logo

Wat is content gap analyse? (Vul de gaten in je SEO)

Een zwart gat en eromheen breuken en stukken muur op een blauwe want ter illustratie van het onderwerp content gap analyse.

Gaten in je SEO, ‘content gaps’ geheten, die wil je niet. Of zo min mogelijk dan toch. Hoe je die gaten kunt dichten, leg ik je uit in deze post.


Stel je voor dat je bezoekers vragen hebben die jouw content niet beantwoordt. Dan kunnen ze jouw site over het hoofd zien en bij de concurrentie terechtkomen. Ziedaar de korte uitleg van het begrip content gap.


Breng je jouw content gaps in kaart, dan weet je welke onderwerpen of keywords je nog mist. Door deze hiaten op te vullen, verbeter je niet alleen de SEO-prestaties van je website, maar zorg je er ook voor dat bezoekers de informatie vinden die ze zoeken. 


Dat wil je niet alleen vanwege het grotere aantal bezoekers op je site. Het versterkt ook je autoriteit in jouw vakgebied of niche en het vergroot de kans dat je bezoekers terugkeren of ingaan op jouw call to actions.


Belangrijkste punten van deze post: 


  • Een 'content gap' is een verschil tussen wat je aanbiedt en wat je publiek zoekt;


  • Content gap-analyse brengt die ‘gaten’ in kaart zodat je jouw SEO kunt verbeteren;


  • Het opvullen van content gaps verhoogt de relevantie en autoriteit van je website.


Begrip van content gap analyse

Bij content gap-analyse draait alles om het vinden van kansen om je content marketing te verbeteren en om ervoor te zorgen dat je SEO-strategie ‘compleet’ is.


Definitie

Een content gap-analyse is een techniek die je helpt om te ontdekken welke topics of keywords op jouw site ontbreken, maar wel aanwezig zijn bij je concurrenten. Dit is cruciaal om te bepalen welke waardevolle content je nog zou kunnen creëren om aan de behoeften van jouw publiek te voldoen en om beter zichtbaar te zijn in de zoekresultaten.


Samenhang met SEO en online marketing

Een content gap-analyse en jouw SEO-strategie heeft alles met elkaar te maken. Door in kaart te brengen wat er ontbreekt in je content, kun je je content marketing optimaliseren en je plaats in de zoekresultaten verbeteren. 


Effectief gebruikmaken van een content gap-analyse leidt tot een betere vindbaarheid. Je bezoekers zullen minder snel geneigd zijn door te klikken naar een andere website, cruciaal voor je online succes.


De rol van tools bij content gap-analyse

Als je op zoek bent naar manieren om je website beter te laten ranken in zoekmachines, kun je niet zonder een grondige content gap-analyse. Hierbij zijn specifieke tools onmisbaar om te ontdekken welke kansen je op dit moment mist.


Ahrefs en SEMrush

Ahrefs en SEMrush zijn uitstekende tools die je helpen bij het in kaart brengen van content gaps. Met Ahrefs kun je opzoeken voor welke zoekwoorden jouw concurrenten ranken, maar jij nog niet. 


Zo vind je mogelijke onderwerpen voor je content die de zichtbaarheid van je site kunnen verbeteren. Ahrefs laat ook zien welke 'content gaps' de grootste impact kunnen hebben op je ranking.


SEMrush brengt in kaart welke zoekwoorden voor jou relevant kunnen zijn voor wat betreft verkeer en potentiële conversies. SEMrush geeft ook suggesties voor content die jouw online marketing kunnen versterken. 


Met deze tool ontdek je ook snel trends in de branche. Daardoor kun je content creëren die inspeelt op de actuele behoeftes van je doelgroep.

Google Search Console en andere SEO tools

Google Search Console is essentieel voor elke SEO-expert. Deze tool geeft inzicht in de prestaties van jouw site in de Google zoekresultaten. Je ziet welke zoektermen organische bezoekers naar je site brengen. Daarmee ontdek je welke content goed presteert en waar je nog kunt verbeteren.


Andere SEO-tools als Key Search bieden vergelijkbare functies, maar hebben vaak unieke eigenschappen. Zo kunnen sommige tools je helpen bij content planning, terwijl andere zich meer richten op technische SEO. 


Kies tools die aansluiten bij jouw specifieke behoeften om jouw online marketingstrategie te verbeteren en je site beter te laten ranken.


Stappenplan voor content gap-analyse

Een content cap-analyse helpt je om kansen te vinden waar jouw contentstrategie behoeft heeft aan verbetering. Door content gaps in kaart te brengen, kun je jouw SEO-prestaties flink verbeteren.


Stap 1: identificatie van concurrenten

Begin met het vaststellen wie jouw directe concurrenten zijn. Dat zijn doorgaans de websites of bedrijven die dezelfde doelgroep bedienen en producten of diensten aanbieden die vergelijkbaar zijn met die van jou. 


Maak een lijst van minimaal drie tot vijf concurrenten die goed scoren in zoekmachines.


Stap 2: zoekwoorden en content van concurrenten bekijken

Duik in de content van je concurrenten en bekijk welke zoekwoorden zij gebruiken waar jij mogelijk nog niet aan hebt gedacht. Maak hierbij gebruik van SEO-tools om data te krijgen over hun zoekwoordenranglijst. 


Zoek naar contentthema's die populair lijken te zijn en goed presteren.


Stap 3: jouw content vergelijken en evalueren

Vergelijk nu jouw eigen content met die van je concurrenten. Bepaal op welke punten het verschilt. Zijn er onderwerpen of zoekwoorden die zij wel behandelen en jij niet? Noteer die content gaps en beoordeel ze op potentie om jouw SEO te verbeteren.


Stap 4: actieplan voor contentcreatie en optimalisatie

Aan de hand van de gevonden content gaps, stel je een actieplan op. Daarmee optimaliseer je content en produceer je nieuwe content.


Bepaal de prioriteit op basis van haalbaarheid en de verwachte impact op je vindbaarheid. 


Benut gewoon alle kansen benut om jouw online zichtbaarheid te vergroten.


Optimalisatie en implementatie

Om je positie in de zoekresultaten te verbeteren, is het belangrijk dat je weet waar er kansen liggen in jouw niche en hoe je die kunt benutten en optimaliseren. 


Een goede SEO-strategie richt zich op waardevolle content produceren en verbeteren, en de regelmatige analyse en verbetering daarvan.


Contentkansen benutten

Zoek binnen je niche naar laaghangend fruit; dit zijn zoektermen die niet veel concurrentie hebben, maar wel relevant zijn voor jouw publiek. 

Je content in kaart brengen helpt bij het ontdekken van deze kansen.


Door gebruik te maken van seo-tools, kun je achterhalen welke zoektermen waarop mensen vaak zoeken, maar nog ondervertegenwoordigd zijn in jouw content.


Dus:


  • Voer een zoekwoordanalyse uit: welke zoektermen zijn relevant voor jouw website?


  • Evalueer de prestaties van jouw bestaande content: welke pagina's trekken verkeer en welke blijven achter?


Contentstrategie: SEO-content produceren en verbeteren

Bij het maken van content is het cruciaal dat je streeft naar content die waardevol is voor je bezoekers en optimaal voor zoekmachines. 


Dit betekent dat je aan de ene kant inspeelt op de informatiebehoefte van je doelgroep, en dat je aan de andere kant de principes van zoekmachine-optimalisatie toepast om hoger te ranken.


Dus:


  • Gebruik de geïdentificeerde zoektermen om nieuwe content te maken;


  • Optimaliseer bestaande teksten om beter te beantwoorden aan de zoekintentie en relevantie te verhogen.


Analyse en verbetering van bestaande content

Content die je al hebt, is een goudmijn als je weet hoe je die moet analyseren en verbeteren. Kijk welke pagina's goed presteren en vind uit waar hem dat in zit. Gebruik die inzichten om onderpresterende pagina's te verbeteren.


Dus:

  • Analyseer je eigen content: waarom ranken sommige pagina’s wel en andere niet?


  • Maak gebruik van analyses en feedback om je content consequent te verfijnen voor betere prestaties.


Resultaten meten en analyseren voor je contentstrategie

De prestaties van jouw content interpreteren ligt aan de basis van content gaps dichten binnen SEO. Dat begint bij het meten en analyseren van de resultaten.


Het gebruik van analytics tools

Het succes van jouw contentstrategie hangt samen met hoe goed je de prestaties kunt meten en analyseren. 


Start met het gebruik van analytics tools zoals Google Analytics, die je informatie geven over bezoekersgedrag, zoekvolume en hoe jouw content het doet in zoekmachines. 


Deze tools helpen je ook bij het opsporen van pagina's die mogelijk een boost nodig hebben voor wat betreft vindbaarheid en ranking. 


Met de juiste software krijg je een helder overzicht van welke producten of diensten aandacht nodig hebben en welke content je kunt verbeteren.


Rapportage en vervolgstrategieën

Na analyse van je data is het tijd voor een soort rapportage. Kijk daarin kritisch naar de sterke en de zwakke punten van jouw SEO-content. Zo kun je concrete nieuwe strategieën ontwikkelen.


Bepaal op basis van jouw bevindingen wat je moet doen om je content te optimaliseren. Wellicht is het nodig om bepaalde keywords beter te benutten of de kwaliteit van de content te verhogen.


Jouw ‘rapportage’ is als een roadmap voor het verbeteren van jouw contentstrategie voor betere prestaties in de zoekmachines.


Veelgestelde vragen


Waarom is content gap analyse belangrijk voor SEO?

Een content gap-analyse onthult de onderwerpen en keywords waarvoor jouw concurrenten ranken, maar jij niet. Dit inzicht is waardevol om je contentstrategie bij te sturen en je zichtbaarheid in zoekmachines te verhogen.


Welke tools kunnen helpen bij het vinden van content gaps?

Tools zoals Ahrefs en SEMrush hebben functies voor content gap-analyse. Daarmee kun je gemakkelijk zien waar je kansn mist in vergelijking met concurrenten.


Hoe kan ik content gaps vinden tussen mijn website en die van concurrenten?

Begin met het onderzoeken van hoog presterende content van concurrenten en vergelijk die met je eigen content. Zoek naar zoekwoorden waarop je nog niet rankt en vind onderwerpen die je nog niet hebt behandeld.


Wat zijn de gevolgen van een content gap voor de ranking van mijn website?

Een content gap kan betekenen dat je waardevol organisch zoekverkeer misloopt. Door deze ‘gaten’ te dichten, verbeter je de kans om hoger te ranken en meer relevante bezoekers op je website te krijgen.


Hoe vaak moet ik een content gap-analyse doen om mijn SEO te verbeteren?

Het is verstandig om regelmatig, bijvoorbeeld elk kwartaal, een content gap analyse uit te voeren. Zo blijf je de concurrentie voor en zorg je dat je content strategie up-to-date is.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: