E-mail gebruiken in je marketingstrategie? Iedereen gebruikt toch social media? Toch kan een e-mail-marketingstrategie je bedrijf uitstekend helpen. Ze is relatief goedkoop en kan héél effectief zijn in het verhogen van conversie.
Misschien heb je twijfels over de relevantie van e-mailmarketing. E-mail is toch ouderwets?!
Nou, dat heb je dan mis. 🙂 Tenminste, ja, het is een soort van ouderwets, maar toch nog steeds heel effectief!
Laten we daarom maar eens kijken waarom e-mailmarketing nog steeds een essentieel onderdeel van je marketingstrategie zou moeten zijn, en welke voordelen het kan bieden voor je bedrijf.
E-mail is nog steeds één van de meest gebruikte communicatiemiddelen. Er zijn meer e-mail accounts dan X-, Instagram- of Facebook-accounts! Als je e-mail niet toepast in je marketingstrategie, mis je dus een belangrijk communicatiemiddel.
Daarnaast worden e-mailberichten (bijna) altijd ontvangen. Bijna iedereen gebruikt e-mail en de meeste mensen checken hun inbox meerdere keren per dag. Het mooiste van alles: je bent bij e-mail niet afhankelijk van
algoritmes en filters. Jouw e-mail is van jou en van jou alleen.
Maar om gezien te worden op social media, moet je steeds meer betalen om door de filters heen te komen. Deze contentfilters bepalen wat je te zien krijgt op de homepagina van een social media app of website, zoals Twitter, of Instagram. Die filters worden weer bepaald door het algoritme gebaseerd op de interesses van een gebruiker.
E-mails schrijven kost wel wat tijd, al kan het met AI tegenwoordig een heel stuk sneller. En gelukkig is e-mails sturen goedkoop. Hoeveel de kosten zijn, hangt af van de mailservice en je abonnement. Met Mailchimp en Kit, bijvoorbeeld, hangt het maandbedrag af van het aantal e-mails dat je per maand wilt versturen.
Goed, de vraag is natuurlijk: is e-mailmarketing het waard? Jazeker! Want e-mailmarketing kan heel effectief zijn. Uit onderzoek blijkt dat e-mailmarketing tot wel 38 keer de ‘return on investment’ (ROI) oplevert. Dit wil zeggen dat je 38 keer zoveel terugkrijgt als je erin stopt.
Dit is natuurlijk een ruw getal, dus pin me er niet op vast. Maar het geeft je in ieder geval een indicatie van de potentie van e-mailmarketing.
Om kort te gaan: e-mailmarketing is relatief goedkoop, kan heel effectief zijn, en dus onmisbaar in je marketingstrategie.
Een goede eerste indruk is alles. Daarmee verhoog je de kans dat een klant aangemeld blijft op je e-maillijst. De betrokkenheid van je klanten daalt sterk na de eerste e-mail, daarom zijn welkomstmails heel belangrijk.
Een welkomstmail is de eerste e-mail die klanten ontvangen als ze zich aanmelden voor de nieuwsbrief, of de mail die ze ontvangen nadat ze een eerste aankoop hebben gedaan.
Let op volgende dingen voor een goede welkomstmail:
En het belangrijkste:
geef aan wat je bedoelingen zijn, en wek verwachtingen. Vertel je klanten precies wat je ze gaat sturen, bijvoorbeeld nuttige informatie, kortingscodes of andere dingen waarmee je jouw klant helpt.
Geef aan waarom het nuttig is om je aan te melden voor de nieuwsbrief.
De meesten mensen gebruiken hun mobiele telefoon om e-mails te checken. Meer dan zestig procent opent en bekijkt zijn of haar e-mails via de mobiele telefoon, zo schrijft EmailMonday.
Daarom is het belangrijk dat je e-mail
goed leesbaar is op de telefoons. Zorg daarom dat de lay-out van de e-mail langer is dan dat hij breed is. En houd de tekst van je e-mail beknopt en groot genoeg om de
leesbaarheid te vergroten.
Een mobiele telef0on heeft tenslotte maar een klein schermpje. Zorg ook dat je veel witregels gebruikt omdat je anders snel een zogenaamde ‘wall of text’ op je scherm ziet.
Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg
ruimte tussen je CTA’s houdt, als je er meer dan één gebruikt. Je lezers vinden het vervelend als ze per ongeluk op het verkeerde knopje drukken. Met voldoende ruimte tussen de CTA’s in je tekst voorkom je eenvoudig deze ‘klik-frustratie’.
Een e-maillijst creëren is belangrijk. Nee essentieel. Tenminste, je wil je omzet vergroten, toch?
Met een e-maillijst kan je eenvoudig e-mails sturen naar je klanten. Het is niets anders dan de lijst met e-mailadressen waarnaar je jouw e-mails stuurt. Er eentje schrijven is niet moeilijk.
Je zorgt allereerst dat klanten zich
inschrijven voor de maillijst aan de hand van een lead magnet (een nuttige/handige/informatieve weggever in ruil voor iemands e-mailadres) . Dit kan via een CTA op je website. Als je daarover meer wil lezen, lees dan mijn
blog over call to actions.
Het is handig als je op meerdere pagina’s van je website je klanten de mogelijkheid biedt om zich in te schrijven. Want anders moeten je klanten zoeken naar de inschrijfformulier, of vinden ze het überhaupt niet. Dat is zonde, je kunt hierdoor inschrijvingen mislopen.
Met behulp van een programma als
Mailchimp of
Kit
kun
je e-mails versturen, zodat je met één klik op de knop vele duizenden e-mailadressen tegelijk kunt bereiken.
Maar een lijstje met e-mailadressen is niet genoeg. Niet iedere klant is geïnteresseerd in hetzelfde.
Met een ander programma, een
lijstmanager, kun je alle e-mailadressen sorteren en in individuele lijstjes zetten, gebaseerd op de interesses en aankopen van de ontvanger. Zo heeft Mailchimp bijvoorbeeld ook een lijstmanager-functie.
Samengevat:
Het is wel belangrijk dat je klanten zich ZELF inschrijven voor je e-mail-lijst. Volgens de Europese privacywetgeving mag je mensen niet ongevraagd op een mailinglijst zetten.
Daarnaast willen mensen geen e-mails ontvangen waar ze nooit om hebben gevraagd. Dit verslechtert je relatie met je klanten, of nog erger, je krijgt een boete wegens privacyschending van officiële instanties zoals de Autoriteit Persoonsgegevens.
Ook moeten klanten een optie hebben zich uit te schrijven van jouw e-maillijst. Alle e-mailsoftware-oplossingen bieden deze optie, omdat het verplicht is.
Een goede onderwerpregel, ook wel ‘subject line’ genoemd, is de eerste zin bovenaan je e-mail. Het is de bedoeling dat deze zin de aandacht van de lezer trekt en hem of haar aanmoedigt verder te lezen.
Het is vaak vrij gemakkelijk om een onderwerpregel te bedenken voor je e-mail. Het seizoen, trends, feestdagen, acties en vooral nieuws zijn allemaal goede aandachtstrekkers. Waarom vooral nieuws? Omdat veel mensen graag op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.
Nieuwe ontwikkelingen in je bedrijf melden kan daarom goed werken. Daarbij is wel één ding heel belangrijk: nieuws over je bedrijf moet wel relevant zijn voor je lezers.
Als het gaat om een nieuw personeelslid, kun je je afvragen of een lezer dat wel interesseert. Nieuwe producten die je op een pakkende manier aanprijst, zijn vaak veel interessanter.
Denk bijvoorbeeld aan:
Je merkidentiteit gebruiken in je e-mails is van belang. Zonder merkidentiteit weten lezers niet om welk bedrijf het gaat. Blijf consistent met je beeldmateriaal en visuals, en focus je daarbij op het thema van je e-mail. Oftewel, neem hetzelfde lettertype, lay-out en afbeeldingen, maar stem deze af op je onderwerp.
Om te kijken of je marketingstrategie werkt, kun je A/B-tests uitvoeren. Het belang hiervan is om de conversie in je marketingstrategie te verbeteren. Meer conversie betekent in dat geval meer mensen die een link naar je website aanklikken. Zo vergroot je de kans op meer verkopen.
A/B-testen, of splittesten, is een test waarbij je jouw doelgroep in tweeën splitst. Deze twee groepen stuur je dan twee varianten van één e-mail. Meestal test je dan
twee varianten van je onderwerpregel of subject line omdat die het meest in het oog springt van de ontvanger van je e-mails.
De versie die de beste click through rate (CTR) heeft, werkt beter dan de andere versie. Deze versie van je e-mail ga je dan ook verder gebruiken in je campagne.
Merk je dat deze ‘betere’ versie na verloop van tijd weer lagere CTR geeft, kun je altijd opnieuw een A/B-test uitvoeren. Gebruik dan natuurlijk niet de oude test, maar bedenk opnieuw wat je kunt verbeteren.
Je kunt ook je lezers om feedback vragen. Dit is van belang om te zien hoe je e-mailmarketing wordt ervaren. Hiermee weet je welke aspecten van je e-mail je kunt verbeteren.
Je kunt je klanten vragen om bijvoorbeeld een poll of vragenlijst in te vullen. Of nog simpeler, een simpele button. Denk bijvoorbeeld aan de vijf sterren, of de vijf smileys.
LAATSTE AI-NIEUWS
Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.
Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.
➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!