Mensen lezen webpagina's niet, maar scannen ze. Op zoek naar bevestiging dat ze op de juiste pagina beland zijn. In deze post geef ik je een aantal effectieve tips die je helpen de pagina’s op jouw website goed scanbaar te maken.
Ze zijn niet te vergelijken: onze leesgewoonten online zijn compleet anders dan wanneer we een fysiek boek lezen. Dat betekent impliciet dat de teksten op je webpagina’s heel anders moeten zijn dan in een roman.
Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk. Pas een aantal simpele technieken toe en ook jouw webpagina’s zijn goed scanbaar.
Laten we maar eens gaan kijken.
Webpaginascanbaarheid verwijst naar het ontwerp van een webpagina op een manier die het gebruikersgemakkelijk maakt om snel de belangrijkste informatie te vinden. Bij het bezoeken van een website lezen gebruikers doorgaans niet alle tekst lineair van boven naar onder, maar scannen ze de pagina.
Scanbaarheid houdt in dat de pagina op een overzichtelijke en logische manier is opgebouwd, zodat gebruikers door middel van scannen snel kunnen zien:
Webpaginascanbaarheid is belangrijk omdat mensen beel tijd online doorbrengen en veel informatie snel (moeten) verwerken. Als ik een webpagina maak, wil ik dus ervoor zorgen dat bezoekers gemakkelijk de belangrijkste informatie kunnen vinden en lezen.
Een scanbare webpagina is belangrijk omdat mensen vaak een pagina snel bekijken om te zien of de content relevant en interessant is. Hieronder vind je enkele tips over hoe je jouw webpagina's scanbaar kunt maken.
Om teksten scanbaar te maken, schrijf je korte alinea's met heldere, eenvoudige woorden. Vermijd lange zinnen of complexe termen en schrijf actieve zinnen. De lezer moet gemakkelijk de inhoud van de alinea kunnen begrijpen zonder dat die haar helemaal hoeft te lezen.
Verder is het goed om belangrijke termen en begrippen vet te maken. Dat trekt de aandacht en verhoogt de scanbaarheid van je pagina. Je lezer kan zo de belangrijkste punten van je boodschap snel en gemakkelijk oppikken.
Ook maakt het de pagina aantrekkelijker om te lezen. Maar overdrijf het niet (deze pagina zit wat mij betreft al op het randje)!
Bullet points zijn perfect voor het opbreken van een lijst met items of het afscheiden van korte punten. Dit maakt het voor de lezer veel eenvoudiger om snel de kernpunten te begrijpen zonder dat die zich moet concentreren op lange teksten.
Gebruik tabellen wanneer dat passend is, vooral als je een groot aantal gegevens moet presenteren. Tabellen kunnen complexe informatie visueel organiseren en helpen de lezer om snel de relevante gegevens te vinden.
Het is bovendien een grafisch aantrekkelijk element. Daarmee kun je vaak met weinig tekst veel informatie op overzichtelijke wijze overbrengen.
Kopjes zijn essentieel voor het scannen van tekst. Gebruik informatieve en beschrijvende kopjes zodat de lezer gemakkelijk kan bepalen welke alinea's relevant zijn.
Kopjes helpen bij het organiseren van de inhoud en maken het gemakkelijker voor bezoekers om snel te vinden wat ze zoeken.
Voorbeeld:
Dat is een concretere kop of titel dan ‘Interessante feiten’
Verder is het goed om een duidelijke indeling te hanteren: een H4-kopje volg op een H3-kopje, die op zijn beurt weer volgt op een H2-kopje. Een H2-kopje volgt dan weer op een H1.
Die laatste is de titel van een pagina. Er kan altijd maar één H1-kopje zijn op een pagina. Uitzonderingen op die regel bestaan niet.
Wat deze zogeheten ‘H-tags’ betreft: zie het alsof je je webpagina opdeelt in hoofdstukken van een boek. Het zorgt voor een duidelijke tekststructuur.
Als je de H1, H2, H3, en H4 schematisch zou weergeven, zou het lijken op de inhoudsopgave van een boek.
Witruimten zorgen ervoor dat de lezer niet overweldigd raakt door grote tekstblokken. Ze maken de alinea's beter leesbaar en geven de ogen van de lezer een moment van rust.
Een logische tekstvolgorde betekent dat het belangrijkste bovenaan staat. Hoe verder je lezer naar beneden scrollt, hoe minder relevant de inhoud. Anders gezegd: hoe lager op de pagina hoe meer de lezer met details of uitwerkingen te maken krijgt van wat je bovenaan presenteert.
Zie het als een omgekeerde piramide. In de journalistiek heet het ‘oprolbaar’. Je zou de onderste alinea van je tekst kunnen knippen zonder dat je hetgeen wat erboven staat geweld aandoet.
Naast bovenstaande tips zijn er andere zaken die je kunt doen om je webpagina's scanbaar te maken. Zo kun je het lettertype en de grootte van de tekst aanpassen, zodat de tekst duidelijk leesbaar is.
Over het algemeen wordt aangeraden om de grootte van je lettertype tussen de 16 en 20 punten te maken. Op deze website is die bijvoorbeeld 18 punten.
Gebruik je kleiner dan 16, dan hebben met name oudere mensen moeite met lezen en haken ze af.
Gebruik ook afbeeldingen of visuele elementen om de aandacht van de lezer te trekken.
Door je webpagina’s scanbaar te maken, zorg je ervoor dat je bezoekers sneller kunnen vinden wat ze zoeken en dat ze meer geneigd zijn om op je pagina te blijven.
Als je een webpagina scanbaar wilt maken, zijn er een paar veelvoorkomende fouten. Je doet er uiteraard goed aan die te vermijden. Het gaat hier om verwarrende navigatie en overladen informatie.
Eén van de veelvoorkomende fouten bij het maken van scanbare webpagina's is verwarrende navigatie. Wat dat inhoudt? Wanneer je navigatie onduidelijk is, raken bezoekers snel gefrustreerd en geïrriteerd, waardoor ze je website mogelijk verlaten.
Om dit te voorkomen, houd je je navigatie eenvoudig en overzichtelijk.
Dat kan zo:
Een andere fout is je webpagina volproppen met te veel informatie. Een overvolle pagina kan overweldigend zijn en het moeilijk maken voor bezoekers om snel de informatie te vinden die hij of zij zoekt.
Om dit probleem aan te pakken, kun je het volgende doen:
Door deze tips toe te passen, zorg je ervoor dat je bezoekers gemakkelijk door je webpagina's kunnen scannen. Het zal ze helpen snel de informatie te vinden die ze nodig hebben.
Een gebruiksvriendelijke website betekent meer tevreden bezoekers en betere resultaten voor jouw online aanwezigheid.
Als ik mijn website scanbaar wil maken, begin ik met het gebruik van informatieve kopjes boven elke alinea. Ik wissel af met H3- en H4-tags voor een betere tekststructuur. Bouw je webteksten volgens een omgekeerde piramide en zorg dat de belangrijkste informatie bovenaan staat. Gebruik daarnaast korte en actieve zinnen, overzichtelijke lijsten, tabellen of opsommingstekens waar nodig.