logo

Wat is de ideale lengte van een blogartikel? Tips voor jouw blog

Je hebt het je vast weleens afgevraagd: wat is de ideale lengte voor een blogartikel? Het snelle en frustrerende antwoord is: dat hangt ervan af. Hoe dat zit leg ik in deze post uit.


De essentie van de lengte van een blogpost is dit: je post moet niet alleen zoekmachines tevreden stellen maar ook waardevol zijn voor je lezers. Maar wat betekent dat dan voor het aantal woorden? 


De ideale lengte is afhankelijk van het onderwerp, doel en publiek van je artikel. Wat werkt voor een lifestyle blog, is misschien niet geschikt voor een technische uitleg. 


Het gaat dus niet alleen om het aantal woorden, kwaliteit en relevantie zijn minstens zo belangrijk.


Langere blogposts zouden meer diepgang en detail moeten bieden, en dat draagt weer bij aan de autoriteit op een onderwerp. Aan de andere kant kunnen extreem lange artikelen je lezers afschrikken (dat ga ik niet allemaal lezen!).


Daarom is het belanrgijk de aandacht van je publiek vast te houden met een goed gestructureerde en vooral ook bondige schrijfstijl.


Belangrijkste punten van deze post:

  • Een ideale blogpostlengte hangt af van verschillende factoren zoals het onderwerp en het publiek;

  • De juiste lengte draagt bij aan SEO en gebruikersinteractie;

  • Het gebruik van praktische inzichten en analysegereedschappen kan helpen bij het optimaliseren van de lengte van je blogposts.


Het belang van ideale lengte voor SEO

Als je jouw blogartikelen wil optimaliseren voor SEO, is de lengte van je posts cruciaal. Een goed uitgebalanceerde lengte helpt bij het ranken in Google en kan de relevantie van je content versterken.


Hoe lengte van je blog SEO beïnvloedt

De lengte van je blog speelt een grote rol in hoe de zoekmachines je posts beoordelen. Langere content kan diepgaand een onderwerp behandelen.


Daardoor biedt het meer waarde voor je lezers. En dat kan dan leiden tot meer betrokkenheid, dat ze langere tijd op je pagina blijven en dat je posts vaker gedeeld worden. En dat zijn allemaal positieve signalen voor zoekmachines als Google, die dit soort factoren meten.


Ideale lengte van een blogartikel voor zoekmachines

Zoals je inmiddels wel zult beseft, is er geen ideale lengte voor een blogartikel om goed te kunnen ranken in zoekmachines.


Maar: onderzoeken naar de lengte van blogposts hebben uitgewezen dat posts met een lengte van ongeveer 1000-2000 woorden vaak beter presteren in zoekresultaten. 


Maar dan wel onder de voorwaarde dat het kwalitatief goede inhoud is en dat je (dus) je lezer waarde biedt.


De rol van woorden in de SEO-strategie

Binnen je SEO-strategie is het natuurlijk handig als je jouw content afstemt op relevante zoekwoorden. 


Deze zoekwoorden gebruiken in een langere tekst geeft je mogelijkheden om ze op een natuurlijke manier in je tekst op te nemen, zonder dat je aan ‘over-optimalisatie’ doet. 


De ‘dichtheid’ van zoekwoorden, samenhang in je content, en het totaal aantal woorden zijn allemaal factoren die bijdragen aan een betere zichtbaarheid in de zoekresultaten.


De perfecte lengte van een blogartikel

Bij het schrijven van een blogartikel is de juiste lengte vinden als balanceren op een koord. Te kort en je verliest diepgang, te lang en je verliest lezers. 


Lees hieronder hoe je de ideale balans vindt voor jouw content. Maar let wel: dit zijn geen harde regels, hooguit richtlijnen. Uiteindelijk is de waarde van je content het belangrijkst. 


Kun je een waardevolle post schrijven in minder woorden dan ik hieronder vermeld, prima!


Aantal woorden voor verschillende types blogposts

Afhankelijk van het type blogpost varieert de ideale lengte:


  • Korte updates of nieuwsberichten: om snel een feit te delen, volstaan vaak al 300 woorden;

  • Instructieartikelen of ‘how-to’s’: stap-voor-stap uitleg floreert bij 1000 tot 2000 woorden; heb voldoende oog voor detail zonder je lezer te overweldigen;


  • Diepgaande analyses of uitgebreide handleidingen: voor diepgaande, inhoudelijke artikelen is 2000 tot 3000 woorden het streven, zodat alle nuances en inzichten aan bod komen. 


Variërende lengtes aangepast aan je doelgroep

Denk aan je doelgroep: Welke informatie zoekt die en hoeveel tijd hebben mensen in jouw doelgroep?


  • Drukke professionals: waarderen beknopte, informatieve blogs die direct ter zake komen;

  • Enthousiaste hobbyisten: hebben vaak meer tijd en interesse in langere, diepgaande teksten.


Het aanpassen van jouw lengte aan de voorkeuren van je lezer verhoogt de relevantie en betrokkenheid.


Minimum- en maximumaantal woorden

Je zou kunnen zeggen dat er algemene richtlijnen zijn voor de lengte van een blog:


  • Minimaal: zorg dat een post ten minste 300 woorden telt om door zoekmachines geïndexeerd te worden;

  • Maximaal: een bovengrens is er officieel niet, maar hou het (een uitzondering daargelaten) onder de 3000 woorden. Zo blijven lange teksten toegankelijk zonder lezers te overladen met informatie.


Invloed van contentlengte op de gebruikersinteractie

De ideale lengte van jouw blogartikel kan bepalend zijn voor hoe je bezoekers ermee omgaan. 


Zowel te korte als te lange teksten kunnen ervoor zorgen dat je lezers afhaken, terwijl een uitgebalanceerd artikel zorgt voor optimale betrokkenheid van je lezers.


Gevolgen van een te kort of een te lang artikel

Een tekst die te kort is, kan betekenen dat je niet genoeg waarde biedt en de lezer onvoldoende aanspreekt. 


Jouw inhoud kan dan oppervlakkig lijken en hierdoor de indruk wekken dat je niet genoeg expertisen hebt over dit onderwerp. 


Aan de andere kant, als een tekst te lang is, kan het je lezer overweldigen. De leesbaarheid lijdt er dan onder en bezoekers kunnen afhaken omdat de tekst hun aandacht niet vasthoudt.


Dus:

  • Te kort:

  • Risico op gemis aan diepgang;

  • Kan overkomen als onvolledig.

  • Te lang:

  • Mogelijk verlies van aandacht;

  • Leidt tot slechtere leesbaarheid.

Engagement en waarde bieden in lange artikelen

Als je kiest voor een langer artikel, zorg er dan dus voor dat je waardevolle content levert. Het gaat erom dat de lengte van jouw content overeenkomt met de waarde die het biedt. 


Zorg voor een goede opbouw en maak gebruik van elementen zoals tussenkopjes, lijsten, afbeeldingen en misschien wel infographics om de informatie behapbaar te maken.


  • Waardevol:

  • Levert grondige inzichten;

  • Beantwoordt de vragen van je lezers.

  • Format:

  • Gebruik van tussenkopjes en lijsten voor structuur;

  • Visuele elementen om lange tekst te breken.


Als je ervoor zorgt dat jouw lange blog de aandacht vasthoudt en interactie uitlokt, wordt je kans groter dat je lezers jouw website als een betrouwbare bron gaan zien.


Praktische tips voor bloglengte

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de ideale lengte van je artikel afhangt van jouw doel en publiek


Hieronder vind je concrete stappen en tips om de juiste balans in lengte en inhoud te vinden.


Stappenplan voor het bepalen van de juiste lengte

Een goed stappenplan kan helpen om de ideale lengte van jouw blogpost te bepalen. Begin met het vaststellen van het doel van je artikel: wil je informeren, entertainen of overtuigen? 


Kijk daarna naar het onderwerp: sommige onderwerpen vereisen meer uitleg dan anderen.


Analyseer ook wat jouw concurrenten doen en meet de prestaties van je eigen, eerdere posts. 


Houd altijd je doelgroep in gedachten: welke lengte heeft hun voorkeur?


  • Doel vaststellen: informeren, entertainen, overtuigen?

  • Onderwerp analyseren: vereist het onderwerp veel detail?

  • Concurrentie en eigen posts: analyseer de lengte van succesvolle soortgelijke artikelen;

  • Doelgroep: wat wil jouw lezer? Korte updates of uitgebreide informatie?

Balans tussen informatie en bondigheid

Je artikel moet zowel informatief als bondig zijn. Informatieve content die antwoord geeft op vragen van je lezers is cruciaal voor content marketing. Maar: het moet ook to the point blijven om de lezer niet te verliezen. 


Een goede vuistregel is om elk deel van je tekst te beoordelen op relevantie en waarde voor de lezer. Schrap dus wat niet bijdraagt aan je boodschap.


Het gebruik van keywords en hun invloed

Keywords zijn fundamenteel voor goed scoren in Google. Het juiste gebruik van jouw zoekwoord kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten. 


Besteed daarom speciale aandacht aan:


  • Trefwoorddichtheid: te veel herhaling kan schadelijk zijn, dus gebruik keywords op een natuurlijke manier;

  • Plaatsing van keywords: zorg ervoor dat je ze opneemt in de titel, koppen en gedurende de eerste 200 woorden van je post.


Door deze praktische tips toe te passen, schrijf je een blogpost die niet alleen waarde toevoegt voor je lezers maar ook een hogere kans heeft om goed te scoren bij zoekmachines.


Tools en analytics ter ondersteuning

Om te bepalen wat de ideale lengte is voor jouw blogartikel kunnen analytische tools en inzichten erg handig zijn. Deze tools helpen je te begrijpen hoe jouw content scoort in Google en geven je handvatten om jouw positie te verbeteren.


Analytische inzichten van populaire SEO tools

Populaire SEO tools zoals Moz en SEMrush bieden diepgaande analyses en inzichten die jou kunnen helpen de ideale lengte van je blogartikel te bepalen. 


Moz, bijvoorbeeld, geeft inzicht in hoe jouw artikel zou kunnen ranken en welke trefwoorden jouw positie kunnen verhogen. 


SEMrush biedt een uitgebreide analyse van je blogpost, inclusief backlinks, wat weer belangrijk is voor jouw autoriteit op internet.


  • Moz: Analyseert trefwoorden en voorspelt rankings;

  • SEMrush: Evalueert backlinks en geeft uitgebreide content analyses.

Feedback en prestatiemetingen van blogartikelen

Nadat je jouw artikel hebt gepubliceerd, is het belangrijk om je prestaties te monitoren. Die data kunnen tools als Google Analytics aanbieden. 

De metingen laten je zien hoe lang bezoekers op je blogpost verblijven, een indicatie van de 'ideale lengte'. 


Als je lezers langer blijven hangen op een bepaalde post, kan dit een teken zijn dat de lengte goed aansluit bij wat je doelgroep zoekt. 


De gewaardeerde SEO-website Backlinko benadrukt ook het belang van gebruikerstevredenheid en engagement als een factor van succes.


Door een tool als Google Analytics en analyses te gebruiken, kun je een beter inzicht krijgen in de effectiviteit van jouw blogartikelen. Zo ontdek je hoe de lengte van jouw posts bijdraagt aan jouw succes online.


Veelgestelde vragen


Hoe vaak is het ideaal om nieuwe blogposts te publiceren?

Frequentie kan je blog levend en lezers betrokken houden. Het gaat om consistentie; of dat nu dagelijks, wekelijks of tweewekelijks is, zorg ervoor dat je op een regelmatige basis nieuwe content plaatst.


Welke stappen zijn essentieel voor het opbouwen van een succesvolle blog?

Een succesvolle blog begint met een stevig fundament: begrijp je doelgroep, schrijf waardevolle en relevante content, optimaliseer voor zoekmachines en promoot je posts via sociale media of e-mail marketing.


Wat zijn de kenmerken van een effectieve blog?

Een effectieve blog heeft een duidelijk doel, spreekt de taal van je publiek en bevat informatief en boeiende content. Zorg er ook voor dat je blogposts visueel aantrekkelijk zijn en een mobielvriendelijk ontwerp hebben.


Wat is de gemiddelde lengte van blogposts die goed presteren?

De lengte van blogposts die goed presteren kan variëren, maar studies suggereren dat een ideale blogpost tussen de 1000 en 2000 woorden ligt, afhankelijk van het onderwerp en doel van de post.


Hoeveel woorden moet een blogpost bevatten voor een optimale SEO?

Voor optimale SEO wordt vaak aangeraden om een minimum van 300 woorden aan te houden, maar langere posts van 2000 tot 3000 woorden kunnen beter scoren, omdat ze meer diepte bieden en meer mogelijkheden voor het gebruik van zoekwoorden.


Hoe schrijf je een aantrekkelijke en pakkende blogpost?

Een aantrekkelijke en pakkende blogpost heeft een sterk begin dat aandacht trekt, een middenstuk dat waarde biedt en een einde dat aanzet tot actie. Gebruik tussenkopjes, bullet points en afbeeldingen om de tekst op te breken en leesbaar te houden.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: