Wat is content gap analyse? (Vul de gaten in je SEO)

Een zwart gat en eromheen breuken en stukken muur op een blauwe want ter illustratie van het onderwerp content gap analyse.

Gaten in je SEO, ‘content gaps’ geheten, die wil je niet. Of zo min mogelijk dan toch. Hoe je die gaten kunt dichten, leg ik je uit in deze post.


Stel je voor dat je bezoekers vragen hebben die jouw content niet beantwoordt. Dan kunnen ze jouw site over het hoofd zien en bij de concurrentie terechtkomen. Ziedaar de korte uitleg van het begrip content gap.


Breng je jouw content gaps in kaart, dan weet je welke onderwerpen of keywords je nog mist. Door deze hiaten op te vullen, verbeter je niet alleen de SEO-prestaties van je website, maar zorg je er ook voor dat bezoekers de informatie vinden die ze zoeken. 


Dat wil je niet alleen vanwege het grotere aantal bezoekers op je site. Het versterkt ook je autoriteit in jouw vakgebied of niche en het vergroot de kans dat je bezoekers terugkeren of ingaan op jouw call to actions.


Belangrijkste punten van deze post: 


  • Een 'content gap' is een verschil tussen wat je aanbiedt en wat je publiek zoekt;


  • Content gap-analyse brengt die ‘gaten’ in kaart zodat je jouw SEO kunt verbeteren;


  • Het opvullen van content gaps verhoogt de relevantie en autoriteit van je website.


Begrip van content gap analyse

Bij content gap-analyse draait alles om het vinden van kansen om je content marketing te verbeteren en om ervoor te zorgen dat je SEO-strategie ‘compleet’ is.


Definitie

Een content gap-analyse is een techniek die je helpt om te ontdekken welke topics of keywords op jouw site ontbreken, maar wel aanwezig zijn bij je concurrenten. Dit is cruciaal om te bepalen welke waardevolle content je nog zou kunnen creëren om aan de behoeften van jouw publiek te voldoen en om beter zichtbaar te zijn in de zoekresultaten.


Samenhang met SEO en online marketing

Een content gap-analyse en jouw SEO-strategie heeft alles met elkaar te maken. Door in kaart te brengen wat er ontbreekt in je content, kun je je content marketing optimaliseren en je plaats in de zoekresultaten verbeteren. 


Effectief gebruikmaken van een content gap-analyse leidt tot een betere vindbaarheid. Je bezoekers zullen minder snel geneigd zijn door te klikken naar een andere website, cruciaal voor je online succes.


De rol van tools bij content gap-analyse

Als je op zoek bent naar manieren om je website beter te laten ranken in zoekmachines, kun je niet zonder een grondige content gap-analyse. Hierbij zijn specifieke tools onmisbaar om te ontdekken welke kansen je op dit moment mist.


Ahrefs en SEMrush

Ahrefs en SEMrush zijn uitstekende tools die je helpen bij het in kaart brengen van content gaps. Met Ahrefs kun je opzoeken voor welke zoekwoorden jouw concurrenten ranken, maar jij nog niet. 


Zo vind je mogelijke onderwerpen voor je content die de zichtbaarheid van je site kunnen verbeteren. Ahrefs laat ook zien welke 'content gaps' de grootste impact kunnen hebben op je ranking.


SEMrush brengt in kaart welke zoekwoorden voor jou relevant kunnen zijn voor wat betreft verkeer en potentiële conversies. SEMrush geeft ook suggesties voor content die jouw online marketing kunnen versterken. 


Met deze tool ontdek je ook snel trends in de branche. Daardoor kun je content creëren die inspeelt op de actuele behoeftes van je doelgroep.

Google Search Console en andere SEO tools

Google Search Console is essentieel voor elke SEO-expert. Deze tool geeft inzicht in de prestaties van jouw site in de Google zoekresultaten. Je ziet welke zoektermen organische bezoekers naar je site brengen. Daarmee ontdek je welke content goed presteert en waar je nog kunt verbeteren.


Andere SEO-tools als Key Search bieden vergelijkbare functies, maar hebben vaak unieke eigenschappen. Zo kunnen sommige tools je helpen bij content planning, terwijl andere zich meer richten op technische SEO. 


Kies tools die aansluiten bij jouw specifieke behoeften om jouw online marketingstrategie te verbeteren en je site beter te laten ranken.


Stappenplan voor content gap-analyse

Een content cap-analyse helpt je om kansen te vinden waar jouw contentstrategie behoeft heeft aan verbetering. Door content gaps in kaart te brengen, kun je jouw SEO-prestaties flink verbeteren.


Stap 1: identificatie van concurrenten

Begin met het vaststellen wie jouw directe concurrenten zijn. Dat zijn doorgaans de websites of bedrijven die dezelfde doelgroep bedienen en producten of diensten aanbieden die vergelijkbaar zijn met die van jou. 


Maak een lijst van minimaal drie tot vijf concurrenten die goed scoren in zoekmachines.


Stap 2: zoekwoorden en content van concurrenten bekijken

Duik in de content van je concurrenten en bekijk welke zoekwoorden zij gebruiken waar jij mogelijk nog niet aan hebt gedacht. Maak hierbij gebruik van SEO-tools om data te krijgen over hun zoekwoordenranglijst. 


Zoek naar contentthema's die populair lijken te zijn en goed presteren.


Stap 3: jouw content vergelijken en evalueren

Vergelijk nu jouw eigen content met die van je concurrenten. Bepaal op welke punten het verschilt. Zijn er onderwerpen of zoekwoorden die zij wel behandelen en jij niet? Noteer die content gaps en beoordeel ze op potentie om jouw SEO te verbeteren.


Stap 4: actieplan voor contentcreatie en optimalisatie

Aan de hand van de gevonden content gaps, stel je een actieplan op. Daarmee optimaliseer je content en produceer je nieuwe content.


Bepaal de prioriteit op basis van haalbaarheid en de verwachte impact op je vindbaarheid. 


Benut gewoon alle kansen benut om jouw online zichtbaarheid te vergroten.


Optimalisatie en implementatie

Om je positie in de zoekresultaten te verbeteren, is het belangrijk dat je weet waar er kansen liggen in jouw niche en hoe je die kunt benutten en optimaliseren. 


Een goede SEO-strategie richt zich op waardevolle content produceren en verbeteren, en de regelmatige analyse en verbetering daarvan.


Contentkansen benutten

Zoek binnen je niche naar laaghangend fruit; dit zijn zoektermen die niet veel concurrentie hebben, maar wel relevant zijn voor jouw publiek. 

Je content in kaart brengen helpt bij het ontdekken van deze kansen.


Door gebruik te maken van seo-tools, kun je achterhalen welke zoektermen waarop mensen vaak zoeken, maar nog ondervertegenwoordigd zijn in jouw content.


Dus:


  • Voer een zoekwoordanalyse uit: welke zoektermen zijn relevant voor jouw website?


  • Evalueer de prestaties van jouw bestaande content: welke pagina's trekken verkeer en welke blijven achter?


Contentstrategie: SEO-content produceren en verbeteren

Bij het maken van content is het cruciaal dat je streeft naar content die waardevol is voor je bezoekers en optimaal voor zoekmachines. 


Dit betekent dat je aan de ene kant inspeelt op de informatiebehoefte van je doelgroep, en dat je aan de andere kant de principes van zoekmachine-optimalisatie toepast om hoger te ranken.


Dus:


  • Gebruik de geïdentificeerde zoektermen om nieuwe content te maken;


  • Optimaliseer bestaande teksten om beter te beantwoorden aan de zoekintentie en relevantie te verhogen.


Analyse en verbetering van bestaande content

Content die je al hebt, is een goudmijn als je weet hoe je die moet analyseren en verbeteren. Kijk welke pagina's goed presteren en vind uit waar hem dat in zit. Gebruik die inzichten om onderpresterende pagina's te verbeteren.


Dus:

  • Analyseer je eigen content: waarom ranken sommige pagina’s wel en andere niet?


  • Maak gebruik van analyses en feedback om je content consequent te verfijnen voor betere prestaties.


Resultaten meten en analyseren voor je contentstrategie

De prestaties van jouw content interpreteren ligt aan de basis van content gaps dichten binnen SEO. Dat begint bij het meten en analyseren van de resultaten.


Het gebruik van analytics tools

Het succes van jouw contentstrategie hangt samen met hoe goed je de prestaties kunt meten en analyseren. 


Start met het gebruik van analytics tools zoals Google Analytics, die je informatie geven over bezoekersgedrag, zoekvolume en hoe jouw content het doet in zoekmachines. 


Deze tools helpen je ook bij het opsporen van pagina's die mogelijk een boost nodig hebben voor wat betreft vindbaarheid en ranking. 


Met de juiste software krijg je een helder overzicht van welke producten of diensten aandacht nodig hebben en welke content je kunt verbeteren.


Rapportage en vervolgstrategieën

Na analyse van je data is het tijd voor een soort rapportage. Kijk daarin kritisch naar de sterke en de zwakke punten van jouw SEO-content. Zo kun je concrete nieuwe strategieën ontwikkelen.


Bepaal op basis van jouw bevindingen wat je moet doen om je content te optimaliseren. Wellicht is het nodig om bepaalde keywords beter te benutten of de kwaliteit van de content te verhogen.


Jouw ‘rapportage’ is als een roadmap voor het verbeteren van jouw contentstrategie voor betere prestaties in de zoekmachines.


Veelgestelde vragen


Waarom is content gap analyse belangrijk voor SEO?

Een content gap-analyse onthult de onderwerpen en keywords waarvoor jouw concurrenten ranken, maar jij niet. Dit inzicht is waardevol om je contentstrategie bij te sturen en je zichtbaarheid in zoekmachines te verhogen.


Welke tools kunnen helpen bij het vinden van content gaps?

Tools zoals Ahrefs en SEMrush hebben functies voor content gap-analyse. Daarmee kun je gemakkelijk zien waar je kansn mist in vergelijking met concurrenten.


Hoe kan ik content gaps vinden tussen mijn website en die van concurrenten?

Begin met het onderzoeken van hoog presterende content van concurrenten en vergelijk die met je eigen content. Zoek naar zoekwoorden waarop je nog niet rankt en vind onderwerpen die je nog niet hebt behandeld.


Wat zijn de gevolgen van een content gap voor de ranking van mijn website?

Een content gap kan betekenen dat je waardevol organisch zoekverkeer misloopt. Door deze ‘gaten’ te dichten, verbeter je de kans om hoger te ranken en meer relevante bezoekers op je website te krijgen.


Hoe vaak moet ik een content gap-analyse doen om mijn SEO te verbeteren?

Het is verstandig om regelmatig, bijvoorbeeld elk kwartaal, een content gap analyse uit te voeren. Zo blijf je de concurrentie voor en zorg je dat je content strategie up-to-date is.

LAATSTE AI-NIEUWS

Computercode op een scherm, sterk ingezoomd.
27 april 2025
Quantumcomputerbedrijven leren van de fouten uit de AI-industrie en investeren flink in opleidingsprogramma's. Ze willen voorkomen dat ook zij met een tekort aan gekwalificeerd personeel te maken krijgen. Terwijl de vraag naar AI-functies sterk is gestegen, blijft het aantal mensen met de juiste opleiding en kennis achter. Erik Garcell, directeur van quantum enterprise development bij Classiq Technologies, vertelde aan Business Insider dat quantumbedrijven de personeelsproblemen in de AI-industrie nauwlettend volgen. Quantum-lesprogramma's "Bij Classiq hebben we een heel academisch programma dat we nu opstarten, waarbij we samenwerken met universiteiten om quantum-lesprogramma's uit te rollen, omdat niet elke school er een heeft, en bij de scholen die dat wel hebben, proberen we te pleiten voor meer praktijkgerichte lessen", aldus Garcell. Onderzoek van Randstad toont aan dat 75 procent van de bedrijven AI gebruikt en mensen aanneemt voor AI-functies. Toch heeft slechts 35 procent van de werknemers het afgelopen jaar AI-training gehad. Gespecialiseerde AI-vaardigheden PwC meldt dat banen die gespecialiseerde AI-vaardigheden vereisen sinds 2016 met 700 procent zijn gegroeid. Vakblad The Quantum Insider voorspelt dat quantum computing 250.000 nieuwe banen zal creëren in 2030, oplopend naar 840.000 in 2035. Quantum computing ontwikkelt zich snel en trekt grote interesse van techgiganten zoals IBM, Microsoft, Nvidia en Google. Het vakgebied combineert informatica, wiskunde en quantummechanica. De potentiële voordelen zijn onder andere doorbraken in geneeskunde, materiaalkunde en cyberbeveiliging. Bedrijven investeren nu al om een talententekort te voorkomen. Gratis online cursussen IBM biedt samen met startup Q-CTRL gratis online cursussen aan over quantum-algoritmes en foutcorrigerende codes. Ook Google, Pennylane en Microsoft hebben vergelijkbare cursussen met certificaten. "IBM heeft echt vrij veel goede educatieve content voor quantum computing uitgebracht; zij hebben de industrie al heel vroeg gevoed met veel daarvan", zei Garcell. Het Massachusetts Institute of Technology, de University of Chicago en de University of California, Berkeley bieden uitgebreide quantumcursussen. Erik Garcell gaf onlangs een driedaagse cursus aan MIT. "Nu is gewoon een geweldige tijd om content te vinden voor degenen die hun handen vuil willen maken met quantum computing." ChatGPT-moment "In de industrie is er veel gepraat over wanneer we het 'ChatGPT-moment' gaan hebben, waar iedereen zijn hoofd omdraait en zegt: 'Oh, deze technologie bestaat!' waar ze misschien niet wisten dat het eerder bestond. Mensen gaan hun hoofd omdraaien, en het gaat veel lawaai maken - we willen gewoon klaar zijn."
Een AI-gestuurde robot op een blauwe cirkel op de vloer.
27 april 2025
De 77-jarige onderzoeker Geoffrey Hinton werd midden in de nacht wakker met het nieuws dat hij de Nobelprijs voor natuurkunde had gewonnen. De onderzoeker, bekend als de 'Godfather of AI', zei dat hij deze erkenning nooit had verwacht. "Ik droomde ervan om een prijs te winnen voor het ontrafelen van de werking van het brein. Maar ik heb niet ontdekt hoe het brein werkt, maar toch een prijs gewonnen", zei Geoffrey Hinton. Geoffrey Hinton kreeg de prijs voor zijn baanbrekende werk aan neurale netwerken. In 1986 stelde hij een methode voor om het volgende woord in een reeks te voorspellen. Dit concept vormt nu de basis voor de huidige taalmodellen. Steeds meer zorgen Hoewel Geoffrey Hinton gelooft dat kunstmatige intelligentie onderwijs en geneeskunde zal veranderen en mogelijk de klimaatverandering kan helpen oplossen, maakt hij zich steeds meer zorgen over de snelle ontwikkeling. "De beste manier om het emotioneel te begrijpen is dat we zijn als iemand die een heel schattig tijgerwelpje heeft", legde Geoffrey Hinton uit. "Tenzij je heel zeker kunt zijn dat het je niet wil doden als het volwassen is, moet je je zorgen maken." Controle van mensen overnemen De AI-pionier schat het risico dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk de controle van mensen overneemt op tien tot twintig procent. "Mensen hebben het nog niet door, mensen hebben niet begrepen wat eraan komt", waarschuwde hij. Zijn bezorgdheid wordt gedeeld door leiders uit de technologie-industrie zoals Google-topman Sundar Pichai, Elon Musk van X-AI en Sam Altman van OpenAI. Deze bedrijfsleiders hebben allemaal vergelijkbare zorgen geuit. Lobbyen voor minder AI-regelgeving Toch bekritiseert Geoffrey Hinton dezelfde bedrijven omdat ze winst belangrijker vinden dan veiligheid. "Als je kijkt naar wat de grote bedrijven nu doen, dan lobbyen ze voor minder AI-regelgeving. Er is nauwelijks regelgeving, maar ze willen minder", zei Geoffrey Hinton. Geoffrey Hinton lijkt vooral teleurgesteld in Google, waar hij vroeger werkte, omdat het bedrijf zijn standpunt over militaire AI-toepassingen heeft veranderd. Volgens Geoffrey Hinton zouden AI-bedrijven veel meer middelen moeten besteden aan veiligheidsonderzoek - 'zoals een derde' van hun rekenkracht, vergeleken met het veel kleinere deel dat nu wordt gebruikt. Veiligheidsonderzoek CBS News vroeg alle genoemde AI-laboratoria hoeveel van hun rekenkracht wordt gebruikt voor veiligheidsonderzoek. Geen van hen gaf een cijfer. Alle bedrijven zeggen dat veiligheid belangrijk is en dat ze regelgeving steunen, maar ze verzetten zich meestal tegen de regels die wetgevers tot nu toe hebben voorgesteld.
Blik op Europa, weergegeven op een wereldbol.
26 april 2025
De regering van Donald Trump oefent druk uit op Europa. Ze wil dat Europa een regelboek schrapt voor geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Dit regelboek zou ontwikkelaars verplichten om strikte regels te volgen. Het gaat om regels voor transparantie, risicobeheersing en auteursrechten. De Amerikaanse missie bij de EU heeft de afgelopen weken contact gezocht met de Europese Commissie. Ze stuurde een brief waarin ze bezwaar maken tegen de AI-praktijkcode in zijn huidige vorm. Deze brief ging ook naar verschillende Europese regeringen, zeggen mensen die bekend zijn met de zaak. Thomas Regnier, woordvoerder van de Europese Commissie, bevestigt dat ze de brief hebben ontvangen. Donald Trump en de EU botsen steeds vaker over de rol van Europa als belangrijkste regelgever voor digitale zaken. Trump heeft de technologieregels en boetes van de EU bekritiseerd. Hij vindt dat deze oneerlijk gericht zijn tegen Amerikaanse bedrijven.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht