logo

Hoe verlaag je de bounce rate van je website of blog? (Uitgelegd!)

Illustratie van een laptop waarop het woord bounce rate te zien is en witte poppetjes die op de laptop vallen.

Bezoekers die als een jojo je site weer verlaten en jouw bounce rate flink verhogen? Niet fijn! Gelukkig zijn er genoeg manieren om ze langer te boeien. In deze blog tips om je bouncerate omlaag te krijgen. 


Herken je dit: je bezoekt een website nadat je op Google op iets gezocht hebt. Je klikt op het zoekresultraat dat je het meeste aanspreekt, je leest wat tekst op die pagina en je hebt meteen door dat hier het antwoord op jouw vraag niet gemakkelijk of helemaal niet te vinden is. Snel klik je op de back-button. 


Stel dat mensen deze zelfde ervaring op jouw website hebben? Dan levert je dat een hoge bounce rate op. En dat wil je niet. Waarom dat zo is en wat bounce rate precies is, leg ik je hieronder uit!


Belangrijkste punten van deze post:


  • Het verlagen van de bounce rate verbetert de bezoekersbetrokkenheid;


  • Begrip van de beïnvloedende factoren is essentieel voor verbetering;


  • Optimalisatie van verschillende website-elementen is noodzakelijk.


Wat is bounce rate?

Bounce rate is het percentage bezoekers dat een website verlaat zonder een andere pagina te bekijken. Het is dus het percentage bezoekers dat maar één pagina op een website bekijkt en dan weer weggaat. 


Een hoge bounce rate betekent dat veel bezoekers een website snel verlaten. Een lage bounce rate betekent dat bezoekers gemiddeld meerdere pagina's op een website bekijken.


Een hoge bounce rate kan een indicatie zijn dat je website niet aansluit bij wat mensen zoeken of dat de gebruikerservaring niet goed (genoeg) is.


Belang van een lage bounce rate

Een lage bounce rate is belangrijk omdat het aangeeft dat bezoekers meer van je site willen zien en je content dus waardevol of interessant vinden. 


Dit verbetert niet alleen de ervaring voor je bezoeker, maar het kan ook een positief effect hebben op je positie in zoekmachineresultaten. 


Om je bouncepercentage te verlagen, moet je content relevant en waardevol zijn, en moet je website een goede gebruiksvriendelijkheid (‘user experience’) hebben.


Websites streven naar een gemiddeld bouncepercentage dat overeenkomt met de norm van de niche van de website om er zeker van te zijn dat bezoekers betrokken blijven en uiteindelijk converteren.


Analyse van bounce rate

Een analyse van je bounce rate is belangrijk om bezoekersgedrag op je website of blog te begrijpen. En waar er ruimte voor verbetering is.


Google Analytics en bounce rate

Met Google Analytics kun je de bounce rates van je website uitgebreid analyseren. Door in te loggen en naar het Gedragsrapport te gaan, kun je precies zien welk percentage van de bezoekers slechts één pagina bezoekt en daarna van je site wegklikt. 


Dit cijfer geeft je inzicht in de eerste indruk die je website maakt. 


Let op:

  • Hoog bounce-percentage: dit kan wijzen op problemen met de inhoud, laadtijd of gebruikerservaring van je pagina;

  • Laag bounce-percentage: dit duidt op goede betrokkenheid op je website en relevantie van je pagina's voor de bezoekers.


Normen voor bounce rate

Verschillende soorten websites hebben verschillende normen voor bounce rate.


Een blog heeft bijvoorbeeld vaak een hoog bounce percentage. Dat komt omdat de meeste bezoekers je website bezoeken om een antwoord te krijgen op een vraag. Hebben ze die op jouw blog gevonden klikken ze vaak weer weg. 


Dit in tegenstelling tot een retail-website, bijvoorbeeld. Het is belangrijk om te weten wat normaal is voor jouw branche. 


Typische bounce rates zijn:

 

  • 90-98%: gemiddeld voor blogs (evergreen content);

  • 40-60%: gemiddeld voor contentwebsites (nieuws);

 

  • 30-50%: gemiddeld voor e-commerce sites.


Door de normen te kennen kun je beter bepalen of jouw bounce rate beter moet.


Factoren die bounce rate beïnvloeden

De bounce rate van je website of blog is een indicator die aangeeft hoe vaak bezoekers na het zien van één pagina vertrekken. 

Verschillende factoren kunnen hierin een rol spelen. Hieronder heb ik een aantal manieren opgesomd waarmee je jouw bounce rate kunt verlagen.


Websitesnelheid

Laadtijd is cruciaal voor het vasthouden van de aandacht van je bezoekers. Een website die snel laadt, kan de kans vergroten dat een bezoeker blijft en verder kijkt dan de pagina waarop ze landen. 


Zorg daarom voor een goed geoptimaliseerde site die de content vliegensvlug toont. Dit heeft vaak te maken met het thema van je website en (te grote) afbeeldingen). Laadt jouw website traag, kijk hier dan als eerste naar. 


Mobiele responsiviteit

Een mobiele website moet even responsief en gebruiksvriendelijk zijn als de desktopversie.


Bezoekers die via een smartphone of tablet je site bezoeken, moeten gemakkelijk door je content kunnen klikken. 

Als je site niet goed werkt op mobiele apparaten, zullen je bezoekers snel geneigd zijn weg te klikken.


Gebruikerservaring

Een intuïtieve gebruikerservaring (UX) helpt je bezoekers makkelijk te vinden wat ze zoeken. Zorg ervoor dat je site logisch is ingedeeld, met duidelijke call-to-actions. En, niet te vergeten, een navigatie die aansluit bij wat de bezoeker verwacht bij een ander onderwerp of sectie.


Contentkwaliteit

De kwaliteit van je content heeft directe invloed op je bounce rate. Jouw bezoekers zijn op zoek naar informatie die aansluit bij de zoekwoorden die ze gebruikt hebben. Als je content aantrekkelijk, relevant en waardevol is, is de kans groter dat ze langer op je site blijven en meer pagina’s bezoeken.


Hoe kun je jouw bounce rate verlagen?

Het verlagen van je bounce rate kan een grote impact hebben op de prestaties en de gebruikerservaring van je website. Zorg voor snelle laadtijden en boeiende content om je bezoekers langer op je site of blog te houden.


Verbeter de laadtijd

De laadtijd van je website is cruciaal; een snelle site houdt bezoekers betrokken. Gebruik tools zoals Google's PageSpeed Insights om te zien op welk vlak je jouw site kunt verbeteren.


Optimaliseer content voor relevante zoekwoorden

Zorg dat je content goed aansluit op de zoekwoorden waarop je gevonden wil worden. Relevante en kwalitatieve content vermindert de bounce rate.


Duidelijke call-to-action

Elke pagina moet een duidelijke call-to-action hebben die je bezoekers aanmoedigt actie te ondernemen, zoals inschrijven voor een nieuwsbrief.


Interne linkstructuur verbeteren

Sterke interne links helpen bezoekers door je site te browsen. Ze kunnen je bounce rate verlagen door relevante content aan te bieden.


Navigatie en lay-out

Zorg voor intuïtieve navigatie en een overzichtelijke lay-out zodat bezoekers makkelijk vinden wat ze zoeken.


Aantrekkelijk design en afbeeldingen

Investeer in een aantrekkelijk design en gebruik pakkende afbeeldingen om de aandacht van je bezoekers te vangen en ze langer op je site te houden.


Verleidelijke metabeschrijvingen en titels

Intrigerende metabeschrijvingen (korte tekstbeschrijving van een webpagina die wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines) en titels verleiden mensen al in de zoekresultaten om door te klikken naar je site.


Minimaliseer pop-ups en afleiding

Vermijd irritatie door pop-ups en afleidende elementen tot een minimum te beperken. Dit verbetert de gebruikerservaring en kan de bounce rate verlagen.


Geavanceerde strategieën voor een laag bounce-percentage

Om ervoor te zorgen dat bezoekers langer op je website of blog blijven en meer content bekijken, zijn er geavanceerde strategieën die je kunnen helpen aan een laag bounce-percentage. 


A/B-testen

Bij A/B-testen probeer je twee versies van een webpagina om te bepalen welke beter presteert. Dit betekent dat je kleine aanpassingen kunt maken, zoals de kleur van een knop of de positie van een call to action. 


Vervolgens meet je welke variant een ander bounce-percentage oplevert. Door continu te testen en aan te passen, kun je je landingspagina's optimaliseren voor het laagst mogelijke bounce-percentage.


Landingspagina's optimaliseren

Landingspagina’s optimaliseren betekent dat je elke pagina afstemt op de verwachtingen van je bezoekers. Zorg ervoor dat de inhoud overeenkomt met je metabeschrijving in de zoekresultaten. 


Een heldere pagina houdt de aandacht vast en moedigt je bezoekers aan om actie te ondernemen/ Je raadt het al: dat draagt bij aan een laag bouncepercentage.


Personalisatie en segmentatie

Personalisatie is het aanpassen van de webervaring aan de individuele gebruiker. Door je bezoekers content aan te bieden die aansluit bij hun interesses, kun je ze langer vasthouden. 


Segmentatie helpt hierbij door je publiek in groepen op te delen en voor elk van deze groepen de meest relevante ervaring te bieden. 

Hierdoor voelt de content meer persoonlijk aan en is de kans groter dat bezoekers betrokken raken.


Videomarketing inzetten

De inzet van videomarketing kan de tijd die mensen op je pagina doorbrengen fors verhogen. Door het toevoegen van relevante video's die aansluiten bij de content van je pagina, kun je een verhaal vertellen en bezoekers stimuleren langer te blijven. 


Hiermee verklein je de kans dat je bezoekers je site vroegtijdig verlaten. Dat kan weer je bounce rate effectief verlagen.


Veelgestelde vragen


Welke elementen op mijn website kunnen leiden tot een hoge bounce rate?

Elementen die voor een hoge bounce rate kunnen zorgen, zijn onder andere een verwarrende navigatiestructuur, niet relevante content, trage laadtijden en ontbrekende call to actions. Ook een overdaad aan advertenties of pop-ups kan je bezoekers afschrikken.


Op welke manieren kan ik mijn website of blog aantrekkelijker maken voor bezoekers?

Om je website aantrekkelijker te maken, kun je werken aan een duidelijke lay-out, aantrekkelijk design, en relevante, boeiende content. Zorg daarnaast voor een mobielvriendelijke site die snel laadt en makkelijk navigeerbaar is.


Hoe beïnvloedt de laadsnelheid van een website de bounce rate?

Een trage laadtijd kan direct zorgen voor een hogere bounce rate. Bezoekers zijn namelijk vaak niet bereid lang te wachten op het laden van pagina's. Sites die binnen twee seconden laden, worden over het algemeen als snel beschouwd en houden je bounce rate laag.


Wat zijn effectieve strategieën om de betrokkenheid van bezoekers op mijn website te vergroten?

Strategieën om de betrokkenheid te verhogen zijn het toevoegen van interactieve elementen zoals video's of quizzes. Ook kun je de gebruikservaring verbeteren en interactie van je bezoekers aan te moedigen door ze te verleiden een comment of reactie achter te laten.


Hoe interpreteer ik de data van bounce rates om verbeteringen door te voeren?

Om de data van je bounce rates goed te interpreteren, kun je kijken naar de tijd die bezoekers op je pagina doorbrengen en welke pagina's ze bekijken. 


Analyseer ook het verschil tussen nieuwe en terugkerende bezoekers om te kijken waar je optimalisaties kunt maken.

Wat zijn de best practices voor het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke website om de bounce rate te verlagen?


Best practices zijn het gebruik van een heldere typografie, kleuren die prettig zijn voor het oog, en duidelijke call-to-action-knoppen. Zorg ook voor een responsief design dat er goed uitziet op alle apparaten en makkelijk te navigeren is.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: