Hoe schrijf je een brand story? Tips voor een sterk merkverhaal

Illustratie van een lang vel papier over een computerscherm met diverse media-iconen ernaast ter illustratie van het schrijven van een brand story.

Storytelling is een uitstekende manier om jouw brand story alias merkverhaal te delen met je websitebezoekers. Ontdek in deze post hoe je een merkverhaal schrijft dat blijft hangen en overtuigt.


Verhaal klinkt een beetje als iets frivools, als iets dat er niet al te zeer toe doet. En toch is het juist een geweldig middel om de achtergrond van jouw merk te communiceren. 


Het verbindt wat je verkoopt met de emoties van je klanten. Daardoor kopen ze niet alleen je producten, maar zich ook verbonden met jouw merk. 


Hoe je dat doet, zo’n merkverhaal schrijven? Ik zou zeggen, lees dan vooral verder!


Belangrijkste punten van deze post:


  • Zorg dat je merkverhaal de unieke waarden en missie van je merk weerspiegelt;


  • Gebruik storytelling om een emotionele band met je klanten te creëren;


  • Draag je merkverhaal consequent uit via alle kanalen om merkherkenning te versterken.


Het belang van een sterk merkverhaal

Het juist vormgeven van je merkverhaal is belangrijker dan je misschien wel denkt. Het bepaalt hoe klanten je merk beleven en zich ermee verbinden.


Definitie van een merkverhaal

Een merkverhaal, ook wel brand story genoemd, is een samenhangende verhaal dat  de waarden en de missie van je merk tot leven brengt.


Het gaat niet alleen om wat je vertelt, maar ook om de manier waarop je het vertelt. Dit verhaal moet niet alleen informatief zijn, maar ook inspirerend, zodat het een emotionele band met je doelgroep opbouwt.


Waarom een merkverhaal belangrijk is

Een goed merkverhaal is belangrijk omdat het een basis is voor de identiteit en coherentie van je merk. Hier zijn enkele redenen waarom dat ertoe doet:


  • Differentiatie: jouw merkverhaal onderscheidt je van concurrenten;

 

  • Connectie: een emotionele band opbouwen met je publiek is belangrijk. Mensen herinneren zich verhalen beter dan feiten of producteigenschappen;

 

  • Loyaliteit: sterke brand stories bevorderen klantloyaliteit en kunnen leiden tot advies en aanbevelingen.


Door de juiste elementen in jouw merkverhaal te verwerken, zoals authenticiteit en (vooral!) menselijkheid, creëer je niet alleen een sterk merkverhaal, maar leg je de basis voor een blijvende relatie met je klanten.


De basis van jouw merkverhaal

Om een merkverhaal te schrijven dat aanslaat bij je publiek is het belangrijk dat je de basis van je merkidentiteit goed voor ogen hebt

Dat draait om meer dan alleen je producten. Het gaat om de waarden, missie en het ontstaan van je bedrijf. Samen vormen ze het unieke karakter van jouw merk.


De kernwaarden van je bedrijf

Het fundament van je merkidentiteit zijn de kernwaarden van je bedrijf. Dit zijn de principes en overtuigingen die jouw onderneming definiëren en waarop je jouw zakelijke beslissingen neemt. 


Dan kun je denken aan duurzaamheid, innovatie en betrouwbaarheid. Om erachter te komen wat dat voor jou is (mocht je dat nog niet weten), vraag jezelf dan af wat je echt belangrijk vindt en jouw merk zich onderscheidt van andere merken?


Missie en visie als fundament

Je missie omschrijft het doel van je bedrijf: wat wil je bereiken? Je visie gaat een stap verder en beschrijft waar je je bedrijf in de toekomst ziet – een inspirerend beeld van wat je ambities voor de langere termijn


Samen geven ze richting en inspiratie aan je merkverhaal en helpen ze je om een emotionele band met je publiek te creëren.


Oorsprong van je merk

De oorsprong van je merk speelt een grote rol in het definiëren van je geloofwaardigheid en geloofwaardigheid. Vertel het verhaal van hoe jouw merk is ontstaan: de uitdagingen, successen en unieke omstandigheden die hebben bijgedragen aan de oprichting en groei van je bedrijf.

 

Mensen houden van verhalen die echtheid en geschiedenis uitstralen. 


Ben niet bang om fouten en zwakke punten te beschrijven. Anders gezegd: durf jezelf (ook) kwestbaar op te stellen in je brand story. Daarmee laat je zien dat je menselijk bent. 


Want zoals perfecte mensen niet bestaan, bestaan perfecte bedrijven ook niet. 


Het creëren van een eigen merkverhaal

Het opbouwen van een sterk merkverhaal is essentieel voor jouw merk verbinden met je publiek. En daarmee kun je ook je kernwaarden uitdragen. Een goed merkverhaal maakt gebruik van effectieve storytelling om een blijvende indruk achter te laten.


Elementen van een goed merkverhaal

Een goed merkverhaal bevat authentieke elementen die jouw merk uniek maken. Het gaat om de geschiedenis van je bedrijf, de missie en visie, en de waarden die je nastreeft. 


Zorg ervoor dat je die elementen consistent gebruikt in al jouw communicatie. Ze moeten passen bij je doelgroep en de emotionele connectie versterken.


De structuur van het verhaal

Creëer een heldere begin, een midden en een einde. Begin met een krachtige introductie die het probleem schetst dat je merk oplost (kijk uit dat je niet je hele dienstverlening gaat uitleggen; verwoord het kort maar krachtig). 


Bouw het middenstuk op rond de reis van jouw merk en eindig met een sterke conclusie die de positieve impact van je merk op het leven van mensen benadrukt.


Het conflict in het verhaal

Probeer in je merkverhaal een conflict op te nemen. Een moeilijke keuze, een grote horde die je moest zien te overwinnen om verder te kunnen groeien, een moeilijke situatie waaruit je bedrijf is ontstaan et cetera. 


Een conflict maakt dat een verhaal een verhaal is. Anders gezegd: zonder conflict geen verhaal


Het is bovendien een mooie manier om je menselijke kant te laten zien. Je doet tenslotte zaken met mensen. Die kunnen zich veel beter met jouw merk identificeren als je durft te laten zien dat achter jouw bedrijf een ‘gewoon’ mens schuilgaat. 


Lees daarom vooral ook de blog die ik heb geschreven over het belang van een conflict in een verhaal


Tone of voice kiezen

De tone of voice bepaalt hoe je verhaal overkomt. Kies een ‘stem’ die past bij je merkpersoonlijkheid en gebruik die stem consequent in je uitingen. 


Dit kan vriendelijk en informeel zijn, of juist meer professioneel en zakelijk, afhankelijk van wat het beste aansluit bij je publiek.


Storytellingtechnieken en -strategieën

Een sterke brand story kan jouw merk 'onvergetelijk' maken. Het gaat over de juiste technieken en strategieën om je verhaal tot leven te brengen en jouw merk te verbinden met je doelgroep.


Gebruik van storytelling

Het inzetten van storytelling is essentieel om je merk een stem te geven. Begin met het bepalen van de hoofdboodschap die je wil overbrengen. Zorg ervoor dat die consistent is in al je communicatie. Verhalen moeten authentiek zijn en jouw kernwaarden communiceren. 


Gebruik daarvoor elementen zoals metaforen, anekdotes en ervaringen om complexe ideeën begrijpelijk en onthoudbaar te maken.


Verbinden met je doelgroep

Het doel is om een emotionele band met potentiële klanten te creëren. Daarvoor moet je jouw publiek kennen: hun interesses, behoeftes en achtergrond. 


Pas jouw brand story aan zodat die aansluit bij hun verwachtingen en verlangens. Daarmee bouw je vertrouwen en loyaliteit op. Je verkoopt tenslotte niet alleen een product, maar deelt ook een ervaring.


Inspirerende voorbeelden

Er zijn voorbeelden genoeg van goede merkverhalen die je als inspiratie kunt gebruiken. Neem bijvoorbeeld de benadering van bedrijven die hun oprichtersverhaal gebruiken om geloofwaardigheid te tonen, of merken die klantenverhalen delen om hun boodschap te versterken. 


Laat je inspireren door hoe deze merken hun verhaal strategisch inzetten om een gemeenschap rond hun merk te bouwen. Een goed voorbeeld is het merkverhaal van Charlie Temple


Lees hoe een conflict aan de basis van dit brillenmerk stond, en hoe persoonlijk (menselijk) het verhaal is gemaakt, inclusief de reis van het begin naar hun product van nu.


Tegelijkertijd maakt dit merkverhaal ook goed duidelijk waarom het product van dit bedrijf waardevol is voor jou als lezer/potentiële klant.


Het schrijven van je merkverhaal

Het creëren van een goede brand story is een belangrijke stap om de identiteit en de reden van bestaan van jouw merk te communiceren. 

Hieronder vind je een aantal strategieën om je merkverhaal te schrijven en te perfectioneren.


Eerste versie van het merkverhaal schrijven

Begin met het vaststellen van de kernwaarden en de missie van je merk. Dit is de fundering van je verhaal. Ga na wat jouw merk uniek maakt en waarom het bestaat. Zorg ervoor dat je dit duidelijk verwoordt in de eerste versie van je merkverhaal. 


Prikkel de verbeelding van je lezer door te vertellen over de reis die je merk heeft afgelegd, de uitdagingen die het heeft overwonnen (conflict!) en de successen die je met jouw merk hebt gevierd.


Feedback verzamelen en verhaal verfijnen

Na het schrijven van de eerste versie, is het tijd voor feedback. Deel je verhaal met collega's, vrienden of een testpubliek en vraag om hun mening. Luister goed naar de kritiek. 


Gebruik die feedback voor het verfijnen van je verhaal. Let op de consistentie van je tekst en zorg ervoor dat je verhaal aansluit bij de belevingswereld van je doelgroep. 


Ik raad aan je verhaal zeker twee keer te herschrijven om tot een echt goed versie te komen.


Illustratie van een vel papier met daarop een verhaal ter illustratie van een merkverhaal.


Jouw brand story uitdragen en delen


Interne communicatie

Om ervoor te zorgen dat iedereen binnen jouw organisatie jouw merkverhaal kan uitdragen, is duidelijke interne communicatie heel belangrijk. 


Zorg ervoor dat je collega's het verhaal kennen, begrijpen en zich ermee kunnen identificeren. Dat kan bijvoorbeeld door intern updates te delen van successen die jouw merkverhaal onderstrepen.


Externe communicatie

Bij externe communicatie is consistentie essentieel. Zorg ervoor dat je jouw merkverhaal op alle externe kanalen op dezelfde manier uitdraagt. Dus op je website, sociale media en alle public relations-activiteiten. 


Denk aan:


  • Website: vertel je merkverhaal op een pakkende manier op je 'Over ons'-pagina;


  • Sociale media: gebruik regelmatige posts om aspecten van je merkverhaal te benadrukken.


Content creatie en marketing

Content is het voertuig waarmee je je merkverhaal vertelt. Dat kunnen blogposts zijn, video's of podcasts. Zorg ervoor dat de content die je maakt, bijdraagt aan het grotere verhaal dat je over je merk wilt vertellen.


  1. Blogposts: schrijf artikelen die de waarden van je merk en jouw unieke kijk op de industrie belichten;

  2. Video's: produceer video-content die je merkverhaal op een visueel aantrekkelijke manier vertelt;

  3. Podcasts: start een podcastserie over jouw branche, vakgebied of niche waarin je dieper ingaat op thema's die belangrijk zijn voor je merk.


Door consequent je merkverhaal uit te dragen en te delen, bouw je aan een sterk merk dat mensen zowel intern als extern herkennen en waarderen.


Continue ontwikkeling van het merkverhaal

Een dynamisch merkverhaal dat blijft boeien is essentieel om de aandacht van het publiek vast te houden en een emotionele band te creëren. 

Denk hierbij aan meer dan alleen de basis van je bedrijf. Merkverhalen draaien om het raken van de juiste emotie.


Het verhaal levend houden

Om jouw merkverhaal levend te houden, is het belangrijk om regelmatig nieuwe invalshoeken te vinden. Publiceer updates over successen of mijlpalen, en zorg ervoor dat je steeds verse content aanbiedt die jouw doelgroep interesseert. 


Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van blogs, social media posts, of nieuwsbrieven.


Evolueren met jouw bedrijf

Als jouw bedrijf groeit of verandert, is het wel handig dat je merkverhaal mee evolueert. Zorg ervoor dat veranderingen in jouw bedrijfsvoering of aanbod terugkomen in je verhaal. 


Dit toont aan dat je merk zich continu ontwikkelt en dat je de vinger aan de pols houdt wat betreft de behoeften en wensen van je klanten.


Langdurige emotionele band creëren

Om een emotionele band te smeden, moet je merkverhaal authentiek en herkenbaar zijn. Herhaal kernwaarden en gebruik verhalen die emoties oproepen bij je doelgroep (denk aan het conflict!). Dit helpt om een trouwe community rondom je merk te bouwen, die zich verbonden voelt met jouw bedrijf en je merkverhaal graag deelt met anderen.


Veelgestelde Vragen


Wat zijn de essentiële elementen van een effectieve brand story?

Een effectieve brand story bevat een herkenbare structuur: begin, midden en eind. Het moet een conflict of uitdaging hebben die jouw merk aangaat en hoe het die overwint. Het menselijk element is cruciaal. Het creëert herkenbaarheid en empathie.


Hoe creëer je een emotionele verbinding met je publiek door middel van brand storytelling?

Om emotionele verbinding tot stand te brengen, moet je verhaal authentiek en eerlijk zijn. Laat zien hoe jouw merk het leven van mensen kan beïnvloeden en welke positieve veranderingen het kan brengen. Gebruik verhalen van echte mensen en hoe jouw product of dienst ze heeft geholpen.


Wat zijn goede praktijkvoorbeelden van krachtige brand stories?

Krachtige brand stories zijn overal om ons heen. Neem bijvoorbeeld de verhalen van Nike die zich concentreren op persoonlijke triomf en zelfoverstijging, of de manier waarop Apple innovatie en gebruiksvriendelijk ontwerp als geen ander in de markt zet.


Op welke manier kan storytelling bijdragen aan marketingdoeleinden?

Storytelling kan je marketing verstevigen door complexe informatie makkelijker verteerbaar te maken. Het maakt je merk onderscheidend. Dat kan leiden tot hogere klantenbinding en -loyaliteit. Goede verhalen blijven hangen en kunnen jouw boodschap effectiever overbrengen.


Hoe kun je storytellingtechnieken toepassen om jezelf te presenteren?

Presenteer jezelf door persoonlijke anekdotes te delen die jouw vaardigheden, ervaringen en waarden laten zien. Het gaat erom dat je herkenbaar bent en een verhaal vertelt waarin anderen zich kunnen vinden. Zo bouw je een relatie op met je publiek.


Wat zijn de stappen voor het ontwikkelen van een overtuigende corporate story?

Begin met het vaststellen van de kernboodschap van je organisatie. Breng de geschiedenis, missie, visie en waarden in kaart. Bepaal de hoofdpersonages, welke uitdagingen ze tegenkomen en hoe jouw organisatie ze helpt. Zorg dat het verhaal aansluit bij je doelgroep en deel het zoveel mogelijk.

LAATSTE AI-NIEUWS

Computercode op een scherm, sterk ingezoomd.
27 april 2025
Quantumcomputerbedrijven leren van de fouten uit de AI-industrie en investeren flink in opleidingsprogramma's. Ze willen voorkomen dat ook zij met een tekort aan gekwalificeerd personeel te maken krijgen. Terwijl de vraag naar AI-functies sterk is gestegen, blijft het aantal mensen met de juiste opleiding en kennis achter. Erik Garcell, directeur van quantum enterprise development bij Classiq Technologies, vertelde aan Business Insider dat quantumbedrijven de personeelsproblemen in de AI-industrie nauwlettend volgen. Quantum-lesprogramma's "Bij Classiq hebben we een heel academisch programma dat we nu opstarten, waarbij we samenwerken met universiteiten om quantum-lesprogramma's uit te rollen, omdat niet elke school er een heeft, en bij de scholen die dat wel hebben, proberen we te pleiten voor meer praktijkgerichte lessen", aldus Garcell. Onderzoek van Randstad toont aan dat 75 procent van de bedrijven AI gebruikt en mensen aanneemt voor AI-functies. Toch heeft slechts 35 procent van de werknemers het afgelopen jaar AI-training gehad. Gespecialiseerde AI-vaardigheden PwC meldt dat banen die gespecialiseerde AI-vaardigheden vereisen sinds 2016 met 700 procent zijn gegroeid. Vakblad The Quantum Insider voorspelt dat quantum computing 250.000 nieuwe banen zal creëren in 2030, oplopend naar 840.000 in 2035. Quantum computing ontwikkelt zich snel en trekt grote interesse van techgiganten zoals IBM, Microsoft, Nvidia en Google. Het vakgebied combineert informatica, wiskunde en quantummechanica. De potentiële voordelen zijn onder andere doorbraken in geneeskunde, materiaalkunde en cyberbeveiliging. Bedrijven investeren nu al om een talententekort te voorkomen. Gratis online cursussen IBM biedt samen met startup Q-CTRL gratis online cursussen aan over quantum-algoritmes en foutcorrigerende codes. Ook Google, Pennylane en Microsoft hebben vergelijkbare cursussen met certificaten. "IBM heeft echt vrij veel goede educatieve content voor quantum computing uitgebracht; zij hebben de industrie al heel vroeg gevoed met veel daarvan", zei Garcell. Het Massachusetts Institute of Technology, de University of Chicago en de University of California, Berkeley bieden uitgebreide quantumcursussen. Erik Garcell gaf onlangs een driedaagse cursus aan MIT. "Nu is gewoon een geweldige tijd om content te vinden voor degenen die hun handen vuil willen maken met quantum computing." ChatGPT-moment "In de industrie is er veel gepraat over wanneer we het 'ChatGPT-moment' gaan hebben, waar iedereen zijn hoofd omdraait en zegt: 'Oh, deze technologie bestaat!' waar ze misschien niet wisten dat het eerder bestond. Mensen gaan hun hoofd omdraaien, en het gaat veel lawaai maken - we willen gewoon klaar zijn."
Een AI-gestuurde robot op een blauwe cirkel op de vloer.
27 april 2025
De 77-jarige onderzoeker Geoffrey Hinton werd midden in de nacht wakker met het nieuws dat hij de Nobelprijs voor natuurkunde had gewonnen. De onderzoeker, bekend als de 'Godfather of AI', zei dat hij deze erkenning nooit had verwacht. "Ik droomde ervan om een prijs te winnen voor het ontrafelen van de werking van het brein. Maar ik heb niet ontdekt hoe het brein werkt, maar toch een prijs gewonnen", zei Geoffrey Hinton. Geoffrey Hinton kreeg de prijs voor zijn baanbrekende werk aan neurale netwerken. In 1986 stelde hij een methode voor om het volgende woord in een reeks te voorspellen. Dit concept vormt nu de basis voor de huidige taalmodellen. Steeds meer zorgen Hoewel Geoffrey Hinton gelooft dat kunstmatige intelligentie onderwijs en geneeskunde zal veranderen en mogelijk de klimaatverandering kan helpen oplossen, maakt hij zich steeds meer zorgen over de snelle ontwikkeling. "De beste manier om het emotioneel te begrijpen is dat we zijn als iemand die een heel schattig tijgerwelpje heeft", legde Geoffrey Hinton uit. "Tenzij je heel zeker kunt zijn dat het je niet wil doden als het volwassen is, moet je je zorgen maken." Controle van mensen overnemen De AI-pionier schat het risico dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk de controle van mensen overneemt op tien tot twintig procent. "Mensen hebben het nog niet door, mensen hebben niet begrepen wat eraan komt", waarschuwde hij. Zijn bezorgdheid wordt gedeeld door leiders uit de technologie-industrie zoals Google-topman Sundar Pichai, Elon Musk van X-AI en Sam Altman van OpenAI. Deze bedrijfsleiders hebben allemaal vergelijkbare zorgen geuit. Lobbyen voor minder AI-regelgeving Toch bekritiseert Geoffrey Hinton dezelfde bedrijven omdat ze winst belangrijker vinden dan veiligheid. "Als je kijkt naar wat de grote bedrijven nu doen, dan lobbyen ze voor minder AI-regelgeving. Er is nauwelijks regelgeving, maar ze willen minder", zei Geoffrey Hinton. Geoffrey Hinton lijkt vooral teleurgesteld in Google, waar hij vroeger werkte, omdat het bedrijf zijn standpunt over militaire AI-toepassingen heeft veranderd. Volgens Geoffrey Hinton zouden AI-bedrijven veel meer middelen moeten besteden aan veiligheidsonderzoek - 'zoals een derde' van hun rekenkracht, vergeleken met het veel kleinere deel dat nu wordt gebruikt. Veiligheidsonderzoek CBS News vroeg alle genoemde AI-laboratoria hoeveel van hun rekenkracht wordt gebruikt voor veiligheidsonderzoek. Geen van hen gaf een cijfer. Alle bedrijven zeggen dat veiligheid belangrijk is en dat ze regelgeving steunen, maar ze verzetten zich meestal tegen de regels die wetgevers tot nu toe hebben voorgesteld.
Blik op Europa, weergegeven op een wereldbol.
26 april 2025
De regering van Donald Trump oefent druk uit op Europa. Ze wil dat Europa een regelboek schrapt voor geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Dit regelboek zou ontwikkelaars verplichten om strikte regels te volgen. Het gaat om regels voor transparantie, risicobeheersing en auteursrechten. De Amerikaanse missie bij de EU heeft de afgelopen weken contact gezocht met de Europese Commissie. Ze stuurde een brief waarin ze bezwaar maken tegen de AI-praktijkcode in zijn huidige vorm. Deze brief ging ook naar verschillende Europese regeringen, zeggen mensen die bekend zijn met de zaak. Thomas Regnier, woordvoerder van de Europese Commissie, bevestigt dat ze de brief hebben ontvangen. Donald Trump en de EU botsen steeds vaker over de rol van Europa als belangrijkste regelgever voor digitale zaken. Trump heeft de technologieregels en boetes van de EU bekritiseerd. Hij vindt dat deze oneerlijk gericht zijn tegen Amerikaanse bedrijven.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht