Waarom hulpwerkwoorden schrappen? Maak je teksten krachtiger

Illustratie van twee uitgestoken bruine handen die elkaar helpen ter illustratie van hulpwerkwoorden in teksten.

Hulpwerkwoorden: vaak onopvallende woordjes die een zin kunnen maken of breken. Hebben, zijn, worden, kunnen, mogen - ze lijken onmisbaar. Maar wat als je deze vaak overbodige hulpwerkwoorden eens weglaat? 


Wat blijkt, teksten worden zowaar sterker als je hulpwerkwoorden waar mogelijk schrapt. Het gaat om meer dan alleen een persoonlijke stijlkeuze; het is een bewuste strategie om je tekst meer impact te geven.


Dit proces van schrappen heeft alles te maken met actief schrijven.


Door minder hulpwerkwoorden te gebruiken, forceer je jezelf om directer en concreter te zijn. Je zult ontdekken dat je zinnen krachtiger, je argumenten overtuigender en je hele tekst prettiger leesbaar worden. 


Het kan even puzzelen zijn, maar als je eenmaal wanneer je ze kunt weglaten en hoe je dat doet, schrijf je vlotter.

In deze post leg ik je alles uit wat je moet weten. Lees dus vooral verder!


Belangrijkste punten van deze post:


  • Schrappen van hulpwerkwoorden maakt je tekst krachtiger;


  • Actief schrijven betrekt lezers beter en verduidelijkt je boodschap;


  • Minder hulpwerkwoorden zorgen voor een vlottere en duidelijkere tekst.


Wanneer hulpwerkwoorden schrappen?

Als je schrijft, wil je dat je teksten helder en krachtig overkomen. Het schrappen van overbodige hulpwerkwoorden draagt hier in grote mate aan bij.


Identificeren van overbodige hulpwerkwoorden

Check eerst of hulpwerkwoorden echt nodig zijn. Vaak gebruik je automatisch woorden als 'zullen', 'kunnen' of 'worden'. Dat maakt zinnen onnodig lang en soms vaag. Als je merkt dat een zin ook zonder deze woorden duidelijk is, dan is dat een teken om ze te schrappen.


Verbeteren van zinsconstructies

Door het schrappen van hulpwerkwoorden, dwing je jezelf tot het verbeteren van je zinsconstructies. Maak je taalgebruik actiever, vermijd overbodige vormen zoals ‘zullen’, ‘zouden’, ‘gaan’ en ‘mogen’ en gebruik meer to-the-point-uitspraken.


Vergelijk maar eens 'Het zal worden overwogen' met 'We overwegen het'. Welke van deze twee zinnen spreekt je meer aan?

De tweede variant is directer en houdt je lezer meer betrokken.


Vermijd passief schrijven

Passief schrijven maakt teksten vaak log en onpersoonlijk.


Een passieve zin is een zin waarin het onderwerp niet de handeling uitvoert, maar ondergaat.


Probeer daarom actieve zinnen te formuleren door te kijken wie of wat handelt. Verander bijvoorbeeld de passieve zin 'De bal wordt door de jongen geschopt' in de actieve zin 'De jongen schopt de bal'. Hiermee zorg je voor meer dynamiek en energie in je tekst.


Het belang van actief schrijven

Actief schrijven maakt je teksten directer en daardoor prettiger leesbaar. Het gaat hierbij om het gebruik van de bedrijvende vorm, waarbij het onderwerp van de zin de actie uitvoert.


In plaats van te zeggen 'de bal wordt door de jongen geschopt', zeg je 'de jongen schopt de bal'. Je ziet het verschil: de zin wordt energieker en komt sneller ter zake.


Waarom kiezen voor een actieve schrijfstijl?


  • Teksten zijn levendiger als je de hulpwerkwoorden schrapt;


  • Teksten worden korter en krachtiger; 


  • Informatie is makkelijker te verwerken;


  • Het geeft een overtuigender gevoel, alsof je meer betrokken bent bij het onderwerp.


Denk aan hoe je overkomt als je passieve zinnen en termen als ‘worden’ en ‘zijn’ te veel gebruikt.


In een actieve zin ben je de baas over je eigen woorden. Hierdoor creëer je een sterkere verbinding met je lezers, omdat ze voelen dat je met hen praat, niet alleen tegen hen.


Dit betekent niet dat je nooit passieve zinnen moet gebruiken, maar als je de mogelijkheid hebt om actief te schrijven, doe dat dan vooral!


Zorg ervoor dat je zinnen vol energie zitten. Zo ben je de leider van je verhaal. Door een actieve stijl te gebruiken, maak je je tekst levendiger en actiever, wat weer een positief effect heeft op hoe je boodschap wordt ontvangen.


Wil je meer weten over het oh zo belangrijke actief schrijven, klik dan op de link. 


Soorten hulpwerkwoorden en hun functies

Nu wil ik hier zeker niet de indruk wekken dat hulpwerkwoorden overbodig zijn. Ze bestaan niet voor niets. Hulpwerkwoorden zijn soms onmisbaar om nuances in je zinnen aan te brengen.


Je gebruikt ze om tijd, modaliteit en een passieve toon te verwerken.


Modaliteit en hulpwerkwoorden

Modaliteit gaat over wat jij als spreker denkt over de actie die je beschrijft. Er zijn verschillende hulpwerkwoorden van modaliteit die je helpen uiten wat je mogelijk, noodzakelijk of wenselijk vindt. Voorbeelden hiervan zijn kunnen, mogen, willen, zullen en zouden.


Elk van deze werkwoorden geeft een andere nuance aan.


  • Kunnen geeft een mogelijkheid of capaciteit aan;


  • Mogen duidt op toestemming;


  • Willen staat voor een wens of verlangen;


  • Zullen wordt gebruikt om de toekomst of een verwachting aan te duiden;


  • Zouden is om over een voorwaardelijke situatie te praten.


Hulpwerkwoorden in combinatie met andere werkwoorden

Hulpwerkwoorden komen vaak voor in combinatie met een ander werkwoord. Daarom heten ze tenslotte hulpwerkwoord. Samen vormen ze een samengestelde werkwoordstijd of drukken ze een modaliteit uit.


In deze combinaties is het hulpwerkwoord niet zelfstandig; het ondersteunt het hoofdwerkwoord om de betekenis te vormen.


Voorbeeld:


  • In de zin 'Ik kan zwemmen', is 'kan' het hulpwerkwoord dat de mogelijkheid toevoegt aan het zelfstandig werkwoord 'zwemmen'.


Hulpwerkwoorden in de lijdende vorm

Voor een lijdende vorm gebruik je hulpwerkwoorden als 'worden' en 'zijn' om aan te geven dat iets door iemand anders gedaan wordt. Hierbij ligt de focus op de handeling die ontvangen wordt in plaats van op degene die de handeling uitvoert.


Voorbeelden:


  • 'De brief wordt geschreven' toont aan dat het schrijven van de brief momenteel gebeurt;


  • In de voltooide lijdende vorm, zoals 'De brief is geschreven' geeft 'is' aan dat de actie is afgerond.


Strategieën voor het schrappen van hulpwerkwoorden

Als je teksten schrijft, wil je natuurlijk dat jouw boodschap helder en overtuigend is. Overbodige hulpwerkwoorden schrappen is daarvoor een uitstekende manier. Hieronder heb ik een paar tactieken opgesomd die je daarbij kunnen helpen. 


Slimme keuzes in woordgebruik

Goed, het moge inmiddels duidelijk zijn dat je hulpwerkwoorden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Dit doe je door jezelf af te vragen of ze echt iets toevoegen aan de zin.


Vaak kun je een zin sterker maken door direct het hoofdwerkwoord te gebruiken. Verander bijvoorbeeld 'hij is aan het lopen' in 'hij loopt'. Zo schrijf je meteen een meer actieve zin.


Het belang van sterke werkwoorden

Gebruik sterke werkwoorden om je tekst levendiger te maken. Zo kun je hulpwerkwoorden vermijden.


Want sterke werkwoorden hebben meer zeggingskracht en laten vaak een hulpwerkwoord weg. Ze geven de lezer een helder beeld en zorgen ervoor dat je actief schrijft.


Kijk bijvoorbeeld naar de zin 'Ze kunnen winnen' en vergelijk die met de zin 'Ze winnen'; de tweede optie is directer en krachtiger. Al is de betekenis hier niet hetzelfde, dus let altijd op de context. 


Schrappen in verschillende schrijffasen

Zie het schrapen van hulpwerkwoorden als een proces dat meerdere schrijffasen bestrijkt. Begin bij de eerste versie van je tekst door gewoon te schrijven. Laat de tekst dan even liggen en pak 'm er opnieuw bij om te schrappen.


De beste keuze kun je vaak maken met een frisse blik, waarmee je vervolgens onnodige hulpwerkwoorden weglaat en (dus) je tekst aanscherpt.


Zet je zinnen kracht bij 

Gebruik concrete en to-the-point formuleringen om je zinnen krachtiger te maken. Dit maakt je boodschap duidelijker en geeft de lezer meer vertrouwen in wat je zegt, vooral als je woorden die twijfel uitdrukken (zoals misschien, mogelijk, wellicht en waarschijnlijk), die vaak overbodig zijn, vermijdt.


  • Tip: probeer bijvoeglijke naamwoorden (adjectieven) en bijwoorden (adverbials) die weinig toevoegen ook zoveel mogelijk weg te laten.


Tips voor het redigeren van teksten

Als je je eerste versie hebt geschreven, redigeer je tekst dan grondig. Kijk of je passieve zinnen met ‘worden’ en ‘zijn’ naar actieve zinnen kunt ombuigen en verwijder woorden die niets toevoegen.


  • Tip: lees je teksten hardop voor om te horen waar de tekst niet soepel loopt of onduidelijk is.


Het effect van hulpwerkwoorden op leesbaarheid en duidelijkheid

Hulpwerkwoorden kunnen een tekst onnodig lang en minder duidelijk maken. Het slim inzetten of weglaten ervan verbetert vaak zowel de leesbaarheid als de duidelijkheid.


Waarom hulpwerkwoorden de leesbaarheid beïnvloeden

Hulpwerkwoorden zijn vaak ballast in je zinnen. Ze maken een tekst langer dan nodig zonder extra informatie te geven. Dat is niet handig. Zeker niet bij nieuwsbrieven, e-mails of webteksten; je wil snel tot de kern komen.


Een zin met bijvoorbeeld tien woorden kun je terugbrengen naar zes of zeven. Dit maakt je tekst niet alleen korter, maar ook prettiger leesbaar. Stel dat je een opsomming maakt, dan leest een directe stijl veel vlotter.


  • Met hulpwerkwoord: je zou ervoor kunnen zorgen dat je teksten korter en krachtiger overkomen;


  • Zonder hulpwerkwoord: maak je teksten korter en krachtiger.


Duidelijkheid en bondigheid in schrijven

Hulpwerkwoorden weghalen helpt om zinnen bondiger te maken en dus duidelijker. Bij nieuwsbrieven bijvoorbeeld, wil je dat je lezer meteen snapt waar het om gaat. Kijk eens kritisch naar je voorbeeldzinnen en let op het gebruik van ‘worden’ en ‘zijn’.


Haal weg wat niet nodig is en je houdt een heldere boodschap over, zonder voltooid deelwoord-constructies met 'worden'.


  • Met hulpwerkwoord: het kan zijn dat je lezers niet direct begrijpen wat je bedoelt;


  • Zonder hulpwerkwoord: zorg dat je lezers direct begrijpen wat je bedoelt.


Veelgestelde vragen


Hoe kan overmatig gebruik van hulpwerkwoorden je tekst beïnvloeden?

Overmatig gebruik van hulpwerkwoorden kan je tekst onnodig lang en minder direct maken. Het kan de aandacht van de kernboodschap afleiden. Dat leidt tot een zwakkere overtuigingskracht.


Hoe draagt het verminderen van hulpwerkwoorden bij aan de kracht van je boodschap?

Hulpwerkwoorden schrappen zorgt voor een bondigere en sterkere zinsbouw. Hierdoor staan je hoofdwerkwoorden en -boodschappen centraal, wat je argumenten krachtiger maakt.


Wat zijn de voordelen van het elimineren van overbodige hulpwerkwoorden in teksten?

Door overbodige hulpwerkwoorden te schrappen, maak je jouw tekst directer en beter leesbaar. Dit verbetert de helderheid en zorgt dat je lezer sneller tot de kern komt.


Kun je een voorbeeld geven van een tekst voor en na het schrappen van hulpwerkwoorden?

Zeker! Voor: 'Je zou kunnen overwegen om je inschrijving te bevestigen'. Na: 'Bevestig je inschrijving'. De aangepaste versie is directer en actiever.

Content die werkt? Neem meteen contact op!

LAATSTE AI-NIEUWS

Een computerchip van Intel naast een andere chip van een ander merk onder het keyboard op een laptop
25 april 2025
Intel gaat zelf kunstmatige intelligentiechips ontwikkelen. Het bedrijf probeert daarmee de achterstand op marktleider Nvidia in te lopen. De nieuwe topman Lip-Bu Tan presenteerde deze strategie tijdens zijn eerste gesprek met analisten. Intel maakte de afgelopen tien jaar een grote fout door niet in te spelen op de snelgroeiende markt voor AI-chips. Nvidia domineerde ondertussen deze sector. Nu wil Intel dit rechtzetten, maar Tan waarschuwt: "Dit is geen snelle oplossing." Hij gaat bestaande producten aanpassen voor nieuwe AI-trends zoals robots en digitale assistenten. Moeilijke opgave Het wordt een moeilijke opgave. Nvidia verkoopt niet alleen chips, maar complete datacenters met kabels en software. Intel wil nu dezelfde aanpak volgen. Financieel directeur David Zinsner zegt dat Intel voorlopig geen bedrijven meer overneemt. "Onze prioriteit moet nu zijn om de balans beter op orde te krijgen", vertelde Zinsner aan persbureau Reuters. Intel probeerde eerder al AI-bedrijven over te nemen. Tussen 2016 en 2019 kocht het verschillende chipbedrijven: Movidius, Mobileye, Nervana en Habana Labs. Alleen Mobileye was succesvol in zelfrijdende auto's. De andere overnames hielpen Intel niet om Nvidia bij te benen. Complete aanpak "We kiezen voor een complete aanpak om onze producten te vernieuwen", zegt Tan. "We moeten onze producten optimaliseren voor nieuwe AI-toepassingen. We willen het favoriete platform worden voor onze klanten. Dit betekent dat we ons technische denken radicaal moeten veranderen. We moeten ver vooruit denken wat klanten nodig hebben."
Kubussen en ronde vormen in een kleurrijke tunnel met een zwarte pijl op de grond.
25 april 2025
Google geeft meer muzikanten toegang tot zijn Music AI Sandbox. Het programma krijgt nieuwe functies en een verbeterd kunstmatige intelligentiemodel dat muziek kan maken. Muzikanten in de Verenigde Staten kunnen de software nu testen. Het technologiebedrijf ontwikkelt de tools samen met artiesten en producenten. Sinds 2016 onderzoekt Google hoe kunstmatige intelligentie creativiteit kan versterken. Het bedrijf begon toen met het Magenta-project. Het doel was om te ontdekken hoe AI muzikanten kan helpen bij het bedenken van nieuwe ideeën. Music AI Sandbox In 2023 lanceerde Google de Music AI Sandbox. YouTube maakte het programma beschikbaar voor geselecteerde muzikanten via zijn Music AI Incubator. Nu breidt Google de toegang uit. Ook komt er een nieuwe versie van het programma met het Lyria 2-model. Dit is het nieuwste systeem van Google dat muziek kan genereren. Muzikanten gebruiken tegenwoordig verschillende hulpmiddelen. Ze werken met mobiele apps, opnamestudio's en speciale apparatuur. Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker in deze gereedschapskist. Het biedt muzikanten nieuwe manieren om geluid te maken en te experimenteren. Groeiende gemeenschap Google nodigt muzikanten, songschrijvers en producenten uit om de tools te proberen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een speciale website. Het bedrijf wil reacties verzamelen om de software verder te verbeteren. "We zijn benieuwd wat deze groeiende gemeenschap gaat maken met Music AI Sandbox", aldus Google.
App-icoontjes op het scherm van een smartphone met daarbij het groene logo van WhatsApp.
24 april 2025
WhatsApp zegt dat de nieuwe AI-functie in de berichtendienst 'volledig optioneel' is. Toch kunnen gebruikers de knop niet verwijderen uit de app. Het Meta AI-logo is een blauwe cirkel met roze en groene strepen rechtsonder in het scherm. Gebruikers uiten hun frustratie omdat ze de functie niet kunnen uitschakelen. Het bedrijf gebruikt de term 'optioneel' voor iets dat permanent in de app staat. Dit doet denken aan Microsoft's Recall-functie, die eerst altijd aan stond. Na kritiek maakte Microsoft het mogelijk de functie uit te schakelen. Feedback WhatsApp vergelijkt de AI-knop met andere vaste onderdelen zoals 'kanalen' en 'status'. "We denken dat mensen deze opties goed vinden. We luisteren altijd naar feedback van onze gebruikers", vertelde WhatsApp aan de BBC. De nieuwe functie is nu beschikbaar in sommige landen. Het systeem gebruikt Llama 4, een groot taalmodel (AI-systeem dat menselijke taal begrijpt en genereert) van Meta. Gebruikers kunnen de AI vragen stellen door op de blauwe cirkel te tikken. Vragen beantwoorden Een zoekbalk bovenaan zegt 'Vraag Meta AI of Zoek'. Facebook Messenger en Instagram krijgen dezelfde functie. Op zijn website schrijft WhatsApp dat Meta AI 'je vragen kan beantwoorden, je iets kan leren of kan helpen met nieuwe ideeën'. Critici maken zich zorgen over privacy. Dr. Kris Shrishak, adviseur voor AI en privacy, is fel tegen de aanpak van Meta. Hij beschuldigt het bedrijf van 'het uitbuiten van zijn bestaande markt' en 'mensen gebruiken als proefkonijnen voor AI'. Zonder toestemming Volgens Shrishak gebruikt Meta persoonlijke gegevens en boeken zonder toestemming voor het trainen van hun AI. "Niemand zou gedwongen moeten worden om AI te gebruiken", zei hij tegen de BBC. Meta zegt dat de AI alleen berichten kan lezen die gebruikers met haar delen. Toch waarschuwt Shrishak: "Wanneer je berichten naar je vriend stuurt, blijft de end-to-end encryptie (versleuteling waarbij alleen zender en ontvanger berichten kunnen lezen, red.) intact." "Elke keer dat je deze functie gebruikt en communiceert met Meta AI, moet je onthouden dat één van de uiteinden Meta is, niet je vriend." Meta waarschuwt gebruikers ook zelf om geen gevoelige informatie te delen: "Deel geen informatie, inclusief gevoelige onderwerpen, over anderen of jezelf waarvan je niet wilt dat de AI het onthoudt en gebruikt", schrijft het bedrijf.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht