Actief schrijven is een techniek die ervoor zorgt dat je teksten vlotter en duidelijker worden. En dat helpt je (dus) om je boodschap beter over te brengen. Lees je deze post omdat je graag beter wil leren schrijven, dan is dit één van de belangrijkste artikelen op deze site die je kunt lezen.
Veel mensen hebben de neiging om passief te schrijven, met ingewikkelde zinsconstructies en onnodige hulpwerkwoorden. Gelukkig kun je een passieve zin gemakkelijk actief maken.
Als je maar weet waar je op moet letten. Dat ga ik je hieronder uitleggen, en nog veel meer dingen. Laten we maar eens gaan kijken.
Voordat ik verder inga op actief schrijven en wat dat inhoudt, eerst maar eens een definitie van wat een actieve en wat een passieve zin is.
Een actieve zin is een zin waarin het onderwerp de ‘drager’ is van de handeling. Het onderwerp voert de handeling van het werkwoord uit. In een actieve zin staat dus degene die de handeling verricht voorop. Hij of zij is het onderwerp van de zin.
Een voorbeeld van een actieve zin is: ‘De bakker bakt brood’.
‘De bakker’ is hier het onderwerp omdat hij/zij de handeling van brood bakken uitvoert.
Een passieve zin is een zinsconstructie waarbij het onderwerp van de zin de handeling niet zelf uitvoert, maar die juist ondergaat. In een passieve zin gaat het dus om wat er met het onderwerp gebeurt. En niet om wat het onderwerp doet.
Een voorbeeld van een passieve zin is: ‘Het brood wordt gebakken’ (door de bakker). Hier is ‘het brood’ het onderwerp, het voorwerp van de handeling van bakken (door de bakker).
Hieronder nog
enkele voorbeelden die het verschil duidelijk maken:
Actieve zin | Passieve zin |
---|---|
De slager verkoopt vlees. | Vlees wordt verkocht door de slager. |
Ik schrijf een artikel over actief schrijven. | Er wordt een artikel over actief schrijven geschreven. |
Ik bestel een biertje. | Er wordt een biertje besteld. |
Ik open het raam. | Het raam werd door mij geopend. |
Ze rent door het park. | Er werd door het park gerend. |
In de actieve zin, doet het onderwerp zelf de dus actie, terwijl in de tweede zin het onderwerp de actie ondergaat.
Actief schrijven gaat niet alleen over het onderwerp en de actie. Het gaat ook over hoe je met je lezer communiceert.
Spreek de lezer aan en betrek die bij het verhaal:
Dit soort zinnen maken je tekst persoonlijker en houden de aandacht van de lezer vast. En dat is precies wat we willen bereiken met actief schrijven!
Lezen vereist inspanning. Daarom wil je graag een zo makkelijk leesbare tekst schrijven. Actieve zinnen zijn daarvoor essentieel. In het algemeen kun je stellen dat actieve zinnen zorgen dat je lezer minder snel afhaakt. En een tekst is er tenslotte voor om te lezen.
Er zijn nog vier andere, specifieke voordelen van actieve zinnen:
Voordelen van passieve zinnen veronderstellen impliciet nadelen van passieve zinnen. Dat klopt. Hier zijn die nadelen:
Daarom wordt passief taalgebruik vaak afgeraden, tenzij het een duidelijk communicatief of stilistisch doel dient. Want ja, soms zijn passieve zinnen juist een goed stijl- of hulpmiddel.
Daarover meer verderop in dit artikel.
Vind je het lastig om actieve zinnen te schrijven, weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken of vind je het lastig een passieve zin te herkennen om die actief te maken? Met de drie tips hieronder wordt dat gemakkelijker, zodat ook jij betere teksten kunt schrijven!
Nu je weet wat passieve zinnen zijn, kun je ze herkennen en actief maken.
Hier een aantal tips:
Een passieve zin kun je vaak eenvoudig actief maken. Wel is het dan handig als je ze snel weet te herkennen. Dat is makkelijker dan je misschien denkt.
Spoor de hulpwerkwoorden op. Want hulpwerkwoorden als worden, zijn en hebben spelen vaak (niet altijd!) een rol bij passieve zinnen.
Voorbeeld:
Passief: "De fiets wordt gerepareerd door mij."
Actief: "Ik repareer de fiets."
Zoals je ziet, maakt het gebruik van een actieve zin de tekst directer en duidelijker. De truc is om te kijken wie of wat de handeling uitvoert. Die persoon of dat ding neem je dan als onderwerp van je zin.
Nu is het zo dat je tijdens het schrijven vaak niet doorhebt dat je passieve zinnen gebruikt. Daarom is het handig om na het schrijven even de tijd te nemen om je tekst na te lezen en te controleren op passieve vormen of onnodige hulpwerkwoorden.
Een handig hulpmiddel daarbij is om de zoekfunctie in Word (of een andere tekstverwerker) te gebruiken. Zoek naar ‘zijn’, ‘hebben’ en ‘worden’ of vervoegingen daarvan. Als je zulke woorden tegenkomt, kijk dan of je de zin actiever kunt maken door het onderwerp duidelijker te maken.
Een andere manier om passieve zinnen actief te maken, is door de focus te verleggen naar de handeling of de persoon die de handeling uitvoert.
Hier een paar voorbeelden:
Verder is het goed om ervoor te zorgen dat je zinnen niet te veel hulpwerkwoorden bevatten. In plaats van ‘Ik zou willen proberen om te zwemmen’, kun je beter zeggen: ‘Ik wil proberen te zwemmen’.
Oefening baart kunst. Hoe meer je oefent met actief schrijven, hoe beter je erin wordt.
In een actieve zin staat het onderwerp vooraan in de zin en is de persoon die de actie uitvoert duidelijk. Aan de andere kant leg je in een passieve zin legt juist géén nadruk op de persoon die iets doet.
Bijvoorbeeld: ‘Een ijsje wordt door mij gekocht’. In dit geval is het onderwerp ‘een ijsje’ en wordt er minder nadruk gelegd op wie de actie uitvoert.
Nu vraag je je misschien af: als actieve zinnen zoveel beter zijn dan passieve zinnen, waarom zou ik dan nog passieve zinnen schrijven.
Over het algemeen kun je inderdaad beter zoveel mogelijk actief schrijven, omdat dit begrijpelijker en vlotter is voor de lezer. Maar soms kan passief schrijven beter zijn of kun je gewoon niet anders.
Dit is bijvoorbeeld het geval als je niet weet wie het onderwerp is, als de inhoud van de zin aan niemand in het bijzonder gericht is, maar algemeen geldt (zoals in officiële teksten van een notaris, advocaat et cetera) of wanneer je juist duidelijk wil maken dat iemand iets ondergaat en zelf niets doet of hoeft te doen.
Passief schrijven kan dus nuttig zijn, afhankelijk van de situatie. Het belangrijkste is om altijd duidelijk en begrijpelijk te zijn voor je lezer.
Actief schrijven is essentieel om je verhaal interessant en aantrekkelijk te maken. Allereerst is het belangrijk om duidelijk te zijn over wie of wat iets doet in je zin. Dit zorgt ervoor dat je zinnen praktischer en boeiender zijn. Voor je lezers is het prettiger om te weten wie de actie uitvoert, wat jouw verhaal toegankelijker en helderder maakt.