logo

Veelgemaakte taalfouten en hoe je spelfouten vermijdt

Gum op een wit veld ter illustratie van een blogpost over veelgemaakte schrijffouten in het Nederlands.

Goed schrijven is een vak apart. Zelfs de meest ervaren schrijvers maken weleens fouten. In deze blog deel ik een aantal veelgemaakte schrijffouten, zodat jij ze in de toekomst kunt vermijden. Want of je nu teksten schrijft voor je werk, je blog of iets anders, een vlotte en foutloze tekst maakt indruk.


'Wat maakt het nou uit, die dt-fout? Als mensen maar weten wat ik bedoel.' Iedereen heeft die zinnen of iets wat erop lijkt weleens gehoord in zijn of haar leven. En ergens kun je er nog best inkomen. Want ook schriftelijke communicatie gaat over effectief een boodschap overbrengen. Dat die goed begrepen wordt en duidelijk is. Als daar een spelfout in staat, dan staat het de boodschap niet in de weg. 


Eens.


En toch is het handig, nee belangrijk, om de regels wel goed te kennen.


Al was het maar omdat een spelfout, zeker als het er meerdere zijn, onprofessioneel overkomt. In een zakelijke context heb je dat natuurlijk liever niet. Bovendien kunnen sommige taalfouten leiden tot verkeerde interpretaties. 


Belangrijkste punten van deze post:


  • Veelvoorkomende schrijffouten kunnen de duidelijkheid van tekst beïnvloeden;


  • Herkenning en correctie van veelgemaakte fouten zijn essentieel voor effectieve communicatie;


  • Praktische strategieën zijn beschikbaar om de nauwkeurigheid van de Nederlandse taal te verbeteren.


Meest gemaakte taalfouten en hun correcties

In het Nederlands worden bepaalde fouten vaak gemaakt. In deze sectie heb ik de meest gemaakte fouten op een rijtje gezet zodat je ze voortaan kunt herkennen en corrigeren. 


Dt en tijdsvormen

De absolute nummer één van de meeste mensen: dt-fouten. Werkwoorden vormen vaak een struikelblok. Dan gaat het met name de dt-fouten in de tegenwoordige tijd en bij voltooide deelwoorden


Gelukkig is het niet al te moeilijk.


Hoe zat het ook alweer?


1. Bij tegenwoordige tijd: als de stam van het werkwoord eindigt op een d, blijft die onveranderd voor de hij/zij/het-vorm in de tegenwoordige tijd (de stam van een werkwoord is het deel van het werkwoord dat overblijft als je de uitgang (-en of -n) weghaalt).

  • Voorbeelden: 'hij vindt' en 'hij antwoordt'.


Een ezelsbruggetje voor de juiste schrijfwijze is het vervangen van het werkwoord door een werkwoord dat eindigt op een t.

Klinkt het juist? Dan schrijf je ook een t. Zoals 'hij loopt' en hij 'werkt'. 


2. Hoe zat het ook alweer met de vervoeging van voltooid deelwoorden?


Het is nog steeds niet moeilijk, maar het heeft wel wat meer uitleg nodig: 


Bij de vervoeging van het voltooid deelwoord is het handig om 't kofschip te gebruiken. Dit ezelsbruggetje helpt je bepalen of een werkwoord een 'd' of een 't' krijgt in het voltooid deelwoord.


Dat zit zo:

Eindigt de werkwoordsstam op een medeklinker uit 't kofschip (t, k, f, s, ch, p), dan krijgt het voltooid deelwoord een 't'.

  • Voorbeeld: Ik heb gewerkt (stam eindigt op k)

Eindigt de werkwoordsstam niet op een medeklinker uit 't kofschip, dan krijgt het voltooid deelwoord een 'd'.

  • Voorbeeld: Ik heb gelopen (stam eindigt niet op t,k,f,s,ch,p)


Bij onregelmatige werkwoorden verandert de stam en krijgt het voltooid deelwoord geen 't' of 'd'. 


Meervoudsvormen

Het vormen van de meervoud kan verwarring veroorzaken, met name bij woorden die in het enkelvoud op een klinker eindigen. Voeg een s toe als de klinker kort klinkt, en gebruik 's (apostrof-s) als het woord anders moeilijk uit te spreken is, zoals bij "baby's".


Bij bezittelijke voornaamwoorden (die aangeven van wie iets is) is het belangrijk om te weten wanneer je een apostrof gebruikt. Zo schrijf je 'Anns boek' maar 'Anna's agenda'.


Aaneenschrijving en samentrekking

Samengestelde woorden worden in het Nederlands aaneengeschreven. Dit creëert lange woorden, maar is essentieel voor de correcte spelling en betekenis. Zo betekent 'rodelantaarndrager' iets anders dan 'rode lantaarndrager'.


In het eerste voorbeeld bedoel je iemand die een rode lantaarn draagt (in sportverslaggeving vaak gebruikt om de nummer laatst in een competitie aan te duiden). In het tweede voorbeeld stel je dat de lantaarndrager rood van kleur is. Een essentieel verschil dus.


Voor samentrekking is de vuistregel dat je alleen samentrekt als de delen van de samengestelde zin dezelfde functie hebben.

  • Voorbeeld: 'Zij kan zingen en piano spelen'.


Maar wat is dan een verkeerde samentrekking?

  • Voorbeeld: Hij heeft een medaille en daar hard voor getraind.


De samentrekking is hier verkeerd omdat het werkwoord 'heeft' in het eerste deel van de zin ('Hij heeft een medaille') en het werkwoord 'getraind' in het tweede deel van de zin ('daar hard voor getraind') niet op dezelfde manier kunnen worden gecombineerd.


In het eerste deel is 'heeft' het hoofdwerkwoord en in het tweede deel is 'getraind' het hoofdwerkwoord.


In het Nederlands moet bij een correcte samentrekking het weggelaten werkwoord in beide delen van de zin dezelfde vorm en functie hebben.


In dit geval zou je 'heeft' moeten herhalen om de zin correct te maken:


- Juist: Hij heeft een medaille en (hij) heeft daar hard voor getraind.


Door het werkwoord 'heeft' te herhalen, wordt duidelijk dat 'hij' zowel de medaille heeft ontvangen als hard heeft getraind, en wordt de foutieve samentrekking gecorrigeerd.


Kapitalisatie en leestekens

Hoofdletters gebruik je bij het begin van zinnen, voor namen en titels. In sommige gevallen gebruik je ze ook bij specifieke feestdagen en geografische aanduidingen.


Sowieso is er een duidelijke trend in het Nederlands om zaken die we belangrijk vinden met een hoofdletter te schrijven. Dat terwijl dat niet nodig is.


Je vindt dat veel in sportverslagen, waar wereldkampioen of 'titel' maar wat graag met een hoofdletter worden geschreven. Deze twee woorden zijn geen namen, titels of geografische aanduidingen, maar 'gewone' zelfstandig naamwoorden. Dus schrijf je ze met een kleine letter.


Toch is dat niet nodig. Het gaat hier om twee zelfstandige naamwoorden. Die schrijven we niet met een hoofdletter. 


Bij leestekens zoals komma's en punten, is het goed erop te letten dat ze helpen bij de structuur van de taalkundige eenheid en dat ze niet willekeurig weggelaten of toegevoegd moeten worden.


Verkeerd gebruik van een simpel leesteken als een komma kan een heel andere betekenis van de zin opleveren. 

Ik zal je uitleggen wat ik bedoel aan de hand van voorbeelden van de beperkende bijzin en de uitbreidende bijzin. Klinkt ingewikkeld, is het niet.


Kijk maar:


Een beperkende bijzin beperkt de betekenis van de hoofdzin. De informatie in de bijzin is noodzakelijk om de hoofdzin goed te begrijpen. Je kan de beperkende bijzin niet weglaten. 


  • Voorbeeld: De jongen die een rode trui draagt, zwaait naar me.


Een uitbreidende bijzin breidt de betekenis van de hoofdzin uit. De informatie in de uitbreidende bijzin is extra informatie die niet per se noodzakelijk is. Je kunt de uitbreidende bijzin wel weglaten.


  • Voorbeeld: De jongen, die een rode trui draagt, zwaait naar me.


De plaatsing van de komma's is hier essentieel, aangezien ze de betekenis van de zin veranderen.


Hulpmiddelen en naslagwerken

Hulpmiddelen en naslagwerken zijn onmisbaar bij het schrijven van teksten. Websites als taaladvies.net en woordenlijst.org zijn uitstekende bronnen voor betrouwbare taaladviezen en de juiste schrijfwijze van woorden. 

  • taaladvies.net: een uitstekende bron voor taaladvies waar je grammaticale regels kunt opzoeken om jouw teksten grammaticaal juist te maken.
  • woordenlijst.org: ook bekend als het Groene Boekje, hier kun je de officiële Nederlandse spelling nagaan, wat helpt bij het vermijden van spelfouten.


Veelgestelde Vragen


Wat is een handige ezelsbruggetje voor het gebruik van 'word' en 'wordt'?

Een ezelsbruggetje voor het gebruik van 'word' en 'wordt' is te onthouden dat 'wordt' met een 't' gebruikt wordt wanneer je het kunt vervangen door 'hij', 'zij', of 'het' in de zin.


Wat kan ik doen om nooit meer dt-fouten te maken?

Om dt-fouten te vermijden, kun je het volgende doen: leer de regels, gebruik hulpmiddelen zoals spellingscontroles en taalgidsen, en oefen regelmatig met schrijven.


Wat zijn enkele veelvoorkomende spellingsfouten in het Nederlands?

Veelvoorkomende spellingsfouten in het Nederlands zijn verwarring tussen 'ei' en 'ij', het verkeerd gebruik van tussenletters zoals 'n' in samenstellingen, en onjuiste koppeltekens en apostrofgebruik.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: