logo

Whitepapers en e-books schrijven: scoor met gezaghebbende content

Schematische weergave van een whitepaper of e-book op een computerscherm van een Mac.

Jouw publiek boeien met waardevolle content? Whitepapers en e-books zijn daarvoor perfect geschikt. In deze blogpost ontdek je hoe je deze twee soorten content succesvol inzet. 


Schrijven van langere stukken content kun je doen in je blog, maar op een gegeven moment wordt de tekst zo lang, dat je tekst een ander format vereist. Enter e-books en whitepapers. Daarin kun je mooi je kennis te delen, je publiek én je autoriteit op jouw vakgebied te vergroten. 


Whitepapers zijn vaak gericht op het onderbouwen van de technische aspecten of voordelen van een product of dienst. E-books hebben vaak een meer educatief karakter en zijn vaak toegankelijker voor een breder publiek.


Belangrijkste punten van deze post:


  • Whitepapers en e-books zijn uitstekende tools om je expertise te delen en 'thought leadership' te laten zien;


  • Het schrijfproces vereist inzicht in je publiek, structuur en zorgvuldige planning;


  • Deze contentvormen zijn belangrijk voor marketing, leadgeneratie en het opbouwen van je merk.


De basis van whitepapers en e-books

Hieronder leg ik je uit wat whitepapers en e-books zijn, leer je over de belangrijkste verschillen en begrijp je wat ze kunnen betekenen voor jouw product of dienst.


Wat is een whitepaper?

Een whitepaper is een gezaghebbend document dat is gericht op een specifiek publiek met complexe informatie. Vaak dient het om een probleem en potentiële oplossing rond een product of dienst te presenteren.


Whitepapers zijn meestal diepgaand en worden gebruikt om lezers te overtuigen met feiten en logica.


Wat is een e-book?

Een e-book (elektronisch boek) is een digitaal boek dat toegankelijk is via verschillende elektronische apparaten zoals een Kindle of gewoon op een tablet. E-books zijn vaak informatief.


Verschillen tussen whitepapers en e-books

Whitepapers zijn vaak formeler en meer zakelijk van toon, terwijl e-books breder en wat informeler (kunnen) zijn.


Doelen van whitepapers en e-books

Het doel van een whitepaper is om kennis te delen en autoriteit op te bouwen binnen een bepaald branche, vakgebied of niche. Daardoor kun je potentiële klanten informeren en overtuigen van jouw product of dienst.


Dit kan ook met e-books, maar die zijn veelzijdiger en kun je voor veel verschillende doelen en onderwerpen gebruiken.


Het schrijfproces

Een whitepaper of e-book schrijven is nogal een uitdaging, maar door de juiste stappen te zetten, maak je content die zowel informatief als aantrekkelijk is. Hieronder vind je handvatten voor elke fase.


Voorbereiding van content

Begin met een grondige voorbereiding. Bepaal je doelgroep en onderzoek wat die wil weten. Stel vervolgens een contentplan op waarin je de hoofdonderwerpen en subonderwerpen op een rijtje zet.


Zorg ervoor dat je de meest recente gegevens en trends opduikt om je document actueel te maken.


Een whitepaper schrijven

Een whitepaper moet informatief zijn en diepgang hebben. Presenteer daarbij complexe informatie op een heldere en toegankelijke manier . Maak gebruik van grafieken en lijsten om je argumenten te ondersteunen.


Zorg dat elk onderdeel van je whitepaper bijdraagt aan het hoofdthema.


Een e-book schrijven

Bij het schrijven van een e-book heb je meer vrijheid in stijl en lengte. Hou het boeiend en verdeel de tekst in korte, overzichtelijke hoofdstukken. Maak gebruik van persoonlijke anekdotes of casestudies om je punten kracht bij te zetten.


Om een e-book te schrijven kun je je wat meer vrijheden veroorloven dan bij een whitepaper. Een e-book mag een verhaal vertellen en hoeft niet alleen maar zakelijk te zijn.


Voorkom deze 4 veelgemaakte fouten

  1. Niet nadenken over de structuur: een goede logica houdt de lezer geboeid;

  2. Te veel jargon gebruiken: maak je tekst toegankelijk door vaktaal te vermijden of uit te leggen;

  3. Verouderde informatie gebruiken: zorg dat je content up-to-date is;

  4. Geen revisie: lees je whitepaper of e-book nauwgezet na om type- en stijlfouten te vermijden.

Door deze aanpak te volgen, schrijf je een e-book of whitepaper die jouw lezers waarderen en delen.


Marketing en leadgeneratie

Whitepapers en e-books zijn uitstekende middelen om leads te genereren en jouw marketingstrategie te versterken. Als je het goed doet, bieden ze waardevolle informatie waarnaar jouw potentiële klanten op zoek zijn.



Leads genereren met whitepapers

Door whitepapers te delen, kun je jezelf positioneren als expert in je vakgebied, markt of niche. Leadgeneratie met whitepapers gebeurt vaak door ze als gratis weggever (een 'leadmagnet') op je site te presenteren in ruil voor contactgegevens. Zo verander je websitebezoekers in leads.



Een e-book als leadmagnet

Een e-book kun je gebruiken als leadgenerator; je biedt het e-book gratis aan in ruil voor een e-mailadres. Dit is een uitstekende methode om je mailinglijst te laten groeien terwijl je gelijktijdig waarde biedt aan jouw doelgroep.



Positionering in de buyer journey

Het is belangrijk om te weten waar jouw potentiële klanten zich bevinden in de buyer journey. Hierdoor kun je whitepapers en e-books creëren die inspelen op vragen of behoeftes van je potentiële klanten op verschillende momenten.


Het is daarbij belangrij kdat je jouw content strategisch inzet om de leads verder te helpen op hun weg naar een aankoop.


Expertise en thought leadership

In contentmarketing zijn whitepapers en e-books krachtige tools om jouw expertise en thought leadership te demonstreren.


Thought leadership is weer zo'n vreselijke marketingterm, maar die helaas wel veel gebruikt wordt, daarom hier een korte definitie:


Thought leadership is het uitdragen van ideeën die aantonen dat je expertise hebt op een bepaald vakgebied, onderwerp of thema.


Met een whitepaper of e-book stel je jouw bedrijf in staat om diepgaande kennis te delen en zo vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep. Potentiële klanten die vertrouwen hebben in jouw bedrijf of kennis of allebei zullen sneller geneigd zijn bij je te kopen. 


Expertstatus benadrukken met whitepapers

Met whitepapers overtuig je jouw lezers van jouw deskundigheid en die van jouw . Een goed uitgevoerde whitepaper kan jouw positie als expert binnen je vakgebied versterken.


Kennisdeling via e-books

Een e-book is een fantastische manier om waardevolle kennis te delen die jouw bedrijf heeft opgebouwd en om je doelgroep te helpen met inzichten die ze nergens anders vinden.


Thought leadership ontwikkelen

Door consistent inhoud te produceren die toonaangevend is in je industrie, bouw je aan een reputatie van autoriteit. Dit is niet iets wat je van de ene op de andere dag bereikt; het vraagt om een strategische aanpak.


Zet in op hoogwaardige content die jouw unieke perspectief en deskundigheid uitdraagt.


Design en publicatie

Bij het creëren van whitepapers en e-books zijn design en publicatie essentieel om jouw informatie over te brengen en een professionele uitstraling te geven.


Een whitepaper ontwerpen

Spreek jouw lezer aan met een gestructureerde layout en heldere visuals in het ontwerp van je whitepaper. Gebruik koppen, subkoppen, en bullet points voor de vorm van een whitepaper.


Dit maakt de inhoud toegankelijk. Afbeeldingen, grafieken en tabellen kunnen complexe informatie inzichtelijk presenteren. Zorg er verder voor dat je steeds jouw organisatie's kleurenschema en logo gebruikt.


Een e-book vormgeven

Bij de vormgeving van een e-book moet je extra letten op schaalbaarheid voor verschillende apparaten. Zorg dat de tekst leesbaar blijft op smartphones én tablets met een zogeheten responsive design (een ontwerp dat zich aanpast aan het gebruikte apparaat.


Gebruik interactieve elementen zoals hyperlinks naar externe bronnen of naar andere secties binnen het e-book.


Publicatie en distributie

Als het tijd is voor publicatie en distributie, kies dan het juiste platform dat past bij het doel van je whitepaper of e-book. Overweeg je eigen website voor het positioneren van je whitepaper.


Voor e-books kunnen online boekwinkels of educatieve platforms zoals Udemy helpen een breder publiek te bereiken. Via sociale media en nieuwsbrieven kun je jouw doelgroep informeren over je nieuwe publicatie.


Illustratie van een boek op een computerscherm ter illustratie van het fenomeen e-book.


Analyse en optimalisatie

Whitepapers en e-books schrijven is niet gemakkelijk, maar zonder de juiste analyse en optimalisatie is het moeilijk om de aandacht van een B2B-koper te pakken. Die is kritisch en op zoek naar waardevolle informatie.


Resultaten meten

Om te begrijpen hoe goed jouw whitepaper presteert, moet je de resultaten regelmatig meten. Kijk naar het aantal downloads, het aantal gelezen pagina's, en hoe lang iemand jouw inhoud bekijkt.


Door gebruik te maken van tools als Google Analytics, krijg je inzicht in de betrokkenheid van je lezers bij je whitepaper.


Dus:

  • Downloads: houd bij hoe vaak jouw whitepaper gedownload wordt;


  • Paginaweergaves: bekijk welke secties het meest gelezen worden;


  • Leestijd: analyseer hoe lang iemand jouw whitepaper leest.


Optimaliseren van whitepapers en e-books

Optimalisatie van je content is een voortdurend proces (althans, dat zou het moeten zijn). Als je merkt dat een specifiek deel van je whitepaper consequent wordt overgeslagen, kan dit een signaal zijn dat het niet aansluit bij wat je lezers willen. 


Pas je inhoud hierop aan door bijvoorbeeld:


  • Survey feedback: vraag lezers om feedback;


  • A/B-tests: test versies van je whitepaper om te zien welke beter presteert.


Pas de structuur en inhoud van jouw whitepapers en e-books aan om zo goed mogelijk aan te sluiten op de behoeften van de B2B-koper. Zo kan je whitepaper transformeren in een waardevol hulpmiddel dat niet alleen informeert, maar ook overtuigt en aanzet tot actie.


Juridische overwegingen en richtlijnen

Bij het schrijven van whitepapers en e-books moet je rekening houden met verschillende juridische aspecten om zowel jou als je lezers te beschermen.


Auteursrechten en licenties

Auteursrechten beschermen je werk tegen ongeautoriseerd gebruik door anderen. Zorg ervoor dat je eigen werk origineel is en dat je, als je werken van derden gebruikt, de juiste licenties hebt.


Dit kan variëren van het kopen van stockfoto's tot toestemming krijgen voor het gebruik van citaten. Een overzicht van welke licenties op jouw werk van toepassing zijn, is essentieel.


Voor meer inzicht in de juridische en rechtseconomische aspecten van auteursrecht kun je de bron Auteursrecht en technische voorzieningen bekijken.


Privacy en Gegevensbescherming

Voor privacy en gegevensbescherming moet je transparant zijn over het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens zoals iemands naam en e-mailadres.


De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft strikte regels over hoe je met deze informatie moet omgaan. Informeer je lezers over wat je met hun gegevens doet en waarom. Vergeet niet een optie te bieden voor het uitschrijven of opvragen van hun data.


Bekende e-mailsoftware als die van MailChimp bieden die optie.


Algemene voorwaarden en disclaimer

De algemene voorwaarden beschrijven de regels die zowel jij als je lezers moeten volgen. Die hebben vaak licentiebeperkingen, copyrightinformatie, garantie-uitsluitingen en beperkingen van aansprakelijkheid. 


Zorg dat die gemakkelijk toegankelijk zijn en duidelijk vermeld staan op je website. Ook is het goed een disclaimer op te nemen die je beschermt tegen eventuele fouten of misinterpretaties in je whitepaper of e-book.


Veelgestelde vragen


Welke structuur kan ik het beste gebruiken voor een whitepaper?

Voor een whitepaper is een formele en informatieve structuur essentieel. Begin met een uitgebreide inleiding die het probleem schetst, gevolgd door een analyse of discussie en eindig met een sterke conclusie die de belangrijkste punten samenvat en je lezer voorziet van duidelijke, actiegerichte stappen.


Wat zijn de voornaamste elementen die in een e-book moeten staan?

In een e-book moet je zeker een introductie, een aantal informatieve hoofdstukken en een conclusie opnemen. Zorg ook voor een aantrekkelijke cover, inhoudsopgave, en voeg visuele elementen toe zoals afbeeldingen, diagrammen of infographics om de tekst te ondersteunen.


Hoe kan ik een aantrekkelijk ontwerp maken voor mijn whitepaper of e-book?

Concentreer je eerst op een heldere lay-out met veel witruimte om de leesbaarheid te bevorderen. Gebruik grafieken en afbeeldingen passend bij je merk. Software als Adobe InDesign en Canva kunnen je helpen om een professioneel ontwerp te creëren.


Op welke manieren kan ik mijn e-book effectief promoten?

Maak gebruik van social media, e-mailmarketing, en je eigen website om je e-book te promoten. Overweeg het aanbieden van een gratis hoofdstuk om interesse te wekken of werk samen met influencers en partners binnen je vakgebied.


Wat zijn de verschillen tussen een whitepaper en een e-book voor wat betreft inhoud en doel?

Een whitepaper is doorgaans formeler en diepgaander, gericht op zakelijke besluitvormers en vaak gebruikt om gedetailleerde informatie te bieden over een specifiek onderwerp of oplossing. Een e-book is breder van opzet en vaak educatiever van aard.


Hoe zorg ik ervoor dat mijn whitepaper of e-book waarde toevoegt voor mijn doelgroep?

Zorg dat je uitgebreid onderzoek doet en schrijf content die antwoord geeft op de vragen of problemen van je doelgroep. Bied unieke inzichten, praktische tips, en zorg dat de inhoud makkelijk toe te passen is voor de lezer.


De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: