Hoe werkt een call to action (CTA) op je website? (Uitgelegd!)

Illustratie van een man met een megafoon op een button met daarop de tekst 'click now'.

Zonder goede call to actions (CTA’s) geen goede verkoopresultaten op je website. Klinkt kras? Tja, het is wel zo. In dit artikel leg ik je uit hoe dat zit. 


Als ondernemer wil je dat bezoekers van je website bepaalde acties ondernemen. Dat kan je conversie aanzienlijk verhogen.


Maar hoe zorg je ervoor dat bezoekers deze acties ook daadwerkelijk uitvoeren? Inderdaad, met een call to action. In dit artikel zal ik je uitleggen wat een call to action is, waarom het belangrijk is en hoe je het op je website kunt toepassen.


Wat is een call to action (CTA)?

Een call to action (CTA) is een knop of tekst die bezoekers van je website stimuleert tot actie over te gaan. Het doel van een CTA is om bezoekers te verleiden tot het uitvoeren van een gewenste actie, zoals het invullen van een formulier, het downloaden van een e-book of het kopen van een product.


Een CTA kan verschillende vormen hebben, afhankelijk van het doel van je website. Het kan bijvoorbeeld een knop zijn met de tekst ‘Nu kopen’, ‘Gratis proberen’ of ‘Downloaden’. Het kan ook een formulier zijn waarin bezoekers hun gegevens kunnen achterlaten om meer informatie te ontvangen.


Een goede CTA moet kort en krachtig zijn en de bezoeker aanspreken op een emotioneel niveau. Het moet duidelijk maken wat de bezoeker kan verwachten als hij of zij op de knop drukt of het formulier invult. Het moet ook de voordelen van de actie benadrukken en de bezoeker aanmoedigen meteen actie te ondernemen.


De CTA kan de bezoeker net dat extra zetje geven om over te gaan tot actie. Het is echter belangrijk om de CTA op de juiste en logische plekken te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze opvalt


Een goede CTA kan het verschil maken tussen een bezoeker die je website verlaat en een bezoeker die een klant wordt.


Daarnaast is het belangrijk om de juiste woorden te gebruiken en de call to action aan te passen aan de doelgroep en het doel van de website.


Het belang van een call to action op je website

Zelfs als je jouw website uitsluitend gebruikt als een soort online visitekaartje wil je dat je bezoekers actie ondernemen. Contact opnemen bijvoorbeeld. Er zijn nog twee andere redenen waarom CTA’s belangrijk zijn:


Verhoogde conversieratio

Een call to action is belangrijk omdat het de conversieratio van je website kan verhogen. Een conversieratio is het percentage bezoekers dat een bepaalde actie onderneemt op je website


Als je bijvoorbeeld honderd bezoekers hebt en tien van hen kopen een product, dan is je conversieratio tien procent.


Een CTA kan de conversieratio verhogen omdat het bezoekers aanspoort een bepaalde actie te ondernemen. Als je bijvoorbeeld een knop hebt met de tekst ‘Koop nu’, dan is de kans groter dat bezoekers daadwerkelijk een product kopen dan wanneer er geen knop is. Klinkt bijna te simpel, werkt echt zo.


Grotere klantbetrokkenheid

Een call to action kan ook zorgen voor een grotere klantbetrokkenheid. Als bezoekers een actie hebben ondernomen op je website, dan hebben ze meer betrokkenheid bij je bedrijf dan wanneer ze alleen je pagina’s hebben bekeken. Dit kan leiden tot meer verkopen en meer loyaliteit.


Het is belangrijk om de call to action op een logische, strategisch goede plek te plaatsen. Hij moet opvallen en duidelijk zijn wat er van de bezoeker wordt verwacht. 


Het is ook belangrijk om de tekst van de call to action te optimaliseren. Gebruik bijvoorbeeld imperatieven (gebiedende wijs) zoals ‘Koop nu’ of ‘Schrijf je in’ (zie ook de voorbeelden op het eind van deze post).


Hoe verhoog je conversies met een call to action?

Hoe zorg je ervoor dat jouw call to action effectief is en bijdraagt aan het verhogen van de conversie?

  1. Zorg ervoor dat de call to action opvalt. Dat kan door de knop of link op een opvallende plek te plaatsen en ervoor te zorgen dat de tekst duidelijk en uitnodigend is. Gebruik bijvoorbeeld verleidelijke woorden als ‘nu’, ‘direct’ of ‘gratis’.
  2. Maak de call to action relevant voor de bezoeker. Stem de tekst en de actie af op de behoeften van de doelgroep. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, dan is de tekst ‘koop nu’ logischer dan ‘schrijf in voor de nieuwsbrief’.
  3. Geef een zogeheten incentive. Bied bijvoorbeeld een korting of gratis verzending aan als de bezoeker op de call to action-knop klikt. Dit kan net het extra duwtje in de rug zijn om de bezoeker over te halen tot het doen van een aankoop.
  4. Optimaliseer en test de call to action regelmatig. Experimenteer bijvoorbeeld met verschillende kleuren, teksten en posities om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep.


Welke elementen zijn van belang bij een call to action?

Als je wil dat je bezoekers actie ondernemen op je website, dan is het belangrijk om een effectieve call to action te schrijven. Hier zijn enkele tips om je te helpen een call to action te schrijven die je bezoekers aanspreekt:


Krachtige taal

Gebruik krachtige en overtuigende taal in je call to action. Vermijd dus vage of onduidelijke taal die je bezoekers in verwarring kan brengen en wees specifiek over wat je wilt dat je bezoekers doen. 


Gebruik bijvoorbeeld woorden als ‘Nu kopen’, ‘Registreer je vandaag nog’ of ‘Download hier’.


Ontwerp en plaatsing

Behalve de taal die je gebruikt, is het ontwerp en de plaatsing van je call to action ook belangrijk. Zorg ervoor dat je CTA opvalt en dat het duidelijk is wat je van de bezoeker verwacht


Kies een kleur die contrasteert met de achtergrond van je website (daarover hieronder meer). Een felgekleurde knop kan de aandacht trekken en de bezoeker aanmoedigen om erop te klikken.


Plaats je call to action bovendien op een prominente plek, zoals bovenaan of onderaan de pagina, of in de zijbalk. Je kunt er ook een zogenaamde ‘sticky button’ van maken, die met de gebruiker mee naar beneden of boven scrollt.


Grootte van de knop

De grootte van de knop is ook belangrijk. Een te kleine knop kan je bezoeker over het hoofd zien, terwijl een te grote knop kan afleiden van andere belangrijke elementen op je website. Zorg ervoor dat de grootte van de knop in verhouding staat tot andere elementen op de pagina.


Urgentie

Creëer een gevoel van urgentie in je call to action om je bezoekers te stimuleren actie te ondernemen. Gebruik bijvoorbeeld woorden als ‘Beperkt beschikbaar’, ‘Alleen vandaag’ of ‘Laatste kans’. Hiermee moedig je je bezoekers aan om snel te handelen voordat ze de kans missen.


Aanbod

Een effectieve CTA moet ook een aantrekkelijk aanbod bevatten. Bied de bezoeker iets waardevols, zoals een gratis e-book, een korting of een gratis proefperiode. Dit kan de bezoeker aanmoedigen om op de knop te klikken en de gewenste actie te ondernemen.


Door deze elementen op te nemen in je CTA, kun je ervoor zorgen dat-ie effectief is en de gewenste actie van je bezoekers stimuleert.

Illustratie van een call to action (CTA) waarin een gratis ebook wordt aangeboden om te downloaden.

Hoe gebruik je kleur in een call to action?

Als je een call to action (CTA) op je website plaatst, wil je dat deze opvalt en de aandacht van je bezoekers trekt. Het gebruik van de juiste kleur kan hierbij helpen.


Een goede CTA-knop moet contrasteren met de achtergrondkleur van je website. Dit betekent dat je moet kiezen voor een kleur die opvalt en niet verdwijnt in de achtergrond. 


Een perfecte kleur voor een CTA-knop bestaat niet. Het gaat erom dat de kleur genoeg afwijkt van de rest van de pagina om op te vallen.


Een populaire strategie is het gebruik van complementaire kleuren. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. 


Voorbeeld: als je website een blauwe achtergrond heeft, kun je een oranje CTA-knop gebruiken. Oranje is complementair aan blauw en zal dus opvallen.


Een andere strategie is om een contrasterende kleur te gebruiken. Dit betekent dat je een kleur kiest die geen deel uitmaakt van het kleurenschema van je website. Bijvoorbeeld, als je website voornamelijk groen is, kun je een rode CTA-knop gebruiken. Rood contrasteert met groen en zal dus opvallen.


Onthoud dat het niet alleen gaat om de kleur van de CTA-knop zelf, maar ook om de kleur van de tekst erop. Zorg ervoor dat de tekst duidelijk leesbaar is en contrasteert met de achtergrond.


Kortom, het gebruik van de juiste kleur kan een grote impact hebben op de effectiviteit van je CTA. Kies een kleur die opvalt en contrasteert met de achtergrond van je website.


Meten en optimaliseren van je call to action

Als je een call to action op je website hebt geplaatst, wil je natuurlijk weten of deze goed werkt. Je wilt weten hoeveel mensen er op je CTA klikken en wat ze vervolgens doen. 


Door dit te meten, kun je je CTA optimaliseren en ervoor zorgen dat deze nog beter werkt.


A/B testen

Een manier om je CTA te optimaliseren is door middel van A/B testen. Bij dit soort testen maak je twee versies van je CTA en laat je deze aan willekeurige bezoekers zien. 


Vervolgens meet je welke versie het beste werkt. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal kliks of het aantal conversies.


Zorg er wel voor dat je bij A/B testen slechts één element per keer verandert. Anders weet je niet welk element precies voor het verschil zorgt. Zo kun je bijvoorbeeld testen met verschillende kleuren, tekst of positie van je CTA.


Analyseer gebruikersgedrag

Een andere manier om je CTA te optimaliseren is door het gedrag van je websitebezoekers te analyseren. Dit kun je doen met behulp van tools zoals Google Analytics. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien hoelang bezoekers op je website blijven, welke pagina's ze bekijken en waar ze vandaan komen.


Door deze gegevens te analyseren, kun je zien op welke pagina's je CTA het meest wordt bekeken en waar bezoekers afhaken. Zo kun je je CTA optimaliseren en ervoor zorgen dat deze op de juiste plek staat en beter aansluit bij de behoeften van je bezoekers.

Door je CTA te meten en te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat deze nog beter werkt en meer conversies oplevert.


Voorbeelden van een succesvolle call to action

Hieronder vind je enkele voorbeelden van succesvolle call to actions die je kunt gebruiken op je website:

  • ‘Meld je gratis aan’ - Een eenvoudige maar effectieve CTA die gebruikt kan worden door verschillende soorten websites, van nieuwsbrieven tot sociale media platforms. Het is kort, duidelijk en moedigt gebruikers aan om direct actie te ondernemen.
  • ‘Download nu’ - Een krachtige CTA voor bedrijven die software of apps aanbieden. Het is kort en duidelijk en geeft gebruikers een gevoel van urgentie om de software of app te downloaden.
  • ‘Koop nu’ - Een klassieke CTA voor e-commerce-websites. Het is direct, duidelijk en geeft gebruikers een duidelijke oproep tot actie om een product te kopen.
  • ‘Ontvang een gratis offerte’ - Een goede CTA voor servicegerichte bedrijven, zoals loodgieters, schilders en aannemers. Het geeft gebruikers de mogelijkheid een offerte aan te vragen zonder enige verplichting.
  • ‘Registreer nu’ - Een effectieve CTA voor evenementen en webinars. Het geeft gebruikers de mogelijkheid zich te registreren voor een evenement of webinar en geeft hun een gevoel van urgentie om zich zo snel mogelijk te registreren.


Content die werkt? Neem meteen contact op!

LAATSTE AI-NIEUWS

Elon Muks met microfoon in de hand spreekt een publiek toe.
20 april 2025
Bedrijven die zich verbinden aan Elon Musk of kunstmatige intelligentie verkeerd gebruiken, lopen groot gevaar. Hun merkreputatie kan ernstige schade oplopen. Dit blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek onder meer dan honderd leiders in publieke zaken. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Global Risk Advisory Council. Isabel Guzman leidde deze raad. Zij was hoofd van de Amerikaanse Small Business Administration (bureau voor kleine ondernemingen) tijdens de regering van Joe Biden. Polariserende bondgenoot Deelnemers aan het onderzoek waarschuwden bedrijven specifiek voor samenwerking met Elon Musk. Ze noemden hem een 'polariserende' bondgenoot van Donald Trump. Bedrijven moeten volgens hen goed nadenken voordat ze zich met hem verbinden. Kunstmatige intelligentie vormt een ander groot risico. Verkeerd gebruik van deze technologie kan het vertrouwen in een merk ernstig schaden. Bedrijven moeten daarom voorzichtig zijn met hoe ze AI inzetten in hun diensten en producten. Samenwerking zorgvuldig kiezen "Deze bevindingen tonen aan hoe belangrijk het is voor bedrijven om hun samenwerkingen zorgvuldig te kiezen", zei Guzman. "In het huidige gepolariseerde klimaat kunnen verkeerde partnerschappen en technologiekeuzes langdurige schade toebrengen aan je merkwaarde."
Een boze AI-agent tegen een donkere achtergrond waar blauwe lichtflitsen doorheen schieten.
20 april 2025
AI-agenten nemen steeds meer taken van mensen over. Ze regelen hypotheken, boeken reizen en vergelijken verzekeringen. Dit blijkt uit recent onderzoek naar de veranderende rol van kunstmatige intelligentie in de markt. Nizan Geslevich Packin, expert op dit gebied, beschrijft hoe snel deze verandering gaat. "Tientallen banken en fintechbedrijven testen al software-agenten die leningen regelen en zelfs vastgoedtransacties afsluiten", zegt Packin. Deze agenten werken als plaatsvervangers voor menselijke klanten. Nieuw protocol Een nieuw protocol maakt deze ontwikkeling mogelijk. Het Model Context Protocol (MCP) laat AI-agenten rechtstreeks met servers praten. Grote bedrijven zoals Google, Microsoft en OpenAI steunen dit protocol. Alipay gebruikt het al om agenten zelfstandig betalingen te laten uitvoeren.  Deze verschuiving brengt zorgen met zich mee. Mensen vertrouwen vaak te veel op AI-aanbevelingen, zelfs als ze weten dat machines fouten maken. Dit heet 'automation bias'. Daarnaast wordt menselijke hulp steeds meer een premium dienst, alleen beschikbaar voor wie extra betaalt. Rechtvaardigheid, transparantie en verantwoording "We moeten ervoor zorgen dat AI-agenten rechtvaardigheid, transparantie en verantwoording behouden", waarschuwt Packin. "Als we het goed aanpakken, kunnen AI-agenten meer mensen toegang geven tot financiële diensten en kosten verlagen voor gezinnen en kleine bedrijven."
Twee chatbots (AI) die op mensen lijken, kijken elkaar aan.
19 april 2025
De nieuwste AI-modellen van OpenAI zijn slimmer dan eerdere versies. Toch vertonen ze meer problemen met 'hallucineren'. Dit betekent dat ze vaker onjuiste informatie bedenken. Dit blijkt uit onderzoek van het bedrijf zelf. OpenAI lanceerde onlangs de modellen o3 en o4-mini. Deze zogenaamde redenerende modellen presteren beter bij taken zoals coderen en wiskunde. Maar volgens interne tests hallucineren ze vaker dan hun voorgangers. Het model o3 gaf bij 33 procent van de vragen over personen onjuiste informatie. Dit is twee keer zo veel als bij oudere modellen. Verkeerde antwoorden Het model o4-mini presteerde nog slechter. Bij vragen over personen gaf dit model in 48 procent van de gevallen verkeerde antwoorden. Ook onafhankelijk onderzoek door non-profit lab Transluce bevestigt deze problemen. Sarah Schwettmann, medeoprichter van Transluce, meent dat deze foutmarge de bruikbaarheid van de modellen vermindert. Kian Katanforoosh, directeur van opleidingsbedrijf Workera, testte het o3-model al in de praktijk. Hoewel het model volgens hem beter presteert dan concurrenten, merkte hij ook problemen op. Zo geeft o3 vaak niet-werkende links naar websites. Dit type fouten maakt AI-modellen minder betrouwbaar voor bedrijven waar nauwkeurigheid essentieel is. Aanpakken van hallucinaties "Het aanpakken van hallucinaties in al onze modellen is een doorlopend onderzoeksgebied. We werken voortdurend aan het verbeteren van hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid", zei een woordvoerder van OpenAI.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht