logo

Hoe werkt een call to action (CTA) op je website? (Uitgelegd!)

Illustratie van een man met een megafoon op een button met daarop de tekst 'click now'.

Zonder goede call to actions (CTA’s) geen goede verkoopresultaten op je website. Klinkt kras? Tja, het is wel zo. In dit artikel leg ik je uit hoe dat zit. 


Als ondernemer wil je dat bezoekers van je website bepaalde acties ondernemen. Dat kan je conversie aanzienlijk verhogen.


Maar hoe zorg je ervoor dat bezoekers deze acties ook daadwerkelijk uitvoeren? Inderdaad, met een call to action. In dit artikel zal ik je uitleggen wat een call to action is, waarom het belangrijk is en hoe je het op je website kunt toepassen.


Wat is een call to action (CTA)?

Een call to action (CTA) is een knop of tekst die bezoekers van je website stimuleert tot actie over te gaan. Het doel van een CTA is om bezoekers te verleiden tot het uitvoeren van een gewenste actie, zoals het invullen van een formulier, het downloaden van een e-book of het kopen van een product.


Een CTA kan verschillende vormen hebben, afhankelijk van het doel van je website. Het kan bijvoorbeeld een knop zijn met de tekst ‘Nu kopen’, ‘Gratis proberen’ of ‘Downloaden’. Het kan ook een formulier zijn waarin bezoekers hun gegevens kunnen achterlaten om meer informatie te ontvangen.


Een goede CTA moet kort en krachtig zijn en de bezoeker aanspreken op een emotioneel niveau. Het moet duidelijk maken wat de bezoeker kan verwachten als hij of zij op de knop drukt of het formulier invult. Het moet ook de voordelen van de actie benadrukken en de bezoeker aanmoedigen meteen actie te ondernemen.


De CTA kan de bezoeker net dat extra zetje geven om over te gaan tot actie. Het is echter belangrijk om de CTA op de juiste en logische plekken te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze opvalt


Een goede CTA kan het verschil maken tussen een bezoeker die je website verlaat en een bezoeker die een klant wordt.


Daarnaast is het belangrijk om de juiste woorden te gebruiken en de call to action aan te passen aan de doelgroep en het doel van de website.


Het belang van een call to action op je website

Zelfs als je jouw website uitsluitend gebruikt als een soort online visitekaartje wil je dat je bezoekers actie ondernemen. Contact opnemen bijvoorbeeld. Er zijn nog twee andere redenen waarom CTA’s belangrijk zijn:


Verhoogde conversieratio

Een call to action is belangrijk omdat het de conversieratio van je website kan verhogen. Een conversieratio is het percentage bezoekers dat een bepaalde actie onderneemt op je website


Als je bijvoorbeeld honderd bezoekers hebt en tien van hen kopen een product, dan is je conversieratio tien procent.


Een CTA kan de conversieratio verhogen omdat het bezoekers aanspoort een bepaalde actie te ondernemen. Als je bijvoorbeeld een knop hebt met de tekst ‘Koop nu’, dan is de kans groter dat bezoekers daadwerkelijk een product kopen dan wanneer er geen knop is. Klinkt bijna te simpel, werkt echt zo.


Grotere klantbetrokkenheid

Een call to action kan ook zorgen voor een grotere klantbetrokkenheid. Als bezoekers een actie hebben ondernomen op je website, dan hebben ze meer betrokkenheid bij je bedrijf dan wanneer ze alleen je pagina’s hebben bekeken. Dit kan leiden tot meer verkopen en meer loyaliteit.


Het is belangrijk om de call to action op een logische, strategisch goede plek te plaatsen. Hij moet opvallen en duidelijk zijn wat er van de bezoeker wordt verwacht. 


Het is ook belangrijk om de tekst van de call to action te optimaliseren. Gebruik bijvoorbeeld imperatieven (gebiedende wijs) zoals ‘Koop nu’ of ‘Schrijf je in’ (zie ook de voorbeelden op het eind van deze post).


Hoe verhoog je conversies met een call to action?

Hoe zorg je ervoor dat jouw call to action effectief is en bijdraagt aan het verhogen van de conversie?

  1. Zorg ervoor dat de call to action opvalt. Dat kan door de knop of link op een opvallende plek te plaatsen en ervoor te zorgen dat de tekst duidelijk en uitnodigend is. Gebruik bijvoorbeeld verleidelijke woorden als ‘nu’, ‘direct’ of ‘gratis’.
  2. Maak de call to action relevant voor de bezoeker. Stem de tekst en de actie af op de behoeften van de doelgroep. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, dan is de tekst ‘koop nu’ logischer dan ‘schrijf in voor de nieuwsbrief’.
  3. Geef een zogeheten incentive. Bied bijvoorbeeld een korting of gratis verzending aan als de bezoeker op de call to action-knop klikt. Dit kan net het extra duwtje in de rug zijn om de bezoeker over te halen tot het doen van een aankoop.
  4. Optimaliseer en test de call to action regelmatig. Experimenteer bijvoorbeeld met verschillende kleuren, teksten en posities om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep.


Welke elementen zijn van belang bij een call to action?

Als je wil dat je bezoekers actie ondernemen op je website, dan is het belangrijk om een effectieve call to action te schrijven. Hier zijn enkele tips om je te helpen een call to action te schrijven die je bezoekers aanspreekt:


Krachtige taal

Gebruik krachtige en overtuigende taal in je call to action. Vermijd dus vage of onduidelijke taal die je bezoekers in verwarring kan brengen en wees specifiek over wat je wilt dat je bezoekers doen. 


Gebruik bijvoorbeeld woorden als ‘Nu kopen’, ‘Registreer je vandaag nog’ of ‘Download hier’.


Ontwerp en plaatsing

Behalve de taal die je gebruikt, is het ontwerp en de plaatsing van je call to action ook belangrijk. Zorg ervoor dat je CTA opvalt en dat het duidelijk is wat je van de bezoeker verwacht


Kies een kleur die contrasteert met de achtergrond van je website (daarover hieronder meer). Een felgekleurde knop kan de aandacht trekken en de bezoeker aanmoedigen om erop te klikken.


Plaats je call to action bovendien op een prominente plek, zoals bovenaan of onderaan de pagina, of in de zijbalk. Je kunt er ook een zogenaamde ‘sticky button’ van maken, die met de gebruiker mee naar beneden of boven scrollt.


Grootte van de knop

De grootte van de knop is ook belangrijk. Een te kleine knop kan je bezoeker over het hoofd zien, terwijl een te grote knop kan afleiden van andere belangrijke elementen op je website. Zorg ervoor dat de grootte van de knop in verhouding staat tot andere elementen op de pagina.


Urgentie

Creëer een gevoel van urgentie in je call to action om je bezoekers te stimuleren actie te ondernemen. Gebruik bijvoorbeeld woorden als ‘Beperkt beschikbaar’, ‘Alleen vandaag’ of ‘Laatste kans’. Hiermee moedig je je bezoekers aan om snel te handelen voordat ze de kans missen.


Aanbod

Een effectieve CTA moet ook een aantrekkelijk aanbod bevatten. Bied de bezoeker iets waardevols, zoals een gratis e-book, een korting of een gratis proefperiode. Dit kan de bezoeker aanmoedigen om op de knop te klikken en de gewenste actie te ondernemen.


Door deze elementen op te nemen in je CTA, kun je ervoor zorgen dat-ie effectief is en de gewenste actie van je bezoekers stimuleert.

Illustratie van een call to action (CTA) waarin een gratis ebook wordt aangeboden om te downloaden.

Hoe gebruik je kleur in een call to action?

Als je een call to action (CTA) op je website plaatst, wil je dat deze opvalt en de aandacht van je bezoekers trekt. Het gebruik van de juiste kleur kan hierbij helpen.


Een goede CTA-knop moet contrasteren met de achtergrondkleur van je website. Dit betekent dat je moet kiezen voor een kleur die opvalt en niet verdwijnt in de achtergrond. 


Een perfecte kleur voor een CTA-knop bestaat niet. Het gaat erom dat de kleur genoeg afwijkt van de rest van de pagina om op te vallen.


Een populaire strategie is het gebruik van complementaire kleuren. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. 


Voorbeeld: als je website een blauwe achtergrond heeft, kun je een oranje CTA-knop gebruiken. Oranje is complementair aan blauw en zal dus opvallen.


Een andere strategie is om een contrasterende kleur te gebruiken. Dit betekent dat je een kleur kiest die geen deel uitmaakt van het kleurenschema van je website. Bijvoorbeeld, als je website voornamelijk groen is, kun je een rode CTA-knop gebruiken. Rood contrasteert met groen en zal dus opvallen.


Onthoud dat het niet alleen gaat om de kleur van de CTA-knop zelf, maar ook om de kleur van de tekst erop. Zorg ervoor dat de tekst duidelijk leesbaar is en contrasteert met de achtergrond.


Kortom, het gebruik van de juiste kleur kan een grote impact hebben op de effectiviteit van je CTA. Kies een kleur die opvalt en contrasteert met de achtergrond van je website.


Meten en optimaliseren van je call to action

Als je een call to action op je website hebt geplaatst, wil je natuurlijk weten of deze goed werkt. Je wilt weten hoeveel mensen er op je CTA klikken en wat ze vervolgens doen. 


Door dit te meten, kun je je CTA optimaliseren en ervoor zorgen dat deze nog beter werkt.


A/B testen

Een manier om je CTA te optimaliseren is door middel van A/B testen. Bij dit soort testen maak je twee versies van je CTA en laat je deze aan willekeurige bezoekers zien. 


Vervolgens meet je welke versie het beste werkt. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal kliks of het aantal conversies.


Zorg er wel voor dat je bij A/B testen slechts één element per keer verandert. Anders weet je niet welk element precies voor het verschil zorgt. Zo kun je bijvoorbeeld testen met verschillende kleuren, tekst of positie van je CTA.


Analyseer gebruikersgedrag

Een andere manier om je CTA te optimaliseren is door het gedrag van je websitebezoekers te analyseren. Dit kun je doen met behulp van tools zoals Google Analytics. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien hoelang bezoekers op je website blijven, welke pagina's ze bekijken en waar ze vandaan komen.


Door deze gegevens te analyseren, kun je zien op welke pagina's je CTA het meest wordt bekeken en waar bezoekers afhaken. Zo kun je je CTA optimaliseren en ervoor zorgen dat deze op de juiste plek staat en beter aansluit bij de behoeften van je bezoekers.

Door je CTA te meten en te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat deze nog beter werkt en meer conversies oplevert.


Voorbeelden van een succesvolle call to action

Hieronder vind je enkele voorbeelden van succesvolle call to actions die je kunt gebruiken op je website:

  • ‘Meld je gratis aan’ - Een eenvoudige maar effectieve CTA die gebruikt kan worden door verschillende soorten websites, van nieuwsbrieven tot sociale media platforms. Het is kort, duidelijk en moedigt gebruikers aan om direct actie te ondernemen.
  • ‘Download nu’ - Een krachtige CTA voor bedrijven die software of apps aanbieden. Het is kort en duidelijk en geeft gebruikers een gevoel van urgentie om de software of app te downloaden.
  • ‘Koop nu’ - Een klassieke CTA voor e-commerce-websites. Het is direct, duidelijk en geeft gebruikers een duidelijke oproep tot actie om een product te kopen.
  • ‘Ontvang een gratis offerte’ - Een goede CTA voor servicegerichte bedrijven, zoals loodgieters, schilders en aannemers. Het geeft gebruikers de mogelijkheid een offerte aan te vragen zonder enige verplichting.
  • ‘Registreer nu’ - Een effectieve CTA voor evenementen en webinars. Het geeft gebruikers de mogelijkheid zich te registreren voor een evenement of webinar en geeft hun een gevoel van urgentie om zich zo snel mogelijk te registreren.


Hulp nodig met de teksten op je website? Neem contact op!
De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: