logo

Waarom storytelling belangrijk is voor je blogs

Storytelling kan jouw verhaal tot leven brengen. Of je nu blogger bent of een eigen bedrijf hebt. Een verhaal achter een product kan je helpen met het overbrengen van jouw doelen en motivaties. 


Vorige week ontmoette ik Jan, een startende ondernemer die worstelde met zijn blogartikelen. "Ze voelen zo... klinisch", verzuchtte hij, terwijl hij zijn laptop openklapte en me zijn laatste post liet zien. 


Technisch was alles perfect: SEO-geoptimaliseerd, informatief, en foutloos geschreven. Maar er ontbrak iets essentieels. Terwijl we samen door zijn website scrollden, vertelde ik hem over die keer dat ik in een café een oudere man ontmoette die urenlang boeiend vertelde over zijn ambacht als klokkenmaker. 


Niemand aan tafel wilde weg, ondanks dat het al laat werd. Dat was niet vanwege de technische details over tandwielen en veren trouwens, maar door de passie en persoonlijkheid. Jans ogen lichtten op. “Dát is wat ik mis!” 


En precies daarom is het belangrijk om te begrijpen wat storytelling nu eigenlijk is en hoe je het kunt toepassen in je eigen content.

Eigenlijk ben je altijd wel bezig met storytelling tijdens het schrijven van een blog.


Je begint vaak al met een introductie en zet een verhaal neer. Toch zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. In deze blog leg ik je uit waarom je storytelling kan toepassen in je blog.


Wat is storytelling?


Storytelling spreekt eigenlijk voor zich, je vertelt een verhaal. Dat kan over duizend en één dingen gaan. Wil je het gebruiken voor je bedrijf, dan kun je denken aan onderwerpen als: waar komt je bedrijf vandaan? Wat is de motivatie voor het opzetten van de service die je biedt? Wat is het doel van je product? Wat heb je meegemaakt binnen je branche dat precies past bij je blogonderwerp? 


Het belang van storytelling in blogs

Storytelling werkt goed bij het schrijven van blogs. Het helpt je jouw lezer te boeien en hem of haar te stimuleren verder te lezen. Door storytelling goed in te zetten, creëer je een verhaal dat voor lezers boeiend en relevant is. Het kan lezers aanmoedigen actie te ondernemen, zoals contact opnemen of een product kopen.


Je kunt met goede storytelling klanten echt enthousiast maken over je bedrijf of producten. 


Waarom werkt dat dan zo goed, vraag je?


Verhalen vertellen is al zo oud als de mensheid. Goede verhalen gaan lang mee, denk maar aan reclamespotjes van vroeger, of de mythen en sagen van eeuwen geleden. 


We delen informatie en amuseren elkaar met verhalen. Want wat denk je dat je doet als je samen uit eten gaat of met vrienden afspreekt?


Zo werkt dat ook in blogs. Je verleent betekenis aan je idee of product. Met je blog verkoop je je product niet rechtstreeks omdat hij informatie deelt. Een product verkopen kan daarvan wel een gevolg zijn, als mensen geïnteresseerd zijn geraakt.


Je kunt storytelling trouwens niet alleen inzetten voor blogs, maar ook in e-mailmarketing of social media. Het werkt voor alle doeleinden. 


Storytelling en EEAT



Storytelling is geen doel op zich. Het helpt weliswaar je lezer te boeien, maar met alleen een leuk verhaaltje kom je niet ver. Je blogpost moet ook gevonden kunnen worden. 


Daarom is het goed om storytelling ook praktisch in te zetten om beter te scoren in Google. Om te begrijpen hoe Google bepaalt welke pagina’s hoog ranken, moet je weten wat de EEAT-formule van Google inhoudt. 


EEAT staat voor: 


  • Experience (ervaring)

Jouw eigen ervaring of die van een klant is belangrijk, maar hoe laat je nou ervaring zien in een blog? Als je een product of service promoot, kun je het beste vertellen wat jij ervan vindt. Dit toont jouw ervaring met het product of service. 


  • Expertise 

Expertise over een product of service. Dit gaat dus over jou of jouw bedrijf. Door te laten zien wat jij of je bedrijf kan, en hoeveel je over een bepaald onderwerp weet, toon je jouw expertise. Wat daarbij kan helpen, is dat je jouw expertise onderbouwt met verwijzingen naar relevante bronnen. Dat kan bijvoorbeeld een wetenschappelijk onderzoek zijn dat jouw claim onderschrijft.


  • Authoritativeness (autoriteit)

Hoeveel weet je van jouw branche? Ben je een betrouwbare bron van informatie? Autoriteit tonen is heel belangrijk. Bezoekers vinden jouw website daardoor betrouwbaarder. 


Dit doe je door bijvoorbeeld certificaten of diploma’s weer te geven in je verhaal, of optredens in tv-programma’s, podcasts, interviews in allerlei media et cetera.


  • Trust (vertrouwen)

Trust gaat over betrouwbaarheid van jouw bedrijf, website en de informatie op jouw website. Als Google of je lezers je blog niet betrouwbaar vinden, is het niks waard, hoe ervaren je ook bent op jouw vakgebied. 


Als lezers jou of je content niet vertrouwen, en dat blijkt uit online informatie over jouw bedrijf, dan helpt dat niet mee aan een goede positie in Google. 


Een goede eerste stap voor het opbouwen van vertrouwen is een informatieve ‘over ons-pagina’.


Volg dus deze vier richtlijnen bij het schrijven van een blog. Zet je EEAT goed in, dan heb je een grotere kans dat jouw blog hoger rankt in de zoekresultaten van Google. 


Overigens heette EEAT eerst EAT, maar sinds 2022 is de tweede letter ‘e’ bijgekomen. Sindsdien kent Google ook waarde toe aan de ervaring van de auteur met het onderwerp in een blogpost of artikel. 


Hoe dan ook, door storytelling in te zetten, kun je alle punten van EEAT neerzetten zodat Google jouw blog hoger kan plaatsen. 


Toegegeven, er zijn véél meer ‘ranking factors’, die bijdragen aan een goede positie in Google. De hoeveelheid goede kwaliteit backlinks is daarvan nog veel belangrijker dan EEAT. 


Dat is ook niet zo gek, want wanneer je aan de EEAT-richtlijnen voldoet, is vaag. Ook voor Google zelf. Het kan immers niet lezen.


Toch is het wel goed om rekening te houden met EEAT. Het vergroot je kans op goed scoren in Google, bovendien zorgt het goed toepassen van de EEAT-aanpak ervoor dat je artikel waardevolle content biedt. 


Planning van blogcontent

Goede content schud je vaak niet even uit je mouw. Zeker niet als je die ook nog wil voorzien van goede storytelling. 


Het begint met een lijst goede onderwerpen waar mensen op zoeken. Daarna is het goed die onderwerpen te plannen, een contentkalender dus. Het helpt je te blijven bloggen. 


Maar hoe kon je dan aan goede onderwerpen en content met storytelling? Daarvoor kun je verschillende dingen doen. Ik heb ze hieronder voor je opgesomd. 


Brainstormen

De eerste en meteen de moeilijkste vraag die je jezelf kunt stellen is: waar wil ik het over hebben? Niet iedereen kan zomaar even een onderwerp bedenken voor een verhaal of blog. 


Dat is niet erg. Je kunt dan bijvoorbeeld beginnen met een aantal vragen die je jezelf kan stellen.


Bijvoorbeeld:


  • Waar staan ik of mijn bedrijf voor? 


  • Wat wil ik bereiken? 


  • Wat is mijn doel?


  • Waar stellen mijn klanten (vaak) vragen over?


Storytelling-structuur gebruiken


Heb je eenmaal een lijst met goede onderwerpen waar mensen daadwerkelijk op zoeken dan kun je je post gaan schrijven. 


Daarbij storytellingtechnieken gebruiken is leuk, maar hoe dan? Je kunt verhalen op 1001 manieren vertellen. Wanneer doe je het dan goed? Structuur
to the rescue


Storytelling-structuur, of
verhaalstructuur, heeft te maken met de volgorde van gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de welbekende ‘inleiding, actie, climax, actie en oplossing-structuur die veel wordt gebruikt. 


Nou is een blog niet bepaald een literair stuk. Toch kun je deze structuur goed gebruiken in je blog. Je houdt het verhaal dan leuk of spannend genoeg voor de lezer om verder te lezen. Ook als het om een heel kort verhaal gaat. 


Deze aanpak geeft je richtig en het zorgt ervoor dat je beter weet wat je moet schrijven. 


Andere voorbeelden van structuren zijn:


  • Probleem - oplossing


  • Idee - ontwikkeling - product


  • Probleem - idee - service


  • Idee - ontwikkeling - conflict - product


Schrijftechnieken voor storytelling


Welk vertelperspectief?

Wie vertelt jouw verhaal? Ik, hij, wij... Het perspectief van je verhaal bepaalt de mate waarin de lezer zich inleeft in je verhaal. Welk vertelperspectief je gebruikt, hangt af van het verhaal wat je wil vertellen. 


Gaat het verhaal over jou? Gebruik dan ‘ik’. Gaat het verhaal over het bedrijf? Gebruik dan ‘wij’ of weer ‘ik’ als je een eenmanszaak hebt. Richt je je juist op de lezer? Dan kun je gewoon ‘je’, ‘jij’ en ‘jullie’ gebruiken.


Gebruik metaforen en analogieën

Duidelijkheid is alles, zeker voor SEO en trefwoordgebruik. Maar soms kun je ook metaforen en analogieën gebruiken. Dit is niet alleen leuk en spannend voor de lezer, maar het zet ook aan het denken. 


Daarnaast kunnen metaforen en analogieën meer duidelijkheid geven, door bijvoorbeeld iets te vergelijken met wat de lezer heeft meegemaakt of gezien.


Neem bijvoorbeeld deze metafoor:

“Het viel op als een hert in een veld.”


De lezer heeft vast wel ooit een hert in het veld zien lopen, of op een foto ervan gezien. De lezer weet al wel dat ‘het’ opviel, maar nu beschreef je ook hoeveel het opviel. Dit maakt het voor de lezer nog duidelijker.



Een voorbeeld van een analogie:

“Het beheersen van een nieuwe vaardigheid is als het leren rijden op een fiets: eerst wankel je en val je, maar eenmaal onder de knie vergeet je nooit meer hoe het moet.”


Natuurlijk is het belangrijk dat je een goede balans houdt tussen duidelijkheid en metafoor. Te veel metaforen en analogieën gebruiken kunnen juist het tegenovergestelde doen. Je kunt heel gemakkelijk alles gaan vergelijken. Dat maakt het verhaal onduidelijk of vaag. 


Dit is misschien wel spannend voor de lezer, maar het kan juist afleiden van het verhaal dat je wilt vertellen. De lezer kan hierdoor heel makkelijk de rode draad kwijtraken.





Content die werkt? Neem meteen contact op!

LAATSTE AI-NIEUWS

Silhouet van een vrouw die een mobiele telefoon vasthoudt tegen een achtergrond met het Meta-logo.
2 april 2025
Joelle Pineau stapt op als hoofd van het AI-onderzoeksteam bij Meta. Dit maakte ze dinsdag bekend via sociale media. Pineau verlaat het bedrijf eind mei na acht jaar dienst. Het vertrek komt op een moment van felle wedstrijd in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De vicevoorzitter voor AI-onderzoek bij Meta gaf haar reden voor vertrek duidelijk aan. "Nu de wereld grote veranderingen doormaakt en de race om AI versnelt, is het tijd voor anderen om het werk voort te zetten", schreef Pineau in haar bericht. Ze maakte niet bekend wie haar zal vervangen bij het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Gezicht van Meta's 'open-source-aanpak' Pineau werkt vanuit Montreal, waar ze ook lesgeeft als hoogleraar informatica aan McGill University. Ze werd bekend als het gezicht van Meta's 'open-source-aanpak' bij het bouwen van AI-systemen. Dit houdt in dat basisonderdelen openbaar beschikbaar zijn voor anderen om te gebruiken of aan te passen. Het bekendste voorbeeld hiervan is Llama, Meta's taalmodel. Het nieuws komt kort voor de start van LlamaCon, Meta's nieuwe AI-conferentie op 29 april. Pineau begon in 2023 met het leiden van Meta's AI-onderzoeksafdeling. Deze groep heette vroeger Facebook AI Research en werd tien jaar geleden opgericht. Baanbrekend AI-onderzoeker Yann LeCun maakte deel uit van de oprichters. Volgende hoofdstuk "Het is tijd om ruimte te maken voor anderen om het werk voort te zetten terwijl Meta zich voorbereidt op zijn volgende hoofdstuk", zei Joelle Pineau in haar afscheidsbericht.
Een robot in een blauwe lichtgevende cirkel op de vloer met lijnen die richting hem uitsteken.
2 april 2025
Het Verenigd Koninkrijk moet zijn auteursrechtwetten versoepelen voor AI-bedrijven. Dit adviseert het Tony Blair Institute (TBI) in een nieuw rapport. Strengere regels zouden de band met de Verenigde Staten kunnen verzwakken en de nationale veiligheid in gevaar brengen. De denktank steunt het voorstel van de Britse regering. Dit plan laat AI-bedrijven toe om modellen te trainen met auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming. Makers kunnen wel aangeven dat ze hiervan willen afzien. De aanpak verschilt van strenge regels waarbij elke maker eerst toestemming moet geven. Gevolgen Het TBI waarschuwt voor gevolgen als het Verenigd Koninkrijk strenge wetten invoert. "Het land loopt dan achter in de AI-gestuurde economie. Ook verzwakt dit het vermogen om nationale veiligheidsbelangen te beschermen", aldus de denktank. Met de Trump-regering die weinig AI-regels nastreeft en China dat AI in hoog tempo ontwikkelt, moet het VK voorzichtig zijn. In het rapport staat dat AI-makers uit het VK zullen vertrekken bij strengere regels. Ze gaan dan naar landen met soepelere wetten. Het instituut pleit voor een nieuw centrum voor AI en creatieve industrie. Dit moet beide sectoren dichter bij elkaar brengen. De denktank vergelijkt AI met eerdere technologische doorbraken zoals de boekdrukkunst. Progressieve oplossing "De progressieve oplossing gaat niet over vasthouden aan verouderde auteursrechtwetten. We moeten ze laten meegroeien met technologische veranderingen. Zo blijven ze effectief in het beschermen van makers in het AI-tijdperk", zei Fernando Garibay, muziekproducent die werkte met Lady Gaga en U2.
1 april 2025
Technologiebedrijven worden regelmatig bedreigd door nieuwe ontwikkelingen. Radio werd vervangen door televisie, vaste lijnen door mobiele telefoons. Nu lijkt kunstmatige intelligentie het zoekproces op internet te veranderen. Dit kan een probleem vormen voor Google, dat lang de zoekmachinemarkt heeft beheerst. Analist Ben Reitzes van Melius Research waarschuwt dat Alphabet, het moederbedrijf van Google, het risico loopt om deze generaties Kodak te worden. De aandelen van Alphabet zijn ongeveer 25 procent gedaald sinds hun hoogtepunt in februari. Reitzes wijst op een belangrijke historische parallel met een ander bedrijf dat zijn dominantie verloor. Failliet "Alphabet is 25 procent gedaald. Denk aan Eastman Kodak", schreef Reitzes in een maandag gepubliceerd rapport. Kodak domineerde ooit de fotografiemarkt totdat digitale camera's opkwamen. Het bedrijf ging failliet in 2012 en heeft nu een marktwaarde van slechts 500 miljoen dollar. Google loopt het risico zijn status te verliezen als de bijna universeel geaccepteerde zoekmachine. Reitzes merkt op dat de jongere generatie andere gewoonten ontwikkelt. "Hoeveel kinderen zeggen dat ze hun onderzoekspaper gaan 'Gemini-en'? Kinderen maken ChatGPT hun startscherm en gebruiken het om antwoorden te vinden zonder storende advertenties", zegt hij. Huidige verhouding "Kodak bereikte bijna een twintigvoudige koers-winstverhouding in 1998 en zat drie jaar later onder de zeven. Hoewel de koers-winstverhouding van Alphabet al ongeveer veertig procent is gedaald sinds zijn piek in 2020, is zijn huidige verhouding van ongeveer achttien ruwweg hetzelfde als op de dag van de lancering van ChatGPT in 2022", aldus Reitzes.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht

Share by: