Wanneer gebruik je wat of dat? Weet eindelijk hoe het zit

Illustratie van een blauw vraagteken temidden van vele witte vraagtekens ter illustratie van de vraag wanneer je  wat of dat schrijft in het Nederlands.

Tis zo triviaal, lijkt het: gebruik je 'wat' of 'dat'? Echt belangrijk is het verschil misschien ook niet. Maar als je graag wil weten hoe het zit én je wil deze verwijswoorden graag zelf eindelijk goed gebruiken, lees dan vooral verder. 


Hier dan het snelle antwoord: de basisregel is dat je 'dat' gebruikt na het-woorden en na een superlatief. Bij zinnen waarin je naar iets onbepaalds of niet eerder genoemd verwijst, gebruik je vaak 'wat'.


Toch zijn er situaties waarin het lastiger is om de juiste vorm te kiezen, omdat het Nederlands, zoals zo vaak, zijn uitzonderingen kent (zucht...). 


Belangrijkste punten van deze post:

  • Gebruik 'dat' na het-woorden en na superlatieven;
  • Gebruik 'wat' bij verwijzingen naar iets onbepaalds of niet eerder genoemd;


Het gebruik van 'wat' en 'dat'

In het Nederlands zijn 'wat' en 'dat' belangrijke betrekkelijke voornaamwoorden - want zo heten ze - die verwijzen naar iets wat eerder in de zin genoemd is. Ze geven extra informatie over het zelfstandig naamwoord.


Definitie en functie van betrekkelijke voornaamwoorden

Goed, first things first. Wat is dat ook alweer, een betrekkelijk voornaamwoord? Hier een definitie:


Een betrekkelijk voornaamwoord is een voornaamwoord dat een betrekkelijke bijzin inleidt en verwijst naar een woord of zinsdeel in de hoofdzin. Het verbindt de hoofdzin met de bijzin. Voorbeelden van betrekkelijke voornaamwoorden zijn die, dat, wat, welke en wie. 

Die woorden 'hebben betrekking op' iets. Een zelfstandig naamwoord dus. 


Dus koppel je betrekkelijke voornaamwoorden zoals 'wat' en 'dat' aan een zinsdeel dat extra informatie geeft over een zelfstandig naamwoord.

Ze verwijzen terug naar een eerder genoemd element in de zin. Daardoor zijn deze simpele woorden essentieel om zinnen te vormen die meer detail geven over het onderwerp.


Specifieke regels voor 'wat' en 'dat'

Nou ja, genoeg grotdroge theorie. Nu de regels, zodat je weet hoe je die woorden eindelijk eens goed gebruikt in een zin. 


En die regels zijn duidelijk, volgens mij:

  • Gebruik 'dat' als je verwijst naar een specifiek zelfstandig naamwoord, zoals in 'Het boek dat ik lees'.
  • Kies voor 'wat' na:
  • Onbepaalde voornaamwoorden zoals 'iets', 'niets', en 'alles';
  • Superlatieven en andere bijvoeglijke naamwoorden die zelfstandig gebruikt worden;
  • Voornaamwoordelijke bijwoorden (sorry) zoals 'datgene' of 'hetgene'.


Voorbeelden in context

  • Dat: 'Het huis dat je gisteren hebt gekocht, is vies.'
  • Wat: 'Het beste wat je kunt doen, is op een andere manier proberen.'


Verwijzingstechnieken

Bij het schrijven is het belangrijk dat je correct verwijst naar eerdere delen van de tekst. Dit doe je met voornaamwoorden. Die moeten kloppen met het woord waarnaar je verwijst. 


Dit zijn dan de technieken die je moet kennen:


Verwijzen naar zelfstandige naamwoorden

Als je verwijst naar zelfstandige naamwoorden, gebruik je meestal het voornaamwoord 'dat'. Bijvoorbeeld: Het huis dat je bewoont. Maar: als je verwijst naar iets onbepaalds of abstracts, dan kun je 'wat' gebruiken.


De regel hier is best wel simpel: als je direct naar een concreet woord verwijst, gebruik je 'dat'. Is het niet concreet, of vaag zelfs, gebruik je 'wat'.


Verwijzen naar een hele zin

Wanneer je verwijst naar een hele zin, gebruik je 'wat'. Dit voornaamwoord komt vaak na woorden als 'alles', 'niets' of 'iets'. Dus als je zegt: Ik heb alles gegeven wat ik had, dan refereer je aan de hele handeling of situatie die voorafging.


Antecedenten herkennen

Het antecedent is het woord waarnaar je met een voornaamwoord verwijst. Het is jouw taak om te herkennen welk woord dit is in je zinnen.


Nog wat terminologie, maar het moet even: een voornaamwoord moet overeenkomen met zijn antecedent in getal (enkelvoud of meervoud) en geslacht (mannelijk, vrouwelijk of onzijdig).


Je moet dus goed opletten welk voornaamwoord je kiest. Bijvoorbeeld: De bloemen die in de tuin staan, zijn het soort planten dat ik mooi vind. 'Dat' verwijst hier naar 'soort', het antecedent.


Uitzonderingen en bijzonderheden

Bij het gebruik van 'wat' en 'dat' in het Nederland moet je op de hoogte zijn van een paar uitzonderingen en bijzonderheden. Want jij wil weten hoe je wat en dat altijd correct gebruikt, toch?


Onbepaalde en overtreffende woordvormen

Je gebruikt 'wat' na onbepaalde woordvormen zoals 'iets', 'niets', 'alles', en 'datgene'. Bijvoorbeeld, 'Er is iets wat je moet weten'. Hetzelfde geldt voor overtreffende trappen, zoals in 'Dat is het mooiste wat er is'.


Bijvoeglijk gebruikte woorden

Als een bijvoeglijk woord zelfstandig wordt gebruikt, kies je ook voor 'wat'. Dit zie je terug in zinnen als 'Het beste wat je kunt doen is op tijd komen', waar 'beste' zelfstandig wordt gebruikt.


Bijvoeglijk gebruikte woorden krijgen 'wat' wanneer ze een zelfstandigheid aanduiden.


Veelgestelde vragen


Wanneer gebruik je 'wat' en wanneer 'dat' in een zin?

Je gebruikt 'dat' als je verwijst naar een specifiek iets of iemand: 'Het boek dat op tafel ligt'. 'Wat' gebruik je na onbepaalde voornaamwoorden zoals 'iets', 'niets', 'alles': 'Er is niets wat mij nog verbaast'.


Hoe onderscheid ik tussen 'dat' en 'wat' bij betrekkelijke voornaamwoorden?

Als betrekkelijk voornaamwoord gebruik je 'dat' na het-woorden, en 'wat' na voornaamwoorden zoals 'iets', 'niets' en 'alles', of na een hele zin.


Kan 'wat' alleen verwijzen naar een onbepaald voornaamwoord of ook naar iets anders?

'Wat' kan ook verwijzen naar een hele zin of uitspraak: 'Ze zei dat ze zou komen, wat erg verrassend was'. In deze zin wordt 'wat' gebruikt om terug te grijpen op de hele voorgaande zin.


Welke ezelsbruggetjes kan ik gebruiken om 'dat' en 'wat' correct te gebruiken?

Een ezelsbruggetje is dat 'dat' altijd volgt op een de-woord of het-woord zoals 'de tafel' of 'het boek'. 'Wat' gebruik je na iets onbepaalds of een hele zin. 'Iets wat nieuw voor je is' versus 'Het boek dat je leest'.


Wat zijn voorbeelden waar 'wat' de voorkeur heeft boven 'dat'?

Je kiest voor 'wat' in uitdrukkingen als 'het beste wat', 'iets wat' en wanneer je verwijst naar een voorafgaande bijzin of zin: 'Hij zong een lied, wat iedereen mooi vond'.

LAATSTE AI-NIEUWS

Mensachtige AI tegen een donkerblauwe en donkerrode achtergrond met in het midden een witte gloed.
21 april 2025
Een nieuw onderzoeksrapport schetst een verrassend tijdspad voor kunstmatige intelligentie (AI). Binnen slechts twee jaar zou de technologie een menselijk niveau kunnen bereiken. Het rapport, genaamd AI 2027, is opgesteld door onderzoekers met ervaring bij organisaties zoals OpenAI en The Center for AI Policy. Het meest opvallende aan de voorspelling is de snelheid. Artificial General Intelligence (AGI) zou in 2027 werkelijkheid worden. AGI kan menselijke vaardigheden evenaren of overtreffen in bijna alle denkprocessen. Van wetenschappelijk onderzoek tot creatieve taken. Kort daarna zou Artificial Superintelligence (ASI) volgen, met vermogens die het menselijk begrip ver te boven gaan. Niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs Niet iedereen deelt deze visie. Ali Farhadi, directeur van het Allen Institute for Artificial Intelligence, uit zijn twijfels. "Ik ben voorstander van voorspellingen, maar deze lijkt niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs of de werkelijke ontwikkeling van AI," vertelde hij aan The New York Times. Anderen zien de geschetste tijdlijn wel als realistisch. Jack Clark, medeoprichter van Anthropic, noemde het "de beste beschrijving tot nu toe van leven in een exponentiële ontwikkeling." Ook Dario Amodei, CEO van Anthropic, verwacht mensoverstijgende AI binnen twee tot drie jaar. Google DeepMind stelt in een nieuw onderzoek dat AGI mogelijk rond 2030 verschijnt. Verstrekkende gevolgen De gevolgen van deze snelle ontwikkeling kunnen verstrekkend zijn. Jeremy Kahn schreef in Fortune dat AGI binnen enkele jaren 'inderdaad tot groot banenverlies kan leiden, omdat veel organisaties geneigd zullen zijn functies te automatiseren'. Naast economische impact roept dit ook filosofische vragen op over onze menselijke identiteit. "Als machines kunnen denken en wij ons denken uitbesteden aan AI, wat betekent dat dan voor ons moderne zelfbeeld?", vraagt Gary Grossman, EVP bij Edelman, zich af in het artikel. Abstracte discussies "De tijd voor abstracte discussies over verre toekomsten is voorbij; concrete voorbereiding op transformatie op korte termijn is dringend nodig. Onze toekomst wordt niet alleen door algoritmes geschreven. Ze wordt gevormd door de keuzes die we maken en de waarden die we hooghouden, vanaf vandaag", aldus Grossman.
Een AI-scene.
21 april 2025
De grote beloftes rond kunstmatige intelligentie nemen misschien af. Maar sommige investeerders blijven vol vertrouwen. Victor Lazarte, een bekende durfkapitalist en voormalig spelbaas, behoort tot deze groep. Hij beweert dat AI nu al "mensen volledig vervangt". "Grote bedrijven praten over hoe AI mensen niet vervangt maar versterkt," zei Victor Lazarte in de podcast Twenty Minute VC. "Dit is onzin. Het vervangt mensen volledig." Volgens de zakenman moeten vooral juristen en HR-medewerkers zich zorgen maken over hun banen. Hij raadt rechtenstudenten aan na te denken over wat zij kunnen dat AI over drie jaar niet kan. Geen bewijzen Deze bewering komt van iemand wiens bedrijf Benchmark zwaar investeert in AI-startups. Bijvoorbeeld in het AI-wervingsplatform Mercor en het AI-onderzoekslaboratorium Decart. Dit roept vragen op over zijn objectiviteit. Lazarte levert bovendien geen bewijzen voor zijn stelling. De werkelijkheid van AI in de rechtspraktijk toont een ander beeld. Een rechter van het Hooggerechtshof in New York bekritiseerde onlangs een ondernemer. Deze probeerde een door AI gegenereerde video te gebruiken als vervanging voor een advocaat. "Je gaat deze rechtszaal niet gebruiken als lanceerplatform voor je bedrijf," zei de rechter streng. Vooroordelen Binnen de werving schept AI eveneens problemen. Ondanks dat huidige AI-modellen vol zitten met vooroordelen, gebruiken bedrijven ze toch voor personeelszaken. Een onderzoek toonde aan dat 99 procent van de Fortune 500-bedrijven AI inzet bij het filteren van sollicitanten. Dit creëert een moeilijke omgeving voor werkzoekenden, vooral voor ouderen en immigranten. "Alleen omdat iets onvermijdelijk is, betekent niet dat je het moet inzetten," waarschuwt Hany Farid, informaticaprofessor aan UC Berkeley. Een nuchtere blik op de huidige beperkingen van AI lijkt op zijn plaats.
Elon Muks met microfoon in de hand spreekt een publiek toe.
20 april 2025
Bedrijven die zich verbinden aan Elon Musk of kunstmatige intelligentie verkeerd gebruiken, lopen groot gevaar. Hun merkreputatie kan ernstige schade oplopen. Dit blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek onder meer dan honderd leiders in publieke zaken. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Global Risk Advisory Council. Isabel Guzman leidde deze raad. Zij was hoofd van de Amerikaanse Small Business Administration (bureau voor kleine ondernemingen) tijdens de regering van Joe Biden. Polariserende bondgenoot Deelnemers aan het onderzoek waarschuwden bedrijven specifiek voor samenwerking met Elon Musk. Ze noemden hem een 'polariserende' bondgenoot van Donald Trump. Bedrijven moeten volgens hen goed nadenken voordat ze zich met hem verbinden. Kunstmatige intelligentie vormt een ander groot risico. Verkeerd gebruik van deze technologie kan het vertrouwen in een merk ernstig schaden. Bedrijven moeten daarom voorzichtig zijn met hoe ze AI inzetten in hun diensten en producten. Samenwerking zorgvuldig kiezen "Deze bevindingen tonen aan hoe belangrijk het is voor bedrijven om hun samenwerkingen zorgvuldig te kiezen", zei Guzman. "In het huidige gepolariseerde klimaat kunnen verkeerde partnerschappen en technologiekeuzes langdurige schade toebrengen aan je merkwaarde."
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht