Wat is een silo in een blog? Geef je content en SEO een boost!

Illustratie van een man die een grote loep houdt voor een computerbeeldsc herm ter illustratie van contentsilo's.

Yep, een silo is zo'n levensgrote voertrechter op een boerderij, maar ook een manier van content organiseren op je website. En dat laatste is belangrijk, als je een website hebt, tenminste. 


Want door jouw blogposts te groeperen in duidelijk afgebakende categorieën, ofwel silo's, creëer je een structuur die zoekmachines én jouw bezoekers helpen om content gemakkelijker te vinden en te begrijpen.


Het gaat hierbij trouwens om meer dan alleen het categoriseren. Het is een goede strategie die relevante onderwerpen en zoekwoorden binnen elke silo met elkaar in verband brengt. Dat helpt je om de autoriteit van jouw website op bepaalde gebieden te versterken.


Het invoeren van een silostructuur in jouw blog kan wat werk zijn, maar de voordelen je kunt er grote voordelen mee behalen. Niet alleen verhoogt het de kans op een betere plaatsing in zoekresultaten, maar het draagt ook bij aan een betere gebruikerservaring.


Bezoekers navigeren makkelijker door jouw content, en door de interlinking binnen elke silo verleng je mogelijk de tijd die ze op jouw site doorbrengen.


Bovendien helpt een goed doorgevoerde silostructuur je het overzicht te behouden. En het helpt je strategisch nieuwe content toe te voegen die jouw positie in de zoekmachines verder kan verbeteren.


Belangrijkste punten in deze post:

  • Een blog silo is een effectieve structuur voor SEO en contentmanagement;
  • Silo's verbeteren de vindbaarheid en gebruikerservaring van jouw blog;
  • Door een silo te implementeren behoud je overzicht en bouw je autoriteit op.


Het belang van een silostructuur voor SEO

Een goed georganiseerde silo-structuur is essentieel om de zichtbaarheid van je blog in zoekmachines te vergroten. Het zorgt voor een duidelijke ordening naar thema, verbetert de indexering in zoekmachines en het versterkt de relevantie van zoekwoorden.


Definitie van contentsilo's

Voordat we verder inzoomen op het onderwerp, eerst maar eens een definitie wat een contentsilo precies is:


Contentsilo's verwijzen naar een methode waarbij je de inhoud van je blog ordent in verschillende categorieën of silo's. Elke silo bevat pagina's die gerelateerd zijn aan een specifiek onderwerp of zoekwoord. Dit maakt de structuur van je site overzichtelijker voor zowel gebruikers als zoekmachines.


De Impact van silostructuur op zoekmachines

Zoekmachines waarderen websitestructuren die gemakkelijk te 'crawlen' ( het proces waarbij een zoekmachinebot systematisch door webpagina's navigeert) en te indexeren zijn. Een heldere silostructuur bevordert dit proces omdat het gerelateerde content logisch groepeert.

Dit leidt tot betere zoekmachine-rankings en verbetert daarbij de zichtbaarheid van je blog.


Thematische relevantie en organisch verkeer

Een sterke silo-structuur verhoogt de thematische relevantie van je content. Door pagina's te groeperen rond centrale thema's verhoog je de relevantie voor specifieke zoekwoorden. Ook trek je meer organisch verkeer aan van bezoekers die geïnteresseerd zijn in die thema's.


Interne linking binnen silo's

Interne links zijn de verbindingen tussen pagina's binnen een contentsilo. Door strategische interne links te plaatsen, versterk je de linkstructuur binnen je silo's.


Dit draagt bij aan een beter begrip door de zoekmachines. Ook stimuleert het de gebruikers om langer op je site te blijven en meer content te lezen.


De voordelen van silo's in contentmanagement

Wanneer je jouw content in silo’s structureert, biedt dat dus een aantal voordelen voor jouw website of blog. Door de informatie logisch te groeperen, verbeter je niet alleen de vindbaarheid voor zoekmachines, maar ook de gebruikerservaring voor je bezoekers.


Een goed georganiseerde contentstructuur zorgt ervoor dat je thematisch verwante onderwerpen samenbrengt. Dat heeft een positieve invloed op je SEO-inspanningen.


Zoekmachines kunnen zo beter de relevantie van jouw content bepalen. Hierdoor word je makkelijker gevonden door mensen die zoeken naar informatie die je aanbiedt.


Een ander voordeel is de navigatie op je website. Bezoekers vinden sneller de informatie die ze zoeken via intuïtieve categorieën en subcategorieën.


Dit verhoogt niet alleen de tevredenheid van de gebruiker, maar moedigt ook aan om langer op je website te blijven en meer inhoud te ontdekken.


Een overzicht van de voordelen:


Voordelen van silo’s Beschrijving
Verbeterde SEO Helpt bij het verhogen van de relevantie voor zoekmachines
Betere navigatie Maakt het makkelijker voor bezoekers om informatie te vinden
Gebruikerservaring Verhoogt de tevredenheid en interactie van de bezoeker
Contentautoriteit Bouwt aan jouw expertise binnen specifieke thema’s
Beheersbaarheid Vereenvoudigt het updaten en uitbreiden van je content


Het inzetten van silo’s binnen je contentmanagement is dus een slimme stap om je online aanwezigheid te versterken.


Hoe implementeer je een siloconstructie?

Om een silostructuur succesvol te implementeren op je website, moet je starten met een goede basis en die uitbouwen met een duidelijke hiërarchie van categorieën en subcategorieën. Daarna voeg je alles samen met strategische interne links om jouw SEO te verbeteren.


De basisstructuur opzetten

Begin met het definiëren van de hoofdonderwerpen voor je blog of e-commerce-website. Dit vormt de basis van je silostructuur. Bedenk welke grote categorieën de essentie weergeven van waar je site over gaat.


Deze hoofdonderwerpen moeten helder en duidelijk navigeren mogelijk maken. Ze vormen de pijlers waar je verdere content op bouwt.


Categorieën en subcategorieën gebruiken

Binnen elke hoofdcategorie creëer je subcategorieën die gerelateerd zijn aan het hoofdonderwerp. Zo structureer je op een logische manier elke pagina binnen je website.


Iedere categorie en subcategorie moet een eigen silo vormen waarbij het onderwerp specifieker wordt naarmate een bezoeker dieper je site in gaat. Dit helpt bij het verduidelijken van de structuur van je content. Ook verbetert het zo de gebruikerservaring.


Optimaliseren van interne links voor SEO

Nu je een duidelijke structuur hebt met categorieën en subcategorieën, moet je effectief intern linken. Gebruik interne links om content binnen dezelfde silo te koppelen. Dat helpt zoekmachines de relatie tussen de pagina's te begrijpen.


Dit zal trouwens niet alleen helpen bij het navigeren op je website maar ook bij het versterken van de SEO van je website. Dat komt doordat je zo de linkwaarde door je silo’s effectief verspreidt.


Een man en een vrouw staan voor een beeldscherm waarbij een man een loep voor het scherm houdt om in te zoomen op de content als symbool van contentsilos.


Verbeter de gebruikerservaring met een silostructuur

Een goed georganiseerde silostructuur op je blog kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Hierdoor kunnen je websitebezoekers gemakkelijk navigeren en snel relevante inhoud vinden.


Navigatie en zoekgedrag

Met een goede structuur verbeter je het gemak waarmee bezoekers door je blog kunnen navigeren. Stel je voor dat je blog een bibliotheek is: elke silo is als een afzonderlijke boekenplank vol met onderwerpen die bij elkaar horen.


Zo kun je als bezoeker zonder moeite navigeren naar de secties die voor jou interessant zijn, omdat alles logisch is ingedeeld. Zo vinden je bezoekers heel gemakkelijk de inhoud die ze zoeken.


Daarvoor is het volgende belangrijk:

  • Efficiënt zoeken: door onderwerpen te groeperen wordt het vinden wat je zoekt heel gemakkelijk;
  • Duidelijke paden: goed geordende categorieën helpen je om zonder verwarring je weg op de site te vinden.


Relevantie en autoriteit door structuur

Een silostructuur verhoogt niet alleen de relevantie van de inhoud voor jou als lezer, maar bouwt ook autoriteit in de ogen van gebruikers en zoekmachines.


Elk artikel binnen een silo versterkt het thema. Het maakt duidelijk dat je expertise is over dat onderwerp met veel inhoud die dat ondersteunt.


Dat doe je zo:

  • Relevantie: artikelen zijn gerelateerd aan elkaar, wat je helpt de informatie te vinden die aansluit bij jouw interesses;
  • Autoriteit: door gerichte en uitgebreide informatie te bieden, komen lezers vaker terug en zien ze je blog als een belangrijke bron van informatie.


Best practices voor bloggen en online marketing 

Na het bovenstaande kunnen we wel concluderen dat het bouwen van een silostructuur voor je website bijdraagt aan je online marketing-doeleinden. Hieronder een overzicht van de 'best practices' op dit gebied. 


Tips voor content creëren binnen silo's

Zorg binnen contentsilo’s ervoor dat elke pagina content waardevolle informatie biedt en direct gerelateerd is aan het hoofdonderwerp van de silo. Zo kun je de kwaliteit en relevantie waarborgen.


Dat doe je zo:

  • Consistentie: publiceer regelmatig nieuwe artikelen binnen de silo;
  • Diepgang: behandel de verschillende facetten van het onderwerp in detail.


Verbinden van gerelateerde onderwerpen

Een sterke silostructuur opbouwen betekent dat je ervoor zorgt dat alle gerelateerde content verbonden is door middel van interne links. Dit helpt niet alleen bij het navigeren op de website. Het versterkt ook de relatie tussen de verschillende onderwerpen en verhoogt de autoriteit van je site.


Dat doe je zo:

  • Gebruik interne linking strategisch om gerelateerde artikelen te verbinden;
  • Maak indien mogelijk gebruik van ankerteksten die rijk zijn aan relevante trefwoorden.


Regelmatig bijwerken van de silostructuur

Hou de structuur van je website up-to-date door regelmatig oude content te vernieuwen en nieuwe artikelen toe te voegen. Hierdoor blijft de informatie die je deelt relevant. Ook houd je de interne linking-structuur sterk en logisch.


Dat doe je zo:

  • Herzien: werk bestaande content bij waar nodig;
  • Uitbreiden: voeg nieuwe content toe die aansluit bij de silo’s.


Contact- en conversiestrategieën

Het is cruciaal om een duidelijke call to action te integreren in je inhoud, zoals 'neem contact met ons op' of 'wij bellen jou'. Dit verhoogt de kans op conversies vanuit de content die je hebt gecreëerd.


Dat doe je zo:

  1. Plaats call-to-actions binnen en aan het einde van je artikelen;
  2. Zorg ervoor dat de contactopties gemakkelijk te vinden zijn voor de lezer.


Silo-casestudy en -praktijkvoorbeeld voor e-commerce websites

Het moge nu wel duidelijk zijn dat bij het optimaliseren van jouw website voor betere vindbaarheid en SEO een silostructuur een krachtig hulpmiddel is. Hieronder vind je een specifiek voorbeeld en de analyse van hoe een silostructuur de SEO en het verkeer naar een e-commerce website kan verbeteren.


Succesvolle toepassing van een silostructuur

Een duidelijke silostructuur helpt een e-commerce website die bijvoorbeeld verschillende productcategorieën heeft. Denk bijvoorbeeld aan 'herenkleding', 'dameskleding' en 'accessoires'. Binnen deze categorieën kun je subcategorieën aanmaken zoals 'broeken' of 'jassen' om een duidelijke hiërarchie te creëren.


De effecten van een silo op SEO en verkeer

Door relevante interne links tussen gerelateerde pagina's aan te brengen, verhoog je de kans dat zoekmachines de samenhang tussen pagina's herkennen. Dat kan de zichtbaarheid van jouw website verbeteren.


Praktijkvoorbeelden laten zien dat wanneer relevante content goed georganiseerd is, gebruikers langer op je site blijvenomdat ze gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.


Dit kan niet alleen de gebruikservaring verbeteren, maar ook de autoriteit van jouw website in zoekmachine resultaten verhogen.


Veelgestelde Vragen


Kun je een voorbeeld geven van een silostructuur binnen een blog?

Een silostructuur voor jouw blog kan eruitzien als een hoofdcategorie die 'Recepten' heet, met daaronder subcategorieën zoals 'Vegetarisch', 'Vleesgerechten', en 'Desserts'. Elke subcategorie bevat dan weer gerelateerde artikelen die onderling ook naar elkaar verwijzen.


Hoe kan ik een silostructuur opzetten voor mijn bedrijfsblog?

Begin met het identificeren van de hoofdthema's binnen jouw niche en maak voor elk thema een hoofdcategorie op je blog. Onder iedere hoofdcategorie, plaats je subcategorieën en artikelen die specifiek over dat onderwerp gaan.


Hierdoor creëer je een duidelijke hiëerarchische structuur die zoekmachines en lezers helpt om jouw content te navigeren.


Welke invloed heeft een silostructuur op de gebruikerservaring van een blog?

Het inrichten van een silostructuur zorgt voor een goed georganiseerde website waarin lezers gemakkelijk relevante informatie kunnen vinden. Het helpt ook om de leesbaarheid en navigatie van je blog te verbeteren, omdat content logisch gegroepeerd is en hiërarchisch juist is gelinkt

.

Wat is het verschil tussen een silo en gewone blogcategorieën?

Een silo is meer dan alleen een categorie; het is een diepere, strategische manier van organiseren die niet alleen de relaties tussen de pagina's duidelijk maakt, maar ook bijdraagt aan SEO doordat het de relevantie en autoriteit van de content binnen een bepaalde silo versterkt.


Gewone categorieën kunnen deze diepte en strategische structuur missen.

LAATSTE AI-NIEUWS

Mensachtige AI tegen een donkerblauwe en donkerrode achtergrond met in het midden een witte gloed.
21 april 2025
Een nieuw onderzoeksrapport schetst een verrassend tijdspad voor kunstmatige intelligentie (AI). Binnen slechts twee jaar zou de technologie een menselijk niveau kunnen bereiken. Het rapport, genaamd AI 2027, is opgesteld door onderzoekers met ervaring bij organisaties zoals OpenAI en The Center for AI Policy. Het meest opvallende aan de voorspelling is de snelheid. Artificial General Intelligence (AGI) zou in 2027 werkelijkheid worden. AGI kan menselijke vaardigheden evenaren of overtreffen in bijna alle denkprocessen. Van wetenschappelijk onderzoek tot creatieve taken. Kort daarna zou Artificial Superintelligence (ASI) volgen, met vermogens die het menselijk begrip ver te boven gaan. Niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs Niet iedereen deelt deze visie. Ali Farhadi, directeur van het Allen Institute for Artificial Intelligence, uit zijn twijfels. "Ik ben voorstander van voorspellingen, maar deze lijkt niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs of de werkelijke ontwikkeling van AI," vertelde hij aan The New York Times. Anderen zien de geschetste tijdlijn wel als realistisch. Jack Clark, medeoprichter van Anthropic, noemde het "de beste beschrijving tot nu toe van leven in een exponentiële ontwikkeling." Ook Dario Amodei, CEO van Anthropic, verwacht mensoverstijgende AI binnen twee tot drie jaar. Google DeepMind stelt in een nieuw onderzoek dat AGI mogelijk rond 2030 verschijnt. Verstrekkende gevolgen De gevolgen van deze snelle ontwikkeling kunnen verstrekkend zijn. Jeremy Kahn schreef in Fortune dat AGI binnen enkele jaren 'inderdaad tot groot banenverlies kan leiden, omdat veel organisaties geneigd zullen zijn functies te automatiseren'. Naast economische impact roept dit ook filosofische vragen op over onze menselijke identiteit. "Als machines kunnen denken en wij ons denken uitbesteden aan AI, wat betekent dat dan voor ons moderne zelfbeeld?", vraagt Gary Grossman, EVP bij Edelman, zich af in het artikel. Abstracte discussies "De tijd voor abstracte discussies over verre toekomsten is voorbij; concrete voorbereiding op transformatie op korte termijn is dringend nodig. Onze toekomst wordt niet alleen door algoritmes geschreven. Ze wordt gevormd door de keuzes die we maken en de waarden die we hooghouden, vanaf vandaag", aldus Grossman.
Een AI-scene.
21 april 2025
De grote beloftes rond kunstmatige intelligentie nemen misschien af. Maar sommige investeerders blijven vol vertrouwen. Victor Lazarte, een bekende durfkapitalist en voormalig spelbaas, behoort tot deze groep. Hij beweert dat AI nu al "mensen volledig vervangt". "Grote bedrijven praten over hoe AI mensen niet vervangt maar versterkt," zei Victor Lazarte in de podcast Twenty Minute VC. "Dit is onzin. Het vervangt mensen volledig." Volgens de zakenman moeten vooral juristen en HR-medewerkers zich zorgen maken over hun banen. Hij raadt rechtenstudenten aan na te denken over wat zij kunnen dat AI over drie jaar niet kan. Geen bewijzen Deze bewering komt van iemand wiens bedrijf Benchmark zwaar investeert in AI-startups. Bijvoorbeeld in het AI-wervingsplatform Mercor en het AI-onderzoekslaboratorium Decart. Dit roept vragen op over zijn objectiviteit. Lazarte levert bovendien geen bewijzen voor zijn stelling. De werkelijkheid van AI in de rechtspraktijk toont een ander beeld. Een rechter van het Hooggerechtshof in New York bekritiseerde onlangs een ondernemer. Deze probeerde een door AI gegenereerde video te gebruiken als vervanging voor een advocaat. "Je gaat deze rechtszaal niet gebruiken als lanceerplatform voor je bedrijf," zei de rechter streng. Vooroordelen Binnen de werving schept AI eveneens problemen. Ondanks dat huidige AI-modellen vol zitten met vooroordelen, gebruiken bedrijven ze toch voor personeelszaken. Een onderzoek toonde aan dat 99 procent van de Fortune 500-bedrijven AI inzet bij het filteren van sollicitanten. Dit creëert een moeilijke omgeving voor werkzoekenden, vooral voor ouderen en immigranten. "Alleen omdat iets onvermijdelijk is, betekent niet dat je het moet inzetten," waarschuwt Hany Farid, informaticaprofessor aan UC Berkeley. Een nuchtere blik op de huidige beperkingen van AI lijkt op zijn plaats.
Elon Muks met microfoon in de hand spreekt een publiek toe.
20 april 2025
Bedrijven die zich verbinden aan Elon Musk of kunstmatige intelligentie verkeerd gebruiken, lopen groot gevaar. Hun merkreputatie kan ernstige schade oplopen. Dit blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek onder meer dan honderd leiders in publieke zaken. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Global Risk Advisory Council. Isabel Guzman leidde deze raad. Zij was hoofd van de Amerikaanse Small Business Administration (bureau voor kleine ondernemingen) tijdens de regering van Joe Biden. Polariserende bondgenoot Deelnemers aan het onderzoek waarschuwden bedrijven specifiek voor samenwerking met Elon Musk. Ze noemden hem een 'polariserende' bondgenoot van Donald Trump. Bedrijven moeten volgens hen goed nadenken voordat ze zich met hem verbinden. Kunstmatige intelligentie vormt een ander groot risico. Verkeerd gebruik van deze technologie kan het vertrouwen in een merk ernstig schaden. Bedrijven moeten daarom voorzichtig zijn met hoe ze AI inzetten in hun diensten en producten. Samenwerking zorgvuldig kiezen "Deze bevindingen tonen aan hoe belangrijk het is voor bedrijven om hun samenwerkingen zorgvuldig te kiezen", zei Guzman. "In het huidige gepolariseerde klimaat kunnen verkeerde partnerschappen en technologiekeuzes langdurige schade toebrengen aan je merkwaarde."
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht