Bezoekers die als een jojo je site weer verlaten en jouw bounce rate flink verhogen? Niet fijn! Gelukkig zijn er genoeg manieren om ze langer te boeien. In deze blog tips om je bouncerate omlaag te krijgen.
Herken je dit: je bezoekt een website nadat je op Google op iets gezocht hebt. Je klikt op het zoekresultraat dat je het meeste aanspreekt, je leest wat tekst op die pagina en je hebt meteen door dat hier het antwoord op jouw vraag niet gemakkelijk of helemaal niet te vinden is. Snel klik je op de back-button.
Stel dat mensen deze zelfde ervaring op jouw website hebben? Dan levert je dat een hoge bounce rate op. En dat wil je niet. Waarom dat zo is en wat bounce rate precies is, leg ik je hieronder uit!
Belangrijkste punten van deze post:
Bounce rate is het percentage bezoekers dat een website verlaat zonder een andere pagina te bekijken. Het is dus het percentage bezoekers dat maar één pagina op een website bekijkt en dan weer weggaat.
Een hoge bounce rate betekent dat veel bezoekers een website snel verlaten. Een lage bounce rate betekent dat bezoekers gemiddeld meerdere pagina's op een website bekijken.
Een hoge bounce rate kan een indicatie zijn dat je website niet aansluit bij wat mensen zoeken of dat de gebruikerservaring niet goed (genoeg) is.
Een lage bounce rate is belangrijk omdat het aangeeft dat bezoekers meer van je site willen zien en je content dus waardevol of interessant vinden.
Dit verbetert niet alleen de ervaring voor je bezoeker, maar het kan ook een positief effect hebben op je positie in zoekmachineresultaten.
Om je bouncepercentage te verlagen, moet je content relevant en waardevol zijn, en moet je website een goede gebruiksvriendelijkheid (‘user experience’) hebben.
Websites streven naar een gemiddeld bouncepercentage dat overeenkomt met de norm van de niche van de website om er zeker van te zijn dat bezoekers betrokken blijven en uiteindelijk converteren.
Een analyse van je bounce rate is belangrijk om bezoekersgedrag op je website of blog te begrijpen. En waar er ruimte voor verbetering is.
Met Google Analytics kun je de bounce rates van je website uitgebreid analyseren. Door in te loggen en naar het Gedragsrapport te gaan, kun je precies zien welk percentage van de bezoekers slechts één pagina bezoekt en daarna van je site wegklikt.
Dit cijfer geeft je inzicht in de eerste indruk die je website maakt.
Let op:
Verschillende soorten websites hebben verschillende normen voor bounce rate.
Een blog heeft bijvoorbeeld vaak een hoog bounce percentage. Dat komt omdat de meeste bezoekers je website bezoeken om een antwoord te krijgen op een vraag. Hebben ze die op jouw blog gevonden klikken ze vaak weer weg.
Dit in tegenstelling tot een retail-website, bijvoorbeeld. Het is belangrijk om te weten wat normaal is voor jouw branche.
Typische bounce rates zijn:
Door de normen te kennen kun je beter bepalen of jouw bounce rate beter moet.
De bounce rate van je website of blog is een indicator die aangeeft hoe vaak bezoekers na het zien van één pagina vertrekken.
Verschillende factoren kunnen hierin een rol spelen. Hieronder heb ik een aantal manieren opgesomd waarmee je jouw bounce rate kunt verlagen.
Laadtijd is cruciaal voor het vasthouden van de aandacht van je bezoekers. Een website die snel laadt, kan de kans vergroten dat een bezoeker blijft en verder kijkt dan de pagina waarop ze landen.
Zorg daarom voor een goed geoptimaliseerde site die de content vliegensvlug toont. Dit heeft vaak te maken met het thema van je website en (te grote) afbeeldingen). Laadt jouw website traag, kijk hier dan als eerste naar.
Een mobiele website moet even responsief en gebruiksvriendelijk zijn als de desktopversie.
Bezoekers die via een smartphone of tablet je site bezoeken, moeten gemakkelijk door je content kunnen klikken.
Als je site niet goed werkt op mobiele apparaten, zullen je bezoekers snel geneigd zijn weg te klikken.
Een intuïtieve gebruikerservaring (UX) helpt je bezoekers makkelijk te vinden wat ze zoeken. Zorg ervoor dat je site logisch is ingedeeld, met duidelijke call-to-actions. En, niet te vergeten, een navigatie die aansluit bij wat de bezoeker verwacht bij een ander onderwerp of sectie.
De kwaliteit van je content heeft directe invloed op je bounce rate. Jouw bezoekers zijn op zoek naar informatie die aansluit bij de zoekwoorden die ze gebruikt hebben. Als je content aantrekkelijk, relevant en waardevol is, is de kans groter dat ze langer op je site blijven en meer pagina’s bezoeken.
Het verlagen van je bounce rate kan een grote impact hebben op de prestaties en de gebruikerservaring van je website. Zorg voor snelle laadtijden en boeiende content om je bezoekers langer op je site of blog te houden.
De laadtijd van je website is cruciaal; een snelle site houdt bezoekers betrokken. Gebruik tools zoals Google's PageSpeed Insights om te zien op welk vlak je jouw site kunt verbeteren.
Zorg dat je content goed aansluit op de zoekwoorden waarop je gevonden wil worden. Relevante en kwalitatieve content vermindert de bounce rate.
Elke pagina moet een duidelijke call-to-action hebben die je bezoekers aanmoedigt actie te ondernemen, zoals inschrijven voor een nieuwsbrief.
Sterke interne links helpen bezoekers door je site te browsen. Ze kunnen je bounce rate verlagen door relevante content aan te bieden.
Zorg voor intuïtieve navigatie en een overzichtelijke lay-out zodat bezoekers makkelijk vinden wat ze zoeken.
Investeer in een aantrekkelijk design en gebruik pakkende afbeeldingen om de aandacht van je bezoekers te vangen en ze langer op je site te houden.
Intrigerende metabeschrijvingen (korte tekstbeschrijving van een webpagina die wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines) en titels verleiden mensen al in de zoekresultaten om door te klikken naar je site.
Vermijd irritatie door pop-ups en afleidende elementen tot een minimum te beperken. Dit verbetert de gebruikerservaring en kan de bounce rate verlagen.
Om ervoor te zorgen dat bezoekers langer op je website of blog blijven en meer content bekijken, zijn er geavanceerde strategieën die je kunnen helpen aan een laag bounce-percentage.
Bij A/B-testen probeer je twee versies van een webpagina om te bepalen welke beter presteert. Dit betekent dat je kleine aanpassingen kunt maken, zoals de kleur van een knop of de positie van een call to action.
Vervolgens meet je welke variant een ander bounce-percentage oplevert. Door continu te testen en aan te passen, kun je je landingspagina's optimaliseren voor het laagst mogelijke bounce-percentage.
Landingspagina’s optimaliseren betekent dat je elke pagina afstemt op de verwachtingen van je bezoekers. Zorg ervoor dat de inhoud overeenkomt met je metabeschrijving in de zoekresultaten.
Een heldere pagina houdt de aandacht vast en moedigt je bezoekers aan om actie te ondernemen/ Je raadt het al: dat draagt bij aan een laag bouncepercentage.
Personalisatie is het aanpassen van de webervaring aan de individuele gebruiker. Door je bezoekers content aan te bieden die aansluit bij hun interesses, kun je ze langer vasthouden.
Segmentatie helpt hierbij door je publiek in groepen op te delen en voor elk van deze groepen de meest relevante ervaring te bieden.
Hierdoor voelt de content meer persoonlijk aan en is de kans groter dat bezoekers betrokken raken.
De inzet van videomarketing kan de tijd die mensen op je pagina doorbrengen fors verhogen. Door het toevoegen van relevante video's die aansluiten bij de content van je pagina, kun je een verhaal vertellen en bezoekers stimuleren langer te blijven.
Hiermee verklein je de kans dat je bezoekers je site vroegtijdig verlaten. Dat kan weer je bounce rate effectief verlagen.
Elementen die voor een hoge bounce rate kunnen zorgen, zijn onder andere een verwarrende navigatiestructuur, niet relevante content, trage laadtijden en ontbrekende call to actions. Ook een overdaad aan advertenties of pop-ups kan je bezoekers afschrikken.
Om je website aantrekkelijker te maken, kun je werken aan een duidelijke lay-out, aantrekkelijk design, en relevante, boeiende content. Zorg daarnaast voor een mobielvriendelijke site die snel laadt en makkelijk navigeerbaar is.
Een trage laadtijd kan direct zorgen voor een hogere bounce rate. Bezoekers zijn namelijk vaak niet bereid lang te wachten op het laden van pagina's. Sites die binnen twee seconden laden, worden over het algemeen als snel beschouwd en houden je bounce rate laag.
Strategieën om de betrokkenheid te verhogen zijn het toevoegen van interactieve elementen zoals video's of quizzes. Ook kun je de gebruikservaring verbeteren en interactie van je bezoekers aan te moedigen door ze te verleiden een comment of reactie achter te laten.
Om de data van je bounce rates goed te interpreteren, kun je kijken naar de tijd die bezoekers op je pagina doorbrengen en welke pagina's ze bekijken.
Analyseer ook het verschil tussen nieuwe en terugkerende bezoekers om te kijken waar je optimalisaties kunt maken.
Best practices zijn het gebruik van een heldere typografie, kleuren die prettig zijn voor het oog, en duidelijke call-to-action-knoppen. Zorg ook voor een responsief design dat er goed uitziet op alle apparaten en makkelijk te navigeren is.