Tarieven van Donald Trump maken ontwikkeling van kunstmatige intelligentie duurder

Aandelen van AI-bedrijven behoorden tot de grootste verliezers nadat president Donald Trump vorige week brede tarieven had aangekondigd. Deze heffingen vormen slecht nieuws voor de industrie die al miljarden investeert in nieuwe infrastructuur.


Bedrijven aan de voorhoede van de AI-industrie geven momenteel honderden miljarden dollars uit aan de bouw van nieuwe datacenters. Deze gebouwen zijn nodig voor het trainen van AI-modellen. Tarieven zullen de toch al enorme kosten van deze inspanningen verhogen, melden deskundigen.


Stroominfrastructuur
"De tarieven maken het bouwen van AI-datacenters veel duurder", zegt Chris Miller, auteur van Chip War. "Dit komt doordat AI-servers grotendeels worden ingevoerd en daardoor tarieven krijgen, en omdat veel andere apparatuur in datacenters, zoals koel- en stroominfrastructuur, ook wordt ingevoerd."


Er is wel een lichtpuntje voor bezorgde AI-investeerders. Analist Stacy Rasgon wees erop dat de meeste Nvidia-servers waarschijnlijk niet getroffen worden door de tarieven van Donald Trump. Dit komt doordat ze in Mexico worden samengesteld en daardoor vrijstelling krijgen onder een vrijhandelsverdrag.


Datacenters in het buitenland bouwen
De kosten kunnen zo hoog oplopen dat bedrijven mogelijk overwegen datacenters in het buitenland te bouwen in plaats van in de VS. Lucas Hansen van het non-profit Civic AI Security Program wijst op dit risico. "Het is mogelijk dat tarieven een extra prikkel vormen om deze datacenters in het buitenland te bouwen", stelt hij.


De verhoogde kosten voor de bouw van datacenters creëren een 'echt risico[ dat de VS terrein verliest op China in de AI-race. "Het was al een grote uitdaging om alle datacentercapaciteit te bouwen die we nodig hebben om China voor te blijven", aldus Miller. "Nu wordt de bouw van datacenters aanzienlijk duurder."

LAATSTE AI-NIEUWS

18 april 2025
De techsector maakt zich zorgen over de handelspolitiek van Donald Trump. Deskundigen waarschuwen dat de stijgende tarieven de Amerikaanse doelen in de race om kunstmatige intelligentie kunnen dwarsbomen. Dit blijkt uit gesprekken met techbedrijven, toeleveringsexperts en marktanalisten. De tarieven maken de bouw van chipfabrieken en AI-rekencentra in Amerika duurder. Bedrijven zoals OpenAI, Google en Microsoft willen hun Chinese concurrenten voorblijven. De handelsmaatregelen kunnen deze ambities echter in gevaar brengen door hogere kosten en verstoorde toeleveringsketens. Economische onzekerheid "De economische onzekerheid door de Trump-tarieven kan de grootste hindernis worden voor Amerikaanse AI-superioriteit", zegt Sravan Kundojjala van adviesbureau SemiAnalysis. Techgiganten zoals Microsoft, Google, Amazon en Meta hebben voor 2025 al 300 miljard dollar aan investeringen toegezegd voor AI-infrastructuur. De tarieven van 145 procent op Chinese goederen verhogen de kosten voor Amerikaanse datacentra met meer dan 11 miljard dollar per jaar. Dit berekende onderzoeksgroep Altana. De situatie wordt ingewikkelder door een nieuw veiligheidsonderzoek naar chipimport dat tot strengere eisen kan leiden. Enorme kosten "Zelfs als de GPU zelf wordt vrijgesteld van tarieven, worden bedrijven nog steeds getroffen door enorme kosten als tarieven gelden voor de onderdelen", vertelt Mohammad Ahmad, directeur van toeleveringsdataplatform Z2Data. Hij wijst erop dat de kleinste component een hele toeleveringsketen kan ontwrichten.
Jensen Huang, topman van Nvidia.
18 april 2025
Jensen Huang is naar China gereisd na nieuwe Amerikaanse handelsbeperkingen. De topman van NVIDIA bezocht het land één dag nadat de regering van Donald Trump restricties oplegde voor de H20 AI-chip. Tijdens zijn bezoek ontmoette hij Ren Hongbin, hoofd van de Chinese Raad voor Bevordering van Internationale Handel. Het lijkt een overhaast bezoek te zijn geweest. De nieuwe beperkingen vormen een grote hindernis voor NVIDIA's activiteiten in China. De Amerikaanse overheid verbiedt nu de verkoop van H20 AI-versnellers in het land. Dit betekent een forse financiële klap voor het bedrijf dat ongeveer 16 miljard dollar had kunnen verdienen met deze chips. Blijvende betrokkenheid Huang benadrukte tijdens zijn bezoek de blijvende betrokkenheid bij de Chinese markt. "We zijn in feite opgegroeid in China. En China heeft ons zien groeien in de afgelopen 30 jaar. Het is een zeer belangrijke markt voor ons", zei Jensen Huang volgens de Chinese staatszender CCTV. De topman van NVIDIA werd vergezeld door Liang Wenfeng, oprichter van DeepSeek. Dit bedrijf is een belangrijke klant van NVIDIA en heeft een grote rol gespeeld bij het aanwakkeren van de vraag naar AI-hardware in China. De situatie wordt ingewikkelder door opkomende concurrentie van Chinese bedrijven zoals Huawei. Alternatief NVIDIA moet nu snel met een alternatief komen dat voldoet aan de nieuwe handelsregels. Het bedrijf staat voor een grote uitdaging omdat ze een nieuwe variant moeten ontwikkelen die aan de Amerikaanse regels voldoet. "Het is een zeer belangrijke markt voor ons", benadrukte Jensen Huang tijdens zijn gesprek met de Chinese functionarissen.
Het logo van OpenAI op het hoofdkwartier.
17 april 2025
OpenAI heeft een nieuw kunstmatige intelligentie model uitgebracht dat kan 'denken met beelden'. Het begrijpt en analyseert schetsen en diagrammen van gebruikers, zelfs als deze niet perfect zijn. Het hoofdmodel heet o3 en komt samen met een kleiner model genaamd o4-mini. Deze volgen op o1, het eerste redeneermodel dat OpenAI in september lanceerde. Dat model kon complexe problemen oplossen en antwoorden in meerdere stappen uitwerken. Draaien, inzoomen en bewerken Gebruikers kunnen nu whiteboards, schetsen en andere afbeeldingen uploaden voor analyse. De AI kan deze beelden ook draaien, inzoomen en bewerken met andere functies. Dit is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van AI-technologie. "Voor het eerst kunnen onze redeneermodellen zelfstandig alle ChatGPT-tools gebruiken. Dit omvat web browsen, Python, beeldherkenning en beeldgeneratie", schreef OpenAI. "Dit helpt hen bij het oplossen van complexe problemen en brengt ons dichter bij zelfstandig handelende AI." Kritiek Sam Altman, topman van OpenAI, reageerde ook op kritiek over de verwarrende namen van hun modellen. "Wat als we onze modelnamen tegen deze zomer verbeteren? Dan kan iedereen ons nog een paar maanden belachelijk maken, wat we echt verdienen", zei hij in een bericht op X.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht