logo

Wat is een keyword cluster? De basis van slimme SEO (uitgelegd!)

Illustratie van pylogonen die met lijnen met elkaar zijn verbonden als symbool voor keyword clusters van websites en blogs.

Meneer Google vindt het fijn als-ie kan merken dat je autoriteit bent op jouw gebied. Eén van de methoden om te bepalen of dat zo is, is checken of je site of blog goede keyword clusters heeft. Zo ja, dan is de kans groot dat je omhoog schiet in de zoekresultaten. En dat levert dus meer bezoekers op. 


Zoekmachineoptimalisatie of SEO is anno 2024 een heel stuk verfijnder dan tien, vijftien jaar geleden. En dus hebben we het allang niet meer over 'keyword stuffing', synoniemen van je zoekwoord gebruiken, en dat soort trucs. 


Nou zijn keyword clusters dus hot. Ze worden trouwens ook wel zoekwoordenclusters of trefwoordenclusters genoemd. Hoe dan ook, ze helpen jouw content relevanter en waardevoller te maken voor zoekmachines. 


Het groeperen van zoekwoorden is bovendien een uitstekende strategie om meer gerichte bezoekers naar je website te trekken. En het ondersteunt de structuur van je website en dat verbetert uiteindelijk de gebruikerservaring.


Een hoop goede dingen dus. Hoog tijd om eens te kijken wat er allemaal bij komt kijken.


Belangrijkste punten van deze post:

  • Keyword clusters verhogen de vindbaarheid van je website in zoekmachines;
  • Deze strategie verbreedt de relevantie en vergroot de kans op meer verkeer;
  • Het gebruik van clusters is essentieel voor het structureren van je content en verbetert de gebruikerservaring.


Wat is een keyword cluster?

Voordat ik inga op de details van een keyword cluster, eerst maar eens het begrip helder krijgen. Hier dus een definitie van wat een keyword cluster is:


Een keyword cluster is een SEO-strategie die draait om het groeperen van gerelateerde zoekwoorden. Ze bestaan uit groepen zoekwoorden die onderling gerelateerde thema's of onderwerpen bevatten. Daarmee kun je de zoekintentie van gebruikers beter bedienen, je SEO-strategie versterken. Dit kan resulteren in betere posities in de zoekresultatenpagina (SERP).


Het verschil met losse keywords

In tegenstelling tot het targeten van losse keywords, waar je focust op individuele zoekwoorden, maak je bij keyword clustering gebruik van meerdere zoekwoorden die een thematisch cluster vormen.


Hierdoor behandelt je website of blog een breder spectrum aan zoekopdrachten. Het verschil zit hem dus in de benadering. Losse keywords vaak een beperktere reikwijdte hebben. Met clusters bouw je relevantie en autoriteit op rond een specifiek onderwerp.


De rol van keyword clustering in SEO

Trefwoord clustering kan je site's inhoud relevanter maken voor Google's zoek algoritme. Door dit strategisch in te zetten, kun je de zichtbaarheid van je website aanzienlijk vergroten.


Hoe keyword clustering jouw SEO verbetert

Bij keyword clustering bundel je gerelateerde zoekwoorden in groepen om pagina's op jouw website te optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines jouw content als meer relevant beschouwen voor een reeks van gerelateerde zoekopdrachten.


Enkele manieren waarop keyword clustering jouw SEO kan verbeteren:

  • Verbeterde pagina-autoriteit: door keyword clusters te creëren rond een hoofdonderwerp, vorm je 'topic clusters'. Hierdoor zien zoekmachines jouw pagina als een autoriteit op een bepaald onderwerp;
  • Gebruikerservaring: een goed gestructureerde website met duidelijke clustering helpt bezoekers sneller te vinden wat ze zoeken, wat de kans vergroot dat ze langer op jouw site blijven.


Keyword clusters en zoekmachinealgoritmes

Het Google zoekalgoritme geeft voorrang aan content die een duidelijke intentie heeft en relevant is voor zoekers.


Keyword clusters helpen bij:

  • Algoritmebegrip: een sterke clustering verduidelijkt voor zoekmachines de context van jouw content, wat kan leiden tot een verbeterde ranking;
  • Contentdiversificatie: door het gebruik van diverse, maar relevante trefwoorden binnen een cluster, ben je minder afhankelijk van individuele keyword rankings.


Door consequent gebruik te maken van trefwoord clustering binnen jouw SEO-strategie, versterk je de relevantie en autoriteit van je website in de ogen van zoekmachines. Dat komt jouw SEO ten goede.


Voordelen van Keyword Clustering

Een goed uitgedachte strategie voor keyword clustering heeft een paar voordelen.


Het kan leiden tot:

  • Een groter bereik: je kunt met clusters niet alleen scoren op jouw hoofdtrefwoord, maar ook op gerelateerde termen binnen het cluster;
  • Verbeterde gebruikerservaring: content die is georganiseerd in clusters is vaak logischer en gebruiksvriendelijker.
    Trefwoord clustering zorgt er uiteindelijk voor dat jouw SEO werkzaamheden efficiënter zijn en dat jouw pagina's potentieel beter presteren in de zoekmachineresultatenpagina's (SERPs).


Stappen van keyword clustering

Hoe doe je dat dan, die keyword clusters maken? Simpel. Lees maar:


Je begint met een uitgebreid onderzoek naar relevante zoekwoorden voor jouw niche of sector.


Daarna groepeer je deze zoekwoorden op basis van gelijkenis en relevantie.


Deze stap is cruciaal omdat het je helpt te begrijpen hoe verschillende zoektermen met elkaar samenhangen. Je cluster van zoekwoorden kan gebaseerd zijn op verschillende factoren, zoals zoekintentie of onderwerp.


De eerste stap is dus een lijst maken van zoekwoorden. Vervolgens identificeer je patronen en thema's binnen deze lijst die aansluiten bij de inhoud die je wilt maken.


Dit is waar de groepering plaatsvindt – je organiseert de zoekwoorden in clusters die elk een specifiek deelgebied van jouw topic vertegenwoordigen.


Toepassing van keyword clusters in content

Door relevante zoekwoorden samen te brengen, maak je het voor zoekmachines eenvoudiger om de content op je pagina's als waardevol te zien.


Contentstructuur en topic clusters

Met keyword clusters kun je je content rondom specifieke onderwerpen opbouwen en deze onderwerpen versterken metinterne links. Daardoor verwijzen de pagina's die gaan over jouw keyword cluster naar elkaar. 


Dit staat bekend als het creëren van topic clusters. Wanneer je een centrale pagina (pillar page) maakt met algemenere informatie en hier subpagina’s aan linkt die dieper ingaan op de details, smeed je een netwerk van content dat voor zoekmachines aantoont dat je een autoriteit bent op dit gebied.


De structuur ziet er zo uit:

  • Hoofdpagina (pillar content): brede informatie over het hoofdonderwerp;
  • Subpagina 1: diepgaande informatie over een specifiek onderdeel van het hoofdonderwerp;
  • Subpagina 2: diepgaande informatie over een ander specifiek onderdeel.


Optimaliseren van zichtbaarheid in zoekresultaten

Het gebruik van keyword clusters helpt niet alleen bij het creëren van een logische structuur, maar het optimaliseert ook je zichtbaarheid in de zoekresultaten.


Door verschillende, maar gerelateerde zoekwoorden te targeten, kun je voor een breder scala aan zoekopdrachten ranken. Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden opneemt in belangrijke elementen zoals de titel, URL, en H1-, H2- en H3-koppen.


Hiermee verhoog je de kans dat jouw content verschijnt wanneer iemand zoekt naar onderwerpen binnen jouw niche.


Tools en technieken voor keyword clustering

Het moge nu wel duidelijk zijn dat bij het optimaliseren van je website keyword clusters onmisbaar zijn. Maar hoe doe je dat dan, je keyword samenbrengen in een cluster?


Keyword clustering tools

Er zijn verschillende keyword clustering tools die je kunnen helpen om zoekwoorden te vinden met een hoog zoekvolume en ze te bundelen in clusters. Dit soort tools vereenvoudigen het proces aanzienlijk.


Zo is SEOwind een tool die je ondersteunt bij het identificeren van gerelateerde zoekwoorden en het indelen ervan in logische groepen.


Andere tools zoals Keyword Cupid en Keyword Insights bieden soortgelijke functionaliteit. Daardoor kun je efficiënt pagina's optimaliseren voor een breed scala aan relevante zoekopdrachten.


Natural language processing en clustering

Natural language processing (NLP) is een techniek die steeds vaker gebruikt wordt bij keyword clustering. NLP helpt je om de context en de relaties tussen woorden te begrijpen.


Voor clustering is dit heel belangrijk. Dat komt omdat het nauwkeuriger groepen kan vormen op basis van de zoekintentie van gebruikers.

Daarnaast verbetert NLP de kwaliteit van de clustering door semantisch gerelateerde termen en variaties van zoekwoorden te identificeren. Hierdoor kun je content creëren die nauwer aansluit bij de informatie waarnaar je doelgroep op zoek is.



Illustratie van punten die met lijnen met elkaar verbonden zijn ter illustratie van een topic cluster op een website of blog.

Het analyseren van keyword clusters met Google Analytics

Bij het gebruiken van Google Analytics om je keyword clusters te analyseren, krijg je waardevolle inzichten in het zoekvolume en de prestaties van je zoektermen. Deze data helpt je om je SEO-strategieën te verfijnen en de zichtbaarheid van je website te verbeteren.


De kracht van Google Analytics

Google Analytics is een uitstekend - en gratis - hulpmiddel voor het meten van de effectiviteit van je keywords. Door de zoektermen die je hebt geclusterd in te voeren, kun je belangrijke variabelen zoals zoekvolume, gebruikersgedrag en conversieratio's bekijken.


Vervolgens kun je deze gegevens gebruiken om te bepalen welke clusters het beste presteren en je SEO daarop aanpassen.


Keyword-prestaties en inzichten

Om een beter inzicht te krijgen in hoe je keywords presteren, kun je met Google Analytics individuele zoektermen 'tracken'. Bekijk bijvoorbeeld de 'bounce rate' (het percentage bezoekers van een website dat de site verlaat na slechts één pagina te hebben bekeken, zonder interactie met de pagina) en de gemiddelde sessieduur.


Dit om te zien hoe bezoekers reageren op de pagina's die gericht zijn op je keyword clusters. Maak gebruik van aangepaste rapporten om een goed beeld te krijgen van hoe je zoektermen converteren. Dat stelt je in staat om data-gedreven beslissingen te nemen en je content continu te optimaliseren.


Wat is het verschil tussen keyword clusters en contentsilo's?

Naast 'keyword clusters' heb je nog verwante 'contentsilo's'. Hoewel ze dus verwant zijn aan elkaar en beide belangrijk zijn voor SEO, dienen ze elk een ander doel.


Eenvoud gezegd zijn keyword clusters groepen gerelateerde zoekwoorden die je gebruikt om een enkele pagina te optimaliseren. Contentsilo's zijn een manier om je website te structureren. Daarbij wordt gerelateerde content in duidelijke secties of 'silo's' georganiseerd.


Hier is een tabel die de verschillen tussen keyword clusters en content silo's verduidelijkt:


Keyword clusters Contentsilo's
Focussen op zoekwoorden optimalisatie Focussen op websitestructuur
Doel is de relevantie voor zoekmachines te vergroten Doel is de gebruikerservaring en navigatie te verbeteren


Keyword clusters helpen je om voor een breder scala aan gerelateerde zoekopdrachten te ranken. Het clusteren van zoekwoorden laat zien dat je pagina over een breed onderwerp veel relevante informatie bevat. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen om 'schoenen', maar er kunnen zoekwoorden zoals 'dameslaarzen', 'wandelschoenen' en 'loopschoenen' worden opgenomen in een cluster.


Met contentsilo's geef je aan dat je website goed georganiseerd is en het makkelijk maakt voor bezoekers om door gerelateerde onderwerpen te navigeren. Dit heeft een positieve invloed op je SEO omdat het zoekmachines helpt bij het begrijpen van de sitestructuur en -hiërarchie en onderwerprelevantie.


Door gebruik te maken van beide strategieën in je SEO-aanpak, kun je potentiële klanten aantrekken en zoekmachines helpen te begrijpen waar je website over gaat. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan het verhogen van jouw zichtbaarheid in de zoekresultaten.


Veelgestelde vragen


Hoe verbeter je de vindbaarheid met keyword clusters?

Door keyword clusters te gebruiken, groepeer je relevante zoekwoorden die dezelfde intentie delen. Dit verbetert je vindbaarheid, omdat je pagina’s beter aansluiten op de zoekvragen van gebruikers.


Wat is het belang van keyword clustering voor SEO?

Keyword clustering is belangrijk voor SEO omdat het helpt bij het organiseren van je content. Zo kunnen zoekmachines makkelijker begrijpen waar je pagina's over gaan, wat kan leiden tot betere rankings.


Hoe selecteer je de juiste keywords voor een cluster?

Selecteer keywords die semantisch (op betekenisniveau) aan elkaar zijn gekoppeld. Zoek naar zoekwoorden die vergelijkbaar zijn en veel in dezelfde context worden gebruikt om een coherent cluster te vormen.


Wat zijn de voordelen van keyword clustering in contentstrategie?

Keyword clustering helpt je om content strategischer in te zetten. Je kunt hiermee meerdere zoekopdrachten targeten en hoger ranken op relevante termen.


Hoe kan keyword clustering bijdragen aan de gebruikerservaring?

Door content te structureren rondom keyword clusters, maak je je website logischer en navigeerbaarder. Dit leidt tot een betere gebruikerservaring, doordat je bezoekers gemakkelijker de informatie vinden die ze zoeken.


Wat is het verschil tussen keyword clustering en keyword mapping?

Bij keyword mapping wijs je zoekwoorden toe aan specifieke pagina’s, terwijl je bij keyword clustering zoekwoorden groepeert op basis van thema of onderwerp om de content van je website te structureren.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: