Goede tussenkoppen in webcontent zijn belangrijker dan je denkt. Niet alleen maken ze je tekst leesbaarder, ook helpen ze om beter te scoren in Google. Als ik webcontent schrijf, zorg ik altijd voor pakkende tussenkoppen die zowel lezers als zoekmachines aantrekkelijk vinden.
In deze post geef ik je tips over hoe je goede tussenkoppen schrijft. Het doel is dat je twee vliegen in één klap slaat: je teksten zijn duidelijk voor je lezers én zoekmachines.
Want je hebt nu eenmaal niks aan een duidelijke tekst die je potentiële lezers niet kunnen vinden.
Een tussenkop is een korte kop boven een alinea of groep alinea's in webcontent. Het doel van een tussenkop is om de structuur en het thema van de onderliggende tekst weer te geven.
Goede tussenkoppen helpen zo je tekst overzichtelijk te maken, waardoor het voor de lezer eenvoudiger wordt om hem te volgen. Je kunt het zien als wegwijzers die de lezer door je artikel heen leiden.
Kenmerken van een tussenkopje:
Door het toepassen van tussenkoppen wordt webcontent toegankelijker en scanbaarder. Het helpt je lezers snel de kern van een paragraaf of sectie te begrijpen.
Zorg ervoor dat je tussenkoppen gebruikt om de belangrijkste ideeën in je tekst te benadrukken. Plaats ze tussen alinea’s met gerelateerde informatie.
Op deze manier help je je lezers om snel te begrijpen waar elk deel van je tekst over gaat.
Een goed gebruik van tussenkoppen is daarom een belangrijk onderdeel van het schrijven van webcontent.
Goede tussenkoppen zijn belangrijk voor de SEO-waarde van je webcontent. Als je jouw tussenkoppen ‘SEO-proof’ maakt, het beter gaat met de indexering en ranking van je website in Google.
Dat SEO-proof komt er in het kort op neer dat zoekmachines het op prijs stellen wanneer de structuur van teksten duidelijk en natuurlijk is wanneer er relevante zoekwoorden worden gebruikt in de tussenkoppen.
Het komt ten goede aan je positie in de zoekmachines.
Goede tussenkoppen vergroten de bruikbaarheid. Door de duidelijke tussenkoppen kunnen je bezoekers door de content scrollen en snel zien waar elk gedeelte over gaat.
Dat verbetert de duur van je websitebezoek en de kans dat je websitebezoekers doorklikken naar andere pagina’s.
Kortom: goede tussenkoppen zorgen voor een betere gebruikerservaring.
Tussenkoppen spelen een grote rol in de leesbaarheid van de tekst op je webpagina. Ze zorgen ervoor dat grote blokken tekst, die mensen vaak afschrikken, opgedeeld worden in meer behapbare stukken.
Door de tekst op deze manier in te delen, voelt het voor de lezer minder overweldigend aan.
Bovendien houd ik me bij het schrijven van tussenkoppen aan de volgende richtlijnen:
In mijn ervaring zorgen deze richtlijnen voor een prettige leeservaring en helpen ze mijn webcontent te laten opvallen.
Het is belangrijk dat je tussenkoppen duidelijk en begrijpelijk zijn. Ze moeten je lezer meteen een idee geven waar de volgende paragraaf over gaat, zonder al te verwarrend te zijn.
Denk er dus aan om eenvoudige woorden te gebruiken en lange zinnen te vermijden.
Gebruik kernachtige zinnen die de inhoud van de volgende alinea samenvatten zonder te veel detail weg te geven. Zo zorg je ervoor dat je lezer nieuwsgierig blijft en verder leest.
Een goede vuistregel is om ze niet langer dan één zin te maken. Plaats de meest belangrijke woorden vooraan in de kop, zodat je lezer de essentie direct begrijpt.
Hou je je hieraan, dan levert je dat een tussenkopje op dat kort en krachtig is.
Schrijf je tussenkoppen zo dat ze aansluiten bij je doelgroep. Spreek de taal van je lezers en wees niet bang om eventueel vragen of probleemstellingen te gebruiken.
Dit kan de betrokkenheid van je lezer vergroten en hen meer betrokken laten voelen bij je artikel.
De juiste opmaak gebruiken wil zeggen dat je de juiste tags (H1, H2, H3, H4) gebruikt. Er is altijd maar één H1 op je pagina, de titel.
De tussenkoppen daaronder krijgen een zogeheten H2-tag. Subonderwerpen onder een tussenkopje met een H2-tag krijgen een H3-tag, et cetera.
Zie ook het volgende tussenkopje.
Zoekmachineoptimalisatie oftewel SEO zijn essentieel bij het schrijven van je tussenkoppen. Dit betekent dat je trefwoorden (zoekwoorden) moet opnemen waar mogelijk, maar zonder de leesbaarheid of begrijpelijkheid van je tussenkoppen in gevaar te brengen.
Denk bij het kiezen van je trefwoorden aan de belangrijkste onderwerpen van je tekst en zorg ervoor dat deze op een natuurlijke manier in de tussenkoppen terugkomen.
Zo begrijpen zowel je lezers als Google de structuur van je tekst beter.
Consistentie is essentieel voor effectieve tussenkoppen. Zorg ervoor dat al je subkoppen één stijl volgen. Dit maakt je tekst overzichtelijk en gemakkelijk te volgen voor je lezer.
Als je bijvoorbeeld kiest voor een vraagvorm, gebruik deze dan ook consequent in de rest van de subkoppen. Dit gaat niet altijd op. Maar probeer consistent te zijn waar het maar kan.
Probeer ook een evenwicht te vinden tussen de lengtes van je subkoppen – te lange of te korte koppen kunnen het lezen minder aangenaam maken.
Gebruik de ‘actieve stem’ in je tussenkoppen. Actieve zinnen zijn directer en duidelijker dan passieve zinnen. Ze geven je lezers een beter beeld van wat ze kunnen verwachten als ze verder lezen.
Voorbeeld:
Dit is een actief tussenkopje. Vergelijk hem maar eens met een passieve variant: ‘Stappen die gevolgd moeten worden’.
De rol van goede tussenkoppen zal je nu wel duidelijk zijn.
Een voorbeeld van een goede tussenkop is ‘De voordelen van fietsen’.
Dat is duidelijk en eenvoudig. Je lezers weten meteen dat het volgende deel van de tekst over de positieve kanten van fietsen zal gaan.
Nog een voorbeeld: ‘Hoe je de perfecte smoothie maakt’. Deze tussenkop vertelt het onderwerp en maakt de lezer nieuwsgierig naar de tips die je te bieden hebt.
Zorg er ook voor dat je tussenkoppen informatief en specifiek zijn. In plaats van iets vaags als ‘Dingen om te overwegen’, kun je beter gaan voor ‘Vijf belangrijke factoren bij het kiezen van een nieuwe laptop’. Dit vertelt de lezer precies wat ze te wachten staat en waarom het relevant is.
Vergeet niet om je tussenkoppen kort en krachtig te houden. Lange en ingewikkelde koppen zijn moeilijk te lezen en verliezen de aandacht van je lezer. Probeer het simpel te houden, zoals bijvoorbeeld met ‘Handige hardlooptips' of ‘Vijf manieren om te besparen op je energierekening’.
Er zijn een paar veel gemaakte fouten bij het schrijven van tussenkoppen die je beter vermijdt. Ik heb ze hieronder voor je opgesomd.
Als je tot hier gekomen bent met lezen, zou je goed in staat moeten zijn om goede tussenkopjes in je webteksten te gebruiken.
En als je niet meer precies weer waar je ook alweer op moet letten, dan sla je deze pagina er gewoon op na.
Succes!