logo

Tussenkopjes die scoren: zo houd je de aandacht vast

Popart-illustratie van een geïnteresseerd kijkende man die zijn bril vasthoudt.

Goede tussenkoppen in webcontent zijn belangrijker dan je denkt. Niet alleen maken ze je tekst leesbaarder, ook helpen ze om beter te scoren in Google. Als ik webcontent schrijf, zorg ik altijd voor pakkende tussenkoppen die zowel lezers als zoekmachines aantrekkelijk vinden.


In deze post geef ik je tips over hoe je goede tussenkoppen schrijft. Het doel is dat je twee vliegen in één klap slaat: je teksten zijn duidelijk voor je lezers én zoekmachines. 


Want je hebt nu eenmaal niks aan een duidelijke tekst die je potentiële lezers niet kunnen vinden. 


Wat is een tussenkop in webcontent?

Een tussenkop is een korte kop boven een alinea of groep alinea's in webcontent. Het doel van een tussenkop is om de structuur en het thema van de onderliggende tekst weer te geven.

 

Goede tussenkoppen helpen zo je tekst overzichtelijk te maken, waardoor het voor de lezer eenvoudiger wordt om hem te volgen. Je kunt het zien als wegwijzers die de lezer door je artikel heen leiden.

 

Kenmerken van een tussenkopje:

  • Kort maar informatief: het vat de kern van de alinea samen in een paar woorden;
  • Hierachisch: tussenkoppen geven de verschillende niveaus in de tekst weer, zoals H2, H3 tags;
  • Leidend: het geeft de lezer handvatten om de tekst te scannen en te begrijpen;
  • Herhalend: de tussenkop wordt niet letterlijk in de tekst herhaald;
  • Dynamisch: tussenkoppen maken de tekst levendig en zorgen voor variatie.

 

Door het toepassen van tussenkoppen wordt webcontent toegankelijker en scanbaarder. Het helpt je lezers snel de kern van een paragraaf of sectie te begrijpen. 


Zorg ervoor dat je tussenkoppen gebruikt om de belangrijkste ideeën in je tekst te benadrukken. Plaats ze tussen alinea’s met gerelateerde informatie.


Op deze manier help je je lezers om snel te begrijpen waar elk deel van je tekst over gaat.


Een goed gebruik van tussenkoppen is daarom een belangrijk onderdeel van het schrijven van webcontent.

 

Het belang van tussenkoppen in webcontent


Betere SEO-waarde

Goede tussenkoppen zijn belangrijk voor de SEO-waarde van je webcontent. Als je jouw tussenkoppen ‘SEO-proof’ maakt, het beter gaat met de indexering en ranking van je website in Google.


Dat SEO-proof komt er in het kort op neer dat zoekmachines het op prijs stellen wanneer de structuur van teksten duidelijk en natuurlijk is wanneer er relevante zoekwoorden worden gebruikt in de tussenkoppen.


Het komt ten goede aan je positie in de zoekmachines.

 

Verbeterde bruikbaarheid

Goede tussenkoppen vergroten de bruikbaarheid. Door de duidelijke tussenkoppen kunnen je bezoekers door de content scrollen en snel zien waar elk gedeelte over gaat.


Dat verbetert de duur van je websitebezoek en de kans dat je websitebezoekers doorklikken naar andere pagina’s.


Kortom: goede tussenkoppen zorgen voor een betere gebruikerservaring


Verhoogde leesbaarheid

Tussenkoppen spelen een grote rol in de leesbaarheid van de tekst op je webpagina. Ze zorgen ervoor dat grote blokken tekst, die mensen vaak afschrikken, opgedeeld worden in meer behapbare stukken.


Door de tekst op deze manier in te delen, voelt het voor de lezer minder overweldigend aan.


Bovendien houd ik me bij het schrijven van tussenkoppen aan de volgende richtlijnen:

  • Korte en krachtige tussenkoppen;
  • Gebruik van relevante zoekwoorden;
  • Duidelijke en informatieve koppen.


In mijn ervaring zorgen deze richtlijnen voor een prettige leeservaring en helpen ze mijn webcontent te laten opvallen.


7 tips voor goede tussenkopjes


1. Schrijf duidelijke en begrijpelijke tussenkopjes

Het is belangrijk dat je tussenkoppen duidelijk en begrijpelijk zijn. Ze moeten je lezer meteen een idee geven waar de volgende paragraaf over gaat, zonder al te verwarrend te zijn.


Denk er dus aan om eenvoudige woorden te gebruiken en lange zinnen te vermijden.


2. Maak je tussenkopjes kort en krachtig

Gebruik kernachtige zinnen die de inhoud van de volgende alinea samenvatten zonder te veel detail weg te geven. Zo zorg je ervoor dat je lezer nieuwsgierig blijft en verder leest.


Een goede vuistregel is om ze niet langer dan één zin te maken. Plaats de meest belangrijke woorden vooraan in de kop, zodat je lezer de essentie direct begrijpt.


Hou je je hieraan, dan levert je dat een tussenkopje op dat kort en krachtig is. 


3. Laat je tussenkoppen aansluiten bij je doelgroep

Schrijf je tussenkoppen zo dat ze aansluiten bij je doelgroep. Spreek de taal van je lezers en wees niet bang om eventueel vragen of probleemstellingen te gebruiken.


Dit kan de betrokkenheid van je lezer vergroten en hen meer betrokken laten voelen bij je artikel.


4. Gebruik de juiste opmaak

De juiste opmaak gebruiken wil zeggen dat je de juiste tags (H1, H2, H3, H4) gebruikt. Er is altijd maar één H1 op je pagina, de titel.


De tussenkoppen daaronder krijgen een zogeheten H2-tag. Subonderwerpen onder een tussenkopje met een H2-tag krijgen een H3-tag, et cetera.


Zie ook het volgende tussenkopje.


5. Houd rekening met SEO

Zoekmachineoptimalisatie oftewel SEO zijn essentieel bij het schrijven van je tussenkoppen. Dit betekent dat je trefwoorden (zoekwoorden) moet opnemen waar mogelijk, maar zonder de leesbaarheid of begrijpelijkheid van je tussenkoppen in gevaar te brengen. 


Denk bij het kiezen van je trefwoorden aan de belangrijkste onderwerpen van je tekst en zorg ervoor dat deze op een natuurlijke manier in de tussenkoppen terugkomen.


Zo begrijpen zowel je lezers als Google de structuur van je tekst beter. 


6. Wees consistent

Consistentie is essentieel voor effectieve tussenkoppen. Zorg ervoor dat al je subkoppen één stijl volgen. Dit maakt je tekst overzichtelijk en gemakkelijk te volgen voor je lezer. 


Als je bijvoorbeeld kiest voor een vraagvorm, gebruik deze dan ook consequent in de rest van de subkoppen. Dit gaat niet altijd op. Maar probeer consistent te zijn waar het maar kan. 


Probeer ook een evenwicht te vinden tussen de lengtes van je subkoppen – te lange of te korte koppen kunnen het lezen minder aangenaam maken.


7. Maak gebruik van een actieve stem

Gebruik de ‘actieve stem’ in je tussenkoppen. Actieve zinnen zijn directer en duidelijker dan passieve zinnen. Ze geven je lezers een beter beeld van wat ze kunnen verwachten als ze verder lezen. 


Voorbeeld:

  • ‘Volg deze stappen’ 


Dit is een actief tussenkopje. Vergelijk hem maar eens met een passieve variant: ‘Stappen die gevolgd moeten worden’.


Voorbeelden van goede tussenkoppen

De rol van goede tussenkoppen zal je nu wel duidelijk zijn.


Een voorbeeld van een goede tussenkop is ‘De voordelen van fietsen’.


Dat is duidelijk en eenvoudig. Je lezers weten meteen dat het volgende deel van de tekst over de positieve kanten van fietsen zal gaan. 


Nog een voorbeeld: ‘Hoe je de perfecte smoothie maakt’. Deze tussenkop vertelt het onderwerp en maakt de lezer nieuwsgierig naar de tips die je te bieden hebt.


Zorg er ook voor dat je tussenkoppen informatief en specifiek zijn. In plaats van iets vaags als ‘Dingen om te overwegen’, kun je beter gaan voor ‘Vijf belangrijke factoren bij het kiezen van een nieuwe laptop’. Dit vertelt de lezer precies wat ze te wachten staat en waarom het relevant is.


Vergeet niet om je tussenkoppen kort en krachtig te houden. Lange en ingewikkelde koppen zijn moeilijk te lezen en verliezen de aandacht van je lezer. Probeer het simpel te houden, zoals bijvoorbeeld met ‘Handige hardlooptips' of ‘Vijf manieren om te besparen op je energierekening’.


De meest voorkomende fouten

Er zijn een paar veel gemaakte fouten bij het schrijven van tussenkoppen die je beter vermijdt. Ik heb ze hieronder voor je opgesomd.


  1. Vage en onduidelijke tussenkoppen. Je wil dat je lezers meteen weten waar de volgende paragraaf over gaat. Dus maak je tussenkoppen duidelijk en beschrijvend. In plaats van ‘Tips om te slagen’, probeer een tussenkop als ‘Zes tips voor betere tussenkoppen’.

  2. Gebruik van jargon. Houd je tussenkoppen eenvoudig en begrijpelijk. Je wil dat iedereen die je artikel leest, snel begrijpt waar je het over hebt.

  3. SEO (zoekmachineoptimalisatie) overslaan. Zorg ervoor dat je belangrijke zoekwoorden in je tussenkoppen opneemt. Hierdoor krijgt je content een hogere positie in de zoekresultaten en trekt die meer lezers.

  4. Inconsistentie in je tussenkoppen. Houd een consistente stijl en toon aan, want dit maakt je content professioneler en gemakkelijker te volgen voor je lezers.

  5. Leestekens gebruiken in je tussenkoppen. Gebruik van koppeltekens, puntkomma’s en dubbelepunten maakt dat je tussenkop wat rommelig gaat ogen. Die vermijden houdt je tussenkopjes strak en leesbaar. Een vraagteken is overigens wel gebruikelijk in tussenkoppen. Omdat die op het eind van het tussenkopje komen is dit niet storend. 

  6. Te veel tussenkopjes. Een teveel aan tussenkopjes kan je tekst rommelig maken en lezers afleiden van het belangrijkste punt. Probeer een juiste balans te vinden tussen de hoeveelheid tekst en het aantal tussenkoppen.

  7. Overdrijvingen of valse beweringen. Dat is uit den boze, want dat kan je geloofwaardigheid als schrijver of zelfs de geloofwaardigheid van je website en/of bedrijf schaden.


Als je tot hier gekomen bent met lezen, zou je goed in staat moeten zijn om goede tussenkopjes in je webteksten te gebruiken.


En als je niet meer precies weer waar je ook alweer op moet letten, dan sla je deze pagina er gewoon op na.


Succes! 

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: