Het Verenigd Koninkrijk moet zijn auteursrechtwetten versoepelen voor AI-bedrijven. Dit adviseert het Tony Blair Institute (TBI) in een nieuw rapport. Strengere regels zouden de band met de Verenigde Staten kunnen verzwakken en de nationale veiligheid in gevaar brengen.
De denktank steunt het voorstel van de Britse regering. Dit plan laat AI-bedrijven toe om modellen te trainen met auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming. Makers kunnen wel aangeven dat ze hiervan willen afzien. De aanpak verschilt van strenge regels waarbij elke maker eerst toestemming moet geven.
Gevolgen
Het TBI waarschuwt voor gevolgen als het Verenigd Koninkrijk strenge wetten invoert. "Het land loopt dan achter in de AI-gestuurde economie. Ook verzwakt dit het vermogen om nationale veiligheidsbelangen te beschermen", aldus de denktank. Met de Trump-regering die weinig AI-regels nastreeft en China dat AI in hoog tempo ontwikkelt, moet het VK voorzichtig zijn.
In het rapport staat dat AI-makers uit het VK zullen vertrekken bij strengere regels. Ze gaan dan naar landen met soepelere wetten. Het instituut pleit voor een nieuw centrum voor AI en creatieve industrie. Dit moet beide sectoren dichter bij elkaar brengen. De denktank vergelijkt AI met eerdere technologische doorbraken zoals de boekdrukkunst.
Progressieve oplossing
"De progressieve oplossing gaat niet over vasthouden aan verouderde auteursrechtwetten. We moeten ze laten meegroeien met technologische veranderingen. Zo blijven ze effectief in het beschermen van makers in het AI-tijdperk", zei Fernando Garibay, muziekproducent die werkte met Lady Gaga en U2.
LAATSTE AI-NIEUWS
Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.
Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.
➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!