benaderd om de technische haalbaarheid van de nieuwe chip te testen. De chip, genaamd Ascend 910D, is de nieuwste versie in Huawei's reeks van AI-processors. Het bedrijf verwacht de eerste testmodellen van de processor al eind mei te ontvangen.


Massaproductie
De Chinese fabrikant streeft ernaar om met deze nieuwe chip krachtiger te zijn dan Nvidia's H100-model. Reuters meldde maandag dat Huawei al vanaf volgende maand massaproductie plant van zijn geavanceerde 910C AI-chip voor Chinese klanten. Huawei en andere Chinese bedrijven hebben jarenlang moeite gehad om chips te maken die kunnen wedijveren met Nvidia's producten.


De Amerikaanse overheid heeft strikte beperkingen opgelegd aan de verkoop van geavanceerde AI-chips aan China. Washington wil hiermee de technologische ontwikkeling van China afremmen, vooral op militair gebied. Chinese bedrijven kunnen daarom geen toegang krijgen tot Nvidia's nieuwste producten, waaronder de vlaggenschip-chip B200.


Geen commentaar
"De H100-chip werd bijvoorbeeld in 2022 door Amerikaanse autoriteiten verboden voor verkoop in China, nog voordat deze op de markt kwam", schrijft Reuters. Nvidia wilde geen commentaar geven en Huawei reageerde niet onmiddellijk op het verzoek om een reactie van Reuters.

LAATSTE AI-NIEUWS

Twee AI chatbots doen een face off.
28 april 2025
De felle concurrentie in de bloeiende markt voor kunstmatige intelligentie (AI) verplaatst zich naar Amerikaanse rechtszalen. Dit werd afgelopen week duidelijk bij de start van een rechtszaak over de mogelijke opsplitsing van Google's zoekmachine-imperium. Federale rechter Amit Mehta besloot vorig jaar al dat Google een illegaal monopolie heeft in online zoekopdrachten. Nu bepaalt hij of het bedrijf moet worden opgesplitst. De eerste getuigenverklaringen gingen vooral over AI, met bestuurders van ChatGPT-maker OpenAI en AI-startup Perplexity AI die tegen Google getuigden. Mededingingszaken "De toekomst van concurrentie in zoekopdrachten ligt mogelijk in generatieve AI", zei Douglas Litvack, advocaat gespecialiseerd in mededingingszaken bij Jenner and Block. "Dat is een kwestie waarmee de rechtbank moet worstelen." ChatGPT geldt als een van Google's sterkste concurrenten met ongeveer 600 miljoen maandelijkse gebruikers. Google's eigen chatbot Gemini, ontwikkeld door hun AI-afdeling DeepMind, volgt met ongeveer 350 miljoen maandelijkse gebruikers. Federale aanklagers zien Google's enorme verzameling zoekgegevens echter als bedreiging voor nieuwe AI-zoekproducten. Traditionele zoekresultaten "OpenAI's grote taalmodellen die onze technologieën ondersteunen, kunnen niet volledig opschalen zonder toegang tot Google's traditionele zoekresultaten", getuigde Nick Turley, productdirecteur bij OpenAI. Hij voegde toe dat OpenAI interesse heeft in de aankoop van Google's Chrome-browser als de rechter zou besluiten dat deze verkocht moet worden.
Computercode op een scherm, sterk ingezoomd.
27 april 2025
Quantumcomputerbedrijven leren van de fouten uit de AI-industrie en investeren flink in opleidingsprogramma's. Ze willen voorkomen dat ook zij met een tekort aan gekwalificeerd personeel te maken krijgen. Terwijl de vraag naar AI-functies sterk is gestegen, blijft het aantal mensen met de juiste opleiding en kennis achter. Erik Garcell, directeur van quantum enterprise development bij Classiq Technologies, vertelde aan Business Insider dat quantumbedrijven de personeelsproblemen in de AI-industrie nauwlettend volgen. Quantum-lesprogramma's "Bij Classiq hebben we een heel academisch programma dat we nu opstarten, waarbij we samenwerken met universiteiten om quantum-lesprogramma's uit te rollen, omdat niet elke school er een heeft, en bij de scholen die dat wel hebben, proberen we te pleiten voor meer praktijkgerichte lessen", aldus Garcell. Onderzoek van Randstad toont aan dat 75 procent van de bedrijven AI gebruikt en mensen aanneemt voor AI-functies. Toch heeft slechts 35 procent van de werknemers het afgelopen jaar AI-training gehad. Gespecialiseerde AI-vaardigheden PwC meldt dat banen die gespecialiseerde AI-vaardigheden vereisen sinds 2016 met 700 procent zijn gegroeid. Vakblad The Quantum Insider voorspelt dat quantum computing 250.000 nieuwe banen zal creëren in 2030, oplopend naar 840.000 in 2035. Quantum computing ontwikkelt zich snel en trekt grote interesse van techgiganten zoals IBM, Microsoft, Nvidia en Google. Het vakgebied combineert informatica, wiskunde en quantummechanica. De potentiële voordelen zijn onder andere doorbraken in geneeskunde, materiaalkunde en cyberbeveiliging. Bedrijven investeren nu al om een talententekort te voorkomen. Gratis online cursussen IBM biedt samen met startup Q-CTRL gratis online cursussen aan over quantum-algoritmes en foutcorrigerende codes. Ook Google, Pennylane en Microsoft hebben vergelijkbare cursussen met certificaten. "IBM heeft echt vrij veel goede educatieve content voor quantum computing uitgebracht; zij hebben de industrie al heel vroeg gevoed met veel daarvan", zei Garcell. Het Massachusetts Institute of Technology, de University of Chicago en de University of California, Berkeley bieden uitgebreide quantumcursussen. Erik Garcell gaf onlangs een driedaagse cursus aan MIT. "Nu is gewoon een geweldige tijd om content te vinden voor degenen die hun handen vuil willen maken met quantum computing." ChatGPT-moment "In de industrie is er veel gepraat over wanneer we het 'ChatGPT-moment' gaan hebben, waar iedereen zijn hoofd omdraait en zegt: 'Oh, deze technologie bestaat!' waar ze misschien niet wisten dat het eerder bestond. Mensen gaan hun hoofd omdraaien, en het gaat veel lawaai maken - we willen gewoon klaar zijn."
Een AI-gestuurde robot op een blauwe cirkel op de vloer.
27 april 2025
De 77-jarige onderzoeker Geoffrey Hinton werd midden in de nacht wakker met het nieuws dat hij de Nobelprijs voor natuurkunde had gewonnen. De onderzoeker, bekend als de 'Godfather of AI', zei dat hij deze erkenning nooit had verwacht. "Ik droomde ervan om een prijs te winnen voor het ontrafelen van de werking van het brein. Maar ik heb niet ontdekt hoe het brein werkt, maar toch een prijs gewonnen", zei Geoffrey Hinton. Geoffrey Hinton kreeg de prijs voor zijn baanbrekende werk aan neurale netwerken. In 1986 stelde hij een methode voor om het volgende woord in een reeks te voorspellen. Dit concept vormt nu de basis voor de huidige taalmodellen. Steeds meer zorgen Hoewel Geoffrey Hinton gelooft dat kunstmatige intelligentie onderwijs en geneeskunde zal veranderen en mogelijk de klimaatverandering kan helpen oplossen, maakt hij zich steeds meer zorgen over de snelle ontwikkeling. "De beste manier om het emotioneel te begrijpen is dat we zijn als iemand die een heel schattig tijgerwelpje heeft", legde Geoffrey Hinton uit. "Tenzij je heel zeker kunt zijn dat het je niet wil doden als het volwassen is, moet je je zorgen maken." Controle van mensen overnemen De AI-pionier schat het risico dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk de controle van mensen overneemt op tien tot twintig procent. "Mensen hebben het nog niet door, mensen hebben niet begrepen wat eraan komt", waarschuwde hij. Zijn bezorgdheid wordt gedeeld door leiders uit de technologie-industrie zoals Google-topman Sundar Pichai, Elon Musk van X-AI en Sam Altman van OpenAI. Deze bedrijfsleiders hebben allemaal vergelijkbare zorgen geuit. Lobbyen voor minder AI-regelgeving Toch bekritiseert Geoffrey Hinton dezelfde bedrijven omdat ze winst belangrijker vinden dan veiligheid. "Als je kijkt naar wat de grote bedrijven nu doen, dan lobbyen ze voor minder AI-regelgeving. Er is nauwelijks regelgeving, maar ze willen minder", zei Geoffrey Hinton. Geoffrey Hinton lijkt vooral teleurgesteld in Google, waar hij vroeger werkte, omdat het bedrijf zijn standpunt over militaire AI-toepassingen heeft veranderd. Volgens Geoffrey Hinton zouden AI-bedrijven veel meer middelen moeten besteden aan veiligheidsonderzoek - 'zoals een derde' van hun rekenkracht, vergeleken met het veel kleinere deel dat nu wordt gebruikt. Veiligheidsonderzoek CBS News vroeg alle genoemde AI-laboratoria hoeveel van hun rekenkracht wordt gebruikt voor veiligheidsonderzoek. Geen van hen gaf een cijfer. Alle bedrijven zeggen dat veiligheid belangrijk is en dat ze regelgeving steunen, maar ze verzetten zich meestal tegen de regels die wetgevers tot nu toe hebben voorgesteld.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht