logo

Wanneer gebruik je wat of dat? Weet eindelijk hoe het zit

Illustratie van een blauw vraagteken temidden van vele witte vraagtekens ter illustratie van de vraag wanneer je  wat of dat schrijft in het Nederlands.

Tis zo triviaal, lijkt het: gebruik je 'wat' of 'dat'? Echt belangrijk is het verschil misschien ook niet. Maar als je graag wil weten hoe het zit én je wil deze verwijswoorden graag zelf eindelijk goed gebruiken, lees dan vooral verder. 


Hier dan het snelle antwoord: de basisregel is dat je 'dat' gebruikt na het-woorden en na een superlatief. Bij zinnen waarin je naar iets onbepaalds of niet eerder genoemd verwijst, gebruik je vaak 'wat'.


Toch zijn er situaties waarin het lastiger is om de juiste vorm te kiezen, omdat het Nederlands, zoals zo vaak, zijn uitzonderingen kent (zucht...). 


Belangrijkste punten van deze post:

  • Gebruik 'dat' na het-woorden en na superlatieven;
  • Gebruik 'wat' bij verwijzingen naar iets onbepaalds of niet eerder genoemd;


Het gebruik van 'wat' en 'dat'

In het Nederlands zijn 'wat' en 'dat' belangrijke betrekkelijke voornaamwoorden - want zo heten ze - die verwijzen naar iets wat eerder in de zin genoemd is. Ze geven extra informatie over het zelfstandig naamwoord.


Definitie en functie van betrekkelijke voornaamwoorden

Goed, first things first. Wat is dat ook alweer, een betrekkelijk voornaamwoord? Hier een definitie:


Een betrekkelijk voornaamwoord is een voornaamwoord dat een betrekkelijke bijzin inleidt en verwijst naar een woord of zinsdeel in de hoofdzin. Het verbindt de hoofdzin met de bijzin. Voorbeelden van betrekkelijke voornaamwoorden zijn die, dat, wat, welke en wie. 

Die woorden 'hebben betrekking op' iets. Een zelfstandig naamwoord dus. 


Dus koppel je betrekkelijke voornaamwoorden zoals 'wat' en 'dat' aan een zinsdeel dat extra informatie geeft over een zelfstandig naamwoord.

Ze verwijzen terug naar een eerder genoemd element in de zin. Daardoor zijn deze simpele woorden essentieel om zinnen te vormen die meer detail geven over het onderwerp.


Specifieke regels voor 'wat' en 'dat'

Nou ja, genoeg grotdroge theorie. Nu de regels, zodat je weet hoe je die woorden eindelijk eens goed gebruikt in een zin. 


En die regels zijn duidelijk, volgens mij:

  • Gebruik 'dat' als je verwijst naar een specifiek zelfstandig naamwoord, zoals in 'Het boek dat ik lees'.
  • Kies voor 'wat' na:
  • Onbepaalde voornaamwoorden zoals 'iets', 'niets', en 'alles';
  • Superlatieven en andere bijvoeglijke naamwoorden die zelfstandig gebruikt worden;
  • Voornaamwoordelijke bijwoorden (sorry) zoals 'datgene' of 'hetgene'.


Voorbeelden in context

  • Dat: 'Het huis dat je gisteren hebt gekocht, is vies.'
  • Wat: 'Het beste wat je kunt doen, is op een andere manier proberen.'


Verwijzingstechnieken

Bij het schrijven is het belangrijk dat je correct verwijst naar eerdere delen van de tekst. Dit doe je met voornaamwoorden. Die moeten kloppen met het woord waarnaar je verwijst. 


Dit zijn dan de technieken die je moet kennen:


Verwijzen naar zelfstandige naamwoorden

Als je verwijst naar zelfstandige naamwoorden, gebruik je meestal het voornaamwoord 'dat'. Bijvoorbeeld: Het huis dat je bewoont. Maar: als je verwijst naar iets onbepaalds of abstracts, dan kun je 'wat' gebruiken.


De regel hier is best wel simpel: als je direct naar een concreet woord verwijst, gebruik je 'dat'. Is het niet concreet, of vaag zelfs, gebruik je 'wat'.


Verwijzen naar een hele zin

Wanneer je verwijst naar een hele zin, gebruik je 'wat'. Dit voornaamwoord komt vaak na woorden als 'alles', 'niets' of 'iets'. Dus als je zegt: Ik heb alles gegeven wat ik had, dan refereer je aan de hele handeling of situatie die voorafging.


Antecedenten herkennen

Het antecedent is het woord waarnaar je met een voornaamwoord verwijst. Het is jouw taak om te herkennen welk woord dit is in je zinnen.


Nog wat terminologie, maar het moet even: een voornaamwoord moet overeenkomen met zijn antecedent in getal (enkelvoud of meervoud) en geslacht (mannelijk, vrouwelijk of onzijdig).


Je moet dus goed opletten welk voornaamwoord je kiest. Bijvoorbeeld: De bloemen die in de tuin staan, zijn het soort planten dat ik mooi vind. 'Dat' verwijst hier naar 'soort', het antecedent.


Uitzonderingen en bijzonderheden

Bij het gebruik van 'wat' en 'dat' in het Nederland moet je op de hoogte zijn van een paar uitzonderingen en bijzonderheden. Want jij wil weten hoe je wat en dat altijd correct gebruikt, toch?


Onbepaalde en overtreffende woordvormen

Je gebruikt 'wat' na onbepaalde woordvormen zoals 'iets', 'niets', 'alles', en 'datgene'. Bijvoorbeeld, 'Er is iets wat je moet weten'. Hetzelfde geldt voor overtreffende trappen, zoals in 'Dat is het mooiste wat er is'.


Bijvoeglijk gebruikte woorden

Als een bijvoeglijk woord zelfstandig wordt gebruikt, kies je ook voor 'wat'. Dit zie je terug in zinnen als 'Het beste wat je kunt doen is op tijd komen', waar 'beste' zelfstandig wordt gebruikt.


Bijvoeglijk gebruikte woorden krijgen 'wat' wanneer ze een zelfstandigheid aanduiden.


Veelgestelde vragen


Wanneer gebruik je 'wat' en wanneer 'dat' in een zin?

Je gebruikt 'dat' als je verwijst naar een specifiek iets of iemand: 'Het boek dat op tafel ligt'. 'Wat' gebruik je na onbepaalde voornaamwoorden zoals 'iets', 'niets', 'alles': 'Er is niets wat mij nog verbaast'.


Hoe onderscheid ik tussen 'dat' en 'wat' bij betrekkelijke voornaamwoorden?

Als betrekkelijk voornaamwoord gebruik je 'dat' na het-woorden, en 'wat' na voornaamwoorden zoals 'iets', 'niets' en 'alles', of na een hele zin.


Kan 'wat' alleen verwijzen naar een onbepaald voornaamwoord of ook naar iets anders?

'Wat' kan ook verwijzen naar een hele zin of uitspraak: 'Ze zei dat ze zou komen, wat erg verrassend was'. In deze zin wordt 'wat' gebruikt om terug te grijpen op de hele voorgaande zin.


Welke ezelsbruggetjes kan ik gebruiken om 'dat' en 'wat' correct te gebruiken?

Een ezelsbruggetje is dat 'dat' altijd volgt op een de-woord of het-woord zoals 'de tafel' of 'het boek'. 'Wat' gebruik je na iets onbepaalds of een hele zin. 'Iets wat nieuw voor je is' versus 'Het boek dat je leest'.


Wat zijn voorbeelden waar 'wat' de voorkeur heeft boven 'dat'?

Je kiest voor 'wat' in uitdrukkingen als 'het beste wat', 'iets wat' en wanneer je verwijst naar een voorafgaande bijzin of zin: 'Hij zong een lied, wat iedereen mooi vond'.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: