Honderden Hollywood-sterren komen in actie tegen versoepeling auteursrecht voor AI

Meer dan 420 bekende namen uit de entertainmentindustrie hebben een open brief ondertekend tegen wijzigingen in auteursrechtwetten voor kunstmatige intelligentie (AI). De groep, onder leiding van actrice Natasha Lyonne, vraagt de Amerikaanse overheid om bestaande auteursrechten te beschermen. Onder de ondertekenaars zijn Bette Midler, Aubrey Plaza, Ava DuVernay en Mark Ruffalo.


De brief stelt dat grote technologiebedrijven zoals OpenAI en Google hebben aangedrongen op het verwijderen van wettelijke beschermingen. "AI-bedrijven vragen om onze economische en culturele kracht te ondermijnen", schrijven de ondertekenaars. Ze wijzen erop dat de entertainmentindustrie jaarlijks meer dan 229 miljard dollar aan lonen uitbetaalt en ruim 2,3 miljoen banen ondersteunt.


Uitzonderingen op auteursrechten
OpenAI en Google schreven eerder deze maand aan het Amerikaanse Bureau voor Wetenschap en Technologie. Ze bepleiten uitzonderingen op auteursrechten om beschermd materiaal te kunnen gebruiken voor het trainen van AI. Google stelt dat dit mogelijk moet zijn "zonder rechthebbenden significant te benadelen."


Acteurs strijden al langer tegen de opkomst van AI in hun werkveld. Tijdens de SAG-AFTRA-vakbondsonderhandelingen in 2024 was dit een belangrijk struikelblok. Na een staking van 118 dagen wonnen de acteurs belangrijke beschermingsmaatregelen. De nieuwe overeenkomst bevat regels over toestemming en vergoeding bij gebruik van AI in films en tv-programma's.


Economische en culturele kracht
"AI-bedrijven vragen om onze economische en culturele kracht te ondermijnen door het verzwakken van auteursrechtelijke bescherming voor films, televisieseries, kunstwerken, geschriften, muziek en stemmen die gebruikt worden om AI-modellen te trainen", staat in de brief die nog steeds handtekeningen verzamelt.

LAATSTE AI-NIEUWS

Een computerchip van Intel naast een andere chip van een ander merk onder het keyboard op een laptop
25 april 2025
Intel gaat zelf kunstmatige intelligentiechips ontwikkelen. Het bedrijf probeert daarmee de achterstand op marktleider Nvidia in te lopen. De nieuwe topman Lip-Bu Tan presenteerde deze strategie tijdens zijn eerste gesprek met analisten. Intel maakte de afgelopen tien jaar een grote fout door niet in te spelen op de snelgroeiende markt voor AI-chips. Nvidia domineerde ondertussen deze sector. Nu wil Intel dit rechtzetten, maar Tan waarschuwt: "Dit is geen snelle oplossing." Hij gaat bestaande producten aanpassen voor nieuwe AI-trends zoals robots en digitale assistenten. Moeilijke opgave Het wordt een moeilijke opgave. Nvidia verkoopt niet alleen chips, maar complete datacenters met kabels en software. Intel wil nu dezelfde aanpak volgen. Financieel directeur David Zinsner zegt dat Intel voorlopig geen bedrijven meer overneemt. "Onze prioriteit moet nu zijn om de balans beter op orde te krijgen", vertelde Zinsner aan persbureau Reuters. Intel probeerde eerder al AI-bedrijven over te nemen. Tussen 2016 en 2019 kocht het verschillende chipbedrijven: Movidius, Mobileye, Nervana en Habana Labs. Alleen Mobileye was succesvol in zelfrijdende auto's. De andere overnames hielpen Intel niet om Nvidia bij te benen. Complete aanpak "We kiezen voor een complete aanpak om onze producten te vernieuwen", zegt Tan. "We moeten onze producten optimaliseren voor nieuwe AI-toepassingen. We willen het favoriete platform worden voor onze klanten. Dit betekent dat we ons technische denken radicaal moeten veranderen. We moeten ver vooruit denken wat klanten nodig hebben."
Kubussen en ronde vormen in een kleurrijke tunnel met een zwarte pijl op de grond.
25 april 2025
Google geeft meer muzikanten toegang tot zijn Music AI Sandbox. Het programma krijgt nieuwe functies en een verbeterd kunstmatige intelligentiemodel dat muziek kan maken. Muzikanten in de Verenigde Staten kunnen de software nu testen. Het technologiebedrijf ontwikkelt de tools samen met artiesten en producenten. Sinds 2016 onderzoekt Google hoe kunstmatige intelligentie creativiteit kan versterken. Het bedrijf begon toen met het Magenta-project. Het doel was om te ontdekken hoe AI muzikanten kan helpen bij het bedenken van nieuwe ideeën. Music AI Sandbox In 2023 lanceerde Google de Music AI Sandbox. YouTube maakte het programma beschikbaar voor geselecteerde muzikanten via zijn Music AI Incubator. Nu breidt Google de toegang uit. Ook komt er een nieuwe versie van het programma met het Lyria 2-model. Dit is het nieuwste systeem van Google dat muziek kan genereren. Muzikanten gebruiken tegenwoordig verschillende hulpmiddelen. Ze werken met mobiele apps, opnamestudio's en speciale apparatuur. Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker in deze gereedschapskist. Het biedt muzikanten nieuwe manieren om geluid te maken en te experimenteren. Groeiende gemeenschap Google nodigt muzikanten, songschrijvers en producenten uit om de tools te proberen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een speciale website. Het bedrijf wil reacties verzamelen om de software verder te verbeteren. "We zijn benieuwd wat deze groeiende gemeenschap gaat maken met Music AI Sandbox", aldus Google.
App-icoontjes op het scherm van een smartphone met daarbij het groene logo van WhatsApp.
24 april 2025
WhatsApp zegt dat de nieuwe AI-functie in de berichtendienst 'volledig optioneel' is. Toch kunnen gebruikers de knop niet verwijderen uit de app. Het Meta AI-logo is een blauwe cirkel met roze en groene strepen rechtsonder in het scherm. Gebruikers uiten hun frustratie omdat ze de functie niet kunnen uitschakelen. Het bedrijf gebruikt de term 'optioneel' voor iets dat permanent in de app staat. Dit doet denken aan Microsoft's Recall-functie, die eerst altijd aan stond. Na kritiek maakte Microsoft het mogelijk de functie uit te schakelen. Feedback WhatsApp vergelijkt de AI-knop met andere vaste onderdelen zoals 'kanalen' en 'status'. "We denken dat mensen deze opties goed vinden. We luisteren altijd naar feedback van onze gebruikers", vertelde WhatsApp aan de BBC. De nieuwe functie is nu beschikbaar in sommige landen. Het systeem gebruikt Llama 4, een groot taalmodel (AI-systeem dat menselijke taal begrijpt en genereert) van Meta. Gebruikers kunnen de AI vragen stellen door op de blauwe cirkel te tikken. Vragen beantwoorden Een zoekbalk bovenaan zegt 'Vraag Meta AI of Zoek'. Facebook Messenger en Instagram krijgen dezelfde functie. Op zijn website schrijft WhatsApp dat Meta AI 'je vragen kan beantwoorden, je iets kan leren of kan helpen met nieuwe ideeën'. Critici maken zich zorgen over privacy. Dr. Kris Shrishak, adviseur voor AI en privacy, is fel tegen de aanpak van Meta. Hij beschuldigt het bedrijf van 'het uitbuiten van zijn bestaande markt' en 'mensen gebruiken als proefkonijnen voor AI'. Zonder toestemming Volgens Shrishak gebruikt Meta persoonlijke gegevens en boeken zonder toestemming voor het trainen van hun AI. "Niemand zou gedwongen moeten worden om AI te gebruiken", zei hij tegen de BBC. Meta zegt dat de AI alleen berichten kan lezen die gebruikers met haar delen. Toch waarschuwt Shrishak: "Wanneer je berichten naar je vriend stuurt, blijft de end-to-end encryptie (versleuteling waarbij alleen zender en ontvanger berichten kunnen lezen, red.) intact." "Elke keer dat je deze functie gebruikt en communiceert met Meta AI, moet je onthouden dat één van de uiteinden Meta is, niet je vriend." Meta waarschuwt gebruikers ook zelf om geen gevoelige informatie te delen: "Deel geen informatie, inclusief gevoelige onderwerpen, over anderen of jezelf waarvan je niet wilt dat de AI het onthoudt en gebruikt", schrijft het bedrijf.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht