logo

Wat is search intent? Zoekintentie is de sleutel tot betere SEO

Illustratie van een loep voor een zoekbalk van een zoekmachine op internet ter illustratie van search intent, oftewel zoekintentie.

Wie op internet iets zoekt doet dat met een bepaalde intentie, als is-ie zich daar zelf waarschijnlijk niet van bewust. Als blogger moet je die zogeheten 'search intent', zoekintentie of 'user intent' begrijpen als je na zoekwoordenonderzoek een post gaat schrijven. Heb je de intentie verkeerd, dan zal dat ten koste gaan van de waarde van je content en de ranking. Kortom: search intent doet ertoe. In deze post leg ik je uit hoe dat zit. 


Op zich lijkt zoekintentie eenvoudig te bepalen. Toch komt het vaak voor dat bloggers een post schrijven die niet aansluit bij de zoekintentie van een websitebezoeker.


In dat geval is de zoekintentie niet goed (genoeg) beoordeeld. Daarom is het handig en ook belangrijk om te weten welke vier zoekintenties er zijn. Zo kun je daar voor het schrijven over nadenken en later bij het schrijven die intentie goed in gedachten houden.


Laten we maar eens gaan kijken. 


Wat is zoekintentie?

Hierbij een definitie van wat zoekintentie a.k.a. search intent a.k.a. user intent precies is:


Search intent (ook wel user intent of query intent genoemd) is de reden waarom iemand een zoekopdracht uitvoert op een zoekmachine. Het is het doel of de intentie achter een zoekopdracht. 


Zoekintentie is essentieel voor het begrijpen van wat je gebruiker wil vinden met zijn of haar zoekopdracht. Het gaat om de intentie of de reden achter een zoekopdracht op een zoekmachine zoals Google. In feite is zoekintentie het grote waarom achter elke zoekopdracht.


Het analyseren en begrijpen van de search intent achter zoekopdrachten is belangrijk voor SEO, omdat het je helpt om content te optimaliseren die relevant is voor de intentie van de gebruiker. Door content af te stemmen op de search intent kun je gebruikers beter van dienst zijn met je website.


Als je bijvoorbeeld zoekt naar 'recepten voor gezonde smoothies', dan is je zoekintentie waarschijnlijk informatief – je wilt meer te weten komen over dit onderwerp. Zoekmachines gebruiken deze vermoedelijke (logische) intentie om je de meest relevante resultaten te tonen.


Er zijn verschillende vormen van zoekintentie. Ik heb ze hieronder in het Engels opgesomd omdat dat de gangbare aanduiding is op dit gebied:

  • Information intent: je wilt kennis opdoen over een bepaald onderwerp;
  • Navigational intent: je wilt specifieke website of pagina vinden;
  • Transactional intent: je bent van plan iets te kopen en zoekt naar de beste optie;
  • Commercial intent: je oriënteert je op een toekomstige aankoop en vergelijkt opties.


Het afstemmen van de content op je website met de zoekintentie van je bezoekers is een slimme SEO-strategie. Zo kunnen je pagina's beter ranken in de zoekresultaten. Het is belangrijk dat je begrijpt welke intentie je doelgroep heeft zodat je de inhoud van je post hier optimaal op kunt laten aansluiten.


Belang van search intent voor SEO

Zoekintentie begrijpen en hierop inspelen is essentieel voor het verbeteren van je SEO. Als je content maakt die nauw aansluit bij wat je publiek zoekt, trek je meer organisch verkeer aan en voldoe je aan de criteria van zoekmachines.


Dat verklaart dus impliciet het belang van het goed kunnen inschatten van de search intent die achter een bepaalde zoekopdracht verborgen ligt. 


SEO en zoekintentie samenvoegen

Samenvoegen van SEO en search intent helpt jou om je content te optimaliseren. Door inzicht te krijgen in de zoekintentie van je doelgroep, kan je zoekwoorden beter afstemmen en zorgen dat je content aansluit bij wat je publiek echt wilt weten of vinden.


De invloed van zoekintentie op content

De inhoud van jouw content moet overeenkomen met de zoekintentie van een gebruiker. Of je content nu informatief, 'navigationeel', commercieel of transactioneel is, het moet de vragen van je bezoekers beantwoorden.


Zo laat Google jou vaker zien in de organische zoekresultaten en verhoog je de kans op conversie.


Hoe Google verschillende zoekintenties begrijpt

Google ontwikkelt continu algoritmes om de zoekintentie van gebruikers te begrijpen. Door goed te kijken naar de terminologie die mensen in zoekopdrachten gebruiken, kan Google de meest relevante resultaten tonen, zoals in Google Ads of in organische content.


Als je dit principe begrijpt en toepast, kun je jouw SEO-strategie versterken.


Types user intent

Ik heb ze hierboven al kort aangestipt, de vier types zoekintentie. Hieronder ga ik dieper in op elk type. 


Informatieve zoekintentie

Onder informatieve zoekintentie valt een persoon die op zoek is naar informatie over een bepaald onderwerp. Die zoekt naar informatie en het doel ervan blijkt uit de gebruikte zoekwoorden. Als die wil weten wat de symptomen zijn van een verkoudheid of de geschiedenis zoekt van de Romeinse architectuur, bijvoorbeeld. 


Navigerende zoekintentie

Met een navigerende zoekintentie zoekt een persoon naar een specifieke website of pagina. Die weet al naar welke website ie wil gaan, dus typt-ie de naam ervan in de zoekbalk.


Wie bijvoorbeeld direct naar de Facebook-loginpagina wil, gebruikt zoekwoorden als 'Facebook login'. Dit toont aan dat die persoon heel specifiek eens specifieke website zoekt.


Transactionele zoekintentie

Is iemand klaar om een aankoop te doen? Dan zoekt die met een transactionele intentie. Transactiegerichte zoekwoorden impliceren dat die persoon de portemonnee al bij de hand heeft.


Zoeken naar ‘Nike Air Max kopen’ of 'beste online aanbiedingen voor laptops' zijn voorbeelden van zoekwoorden met een transactionele intentie.


Commerciële onderzoekintentie

Als iemand een commerciële zoekintentie heeft, zit die in de fase waar die producten en diensten vergelijkt en overweegt, maar misschien nog niet direct klaar is om te kopen.


Die persoon is bezig met het onderzoeken van zijn of haar opties en neigt naar zoekwoorden als 'beste smartphones 2023' of 'vergelijking van energieleveranciers'.


Dit is een fase waar iemand informatie vergaart met de intentie om in de toekomst een commerciële transactie te verrichten.


Optimaliseren voor zoekintentie in online marketing

Wanneer je de inhoud van je website zo optimaliseert dat die nauw aansluit bij de zoekintentie van je bezoekers, kun je beter ranken in de zoekmachines. Dit betekent dat je rekening moet houden met het type zoekopdrachten waarvoor je wil ranken en dat je begrijpt wat je bezoekers écht nodig hebben.


Inhoud aanpassen aan zoekintentie

Hoe relevant en waardevol je content is, is sterk afhankelijk van hoe goed die aansluit bij de zoekintentie van je bezoekers. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op 'beste smartphone onder €500' wil diegene geen lijst met de duurste smartphones zien.


Let er dus op dat je content, zoals blogposts en productbeschrijvingen, duidelijk antwoord geeft op de vragen die leven bij je doelgroep.


Dat doe je zo:

  • Analyseer de zoektermen waarvoor je wilt ranken;
  • Bied concrete antwoorden en oplossingen die reflecteren wat bezoekers zoeken.


Zoekwoorden en zoekintenties

Het kiezen van de juiste zoekwoorden gaat veel verder dan kijken naar alleen het zoekvolume. Je moet namelijk de intentie achter de zoektermen begrijpen om te weten met welke content je kunt ranken.


Voor informatieve zoekopdrachten kun je gedetailleerde gidsen of adviesartikelen schrijven. Maar wanneer bezoekers een aankoopintentie hebben, zorg je beter voor sterke productpagina's met een overtuigende call to action.


Dat doe je zo:

  • Gebruik zoekwoorden die overeenkomen met de intentie van de gebruiker;
  • Wees specifiek en zorg dat elk zoekwoord een doel dient binnen je contentstrategie.


Door je content af te stemmen op de zoekintentie, verbeter je de kans op een hogere positie in de zoekresultaten én op een meer tevreden bezoekers die vinden wat ze zoeken.


De rol van zoekintentie in de customer journey

Bij de zogeheten customer journey of in fatsoenlijk Nederlands klantreis speelt zoekintentie een belangrijke rol. Wanneer mensen op zoek zijn naar een product of dienst, onthullen hun zoekopdrachten waar ze zich bevinden in het aankoopproces.


Daar zijn drie stadia in te onderscheiden:

  1. Bewustwording: in deze fase gebruikt iemand zoektermen om meer te leren over een bepaald onderwerp of probleem. De zoekintentie achter deze termen is vaak informatief. Hij of zij wilt antwoorden of uitleg vinden;
  2. Overweging: nu die persoon weet wat-ie nodig heeft, begint hij of zij oplossingen of producten te vergelijken. De zoektermen worden specifieker. De zoektintentie is gericht op evaluatie van de opties;
  3. Beslissing: de persoon is klaar om een aankoop te doen. Zoekopdrachten worden nu heel doelgericht met wellicht de toevoeging van woorden als 'kopen' of 'beste prijs voor'.


Door te begrijpen hoe zoekintentie wijzigt gedurende de klantenreis, kun je jouw content optimaliseren om beter aan te sluiten bij wat je zoekt. Dit zorgt ervoor dat je de juiste informatie vindt op het juiste moment, wat het proces voor jou vlotter en aangenamer maakt.


Voorbeeld: Stel je bent geïnteresseerd in duurzame energie. Aanvankelijk zoek je misschien naar 'wat is duurzame energie?' Als je eenmaal de basis begrijpt, kun je zoeken naar 'beste duurzame energieleveranciers' en uiteindelijk 'groenestroomcontract afsluiten'.


Door te anticiperen op de zoekintentie achter elke fase van de klantenreis, kunnen merken en bedrijven hun aanwezigheid in zoekmachines verfijnen. Hierdoor word je beter geholpen bij elke stap die je neemt.


Recente updates in zoekmachines

Zoekmachines worden continu verbeterd om je de meest accurate en relevante resultaten te tonen.

Recente updates richten zich vooral op die search intent.


  • Nieuwe algoritme-updates: zoekmachines zoals Google implementeren regelmatig nieuwe updates in hun algoritmes. Deze updates kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op beter begrip van natuurlijke taal, waardoor de zoekresultaten beter aansluiten bij wat je echt zoekt.


Waarom zijn deze updates belangrijk?

  • Precisie: met betere algoritmes begrijpt de zoekmachine de zoekintentie;
  • Relevantie: de relevantie van zoekresultaten neemt toe, wat betekent dat iemand sneller vindt wat die zoekt.


Hoe kun je als blogger hiermee omgaan:

  • Analyseer goed wat iemand verwacht te vinden wanneer ze jouw gekozen trefwoorden gebruiken;
  • Zorg er vervolgens voor dat jouw content duidelijk aansluit bij de zoekintentie van je beoogde publiek.


Achterhalen en analyseren van zoekintentie om je SEO te verbeteren

Wanneer je de intentie achter zoekopdrachten wil begrijpen, is het startpunt het analyseren van zoekgedrag. Hierbij kijk je naar de zoektermen die gebruikers invoeren in zoekmachines zoals Google. Elke zoekopdracht biedt inzicht in wat je doelgroep echt wil vinden of begrijpen.


Stappen om zoekintentie te achterhalen:

  1. Identificeer de zoekopdrachten: je begint met het verzamelen van de zoekopdrachten die relevant zijn voor jouw inhoud of bedrijf.
  2. Categoriseer op intentie: is die informational, navigational, commercial of transactional? 


Tools voor analyse: er zijn diverse digitale tools die je kunnen helpen bij het analyseren van zoekgedrag. Deze tools geven veelal inzicht in zoekvolumes, concurrentie en de context van zoekopdrachten.


Voorbeeld:


ZOEKOPDRACHT INTENTIE MAANDELIJKSE ZOEKVOLUMES
'Beste smartphone' Commercial intent 5K
'Hoe maak ik risotto?' Information intent 10K


Door regelmatig deze analyse uit te voeren, blijf je afgestemd op de wensen en het zoekgedrag van je gebruikers. Dit stelt je in staat om je contentstrategie beter aan te passen en de relevantie van je website voor zoekmachines te verhogen.


Met een helder beeld van de intentie achter zoekopdrachten, rank je jouw content effectief in de zoekresultaten.


NB: Neem het zoekvolume dat een tool je geeft ter indicatie. Het is een inschatting op basis van een beperkte dataset. Daaruit worden conclusies getrokken voor het zoekvolume van een bepaald zoekwoord. Precies is dit getal dus niet.


Maar hoe groter en algemener het onderwerp is, hoe meer data erover beschikbaar is en hoe betrouwbaarder het zoekvolume doorgaans is. 


Veelgestelde vragen


Hoe kan je de zoekintentie van gebruikers bepalen voor effectieve SEO?

Om de zoekintentie van gebruikers te bepalen, kun je kijken naar de formulering van de zoekopdrachten en analyseren welk type informatie ze waarschijnlijk zoeken.


Dit helpt je content af te stemmen op wat ze nodig hebben. Zo kun je ontdekken of ze op zoek zijn naar informatie, een specifieke website willen vinden, een aankoop overwegen of gewoon rondkijken.


Op welke manier heeft lange-zoekwoordzoekopdrachten invloed op zoekintentie?

Lange-zoekwoordzoekopdrachten, oftewel long-tail-zoekwoorden, geven vaak een duidelijker beeld van de zoekintentie, omdat ze specifieker zijn en meer context bieden. Hierdoor kun je je content nauwkeuriger afstemmen op de vragen of behoeften van de zoeker.


Welke tools kunnen je helpen om de zoekintentie achter trefwoorden te analyseren?

Er zijn diverse tools beschikbaar die je inzicht geven in zoekintentie, zoals Google's eigen zoekresultatenpagina en Keyword Planner.


Tools zoals SEOTestingSemrush, en Ahrefs bieden meer geavanceerde analyses en inzichten om te begrijpen wat achter de zoekopdrachten van gebruikers zit.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: