logo

Denktank Tony Blair waarschuwt voor strenge AI-regels in Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk moet zijn auteursrechtwetten versoepelen voor AI-bedrijven. Dit adviseert het Tony Blair Institute (TBI) in een nieuw rapport. Strengere regels zouden de band met de Verenigde Staten kunnen verzwakken en de nationale veiligheid in gevaar brengen.


De denktank steunt het voorstel van de Britse regering. Dit plan laat AI-bedrijven toe om modellen te trainen met auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming. Makers kunnen wel aangeven dat ze hiervan willen afzien. De aanpak verschilt van strenge regels waarbij elke maker eerst toestemming moet geven.


Gevolgen
Het TBI waarschuwt voor gevolgen als het Verenigd Koninkrijk strenge wetten invoert. "Het land loopt dan achter in de AI-gestuurde economie. Ook verzwakt dit het vermogen om nationale veiligheidsbelangen te beschermen", aldus de denktank. Met de Trump-regering die weinig AI-regels nastreeft en China dat AI in hoog tempo ontwikkelt, moet het VK voorzichtig zijn.


In het rapport staat dat AI-makers uit het VK zullen vertrekken bij strengere regels. Ze gaan dan naar landen met soepelere wetten. Het instituut pleit voor een nieuw centrum voor AI en creatieve industrie. Dit moet beide sectoren dichter bij elkaar brengen. De denktank vergelijkt AI met eerdere technologische doorbraken zoals de boekdrukkunst.


Progressieve oplossing
"De progressieve oplossing gaat niet over vasthouden aan verouderde auteursrechtwetten. We moeten ze laten meegroeien met technologische veranderingen. Zo blijven ze effectief in het beschermen van makers in het AI-tijdperk", zei Fernando Garibay, muziekproducent die werkte met Lady Gaga en U2.

LAATSTE AI-NIEUWS

Een hand die een smartphone vasthoudt voor een achtergrond met daarop het Meta-logo.
3 april 2025
Schrijvers uit het Verenigd Koninkrijk en andere landen komen in verzet tegen techgigant Meta. Ze protesteren omdat het bedrijf mogelijk miljoenen boeken zonder toestemming gebruikt voor het trainen van zijn kunstmatige intelligentie (AI). Een onderzoek door tijdschrift The Atlantic onthulde dat Meta toegang had tot piratenboeken via de website LibGen voor het trainen van Llama. Jack Strange bereikte vorig jaar zijn droom toen hij een uitgeversdeal kreeg voor zijn debuutroman. Hij ontdekte echter dat zijn eerder zelfgepubliceerde werken zonder toestemming op LibGen waren geplaatst. "Er is altijd iets wat je kunt doen. Je kunt niet zomaar zeggen 'jammer dan'. Je moet je uitspreken en terugvechten", aldus Jack Strange aan BBC Newsbeat. Enorme hoeveelheden gegevens Llama is een groot taalmodel, vergelijkbaar met ChatGPT en Gemini. Deze systemen worden gevoed met enorme hoeveelheden gegevens en leren patronen herkennen. Critici stellen dat deze modellen niet echt 'denken' en vaak fouten presenteren als feiten. Techbedrijven beweren meer gegevens nodig te hebben om de systemen betrouwbaarder te maken, maar makers willen daarvoor betaald worden. Een woordvoerder van Meta liet aan BBC Newsbeat weten dat het bedrijf 'baanbrekende AI heeft ontwikkeld die zorgt voor geweldige innovatie, productiviteit en creativiteit voor mensen en bedrijven'. Het bedrijf voegde toe dat 'eerlijk gebruik van materiaal met auteursrecht hiervoor van vitaal belang is' en dat Meta AI wil ontwikkelen die iedereen ten goede komt. Werk gestolen Abie Longstaff van de Society of Authors, een vakbond voor schrijvers en illustratoren, zegt dat haar werk ook is gestolen voor het trainen van AI. "Grote taalmodellen werken door voorspellingen te doen. Ze willen onze stem, onze expressie, onze stijl. Iemand kan op een van deze sites gaan en zeggen 'schrijf een boek in de stijl van Abie Longstaff' en ze schrijven het in mijn stijl, met mijn stem", legt Abie Longstaff uit. "Het bedrijf heeft onze boeken genomen en gebruikt om geld te verdienen. Het heeft geld, maar in plaats van ons te betalen voor ons intellectueel eigendom, in plaats van een woord te licentiëren, neemt het alles gratis."
Een globe met de noordelijke helft van Afrika naar voren gedraaid.
3 april 2025
Cassava Technologies bouwt de eerste 'kunstmatige intelligentie-fabriek' in Afrika. Het techbedrijf kondigde vorige week een samenwerking aan met chipfabrikant Nvidia. De supercomputers van Nvidia worden vanaf juni geplaatst in datacentra in Zuid-Afrika. Later volgen uitbreidingen naar Egypte, Kenia, Marokko en Nigeria. Afrika blijft achter in de wereldwijde AI-ontwikkeling door gebrek aan rekenkracht. Volgens onderzoek van Zindi heeft slechts vijf procent van de Afrikaanse AI-ontwikkelaars toegang tot computers voor onderzoek. Alex Tsado van Alliance4AI legt uit waarom dit zo belangrijk is. "Als je geen toegang hebt tot GPU's, duurt het vele uren of zelfs dagen om dezelfde oplossingen te bouwen." Onbetaalbaar GPU's (grafische verwerkingseenheden) zijn speciale chips die AI-systemen aandrijven. Deze technologie is vaak onbetaalbaar in Afrika. In Kenia kost één GPU volgens AI4D zo'n 75 procent van het bbp per hoofd. Dat maakt het 31 keer duurder dan in Duitsland. Afrikaanse ontwikkelaars zijn daardoor afhankelijk van buitenlandse clouddiensten. Celina Lee, directeur van Zindi (het eerste competitieplatform voor datawetenschap in Afrika) noemt de komst van lokale datacentra een gamechanger. "Door AI-infrastructuur in Afrika te vestigen, krijgen ontwikkelaars toegang tot betaalbare rekenbronnen en AI-tools. Dit democratiseert AI-ontwikkeling, versterkt lokale ecosystemen en stimuleert innovatie in landbouw, gezondheidszorg en financiële diensten", zegt Lee. Geavanceerde AI-structuur Strive Masiyiwa, de Zimbabwaanse miljardair achter Cassava Technologies, is optimistisch over de mogelijkheden. "Onze AI-fabriek biedt de infrastructuur om deze innovatie op te schalen. We geven Afrikaanse bedrijven, startups en onderzoekers toegang tot geavanceerde AI-infrastructuur om hun gedurfde ideeën om te zetten in doorbraken. Nu hoeven ze niet langer buiten Afrika te zoeken", aldus  Masiyiwa.
Silhouet van een vrouw die een mobiele telefoon vasthoudt tegen een achtergrond met het Meta-logo.
2 april 2025
Joelle Pineau stapt op als hoofd van het AI-onderzoeksteam bij Meta. Dit maakte ze dinsdag bekend via sociale media. Pineau verlaat het bedrijf eind mei na acht jaar dienst. Het vertrek komt op een moment van felle wedstrijd in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De vicevoorzitter voor AI-onderzoek bij Meta gaf haar reden voor vertrek duidelijk aan. "Nu de wereld grote veranderingen doormaakt en de race om AI versnelt, is het tijd voor anderen om het werk voort te zetten", schreef Pineau in haar bericht. Ze maakte niet bekend wie haar zal vervangen bij het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Gezicht van Meta's 'open-source-aanpak' Pineau werkt vanuit Montreal, waar ze ook lesgeeft als hoogleraar informatica aan McGill University. Ze werd bekend als het gezicht van Meta's 'open-source-aanpak' bij het bouwen van AI-systemen. Dit houdt in dat basisonderdelen openbaar beschikbaar zijn voor anderen om te gebruiken of aan te passen. Het bekendste voorbeeld hiervan is Llama, Meta's taalmodel. Het nieuws komt kort voor de start van LlamaCon, Meta's nieuwe AI-conferentie op 29 april. Pineau begon in 2023 met het leiden van Meta's AI-onderzoeksafdeling. Deze groep heette vroeger Facebook AI Research en werd tien jaar geleden opgericht. Baanbrekend AI-onderzoeker Yann LeCun maakte deel uit van de oprichters. Volgende hoofdstuk "Het is tijd om ruimte te maken voor anderen om het werk voort te zetten terwijl Meta zich voorbereidt op zijn volgende hoofdstuk", zei Joelle Pineau in haar afscheidsbericht.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht

Share by: