logo

Wat zijn ingewikkelde zinnen? (Klare taal; weg met moeilijke woorden)

Illustratie van een brein met in het midden een uitroepteken als symbool voor een lezer die een moeilijke zin leest.

Terwijl je ze leest of uitspreekt, moet je hersenen harder werken dan normaal, wat soms leidt tot spontane hersengymnastiek. Yep, ik heb het hier over moeilijke zinnen. Oftewel constructies in taal die je vaak voor flinke uitdagingen kunnen stellen. Hoe voorkom je ze en hoe herschrijf je een moeilijke zin. Je leest het hier. 


In jouw schrijven streef je gegarandeerd naar zinnen die je boodschap overbrengen zonder dat je lezer het spoor bijster raakt. Ervaring en kennis over zinsopbouw kunnen je helpen bij het vinden van het juiste evenwicht tussen rijk taalgebruik en begrijpelijkheid.


Zie het als een soort balanceeract. Cruciaal voor het schrijven van leesbare teksten die je boodschap effectief overbrengen.


Belangrijke punten in deze post:

  • Moeilijke zinnen vergen meer van je taalvaardigheden en kunnen lees- en spreekvaardigheid uitdagen;
  • Het vereenvoudigen van zinnen draagt bij aan een heldere communicatie en beter begrip;
  • Een goede zinsopbouw zorgt ervoor dat ook ingewikkelde informatie goed te volgen is.


Het belang van zinsbouw

Het is essentieel om je zinnen goed op te bouwen om effectief te communiceren. Is je tekst niet begrijpelijk dan kan dit komen door complexe grammaticale structuren, het gebruik van minder bekende woorden of omdat ze gewoon lastig uit te spreken zijn. Dat zorgt soms voor leuke tongbrekers of tongtwisters. 


De structuur van een zin beïnvloedt nu eenmaal direct de begrijpelijkheid van je tekst.


De fundamenten van zinsbouw

Zinsbouw is de manier waarop je de elementen van een zin rangschikt. Juist geordende zinnen maken je boodschap helder en begrijpelijk. Dit begint met het herkennen van het onderwerp en de persoonsvorm (weet je nog?); die vormen de basis van elke zin.


Het onderwerp geeft aan wie of wat de actie uitvoert en de persoonsvorm bevat het hoofdwerkwoord van de zin. Alle aanvullende informatie komt daarna, zoals de rest van het gezegde, lijdende en meewerkende voorwerpen, en bijwoordelijke bepalingen (Excuses als deze alinea je vervelende schoolherinneringen oproept!).


De optimale lengte van zinnen

Bij het bepalen van de lengte van zinnen is het belangrijk een balans te vinden. Korte zinnen zijn vaak krachtiger en makkelijker te verwerken.

Toch kan variatie in zinslengte zorgen voor een prettiger leesritme.


Maar zorg ervoor dat je je zinnen niet te lang maakt. Want bij te lange zinnen loop je het risico dat de lezer de draad kwijtraakt. Zeker als zo'n zin te veel informatie bevat.


De optimale zinslengte is lang genoeg om je punt duidelijk te maken en kort genoeg om de aandacht van je lezers vast te houden.


Complexiteit in taal

In de complexiteit van taal spelen zinsconstructies en woordkeuze een grote rol. Dit kan invloed hebben op hoe makkelijk of moeilijk je een tekst kunt begrijpen.


Tangconstructies identificeren

Een tangconstructie is een zin waarin de hoofdgedachte onderbroken wordt door een tussenzin of bijzin. Dat kan het begrip bemoeilijken. Hier zijn twee punten om ze te herkennen:


  • De hoofdzin begint en eindigt vaak met gerelateerde elementen, maar deze staan ver uit elkaar;
  • Tussen deze elementen bevindt zich aanvullende informatie.

  • Voorbeeld: "De man, die gisteren nog in de krant stond omdat hij een heldendaad verrichtte, wordt vandaag geëerd."


Werkwoorden en actieve zinnen

Actieve zinnen maken je tekst levendig en directer, wat ze vaak makkelijker leesbaar maakt. Werkwoorden spelen hierin een sleutelrol.


Let op het volgende:

  • Gebruik krachtige werkwoorden in de actieve vorm (ik doe) in plaats van de passieve vorm (er wordt gedaan);
  • Voorkom dat je zinnen te veel ingewikkelde of moeilijke woorden bevatten; dit kan leiden tot verwarring.


Door actieve zinnen te gebruiken en tangconstructies te vermijden, verbeter je de leesbaarheid van je tekst.


Helderheid in schrijven

Een goede tekst is als een helder raam, je kijkt er moeiteloos doorheen. Helderheid in schrijven betekent dat je een duidelijke en klare taal gebruikt en onnodige complexiteit vermijdt.


Klare taal gebruiken

Klare taal zorgt ervoor dat je boodschap begrijpelijk overkomt.


Dit doe je door:

  • Korte zinnen te gebruiken;
  • Actieve zinnen te gebruiken in plaats van passieve;
  • Concrete voorbeelden te geven die je punten verduidelijken;
  • Specifiek te zijn: vermijd te algemene termen die voor meer interpretaties vatbaar zijn.

Onnodige moeilijke zinnen vermijden

Het vermijden van onnodig ingewikkelde constructies maakt je teksten toegankelijker:

  • Vermijd jargon en technische termen waar die niet nodig zijn;
  • Schrap overbodige woorden die geen extra betekenis toevoegen;
  • Controleer op zinnen die makkelijker kunnen worden uitgedrukt en vereenvoudig ze.


Door te focussen op helderheid in je schrijven, vergroot je de kans dat je boodschap aankomt zoals je bedoelt. Dit is essentieel, want uiteindelijk schrijf je voor je lezers.


Praktische tips voor leesbare teksten

Om leesbare teksten te schrijven die je lezers boeien, is het essentieel dat je informatie goed structureert en dat je de juiste voegwoorden gebruikt. Deze elementen zorgen ervoor dat je zinnen vloeiend lopen en de inhoud duidelijk overkomt.


Structureren van informatie

Je maakt je tekst begrijpelijker voor lezers door de informatie te structureren. Begin met het groeperen van samenhangende ideeën; hierdoor creëer je een heldere opbouw.


Elke alinea moet één hoofdidee bevatten. Dat hoofdidee vermeld je als eerste.


Zorg ook dat je gebruikmaakt van afwisseling in je zinslengtes. Korte zinnen bevorderen de leesbaarheid, maar de afwisseling houdt je leesbare tekst boeiend.


Zorg er ook voor dat je niet te veel informatie in één zin stopt; dit kan de lezer overweldigen en de bijzin mag niet de hoofdzaak overstemmen.


Het belang van voegwoorden

Voegwoorden zijn cruciale wegwijzers in je tekst. Ze verbinden zinnen met elkaar en maken het verband tussen zinnen en alinea's duidelijk.

Gebruik ze om oorzaken, gevolgen, tegenstellingen of opsommingen aan te geven.


Voorbeelden van voegwoorden zijn 'en', 'maar', 'omdat', en 'echter'.


Door deze woorden slim in te zetten, help je de lezers om de structuur van je zinnen en de onderlinge relaties tussen de zinsdelen goed te begrijpen. Hierdoor wordt de leesbare tekst niet alleen begrijpelijker, maar ook aangenamer om te lezen.


Specifieke uitdagingen in zinsconstructies

Het correct opbouwen van zinnen vereist inzicht in hoe constructies werken en hoe je samenhang tussen de zinnen kunt bewaken. De juiste balans vinden in zinslengte en het zorgvuldig kiezen van naamwoorden is hierbij meestal een uitdaging.


Samenhang tussen zinnen handhaven

Het is belangrijk dat je zorgt voor samenhang in je tekst. Dit doe je door zinnen op een logische manier aan elkaar te koppelen. Zinnen met een lange aanloop kunnen het voor je lezers lastig maken om het overzicht te houden.


Probeer kernachtig te schrijven en let erop dat informatie die bij elkaar hoort ook dicht bij elkaar in de tekst staat, zodat er geen verwarring ontstaat.


Nominalisatie en het gebruik van naamwoorden

Nominalisatie of naamwoordstijl houdt in dat je werkwoorden omzet in naamwoorden. Dit kan je zinnen onnodig complex en minder actief maken. Bijvoorbeeld: het gebruik van 'de bespreking' in plaats van 'bespreken'.


Dit kan je tekst zwaarder en formeler maken dan nodig.


Het effectief gebruiken van naamwoorden vraagt om een afweging: wanneer is een nominalisatie gepast en wanneer kun je beter voor een werkwoord kiezen.


Aanbevelingen voor begrijpelijke taal

Begrijpelijke taal maakt je boodschap duidelijk en zorgt ervoor dat je lezer niet verdwaalt in complexe zinsconstructies. Hier volgen een stel gerichte tips om de leesbaarheid van je teksten te verhogen.


De keuze voor actief versus passief

Gebruik waar mogelijk actieve zinsconstructies. Dit betekent dat je onderwerp degene is die de actie uitvoert. Daardoor worden je zinnen krachtiger en directer.


In plaats van te schrijven 'De aanvraag wordt door jou ingediend', kun je beter zeggen 'Je dient de aanvraag in'. Dit maakt de zin niet alleen korter, maar ook levendiger en persoonlijker.


Zinslengte en de aandacht van de lezer

Houd je zinnen kort om de aandacht van je lezer vast te houden. Als algemene regel geldt dat zinnen met minder dan vijftien woorden vaak het meest begrijpelijk zijn.


Door de lengte van je zinnen te beperken, verminder je de belasting van je lezer en vergroot je de kans dat jouw teksten tussen de zinnen door steeds goed begrepen worden. 


Varieer wel in zinslengte om monotonie te voorkomen en de leesbaarheid te behouden.


Voorbeelden van complexe zinnen

Complexe zinnen kunnen hoofdbrekens opleveren, vooral als je te maken hebt met wetenschappelijke teksten. In deze sectie lees je hoe je complexe zinnen beter kunt begrijpen en ontleden.


Analyse van wetenschappelijke teksten

Analyseer je een wetenschappelijke tekst, dan stuit je vaak op lange zinnen met veel jargon en gelaagde constructies.


  • Voorbeeld: "De eerstejaarsstudenten van de opleiding Artificiële Intelligentie moeten rond deze tijd van het jaar een enorme hoeveelheid literatuur lezen." 

    Deze zin is complex vanwege diverse onderwerpen die aan bod komen en het gebruik van specifieke termen.


Tips om ingewikkelde zinnen te ontleden

Ingewikkelde zinnen ontrafelen kan lastig zijn, maar met een paar handige tips kom je al een heel eind.


Hieronder vind je drie tips die je daarbij kunnen helpen:

  1. Zoek het onderwerp en de persoonsvorm: begin met het identificeren van het hoofdonderwerp en de bijbehorende werkwoorden.
  2. Ontleed het in stukken: breek lange zinnen met meerdere nevenschikkende of onderschikkende bijzinnen op in kleinere stukken.
  3. Let op signaalwoorden: woorden als 'echter', 'omdat', of 'ondanks' kunnen de structuur van een zin verduidelijken.


Door deze aanpak word je beter in het herkennen van onaanvaardbare zinnen en leer je hoe je ze kan vermijden of verbeteren in je eigen schrijfwerk.


Ah, je bent helemaal tot hier gekomen, chapeau! Dan zou het je moeten lukken eenvoudige(re) zinnen te schrijven.


En complexe zinnen te vermijden.


Succes!

Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Illustratieve en kunstzinnige weergave van een kleurrijke chatbot.
door Erwin Blatter 18 februari 2025
Duitse bedrijven zijn technisch sterk in kunstmatige intelligentie maar verdienen er weinig geld mee. Dit blijkt uit onderzoek van verschillende deskundigen in Duitsland. Het bedrijf Black Forest Labs is een zeldzame uitzondering in het Duitse AI-landschap. Hun systeem voor het maken van afbeeldingen trekt internationale aandacht. "We moeten sneller handelen, anders betalen we daar een hoge prijs voor", zei Björn Ommer van de Ludwig Maximilian Universiteit in München. 200 miljard euro De Europese Unie heeft onlangs 200 miljard euro vrijgemaakt voor AI-ontwikkeling. Dit volgt op grote investeringen in de Verenigde Staten en China. Het Chinese bedrijf DeepSeek zorgt voor opschudding met zijn nieuwe taalsysteem. Katharina Morik van het Lamarr Instituut ziet kansen voor Duitse bedrijven. Het midden- en kleinbedrijf kan zich richten op speciale toepassingen. "Als het gaat om onderzoek staan we vooraan. We hebben fantastisch talent", vertelde Morik aan nieuwsplatform DW. Tijdelijke contracten Toch vertrekken veel Duitse AI-experts naar Amerika. Duitse bedrijven bieden vaak tijdelijke contracten aan. Ook willen Duitse klanten niet betalen voor AI-diensten. "Ik begrijp niet waarom er hier zo weinig bereidheid is om te experimenteren", zei Katharina Morik.
Share by: