Wat is er nu beter dan klanten die de meerwaarde van jouw product of dienst onderschrijven? Juist ja. Een klantverhaal of case study werkt daarvoor uitstekend.
De simpele review voldoet allang niet meer. Nou ja, in de meeste gevallen dan toch. Mensen weten op voorhand dat al die testimonials op website alleen maar ronkende geluiden laten horen. En dat veel van die lovende recensies nep zijn.
Wil je toch kunnen overtuigen met testimonials of recensies dan kan een klantverhaal of een case study heel goed werken. Logisch, want hiermee ga je voor diepgang en niet zomaar wat kreten of ronkende taal.
In deze post leg ik je uit wat een case study en een klantverhaal zijn en hoe je ze gebruiken voor jouw website.
Belangrijkste punten van deze post:
Klantverhalen en case studies zijn overtuigende manieren om de geloofwaardigheid en de waarde van je product te demonstreren. Ze laten zien hoe andere klanten jouw product hebben ervaren en welke voordelen het hen heeft gebracht.
Klantverhalen, ook wel succesverhalen of testimonials genoemd, zijn beschrijvingen van hoe jouw product of dienst heeft bijgedragen aan het succes van een klant. Dit is vaak een persoonlijk en, als het even kan, emotioneel verhaal dat anderen kan inspireren of overtuigen om ook jouw product te proberen.
Een case study is een gedetailleerde analyse van een specifieke situatie waarin jouw product of dienst een rol heeft gespeeld. Het is een diepgaander en vaak feitelijker verslag dan een klantverhaal. Het bevat achtergrondinformatie, een probleemstelling, een beschrijving van de uitgevoerde acties en de resultaten.
Met storytelling geef je klantverhalen een ziel. Het gaat niet alleen om wat er gebeurd is, maar ook om hoe het verteld wordt.
Door storytelling te gebruiken, maak je de ervaring van je klant herkenbaar en gedenkwaardig. Het is een manier om anderen te laten zien dat de oplossingen die je biedt echt werken en dat ze geloofwaardig zijn.
Zo wordt een product niet alleen maar een item, maar een sleutel tot succes in de verhalen van klanten.
Ook bij het schrijven van klantcases is een goede voorbereiding, jawel, het halve werk. Deze fase bepaalt niet alleen de kwaliteit van je verhaal, maar ook de authenticiteit en overtuigingskracht.
Je klantcases beginnen met het selecteren van de juiste klanten. Het is belangrijk om klanten te kiezen die jouw product of dienst op een unieke en manier gebruiken en een goed resultaat hebben bereikt.
Maak een lijst waarbij je let op:
Kies klanten op allerlei mannieren jouw oplossing hebben gebruikt. Zo kun je een breed scala aan succesverhalen delen.
Voor het interview met je klant is een goede planning essentieel. Bedenk van tevoren welke vragen je gaat stellen en zorg dat ze gericht zijn op concrete voorbeelden en resultaten.
Houd voor het klantinterview rekening met het volgende:
Luister aandachtig en vraag door waar nodig. Op die manier verzamel je alle nodige details voor een krachtige klantcase.
Bij het schrijven van een goede case study of klantverhaal is een heldere structuur essentieel. Denk goed na over het verhaal dat je wilt vertellen en hoe dit SEO-vriendelijk wordt gepresenteerd.
Eerst en vooral, stippel je verhaallijn zorgvuldig uit. Vraag jezelf af wat de kern van je boodschap is en hoe je de ontwikkeling van het probleem tot de oplossing gaat weergeven.
Maak daarvoor een heldere planning of roadmap:
Je taalgebruik moet aansluiten bij je publiek. Schrijf in een toegankelijke stijl en zorg voor een consistente tone of voice die vriendelijk en uitnodigend is.
Gebruik actieve zinnen en vermijd jargon zoveel mogelijk. Wees persoonlijk en spreek je lezer direct aan met 'je' om een connectie te maken.
Voor SEO-optimalisatie gebruik je relevante keywords die aansluiten bij de case study, zonder dat het de leesbaarheid vermindert.
Zorg ervoor dat je:
Zo word je klantverhaal beter vindbaar in zoekmachines en kan het tegelijkertijd aantrekkelijk en overtuigend zijn.
Na het schrijven van klantverhalen, is de volgende stap ze te publiceren en te promoten. Een goede publicatie kan de zichtbaarheid van je bedrijf vergroten en nieuwe klanten aantrekken.
Publiceer je klantverhalen prominent op je website om de succesverhalen van jouw bedrijf in de kijker te zetten. Zorg bij voorkeur voor een aparte sectie waarin je de verhalen 'aankleedt' met visuals.
De hoofdpagina van klantverhalen kan een tabel bevatten met titels, een korte samenvatting, en directe links naar de volledige verhalen.
Voorbeeld tabel:
KLANTVERHAAL | SECTOR | RESULTAAT |
---|---|---|
Story A | Retail | 30% |
Story B | IT | Kostenbesparing |
Maak slim gebruik van social media om je klantverhalen te verspreiden. Platforms zoals LinkedIn, Instagram, en Facebook zijn ideaal om jouw bedrijf onder de aandacht te brengen en verhalen te delen die je doelgroep aanspreken. Plaats teasers van de klantverhalen met aantrekkelijke afbeeldingen of video's en verwijs naar je website voor het volledige verhaal.
Gebruik e-mailmarketing en nieuwsbrieven als een persoonlijke benadering om potentiële klanten rechtstreeks te informeren. Highlight een klantverhaal in elke e-mail of nieuwsbrief met een link naar de volledige inhoud op je website.
Zorg dat de emails waarde toevoegen en niet alleen promoten, om de betrokkenheid en het vertrouwen van je lezers te verhogen.
Vergeet niet een sterke call to action (CTA) op te nemen: kom met een duidelijke oproep tot actie waar lezers meer informatie kunnen vinden of hoe ze in contact kunnen komen met je bedrijf.
Wanneer je case studies en klantverhalen schrijft, is het goed om de impact hiervan te meten. Dat geeft je inzicht in de prestaties en helpt je te bepalen welke elementen je publiek aanspreken.
Analyseer de feedback en statistieken die je verzamelt om te weten hoe je verhalen worden ontvangen.
Gebruik grafieken en cijfers om trends te identificeren:
Recensies en aanbevelingen verzamelen kan je waardevolle inzichten bieden:
Waardevolle klantverhalen delen niet alleen succes, maar inspireren ook potentiële klanten. Ze laten zien hoe problemen worden opgelost en wat de resultaten zijn. Hieronder heb ik drie tips opgesomd die je kunnen helpen een verhaal te creëren dat overtuigt en aanzet tot actie.
Maak je klantcase levendig met beeldmateriaal. Door foto's, infographics of video's toe te voegen, trek je de aandacht en maak je een verhaal tastbaar.
Mensen zijn visueel ingesteld en een goed gekozen afbeelding kan in één oogopslag de essentie van jouw product of dienst overbrengen.
Wees echt in je klantverhalen. Deel echte uitdagingen en hoe die met jouw hulp zijn overwonnen.
Authentieke verhalen waarin eerlijk successen én leermomenten worden gedeeld, resulteren in geloofwaardige en herkenbare content. Laat de stem van je klant horen en benadruk wat voor hen de doorslag gaf om voor jou te kiezen.
Een effectieve klantcase sluit altijd af met een duidelijke call to action (CTA). Zorg dat je lezers weten wat ze kunnen doen als ze enthousiast zijn geworden.
Een CTA kan zijn: een proefversie aanvragen, meer informatie downloaden, of contact opnemen. Dit nodigt uit tot interactie en is cruciaal voor conversie.
In een sterke klantcase staan jouw doel, het probleem van de klant, de oplossing, en de resultaten centraal. Zorg dat je deze elementen helder en beknopt benoemt.
Je kunt resultaten het beste presenteren door data te gebruiken en die met visuele hulpmiddelen zoals grafieken en tabellen te ondersteunen. Vertel een duidelijk verhaal over wat jouw inbreng heeft veranderd.
Om lezers te boeien, bouw je een case study op als een verhaal: begin met een intrigerende introductie, volg met een opsomming van de uitdagingen, en eindig met een sterke conclusie die de impact van de oplossing toont.
Bereid je goed voor met gerichte vragen en luister actief. Leg de nadruk op specifieke ervaringen en vraag naar kwantitatieve en kwalitatieve resultaten. Ben empathisch en creëer een comfortabele sfeer.
Kies projecten met meetbare successen, innovatieve oplossingen, of die aansluiten bij veelvoorkomende uitdagingen in jouw branche. Projecten die jouw expertise en unieke aanpak benadrukken, zijn perfect voor een case study.
Een case study kun je gebruiken als overtuigend verkoopargument op je website, als bewijs in presentaties, als deel van je contentmarketing in blogs en nieuwsbrieven, en als succesverhaal op sociale media.