Wil je als ondernemer klanten binnen trekken of online je producten verkopen, dan is een goede landingspagina absoluut noozakelijk. In deze blog onthul ik cruciale richtlijnen voor het maken van effectieve landingpagina’s voor een boost in je conversies.
Bij het inzetten van online marketing zijn landingspagina's onmisbaar. Zie ze als de digitale ontvangsthal waar je bezoekers voor het eerst kennismaken met je aanbod.
Hoe belangrijk ze zijn? Een effectieve landingspagina zet bezoekers aan tot actie en verhoogt je conversieratio. En dat betekent botweg meer geld voor jou.
Lees snel verder voor concrete tips om jouw landingpagina’s te optimaliseren!
Belangrijkste punten van deze post:
Het moge duidelijk zijn: een goede landingspagina is essentieel voor het behalen van je doelstellingen. Ze kan het verschil maken tussen een bezoeker die ‘bounct’ en één die converteert.
Conversie is het magische woord als je denkt aan de doelstellingen van je landingspagina. Je wilt dat bezoekers actie ondernemen, of het nu gaat om het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book of het aankopen van een product.
Om dit te bereiken, moet je landingspagina gericht zijn op het genereren van leads.
Dit betekent duidelijke call to actions en beknopte formulieren waarmee bezoekers gemakkelijk hun contactgegevens kunnen achterlaten.
Het meten van het succes van je landingspagina is cruciaal. Dit doe je door conversiedoelen te stellen en die te volgen via analytics tools.
Kijk niet alleen naar het aantal conversies, maar ook naar de kwaliteit ervan.
Stel vast welke elementen van je landingspagina het beste werken en welke aanpassing vereisen om je leads te maximaliseren.
Voor SEO is je landingspagina je visitekaartje. Zorg ervoor dat je de pagina optimaliseert met relevante trefwoorden, snelle laadtijden en een mobielvriendelijk design.
Een goede SEO-landingspagina maakt je niet alleen beter vindbaar in zoekmachines, maar zorgt ook voor een grotere kans op conversie omdat het verkeer op je site relevanter is.
De beste ontwerpen begrijpen het belang van een samenhangende visuele hiërarchie, relevante content en sterke call-to-action mogelijkheden.
Het menselijk oog volgt een bepaald patroon bij het bekijken van een webpagina. Zorg ervoor dat je landingspagina dit patroon benut door de belangrijkste elementen, zoals je hoofdboodschap en call-to-action, op opvallende plekken te plaatsen.
Gebruik grootte, kleuren en ruimtelijk contrast om aandacht te trekken en leid je bezoeker door de content heen.
Je content moet helder, beknopt en relevant zijn voor je publiek.
Het is belangrijk is dat die aansluit bij de verwachtingen van je bezoeker: gebruik koppen die duidelijk maken wat je aanbiedt en zorg dat de tekst overtuigend is.
Integreer zoekwoorden om de vindbaarheid en de relevantie te verhogen. Vermijd te veel tekst en gebruik opsommingstekens zoals bullet points om de leesbaarheid te bevorderen.
Elke landingspagina heeft één doel, en dat is dat jouw bezoekers de door jou gewenste actie ondernemen. Deze call to action (CTA) moet duidelijk, beknopt en onweerstaanbaar zijn.
Of het nu gaat om het aanmelden voor een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book of het starten van een gratis proefperiode, de CTA moet opvallen en een gevoel van urgentie overbrengen.
Zorg dus dat je CTA visueel aantrekkelijk is en plaats hem op een logische plek binnen de (visuele) hiërarchie van je pagina.
Om je landingspagina goed te laten presteren (en dat wil je), ontkom je er niet aan aandacht te besteden aan SEO. Ook zul je continu moeten testen (A/B-testen) en optimaliseren en zorgen voor een naadloze mobiele ervaring.
Je landingspagina moet geoptimaliseerd zijn rond relevante zoekwoorden die aansluiten bij jouw aanbod. Dit betekent dat je zoekwoorden moet onderzoeken om te begrijpen waarnaar je doelgroep op zoek is.
Gebruik deze zoekwoorden strategisch in de titels, headers en bodytekst van je landingspagina om de vindbaarheid te verbeteren. Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de metadata, zoals de title tag (code die de titel van een webpagina bevat) en meta-omschrijving (korte omschrijving van de inhoud van een webpagina), deze zoekwoorden bevatten.
Door A/B-testen uit te voeren, kun je verschillende elementen van je landingspagina testen om te zien welke het beste presteren. Dit kan elementen omvatten zoals de kop van de pagina, de call to action en zelfs verschillende soorten inhoud of afbeeldingen.
Met A/B-testen kun je kleine wijzigingen aanbrengen en direct zien hoe die de conversieratio beïnvloeden.
Een landingspagina moet perfect werken op mobiele apparaten omdat een groot deel van de gebruikers via hun telefoon op jouw website zal komen.
Zorg ervoor dat het ontwerp van de landingspagina responsief is. Dat betekent dat het zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van het apparaat.
Knoppen moeten groot genoeg zijn voor een touchscreen, en de tekst moet leesbaar zijn zonder dat je moet inzoomen.
Om effectief leads te genereren en conversies op je landingpagina te verhogen, zet je het beste formulieren strategisch in en focus je op de voordelen van je aanbod.
Door deze elementen slim te gebruiken, verhoog je de kans flink dat bezoekers de gewenste actie ondernemen.
Formulieren gebruiken op je landingpagina is cruciaal om contactgegevens van potentiële klanten te verzamelen. Zorg ervoor dat je formulier zichtbaar is en makkelijk in te vullen.
Een effectief formulier bevat:
Het is essentieel dat je duidelijk de voordelen van je product communiceert. Bezoekers willen snel weten wat jouw aanbod uniek maakt en hoe het ze kan helpen.
Presenteer de voordelen als:
Door deze strategieën toe te passen, trek je bezoekers aan en stimuleer je ze om over te gaan tot actie op jouw landingpagina.
Een effectief ontworpen landingspagina kan het verschil maken tussen iemand die interactie heeft met je campagne en iemand die doorgaat zonder betrokkenheid. Zie daar de essentie ervan in online marketing.
Om landingspagina's naadloos te laten aansluiten op je marketingcampagnes, is het handig dat je zorgt voor consistentie in je boodschap.
Als je bijvoorbeeld een AdWords-campagne hebt, moet de tekst op je landingspagina de zoektermen bevatten waarop je adverteert.
Hierdoor voelt de overgang van advertentie naar pagina natuurlijk voor je bezoeker. En zo verhoog je de kans op conversie.
Het design en de call to action moeten ook overeenkomen met de stijl en toon van de advertentie die de bezoekers naar jouw pagina hebben geleid.
Dit betekent dat je kleurenschema, lettertypes en ook de esthetiek moeten passen bij je andere marketingmateriaal.
Meet de resultaten van je landingspagina's om te begrijpen wat werkt. Dit kun je doen met behulp van analytics tools die bijhouden hoe gebruikers interactie hebben op de pagina.
Let op data zoals de bounce rate (percentage bezoekers dat een website verlaat zonder een andere pagina te bezoeken), conversieratio, en de tijd die je bezoekers op de pagina doorbrengen.
Vergeet van tevoren niet duidelijke doelen op te stellen voor wat je wil bereiken met elke landingspagin. En gebruik A/B-testen om verschillende versies te testen.
Door te achterhalen welke elementen leiden tot een hogere conversieratio, kun je toekomstige landingspagina's optimaliseren voor nog betere resultaten.
Een succesvolle landingspagina maken, komt neer op een paar cruciale punten die de bezoeker moeten overtuigen om actie te ondernemen.
Hier zijn vijf waardevolle tips voor het maken van een effectieve landingspagina:
1.
Helder doel: zorg dat je landingspagina één duidelijk doel heeft. Of je nu wil dat je bezoekers zich inschrijven voor je nieuwsbrief, een product kopen of een contactformulier invullen, zorg ervoor dat dit doel de focus is van je pagina.
2. Aantrekkelijke koppen: gebruik aansprekende titels en koppen die de aandacht van je bezoeker grijpen. Houd ze beknopt en maak ze relevant voor wat je aanbiedt.
3. Kernachtige inhoud:
4. Visuele elementen: mensen zijn visueel ingesteld. Relevante afbeeldingen of video’s gebruiken kan de interesse versterken en bijdragen aan een duidelijker verhaal.
5. Duidelijke call to action (CTA): een krachtige CTA-knop is onmisbaar op je landingspagina. Zorg dat-ie opvalt qua kleur en grootte en dat de tekst de bezoeker precies vertelt wat-ie kan verwachten na de klik.
Oh, en vergeet niet te testen en te optimaliseren voor de beste resultaten!
Bij het maken van een landingspagina zijn de juiste stappen volgen essentieel voor succes. Hieronder vind je specifieke acties die je moeten helpen aan een effectieve pagina.
De eerste stap waarover je goed moet nadenken is de inhoud en structuur van je landingspagina. Zorg ervoor dat je content aansluit bij de behoeften van je bezoekers en duidelijk maakt wat jij te bieden hebt.
De structuur van je pagina moet logisch zijn, met overtuigende koppen, een duidelijke waardepropositie (een korte, duidelijke uitleg van de waarde die je bedrijf levert aan je klanten), relevante subkoppen en call to actionsdie opvallen.
Gebruik bullet points om de voordelen te benadrukken en zorg dat je jouw boodschap simpel en doelgericht houdt.
De technische aspecten van een landingspagina zijn net zo belangrijk als de inhoud. Zorg dat je pagina snel laadt en dat-ie mobielvriendelijk is.
Optimaliseer afbeeldingen en gebruik caching (tijdelijk opslaan van data in een snelle opslaglocatie, zodat de data voor toekomstige paginabezoek sneller kan worden opgehaald ) waar mogelijk.
De URL (Uniform Resource Locator, je websiteadres) moet schoon en relevant zijn. En denk ook aan SEO-elementen zoals titeltags, meta-descriptions en juist gebruik van headers om de vindbaarheid te verbeteren.
Na de lancering is het essentieel om je pagina te monitoren en te optimaliseren op basis van de data die je verzamelt. Bekijk de statistieken rondom bezoeken, conversieratio's en gedrag op de pagina.
Maak gebruik van A/B-testen om elementen te testen als koppen, CTA's en afbeeldingen. Pas je strategie aan op basis van wat werkt en blijf je pagina’s op je website consequent verbeteren.
Maak je een landingspagina, dan is het belangrijk bewust te zijn van fouten die je conversie kunnen schaden. Ik heb veelgemaakte fouten hieronder voor je opgesomd.
Een onoverzichtelijk ontwerp kan bezoekers afleiden of overweldigen. Zorg dat alle relevante informatie boven de vouw (aka above the fold: verwijst naar het bovenste deel van een webpagina dat zichtbaar is zonder te scrollen) staat.
Dat zorgt ervoor dat je bezoekers niet hoeven te scrollen om de belangrijkste punten te kunnen lezen.
Gebruik witruimte en een visuele hiërarchie om elementen duidelijk van elkaar te scheiden.
Zorg ervoor dat je jouw bezoekers niet overlaadt met informatie. Maar zorg er tegelijkertijd voor dat je genoeg informatie geeft om ze te overtuigen.
Geef antwoord op de belangrijkste vragen van je bezoekers en gebruik call to actions om ze naar de volgende stap te leiden.
Dit is misschien wel de meest gemaakte fout. Want je maakt je landingspagina op een desktop-computer. Als je pagina er vervolgens goed uitziet, wil dat niet automatisch zeggen dat dit ook geldt voor hoe de pagina eruitziet op je mobiele telefoon.
Je landingspagina zal juist het meeste op mobiele telefoons worden gelezen. Als je pagina hier niet goed op werkt, kun je veel potentieel succes mislopen.
Zorg daarom hiervoor:
Een succesvolle landingspagina is gericht, biedt waarde en spreekt de bezoeker direct aan. Zorg ervoor dat je pagina een duidelijk doel heeft, met een strak ontwerp en een overtuigende boodschap.
Om je conversieratio te verbeteren, moet je zorgen voor een naadloze gebruikerservaring met snelle laadtijden, een mobielvriendelijk ontwerp en duidelijke call-to-actions. Test ook verschillende elementen met A/B-testen om te kijken wat het beste werkt.
Voor een SEO-vriendelijke landingspagina gebruik je relevante trefwoorden, optimaliseer je de metadata en zorg je voor hoogwaardige inhoud. Zorg ook voor een snelle laadtijd en mobiele optimalisatie om beter gevonden te worden door zoekmachines.
Een effectieve call to action is opvallend, gebruikt activerende taal en maakt het de bezoeker gemakkelijk om te weten wat de volgende stappen zijn. Zorg dat deze knop contrasteert met de rest van de pagina om de aandacht te trekken.
Verbeter de gebruikerservaring door ervoor te zorgen dat je landingspagina visueel aantrekkelijk is, gemakkelijk te navigeren is en snel laadt. Voeg ook testimonials of reviews toe om vertrouwen op te bouwen.
Vermijd veelgemaakte fouten zoals te veel informatie, onduidelijke boodschappen of het niet mobielvriendelijk maken van je pagina. Zorg ook dat je geen afleidingen zoals niet-relevante afbeeldingen of overmatige navigatie hebt die de aandacht van de hoofdboodschap afleiden.