Regering Donald Trump duwt Europa om AI-regels te schrappen

De regering van Donald Trump oefent druk uit op Europa. Ze wil dat Europa een regelboek schrapt voor geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Dit regelboek zou ontwikkelaars verplichten om strikte regels te volgen. Het gaat om regels voor transparantie, risicobeheersing en auteursrechten.


De Amerikaanse missie bij de EU heeft de afgelopen weken contact gezocht met de Europese Commissie. Ze stuurde een brief waarin ze bezwaar maken tegen de AI-praktijkcode in zijn huidige vorm. Deze brief ging ook naar verschillende Europese regeringen, zeggen mensen die bekend zijn met de zaak. Thomas Regnier, woordvoerder van de Europese Commissie, bevestigt dat ze de brief hebben ontvangen.


Donald Trump en de EU botsen steeds vaker over de rol van Europa als belangrijkste regelgever voor digitale zaken. Trump heeft de technologieregels en boetes van de EU bekritiseerd. Hij vindt dat deze oneerlijk gericht zijn tegen Amerikaanse bedrijven.

LAATSTE AI-NIEUWS

Het hoofd van een chatbot die menselijke taken kan overnemen.
26 april 2025
Kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt zich razendsnel. De grote vraag is hoe lang het duurt voordat technologie de arbeidsmarkt domineert. Kunstmatige intelligentie verandert de wereldwijde arbeidsmarkt volledig tegen 2050. Dit blijkt uit rapporten van PwC, McKinsey en het Wereld Economisch Forum. Schattingen laten zien dat tot 60 procent van de huidige banen grote aanpassingen nodig heeft door AI. Automatisering en intelligente systemen worden een vast onderdeel van de werkplek. Om relevant te blijven, moet je investeren in vaardigheden zoals kritisch denken en digitale vaardigheid. Kies voor sectoren die bestand zijn tegen AI, zoals gezondheidszorg of onderwijs. Pleit voor omscholingsprogramma's om je carrière te vernieuwen. Toekomst van de economie Ray Dalio, oprichter van hedgefonds Bridgewater, waarschuwt dat de toekomst van de economie afhangt van het evenwicht tussen AI en menselijk potentieel. "Wie zich nu voorbereidt, bepaalt de wereld van morgen", zegt hij. De veranderingen gaan snel. Experts voorspellen dat AI binnen 10 tot 30 jaar de meeste banen zal veranderen. McKinsey berekent dat tegen 2030 dertig procent van de huidige Amerikaanse banen geautomatiseerd kan zijn. Goldman Sachs voorspelt dat zelfs 50 procent van de banen volledig geautomatiseerd kan zijn tegen 2045. Het bedrijf schat ook dat wereldwijd 300 miljoen banen verloren kunnen gaan door AI. Automatisering Sommige banen verdwijnen sneller dan andere. Data-invoer, planning en klantenservice worden nu al overgenomen door chatbots en automatisering. Een studie uit 2024 toont aan dat zestig procent van administratieve taken te automatiseren is. Larry Fink van BlackRock vertelt dat zijn bedrijf backoffice-functies al stroomlijnt met AI. Banen in boekhouding, financiële modellering en data-analyse zijn ook kwetsbaar. Jamie Dimon van JPMorgan waarschuwt dat zijn bank routinematige taken automatiseert. Juridisch werk zoals contracten opstellen en juridisch onderzoek zijn eveneens kwetsbaar. AI-tools automatiseren documentanalyse met 90 procent nauwkeurigheid, volgens een Stanford-studie uit 2025. Grafisch ontwerp, copywriting en basis journalistiek worden bedreigd door AI-tools die content op grote schaal produceren. Een Pew Research-rapport stelt dat 30 procent van mediabanen geautomatiseerd kan zijn tegen 2035. Routinematig programmeren Software ontwikkeling, engineering en data science zijn tweezijdig: AI verhoogt productiviteit maar automatiseert ook routinematig programmeren. Het Wereld Economisch Forum verwacht dat veertig procent van programmeertaken automatiseerbaar is tegen 2040. Zorg en onderwijs blijven langer menselijk. Diagnostische AI en robotchirurgie ontwikkelen zich, maar verpleging en therapie blijven menselijk werk. Een OECD-rapport uit 2024 stelt dat slechts tien procent van onderwijstaken automatiseerbaar is tegen 2040. "Strategisch leiderschap blijft menselijk", benadrukt Jamie Dimon.
Een computerchip van Intel naast een andere chip van een ander merk onder het keyboard op een laptop
25 april 2025
Intel gaat zelf kunstmatige intelligentiechips ontwikkelen. Het bedrijf probeert daarmee de achterstand op marktleider Nvidia in te lopen. De nieuwe topman Lip-Bu Tan presenteerde deze strategie tijdens zijn eerste gesprek met analisten. Intel maakte de afgelopen tien jaar een grote fout door niet in te spelen op de snelgroeiende markt voor AI-chips. Nvidia domineerde ondertussen deze sector. Nu wil Intel dit rechtzetten, maar Tan waarschuwt: "Dit is geen snelle oplossing." Hij gaat bestaande producten aanpassen voor nieuwe AI-trends zoals robots en digitale assistenten. Moeilijke opgave Het wordt een moeilijke opgave. Nvidia verkoopt niet alleen chips, maar complete datacenters met kabels en software. Intel wil nu dezelfde aanpak volgen. Financieel directeur David Zinsner zegt dat Intel voorlopig geen bedrijven meer overneemt. "Onze prioriteit moet nu zijn om de balans beter op orde te krijgen", vertelde Zinsner aan persbureau Reuters. Intel probeerde eerder al AI-bedrijven over te nemen. Tussen 2016 en 2019 kocht het verschillende chipbedrijven: Movidius, Mobileye, Nervana en Habana Labs. Alleen Mobileye was succesvol in zelfrijdende auto's. De andere overnames hielpen Intel niet om Nvidia bij te benen. Complete aanpak "We kiezen voor een complete aanpak om onze producten te vernieuwen", zegt Tan. "We moeten onze producten optimaliseren voor nieuwe AI-toepassingen. We willen het favoriete platform worden voor onze klanten. Dit betekent dat we ons technische denken radicaal moeten veranderen. We moeten ver vooruit denken wat klanten nodig hebben."
Kubussen en ronde vormen in een kleurrijke tunnel met een zwarte pijl op de grond.
25 april 2025
Google geeft meer muzikanten toegang tot zijn Music AI Sandbox. Het programma krijgt nieuwe functies en een verbeterd kunstmatige intelligentiemodel dat muziek kan maken. Muzikanten in de Verenigde Staten kunnen de software nu testen. Het technologiebedrijf ontwikkelt de tools samen met artiesten en producenten. Sinds 2016 onderzoekt Google hoe kunstmatige intelligentie creativiteit kan versterken. Het bedrijf begon toen met het Magenta-project. Het doel was om te ontdekken hoe AI muzikanten kan helpen bij het bedenken van nieuwe ideeën. Music AI Sandbox In 2023 lanceerde Google de Music AI Sandbox. YouTube maakte het programma beschikbaar voor geselecteerde muzikanten via zijn Music AI Incubator. Nu breidt Google de toegang uit. Ook komt er een nieuwe versie van het programma met het Lyria 2-model. Dit is het nieuwste systeem van Google dat muziek kan genereren. Muzikanten gebruiken tegenwoordig verschillende hulpmiddelen. Ze werken met mobiele apps, opnamestudio's en speciale apparatuur. Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker in deze gereedschapskist. Het biedt muzikanten nieuwe manieren om geluid te maken en te experimenteren. Groeiende gemeenschap Google nodigt muzikanten, songschrijvers en producenten uit om de tools te proberen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een speciale website. Het bedrijf wil reacties verzamelen om de software verder te verbeteren. "We zijn benieuwd wat deze groeiende gemeenschap gaat maken met Music AI Sandbox", aldus Google.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht