Gaten in je SEO, ‘content gaps’ geheten, die wil je niet. Of zo min mogelijk dan toch. Hoe je die gaten kunt dichten, leg ik je uit in deze post.
Stel je voor dat je bezoekers vragen hebben die jouw content niet beantwoordt. Dan kunnen ze jouw site over het hoofd zien en bij de concurrentie terechtkomen. Ziedaar de korte uitleg van het begrip content gap.
Breng je jouw content gaps in kaart, dan weet je welke onderwerpen of keywords je nog mist. Door deze hiaten op te vullen, verbeter je niet alleen de SEO-prestaties van je website, maar zorg je er ook voor dat bezoekers de informatie vinden die ze zoeken.
Dat wil je niet alleen vanwege het grotere aantal bezoekers op je site. Het versterkt ook je autoriteit in jouw vakgebied of niche en het vergroot de kans dat je bezoekers terugkeren of ingaan op jouw call to actions.
Belangrijkste punten van deze post:
Bij content gap-analyse draait alles om het vinden van kansen om je content marketing te verbeteren en om ervoor te zorgen dat je SEO-strategie ‘compleet’ is.
Een content gap-analyse is een techniek die je helpt om te ontdekken welke topics of keywords op jouw site ontbreken, maar wel aanwezig zijn bij je concurrenten. Dit is cruciaal om te bepalen welke waardevolle content je nog zou kunnen creëren om aan de behoeften van jouw publiek te voldoen en om beter zichtbaar te zijn in de zoekresultaten.
Een content gap-analyse en jouw SEO-strategie heeft alles met elkaar te maken. Door in kaart te brengen wat er ontbreekt in je content, kun je je content marketing optimaliseren en je plaats in de zoekresultaten verbeteren.
Effectief gebruikmaken van een content gap-analyse leidt tot een betere vindbaarheid. Je bezoekers zullen minder snel geneigd zijn door te klikken naar een andere website, cruciaal voor je online succes.
Als je op zoek bent naar manieren om je website beter te laten ranken in zoekmachines, kun je niet zonder een grondige content gap-analyse. Hierbij zijn specifieke tools onmisbaar om te ontdekken welke kansen je op dit moment mist.
Ahrefs en SEMrush zijn uitstekende tools die je helpen bij het in kaart brengen van content gaps. Met Ahrefs kun je opzoeken voor welke zoekwoorden jouw concurrenten ranken, maar jij nog niet.
Zo vind je mogelijke onderwerpen voor je content die de zichtbaarheid van je site kunnen verbeteren. Ahrefs laat ook zien welke 'content gaps' de grootste impact kunnen hebben op je ranking.
SEMrush brengt in kaart welke zoekwoorden voor jou relevant kunnen zijn voor wat betreft verkeer en potentiële conversies. SEMrush geeft ook suggesties voor content die jouw online marketing kunnen versterken.
Met deze tool ontdek je ook snel trends in de branche. Daardoor kun je content creëren die inspeelt op de actuele behoeftes van je doelgroep.
Google Search Console is essentieel voor elke SEO-expert. Deze tool geeft inzicht in de prestaties van jouw site in de Google zoekresultaten. Je ziet welke zoektermen organische bezoekers naar je site brengen. Daarmee ontdek je welke content goed presteert en waar je nog kunt verbeteren.
Andere SEO-tools als Key Search bieden vergelijkbare functies, maar hebben vaak unieke eigenschappen. Zo kunnen sommige tools je helpen bij content planning, terwijl andere zich meer richten op technische SEO.
Kies tools die aansluiten bij jouw specifieke behoeften om jouw online marketingstrategie te verbeteren en je site beter te laten ranken.
Een content cap-analyse helpt je om kansen te vinden waar jouw contentstrategie behoeft heeft aan verbetering. Door content gaps in kaart te brengen, kun je jouw SEO-prestaties flink verbeteren.
Begin met het vaststellen wie jouw directe concurrenten zijn. Dat zijn doorgaans de websites of bedrijven die dezelfde doelgroep bedienen en producten of diensten aanbieden die vergelijkbaar zijn met die van jou.
Maak een lijst van minimaal drie tot vijf concurrenten die goed scoren in zoekmachines.
Duik in de content van je concurrenten en bekijk welke zoekwoorden zij gebruiken waar jij mogelijk nog niet aan hebt gedacht. Maak hierbij gebruik van SEO-tools om data te krijgen over hun zoekwoordenranglijst.
Zoek naar contentthema's die populair lijken te zijn en goed presteren.
Vergelijk nu jouw eigen content met die van je concurrenten. Bepaal op welke punten het verschilt. Zijn er onderwerpen of zoekwoorden die zij wel behandelen en jij niet? Noteer die content gaps en beoordeel ze op potentie om jouw SEO te verbeteren.
Aan de hand van de gevonden content gaps, stel je een actieplan op. Daarmee optimaliseer je content en produceer je nieuwe content.
Bepaal de prioriteit op basis van haalbaarheid en de verwachte impact op je vindbaarheid.
Benut gewoon alle kansen benut om jouw online zichtbaarheid te vergroten.
Om je positie in de zoekresultaten te verbeteren, is het belangrijk dat je weet waar er kansen liggen in jouw niche en hoe je die kunt benutten en optimaliseren.
Een goede SEO-strategie richt zich op waardevolle content produceren en verbeteren, en de regelmatige analyse en verbetering daarvan.
Zoek binnen je niche naar laaghangend fruit; dit zijn zoektermen die niet veel concurrentie hebben, maar wel relevant zijn voor jouw publiek.
Je content in kaart brengen helpt bij het ontdekken van deze kansen.
Door gebruik te maken van seo-tools, kun je achterhalen welke zoektermen waarop mensen vaak zoeken, maar nog ondervertegenwoordigd zijn in jouw content.
Dus:
Bij het maken van content is het cruciaal dat je streeft naar content die waardevol is voor je bezoekers en optimaal voor zoekmachines.
Dit betekent dat je aan de ene kant inspeelt op de informatiebehoefte van je doelgroep, en dat je aan de andere kant de principes van zoekmachine-optimalisatie toepast om hoger te ranken.
Dus:
Content die je al hebt, is een goudmijn als je weet hoe je die moet analyseren en verbeteren. Kijk welke pagina's goed presteren en vind uit waar hem dat in zit. Gebruik die inzichten om onderpresterende pagina's te verbeteren.
Dus:
De prestaties van jouw content interpreteren ligt aan de basis van content gaps dichten binnen SEO. Dat begint bij het meten en analyseren van de resultaten.
Het succes van jouw contentstrategie hangt samen met hoe goed je de prestaties kunt meten en analyseren.
Start met het gebruik van analytics tools zoals Google Analytics, die je informatie geven over bezoekersgedrag, zoekvolume en hoe jouw content het doet in zoekmachines.
Deze tools helpen je ook bij het opsporen van pagina's die mogelijk een boost nodig hebben voor wat betreft vindbaarheid en ranking.
Met de juiste software krijg je een helder overzicht van welke producten of diensten aandacht nodig hebben en welke content je kunt verbeteren.
Na analyse van je data is het tijd voor een soort rapportage. Kijk daarin kritisch naar de sterke en de zwakke punten van jouw SEO-content. Zo kun je concrete nieuwe strategieën ontwikkelen.
Bepaal op basis van jouw bevindingen wat je moet doen om je content te optimaliseren. Wellicht is het nodig om bepaalde keywords beter te benutten of de kwaliteit van de content te verhogen.
Jouw ‘rapportage’ is als een roadmap voor het verbeteren van jouw contentstrategie voor betere prestaties in de zoekmachines.
Een content gap-analyse onthult de onderwerpen en keywords waarvoor jouw concurrenten ranken, maar jij niet. Dit inzicht is waardevol om je contentstrategie bij te sturen en je zichtbaarheid in zoekmachines te verhogen.
Tools zoals Ahrefs en SEMrush hebben functies voor content gap-analyse. Daarmee kun je gemakkelijk zien waar je kansn mist in vergelijking met concurrenten.
Begin met het onderzoeken van hoog presterende content van concurrenten en vergelijk die met je eigen content. Zoek naar zoekwoorden waarop je nog niet rankt en vind onderwerpen die je nog niet hebt behandeld.
Een content gap kan betekenen dat je waardevol organisch zoekverkeer misloopt. Door deze ‘gaten’ te dichten, verbeter je de kans om hoger te ranken en meer relevante bezoekers op je website te krijgen.
Het is verstandig om regelmatig, bijvoorbeeld elk kwartaal, een content gap analyse uit te voeren. Zo blijf je de concurrentie voor en zorg je dat je content strategie up-to-date is.