Interne links zijn de krachtpatsers van search engine optimization (SEO). Ze helpen zoekmachines door de structuur van je website. Doe je dat ‘interlinken’ goed, dan kan je dat zomaar betere ranking van je blogposts én meer verkeer opleveren. Hoog tijd dus om te kijken hoe je dat het best kunt doen!
Het implementeren van effectieve interne links -ook wel on page SEO genoemd - is geen kwestie van zo veel mogelijk links plaatsen. Zoiets moet je zorgvuldig plannen om je lezers en zoekmachines zo goed mogelijk te bedienen.
Lees hieronder hoe dat precies zit!
Belangrijkste punten van deze post:
Een goed doordachte interne linkstructuur kan de SEO en gebruikerservaring van je blog aanzienlijk verbeteren. Door de juiste best practices te volgen, creëer je een navigatienetwerk dat zowel zoekmachines als lezers helpt.
Zorgvuldig ankertekst selecteren helpt zoekmachines het onderwerp van de gelinkte pagina te begrijpen. Zorg voor diversiteit in de woorden in je ankertekst, maar vermijd vage termen zoals 'klik hier'.
Gebruik waar mogelijk beschrijvende en specifieke ankerteksten die relevant zijn voor de doelpagina.
Plaats interne links alleen daar waar ze logisch zijn voor de lezer. De context waarin je ze gebruikt is belangrijk; ze moeten waarde toevoegen en meer inzicht bieden in het onderwerp dat wordt besproken.
Een teveel aan links kan overweldigend zijn en je lezer afleiden. Daarom is het belangrijk om een balans te vinden. Focus dus op kwaliteit boven kwantiteit. Enkele strategisch geplaatste links per alinea is al meer dan voldoende.
Niets is frustrerender dan een gebroken link. Voer regelmatig controles uit, vervang of verwijder links die niet meer werken om een sterke interne linkstructuur en een goede gebruikerservaring te garanderen.
Effectieve interne links zijn essentieel om lezers door een blog te begeleiden en om de pagina's te verbinden ter verbetering van SEO. Hier zijn enkele technieken om dit op een strategische manier te doen.
Zorg ervoor dat de links relevant zijn voor de context en voeg zo waarde toe voor de lezer. Door relevante artikelen met elkaar te verbinden, houd je de lezer langer op je site en kun je autoriteit binnen een onderwerp opbouwen.
Interne links kun je ook inzetten om een ‘intuïtieve navigatie’ te creëren. Het is dan van belang dat je beschrijvende ankerteksten gebruikt. Dit helpt lezers te begrijpen wat ze kunnen verwachten bij het klikken op een link en draagt bij aan een positieve gebruikerservaring.
Het verbinden van nieuwe inhoud met bestaande pagina's kan de zichtbaarheid van oudere artikelen verhogen en biedt meerwaarde voor de lezer door aanvullende informatie aan te bieden.
Het regelmatig bijwerken van oude posts met links naar nieuwe artikelen is een effectieve manier om de interne linkstructuur dynamisch en relevant te houden.
Effectief interne links analyseren begint bij het inzetten van de juiste tools om de navigatiestructuur van je website en SEO-prestaties te versterken. Hieronder heb ik twee cruciale hulpmiddelen uitgelicht.
Google Search Console is een essentiële tool voor elke websitebeheerder die serieus werk maakt van SEO. Met de functie voor het analyseren van interne links krijg je inzicht in hoe pagina's binnen de site naar elkaar linken.
Deze tool laat zien welke pagina's de meeste interne links ontvangen, een indicatie van hun belang in je site-hiërarchie. Dit helpt bij het optimaliseren van de linkwaarde – ook wel ‘link juice’ genoemd - die door je website ‘stroomt’.
Naast Google Search Console, kun je ook baat hebben bij het gebruik van gespecialiseerde SEO-tools zoals Ahrefs, SEMrush of Moz. Deze programma's bieden geavanceerde analyses en visuele weergaven van de interne linkstructuur.
Met deze software kun je niet alleen zien hoe pagina's met elkaar verbonden zijn, maar ook welke pagina's mogelijke kansen bieden om meer interne links te creëren, de gebruikerservaring te verbeteren en eventuele gebroken links te traceren en te repareren.
Zorgvuldig interne links plaatsen in blogposts kan de SEO van je site aanzienlijk verbeteren. Dat komt omdat het de gebruikservaring verbetert en de linkwaarde verdeelt over belangrijke pagina's.
Interne links maken de navigatie voor je bezoekers intuïtiever en verhogen de kans dat ze langer op de website blijven. Duidelijke en relevante links verbeteren de leesbaarheid van je content. Ook geven ze structuur aan je site die zoekmachines helpt te begrijpen welke content waardevol is.
Goede interne linkingstrategieën kunnen de linkwaarde, of link juice, gelijkmatig verdelen en zorgen dat de meest cruciale pagina's meer autoriteit krijgen in de ogen van zoekmachines.
Door je interne links te optimaliseren, versterk je de hiërarchie van je website en komen (een aantal van) je pagina's hoger in de zoekresultaten.
Maak je fouten bij het toevoegen van interne links, dan kan dat een averechts effect opleveren. Hieronder de twee fouten die je beter voorkomt zodat je ze optimaal presteert van je interne links.
Te veel interne links kunnen lezers en zoekmachines overweldigen. De gouden regel is dat interne links relevant moeten zijn en waarde moeten toevoegen aan de inhoud.
Als vuistregel geldt: gebruik niet meer dan één interne link per alinea. Focus op het plaatsen van links die echt bijdragen aan het onderwerp en de leeservaring verbeteren.
Voor zoekmachines is diversiteit in ankertekst belangrijk om de context van links te begrijpen. Daarom is variëren met ankerteksten essentieel.
Vermijd het steeds herhalen van dezelfde ankerteksten en kies omschrijvingen die duidelijk maken wat lezers kunnen verwachten als ze op een interne link klikken.
Door hierin de juiste balans te vinden, help je zoekmachines bij het zoeken naar interne links en het indexeren van je content.
Een effectieve implementatie van interne links kan de structuur en SEO-prestaties van blogposts verbeteren. Hieronder lees je hoe je interne links kunt toevoegen en onderhouden voor optimale resultaten.
Volg bovenstaande en je interne links kunnen je helpen bij het verbeteren van de navigatie op je site. Alle interne links samen vormen zo een netwerk dat zoekmachines helpt bij het bepalen van de hiërarchie en relevantie van content.
Om te voorkomen dat een zoekmachine je interne linkstructuur als spam ziet, is het belangrijk dat jouw interne links relevant zijn en je ze logisch plaatst binnen de content. Zorg voor een natuurlijke flow in je blogpost. Vermijd ook overmatig gebruik van ‘exacte match ankerteksten’.
Voor de SEO van je site adviseer ik om tussen de twee en vijf interne links per blogpost te gebruiken, afhankelijk van de lengte en complexiteit van het artikel. Belangrijk is dat de links toegevoegde waarde bieden aan de lezer en relevant zijn voor het onderwerp.
Om interne links te analyseren met Ahrefs, kun je gebruikmaken van de Site Audit-functie, die een overzicht geeft van de interne linkstructuur. Ahrefs helpt ook om broken links te traceren en kansen te vinden voor nieuwe interne links.
Effectieve technieken om blogposts te interlinken zijn het gebruik van ankerteksten die de inhoud van de doelpagina beschrijven, en het linken vanuit waardevolle content zodat lezers kunnen doorklikken voor meer informatie over gerelateerde onderwerpen. Dit verbetert niet alleen de SEO, maar ook de gebruikerservaring.