logo

Oneven getallen: een beetje magie in je teksten

het oneven getal zeven in een blauwe, lichtgevende kleur op een donkerblauwe achtergrond  bestaande uit honingraatvormen.

Het gebruik van oneven getallen kan een groot effect hebben op je lezer. Mensen onthouden oneven getallen namelijk beter dan even getallen. In deze post leg ik je uit hoe oneven getallen kunt gebruiken in je teksten. 


Interessant weetje: het verwerken van oneven getallen vraagt meer van je hersenen dan even getallen. Dit komt doordat oneven getallen niet zo gemakkelijk kunnen worden verdeeld in gelijke delen als even getallen. 


Hierdoor dwingen ze je hersenen meer aandacht te besteden aan de informatie. Bovendien lijkt een lijst met een oneven aantal items specifieker en realistischer dan een lijst met een even aantal items. 


Reden genoeg om eens dieper in te gaan op oneven getallen in tekst. 


Het belang van oneven getallen in teksten

Als tekstschrijver probeer ik altijd de aandacht van de lezer te trekken en vast te houden. Het gebruik van oneven getallen kan hierbij dus een handig hulpmiddel zijn.


Om terug te komen op oneven getallen in lijstjes: als je een lijst maakt van voordelen van een product, probeer dan te werken met een oneven getal. Drie of vijf voordelen klinken bijvoorbeeld aantrekkelijker dan vier of zes voordelen.


Maar let op: een oneven aantal gebruiken is niet altijd beter. Als je het mensen gemakkelijk wil maken, kun je beter even getallen gebruiken. Geef bijvoorbeeld twee mogelijkheden om contact met je op te nemen.


Psychologie achter oneven getallen

Waarom werken oneven getallen in teksten zo goed? Daarvoor moeten we inzoomen op de psychologie erachter. 


Zoals ik hierboven al aangaf, zien mensen oneven getallen als specifieker en realistischer. Als je bijvoorbeeld schrijft dat je ‘7 tips’ hebt voor je lezers, lijkt dit meer concreet dan wanneer je ‘6 tips’ zou schrijven. 


Ook hier heeft het ermee te maken dat oneven getallen niet gemakkelijk te verdelen zijn, terwijl even getallen dat wel zijn. 


Hierdoor associëren we oneven getallen meer met feitelijkheid en precisie.


Daarnaast geven oneven getallen een gevoel van onvolledigheid. Daardoor is je lezer geneigd verder te lezen om de informatie compleet te maken. Dit psychologische effect staat bekend als de ‘information gap theory’.


Seriële-positie-effect

Je kunt het gebruik van oneven getallen ook combineren met het zogeheten ‘seriële-positie-effect’.  Dit effect zorgt ervoor dat je tekst beter blijft hangen bij je lezers.

 

De Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus ontdekte het seriële-positie-effect. Het betekent dat de eerste en laatste items in een lijst het beste worden onthouden. 


Als je bijvoorbeeld een lijstje maakt met vijf tips, zorg er dan voor dat de belangrijkste tips op de eerste en laatste positie staan.


Oneven getallen in marketing en verkoop

Het is niet zo dat je zomaar elk oneven getal geschikt is in je teksten. Het getal moet passen bij de boodschap die je wil overbrengen


Zo kan het getal zeven bijvoorbeeld symbool staan voor volledigheid (denk aan de zeven wereldwonderen, de zeven kleuren van de regenboog, et cetera), terwijl het getal drie juist staat voor eenvoud (denk aan de drie musketiers, de drie biggetjes, enzovoorts).


In marketing en verkoop kun je oneven getallen op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een lijstje maken van drie voordelen van je product, of vijf redenen waarom iemand voor jouw dienst zou moeten kiezen. 


Ook kun je de prijs van je product net onder een rond getal zetten, bijvoorbeeld €99 in plaats van €100.


Maar zorg ervoor dat je niet te ver gaat in het gebruik van oneven getallen. Het moet wel natuurlijk blijven en niet geforceerd overkomen. Gebruik het dus alleen als het echt iets toevoegt.


Het gebruik van oneven getallen is namelijk geen wondermiddel. De kwaliteit van de inhoud moet altijd voorop staan. Een lijstje met zeven punten die niet relevant zijn voor je lezer zal natuurlijk geen positief effect hebben, ongeacht je gebruik van oneven getallen.



Oneven getallen in titels en koppen

Oneven getallen zijn bij uitstek geschikt voor titels en koppen, omdat ze beter blijven hangen.


Lezers zien even getallen zien vaak als saai en voorspelbaar.


Gebruik van oneven getallen in lijsten

Lijsten zijn een populaire manier om informatie te presenteren. Door oneven getallen te gebruiken, wordt je lijst aantrekkelijker en opvallender.


Bovendien zorgt oneven getallen gebruiken ervoor dat je lezer het gevoel heeft dat de lijst compleet is. 


Als je een lijst maakt van ‘10 redenen waarom je moet sporten’, dan kan je lezer het gevoel hebben dat er nog meer redenen zijn die je niet noemt. 


Maak je een lijst van ‘7 redenen waarom je moet sporten’, dan krijgt je lezer het gevoel dat de lijst compleet is en dat hij of zij alle belangrijke redenen heeft gelezen.



Gebruik oneven getallen voor een beter  conversiepercentage

Ook voor het verbeteren van conversies op je website, bijvoorbeeld, zijn oneven getallen een goed middel.


Stel je voor dat je een artikel leest met de titel ‘10 tips voor het verbeteren van je conversiepercentages’. De kans is groot dat je denkt: ‘Tien tips, dat is veel. Ik lees er wel een paar en dan ben ik er wel klaar mee’. Maar als je een artikel leest met de titel ‘7 tips voor het verbeteren van je conversiepercentages’, dan zul je eerder denken: ‘7 tips, dat is interessant. Ik ben benieuwd wat die tips zijn’.


Het gebruik van oneven getallen maakt de tekst interessanter en zorgt ervoor dat de lezer zich meer betrokken voelt bij het verhaal. Het werkt dus, inderdaad, als een soort trigger om verder te lezen.


Oneven aantallen in de opmaak van je tekst

Ook voor de opmaak van je tekst kan oneven getallen gebruiken goed werken. Dan doel ik op oneven aantallen in paragrafen en bullet points.

 

Oneven aantal paragrafen

Een manier om oneven getallen te gebruiken in de inhoudsopmaak is door ze te gebruiken in de lengte van paragrafen. In plaats van een paragraaf te maken van zes regels, kun je beter een paragraaf maken van vijf of zeven regels. Dit zorgt ervoor dat de lezer de tekst beter kan scannen en dat de tekst meer opvalt.


Dit is trouwens gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want je paragraaf is nu eenmaal zo lang als je hem geschreven hebt. Je kunt niet echt schrijven op een even of oneven aantal regels. Zeker niet al je werkt op een scherm (laptop, ipad, mobiel). Afhankelijk van de corpsgrootte, lettertype en schermbreedte, kan je paragraaf een even of oneven aantal hebben.


De bovenstaande tip geldt dus eigenlijk alleen voor tekst in print.   


Oneven aantal bullet points

Wat wel effectief is in zowel print als op een scherm (ongeacht welk scherm) is een oneven aantal in bullet points. In een lijstje dus.   


In plaats van een lijst te maken van vier punten, kun je beter een lijst maken van drie of vijf punten. Dit zorgt ervoor dat je lezer de informatie beter kan onthouden en dat de tekst meer opvalt.


Oneven getallen in call to actions (CTAs)

De juiste woorden en zinnen kiezen, is cruciaal voor het succes van een call to action (je lezer oproepen iets te doen, zoals een button klikken, contact opnemen enzovoorts). Ook in deze CTA heeft een oneven getal gebruiken een positief effect.


Waarom, dat laat zich ondertussen wel raden. Inderdaad, het gebruik van een oneven getal in een CTA trekt de aandacht van je lezer en spoort hem of haar aan de door jou gewenste actie te ondernemen. 


Daarnaast kan het gebruik van een oneven getal in een CTA ook de indruk wekken dat je meer waarde biedt. ‘Ontvang 3 gratis e-books’ klinkt aantrekkelijker dan ‘Ontvang 2 gratis e-books’. Het oneven getal geeft de indruk dat je meer waarde biedt voor dezelfde prijs (in dit geval, de uitwisseling van persoonlijke gegevens).


Toch is een oneven getal niet per se de beste keuze voor elke CTA. Overweeg wat het meest relevant en overtuigend is voor de doelgroep en het doel van je CTA.


Oneven getallen in testimonials

Testimonials zijn een geweldige manier zijn om potentiële klanten te overtuigen. En, jawel, ook hier werkt het gebruik van oneven getallen uitstekend. 


Als je drie testimonials op je website hebt staan, zal dit meer indruk maken dan wanneer je er twee of vier hebt.


Dat gaat dus over het aantal testimonials op de pagina. Maar je kunt oneven getallen uiteraard ook gebruiken in de testimonial zelf. Als een klant bijvoorbeeld vijf specifieke punten noemt waarom hij of zij tevreden is, zal dit meer overtuigingskracht hebben dan wanneer die vier of zes punten noemt.


Conclusie

Het gebruik van oneven getallen in teksten heeft meestal een positief effect op de lezer. Onderzoek toont aan dat het verwerken van oneven getallen meer hersenkracht kost. Dat betekent dat je lezer meer aandacht besteedt aan de inhoud van je tekst. Bovendien lijken oneven getallen specifieker en geloofwaardiger dan even getallen.


Maar let op: het gebruik van oneven getallen is geen magische formule voor effectieve teksten. Het is één van de vele factoren die je daarbij kunnen helpen. Het is belangrijk om altijd te blijven focussen op de behoeften en interesses van je lezer. En schrijf de tekst op een manier die aansluit bij je lezers persoonlijkheid en stijl.

Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Illustratieve en kunstzinnige weergave van een kleurrijke chatbot.
door Erwin Blatter 18 februari 2025
Duitse bedrijven zijn technisch sterk in kunstmatige intelligentie maar verdienen er weinig geld mee. Dit blijkt uit onderzoek van verschillende deskundigen in Duitsland. Het bedrijf Black Forest Labs is een zeldzame uitzondering in het Duitse AI-landschap. Hun systeem voor het maken van afbeeldingen trekt internationale aandacht. "We moeten sneller handelen, anders betalen we daar een hoge prijs voor", zei Björn Ommer van de Ludwig Maximilian Universiteit in München. 200 miljard euro De Europese Unie heeft onlangs 200 miljard euro vrijgemaakt voor AI-ontwikkeling. Dit volgt op grote investeringen in de Verenigde Staten en China. Het Chinese bedrijf DeepSeek zorgt voor opschudding met zijn nieuwe taalsysteem. Katharina Morik van het Lamarr Instituut ziet kansen voor Duitse bedrijven. Het midden- en kleinbedrijf kan zich richten op speciale toepassingen. "Als het gaat om onderzoek staan we vooraan. We hebben fantastisch talent", vertelde Morik aan nieuwsplatform DW. Tijdelijke contracten Toch vertrekken veel Duitse AI-experts naar Amerika. Duitse bedrijven bieden vaak tijdelijke contracten aan. Ook willen Duitse klanten niet betalen voor AI-diensten. "Ik begrijp niet waarom er hier zo weinig bereidheid is om te experimenteren", zei Katharina Morik.
Share by: