logo

Wat is een ankertekst? Alles over hyperlinks en SEO

Illustratie van een repeterend anker en roer ter illustratie van ankertekst voor websites en blogs.

Je kent ze gegarandeerd, je wist alleen niet ze zo heten: ankerteksten. Elke website staat er (als het goed is) bol mee: stukjes tekst waarop je kunt klikken naar een andere pagina of website. Hyperlinks dus. 


Een ankertekst is vaak onderstreept en je website geeft ze in een afwijkende kleur weer, zoals blauw of paars. Het doel van een ankertekst is niet alleen om jou een visuele aanwijzing te geven dat je ergens op kunt klikken. Het vertelt je ook iets over de pagina waarnaar de link leidt.


Ankerteksten spelen een cruciale rol bij zoekmachineoptimalisatie, beter bekend als SEO. Ze helpen zoekmachines te begrijpen waarover de gelinkte pagina gaat. En dat kan jouw website helpen een hogere positie in de zoekresultaten te bereiken.


Bovendien verbeteren goed opgestelde ankerteksten de gebruikerservaring door duidelijke en informatieve signalen te geven over de inhoud achter de link.


Daarom deze post, want het is belangrijk om de best practices voor het maken van effectieve ankerteksten te kennen. En om ervoor te zorgen dat jouw content zowel gebruiksvriendelijk is als goed presteert in zoekmachines.


Belangrijkste punten van deze post:

  • Ankertekst is de klikbare tekst in een hyperlink;
  • Een goede ankertekst verbetert SEO en de gebruikerservaring;
  • Best practices volgen is belangrijk voor effectieve ankerteksten.

Wat is ankertekst (of anchor text)?

Eerst maar de definitie van ankertekst. Dan hebben we in ieder geval helder waar we het over hebben:


Een ankertekst is de zichtbare, klikbare tekst in een hyperlink op een webpagina die gebruikers naar een andere pagina leidt. Dat kan zijn binnen dezelfde website of naar een externe site. Ankerteksten zijn essentiële componenten voor navigatie op het web. Ze helpen jou te weten wat je kunt verwachten wanneer je op een link klikt. De ankertekst speelt ook een belangrijke rol voor zoekmachines om de inhoud en relevantie van de bestemmingspagina te begrijpen.


Verschillende typen ankerteksten

Er zijn verschillende soorten ankerteksten die je kunt tegenkomen op websites.


Dit zijn ze:

  • Exact-match: ankertekst die exact hetzelfde keyword bevat als de pagina waarnaar gelinkt wordt;
  • Partial-match: bevat een variatie van het keyword van de bestemmingspagina;
  • Branded: maakt gebruik van de merknaam als ankertekst;
  • Generic: een algemene term als 'klik hier' of 'lees meer';
  • Naked-url's: zet de daadwerkelijke URL in de ankertekst;
  • Beeld: wanneer een afbeelding de hyperlink vormt, wordt de alt-tekst van die afbeelding de ankertekst.

Voor elke webpagina kun je variëren met de soorten ankertekst die je gebruikt om verschillende aspecten van jouw content te benadrukken. Zo bouw je bovendien een natuurlijk linkprofiel op. En dat waarderen zoekmachines. 


Anders gezegd: varieer dus vooral met het soort ankertekst dat je gebruikt voor betere resultaten in zoekmachines!


Waarom is goede ankertekst belangrijk voor SEO?

Ankerteksten, de klikbare tekst in een hyperlink, spelen een cruciale rol binnen SEO omdat ze zoekmachines context bieden over de content van de pagina waarnaar ze verwijzen.


Ankertekst en zoekmachines

Zoekmachines zoals Google gebruiken ankerteksten om te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat. Dit tekstfragment is vaak een compacte samenvatting van de inhoud. Het helpt bij het indexeren van de pagina voor relevante zoekopdrachten.


Bijvoorbeeld, als een ankertekst de term 'biologische koffiebonen' bevat, begrijpt de zoekmachine dat de achterliggende pagina waarschijnlijk informatie bevat over dit onderwerp. En dat komt dan weer jouw SEO ten goede komt.


Ankertekst en paginaranking

Ankerteksten dragen ook bij aan de ranking van jouw website. Beschrijvende ankerteksten die goed aansluiten op jouw content waarderen zoekmachines doorgaans goed. 


Een goed gekozen ankertekst kan als een indicatie dienen voor de kwaliteit en relevantie van jouw pagina. En dat kan uiteindelijk resulteren in een betere zichtbaarheid in de zoekresultaten.


Het kiezen van de juiste ankertekst is dus een belangrijk aspect van je SEO-strategie.


Het gebruik van ankerteksten in online marketing

Bij online marketing spelen ankerteksten een cruciale rol in het navigeren en de rangorde van jouw website in zoekmachines. Hierdoor krijgen ze een speciale plek binnen linkbuilding-strategieën.


Ankertekst-strategieën

Bij het ontwikkelen van jouw ankertekst-strategieën is het dus belangrijk dat je ankerteksten relevant zijn voor de pagina waarnaar je linkt. Varieer met exact-match-ankerteksten, die precies overeenkomen met het trefwoord van de pagina waarnaar je in je ankertekst doorverwijst.


Doe dat ook met gedeeltelijke match-ankerteksten, die het trefwoord bevatten maar ook andere woorden.


Het is ook effectief om synoniemen en gerelateerde termen te gebruiken. Zo bouw je een natuurlijk linkprofiel. Zoekmachines beoordelen dat positief.


  • Voorbeeld: Als je een pagina hebt over 'duurzame energie', dan kun je als ankerteksten 'groene stroom', 'alternatieve energiebronnen', of simpelweg 'energie besparen' gebruiken.


Linkbuilding met ankerteksten

Voor linkbuilding zijn ankerteksten als wegwijzers. Ze wijzen zoekmachines en gebruikers richting de relevantie en kwaliteit van de gelinkte inhoud. Kies voor diversiteit in je ankerteksten en vermijd over-optimalisatie door niet telkens de exacte term te gebruiken (zie hieronder ook de tekst onder het kopje 'Diversiteit in ankerteksten').


Door deze principes slim toe te passen verbeter je niet alleen de gebruikservaring op je website. Je verhoogt ook de kans op een hogere positie in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.


Best practices voor effectieve ankerteksten

Het correct toepassen van ankerteksten is essentieel voor de optimalisatie van je website voor zoekmachines. Een goede ankertekst verbetert niet alleen de gebruikerservaring door aan te geven wat ze kunnen verwachten na het klikken op een link.


Het versterkt ook de relevantie van je content voor bepaalde zoekwoorden.


Het belang van relevante ankerteksten

Het integreren van relevante ankerteksten in je links is cruciaal. Deze tekst moet nauw aansluiten op de inhoud van de bestemmingspagina waarnaar je linkt.


  • Voorbeeld: als je een pagina hebt over gezonde voeding, gebruik dan een specifiek en relevant zoekwoord zoals 'gezonde fruitsoorten' in plaats van een algemene term zoals 'klik hier'.


Dit vertelt de gebruikers en zoekmachines wat ze kunnen verwachten. Daardoor is het waarschijnlijker dat de klik relevant en waardevol is.


Diversiteit in ankerteksten

Zorg voor een divers gebruik van ankerteksten. Dit betekent dat je varieert in de woorden en termen die je gebruikt voor je links. Vermijd het herhaaldelijk gebruiken van dezelfde ankertekst, want dit kan door zoekmachines als spam worden gezien.


In plaats daarvan, mix beschrijvende termen met een mix van zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de content op de bestemmingspagina. Dit creëert een natuurlijk linkprofiel dat je helpt beter te scoren in de zoekresultaten.


Ankerteksten en de structuur van een website

Ankerteksten zijn essentieel voor de manier waarop bezoekers op je website navigeren en hoe je de structuur ervan aan je bezoekers presenteert.


Interne vs. externe links

Binnen een website gebruik je interne links om de leesbaarheid en navigatie te optimaliseren. Interne links verwijzen naar andere pagina's binnen je eigen website, en de bijbehorende ankerteksten helpen je om te begrijpen wat je kunt verwachten wanneer je op die link klikt.


Dit bevordert niet alleen de gebruikerservaring, het draagt ook bij aan een betere structuur van je website voor zoekmachines.


Externe links daarentegen verwijzen naar pagina's op andere websites. Die gebruik je doorgaans om extra informatie te bieden of om bronnen aan te geven. De ankertekst bij externe links geeft je een idee over de content waar de link naar verwijst.


Anchorteksten en navigatie

Ankerteksten spelen een belangrijke rol in de navigatie op een website. Ze zijn doorgaans vetgedrukt of visueel anders weergegeven om ze herkenbaar te maken als klikbare links.


Een duidelijke en beschrijvende ankertekst voor zowel interne als externe links maakt het makkelijker om te navigeren en draagt bij aan een toegankelijke en gebruiksvriendelijke website.


Dit leidt tot een beter begrip van de structuur van je website waarbij bezoekers efficiënt kunnen vinden wat ze zoeken.


Veelvoorkomende valkuilen bij het gebruiken van ankerteksten

Bij het optimaliseren van je website met ankerteksten, moet je alert zijn op een paar veelgemaakte fouten. Als je ankertekst correct gebruikt helpt dat zoekmachines te begrijpen waar jouw pagina over gaat. Een verkeerde aanpak kan je positie in zoekresultaten juist schaden.


Te veel gebruik van exact-match-ankerteksten

Als je ankerteksten met exacte zoekwoorden die je wilt targeten te vaak gebruikt, kan een zoekmachine dat zien als een manipulatieve techniek. Dit kan resulteren in een lagere beoordeling van je website.


In plaats daarvan zou je moeten streven naar een natuurlijk linkprofiel door een mix van verschillende soorten ankerteksten te gebruiken., Dat kan met synoniemen of zinnen die meerdere woorden bevatten en betrekking hebben op het onderwerp.


Gebrek aan ankertekstvariatie

Zorg voor een evenwichtig gebruik van ankertekst door verschillende varianten te gebruiken: merknamen, lege ankerteksten zoals 'klik hier', gedeeltelijke-match ankerteksten, en zelfs een URL kan functioneren als ankertekst.


Dit toont aan dat je op een natuurlijke, gebruikersgerichte manier probeert de zoekmachine en je bezoekers te informeren.


Illustratie van repeterende, witte ankers tegen een blauwe achtergrond ter illustratie van anchor text op websites en blogs.


De rol van ankerteksten in de gebruikerservaring

Omdat ankerteksten een essentiële rol spelen in hoe jij als bezoeker van een website de informatie vindt en navigeert, kunnen deze teksten helpen bij het oriënteren op een pagina. Ook geven ze belangrijke contextuele aanwijzingen voor de content waarop je gaat klikken.


Navigatie en gebruiksgemak

Voor jou als gebruiker is het belangrijk dat je snel en moeiteloos de weg kunt vinden op een website. Ankerteksten maken dit mogelijk door duidelijke en begrijpelijke navigatieopties te bieden.


Wanneer je op een website bent en je ziet een tekst als 'lees meer over onze diensten', weet je meteen dat je door te klikken meer informatie krijgt over dat specifieke onderwerp.


Dit draagt bij aan een vloeiende en intuïtieve online ervaring, waarbij je zonder veel nadenken kunt navigeren.


Ankerteksten als contextuele aanwijzingen

Als je een link ziet met de tekst 'bekijk ons portfolio' kun je aannemen dat je een page met werkvoorbeelden gaat zien. Hierdoor kun je gericht informatie zoeken en bespaar je tijd omdat je niet op onbedoelde links hoeft te klikken.


Ankerteksten dienen dus als een gids die je door de content op het internet leidt.


Toekomstige trends in ankertekstgebruik


De wereld van SEO staat nooit stil en ankerteksten spelen een cruciale rol in hoe zoekmachines de relevantie en waarde van je content beoordelen. Met technologische vooruitgang en een evolutie in zoekmachine algoritmen, worden de strategieën voor ankerteksten steeds geavanceerder.


Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten op het gebied van ankertekstgebruik in de nabije toekomst.


Ankertekst en artificiële intelligentie (AI)


Artificiële intelligentie (AI) wordt steeds slimmer in het begrijpen van de context en de intenties achter zoekopdrachten. Met AI-gebaseerde analyses kunnen zoekmachines binnenkort het gebruik van ankerteksten evalueren. Niet alleen op keyword-matching maar ook op semantische relevantie.


Dit betekent dat je zult moeten anticiperen op de manier waarop AI de relatie tussen ankertekst en gelinkte content begrijpt en je ankerteksten zo moet optimaliseren.


  • Voorbeeld:
  • Verleden: ankertekst 'klik hier';
  • Toekomst: descriptieve ankertekst 'Lees meer over zoekmachineoptimalisatie'.


Evolutie van ankertekst-strategieën

De strategieën voor ankertekst zullen zich ontwikkelen om nauwer aan te sluiten bij de gebruikerservaring en -intentie. Je gaat zien dat een bredere variatie aan ankerteksten nog belangrijker zullen worden om balans in je linkprofiel te houden.


Deze evolutie vereist dat je voortdurend blijft leren en testen om te zien welke ankertekstcombinaties het meest effectief zijn voor jouw specifieke situatie.


  • Tips:
  • Gebruik synoniemen en variaties in je ankerteksten;
  • Combineer generieke teksten met specifieke keywords.


Met de inzet van AI in zoekmachines en de constante evolutie van SEO-strategieën, ligt het voor de hand dat de manier waarop je ankerteksten gebruikt, zal veranderen.


Blijf dus op de hoogte van deze trends en pas je technieken aan om ervoor te zorgen dat je website klaar is voor de toekomst van zoekmachineoptimalisatie.


Veelgestelde Vragen


Hoe moet ik ankertekst optimaliseren voor de beste resultaten?

Als je ankerteksten wil optimaliseren voor de beste resultaten, zorg er dan voor dat ze relevant zijn en een duidelijk idee geven van de inhoud van de linkbestemming. Variatie in je ankerteksten is ook belangrijk.


Dit helpt om jouw website natuurlijk te laten overkomen in de ogen van zoekmachines.


Wat is het verschil tussen geoptimaliseerde en niet-geoptimaliseerde ankertekst?

Geoptimaliseerde ankerteksten zijn specifiek en relevant voor de pagina waarnaar ze linken, terwijl niet-geoptimaliseerde ankerteksten vaag of te algemeen kunnen zijn, zoals 'klik hier'.


Geoptimaliseerde ankerteksten helpen niet alleen gebruikers te begrijpen wat ze kunnen verwachten als ze op een link klikken. Ze spelen ook een rol in SEO door de relatie met de content aan te duiden.


Kan een teveel aan geoptimaliseerde ankertekst nadelig zijn voor mijn website?

Ja, te veel geoptimaliseerde ankertekst kan als 'over-optimalisatie' worden beschouwd en kan nadelig zijn voor de positie van je website in zoekmachine resultaten.


Dit wordt ook wel 'ankertekst spam' genoemd. Het is cruciaal om een natuurlijke mix van ankerteksten te hebben, waaronder merknamen, generieke termen en long-tail-linkteksten.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: