logo

Cliffhangers in tekst: een duik in de suspense

Twee mannen balanceren op een houten plank boven een ravijn, de linker heeft een zaag in de hand.

Een tekst is pas goed als die de lezer prikkelt om door te lezen, en een cliffhanger is daarvoor een uitstekende techniek. Hoe en wanneer je die inzet in jouw tekst, lees je in deze post.


Iedereen die weleens een film heeft gezien of een boek heeft gelezen, weet hoe effectief een cliffhanger kan zijn. Het komt erop neer dat een cliffhanger in een film of boek je nieuwsgierig maakt naar hoe een scene afloopt, zonder dat meteen te verklappen. Het deel eindigt dus onopgelost.


Cliffhangers zijn niet alleen effectief in fictie, je kunt ze ook goed toepassen in informatieve teksten. Ze zorgen ervoor dat de informatie op een spannende manier wordt gepresenteerd, waardoor de lezer geboeid blijft. 


Wie cliffhangers in zijn tekst gebruikt, neemt een duik in de supsense. 


Laten we eens gaan kijken hoe dat precies zit.


Wat is een cliffhanger?

Een cliffhanger is een spannend element in een tekst of verhaal dat je ertoe verleidt verder te lezen of kijken door een onderdeel van het verhaal onopgelost te laten. Hij wordt vaak gebruikt aan het einde van een hoofdstuk, alinea of aflevering om de nieuwsgierigheid van de lezer of kijker te prikkelen. 


In principe is een cliffhanger dus een open einde, waarbij de lezer met een aantal vragen achterblijft. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin het lot van een personage onzeker is, een belangrijk geheim net niet wordt onthuld, of er wordt gehint op een grote onthulling in het volgende deel. 


Het woord ‘cliffhanger’ betekent letterlijk iets dat over een rotswand bungelt en de afgrond of de zee in dreigt te tuimelen. Dit kan bijvoorbeeld een voertuig zijn dat op het randje van een klif balanceert, waarbij je in spanning blijft over het lot van de personages.


Een goede cliffhanger zorgt voor een versnelling en brengt de lezer in een verhoogde staat van opwinding. Als je een goed geschreven cliffhanger tegenkomt, wil je graag weten hoe het afloopt, en lees je dus verder. Cliffhangers zorgen er zo voor dat we betrokken blijven bij het verhaal en ons kunnen verheugen op het volgende deel. Omdat je écht wil weten hoe het verder gaat.


Belangrijk is wel om niet te overdrijven bij het gebruik van cliffhangers. Anders wordt je verhaal ongeloofwaardig en wordt het minder interessant. Dus, als je wilt dat je verhaal boeiend blijft en je lezers geboeid, dan is een cliffhanger een goede manier om dat te doen!


Verschillende typen cliffhangers

Er zijn verschillende soorten cliffhangers: spannende, emotionele en verrassingscliffhangers. Hieronder lees je wat het verschil is en wat hun functie is. 


Spannende cliffhangers

Spannende cliffhangers zijn cliffhangers die ervoor zorgen dat je niet kunt wachten om te weten wat er gaat gebeuren. Een boek waarin de hoofdpersoon aan het eind van een hoofdstuk een oog in oog komt te staan met de moordenaar van zijn vrouw. Inderdaad, daar eindigt de scène.


Emotionele cliffhangers

Emotionele cliffhangers zijn momenten in een verhaal waarbij je betrokken raakt bij de personages en hun gevoelens. Denk aan een situatie waarin een hoofdpersoon een belangrijke beslissing moet nemen, maar het hoofdstuk eindigt voordat we weten wat die beslissing is. Je voelt de spanning en emotie, en wil weten hoe het afloopt voor die persoon.


Verrassingscliffhangers

Tot slot zijn er nog verrassingscliffhangers. Dit zijn plotwendingen waardoor je versteld staat en je afvraagt hoe het verhaal in hemelsnaam verder zal gaan. Dan moet je wel doorlezen, omdat je wil weten hoe het gaat uitpakken. Zoals wanneer een personage opeens blijk geeft van een schokkend geheim dat alles verandert, net op het moment dat je dacht dat je het verhaal doorhad.


Hoe schrijf je een goede cliffhanger?

Een goede cliffhanger kan het verschil maken tussen een saai en een boeiend verhaal. Hoe schrijf je dan een goede cliffhanger? Hieronder vind je enkele tips.


Ten eerste is het belangrijk om de spanning op te bouwen in je verhaal. Je moet je lezer nieuwsgierig maken naar wat er vervolgens gaat gebeuren. Een manier om dit te doen is door het stellen van een intrigerende vraag of het hinten naar een geheim dat later onthuld zal worden.


Zorg voor een sterke sfeer rond je cliffhanger. Denk aan de sfeer van je verhaal en zorg ervoor dat de cliffhanger past bij de algehele toon. Dit wordt ondersteund door een goed gebruik van beschrijvend schrijven.


Onthul niet alle informatie tegelijk. Houd wat informatie achter en geef deze pas later in je verhaal vrij. Zo zorg je ervoor dat de lezer geïnteresseerd blijft en door wil blijven lezen.


Een andere tip is om te zorgen voor een goede balans tussen spanning en rustpauzes. Plaats je cliffhanger op een strategisch moment, zodat de lezer even op adem kan komen voordat-ie verder leest. Maar los verderop in je verhaal of tekst wel altijd de belofte van de cliffhanger in. Doe je dat niet, dan voelt de lezer (of kijker) zich bekocht.


Effecten van cliffhangers op lezers

Bij het schrijven van cliffhangers is er een aantal effecten waarmee je rekening moet houden.


  1. Ten eerste zorgen cliffhangers ervoor dat lezers nieuwsgierig blijven. Ze willen weten wat er gaat gebeuren en blijven doorlezen. Dit is natuurlijk heel handig voor schrijvers van boeken, tv-series en films. Mensen raken geïnteresseerd en willen weten hoe het afloopt, dus ze kopen het volgende boek of kijken de volgende aflevering.

  2. Maar er is ook een keerzijde aan cliffhangers. Het kan namelijk leiden tot frustratie bij lezers (zie ook verderop). Stel je voor: je leest een spannend boek, en net op een cruciaal moment eindigt het hoofdstuk. Je moet dan wachten op het volgende deel om erachter te komen hoe het verhaal verdergaat. Dat kan behoorlijk irritant zijn.

  3. Verder kan het gebruik van cliffhangers lezers soms manipuleren. Als je een bepaalde emotie bij iemand wil opwekken, kan een goed getimede cliffhanger dit effect versterken. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van spanning bij een lezer, die dan alleen maar verder wil lezen om te ontdekken wat er gebeurt.


Hoe je een cliffhanger inzet, hangt uiteindelijk allemaal af van het effect dat je wil teweegbrengen en wat je ermee wil bereiken.


Een man in maatpak loopt geblinddoekt op een gat in de grond af.

Voorbeelden van beroemde cliffhangers in literatuur

Er zijn veel beroemde cliffhangers in de wereldliteratuur.

 

Eén van de oudste voorbeelden is uit het werk Duizend-en-een-nacht, een verzameling Arabische volksverhalen. Scheherazade, een jonge bruid, vertelt haar nieuwe echtgenoot, koning Shahryar, verhaal na verhaal om haar leven te sparen. Elke avond eindigt ze met een spannende cliffhanger, zodat hij haar in leven laat om te horen hoe het afloopt.


Een ander voorbeeld komt van de Britse schrijver Thomas Hardy. Hij eindigde hoofdstuk 21 van zijn vervolgverhaal A pair of blue eyes met een scène waarin de geliefde van de hoofdpersoon van een rots glijdt en hulpeloos boven een ravijn hangt. De term cliffhanger komt van dit verhaal, omdat de hoofdpersoon letterlijk aan een klifrand hing.


In tv-series uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw waren cliffhangers heel populair. Deze series bestonden uit meerdere korte films die op elkaar aansloten. Een bekend voorbeeld hiervan is The Perils of Pauline. Pauline had telkens weer te maken met levensgevaarlijke situaties, wat het publiek op het puntje van zijn stoel hield.


Is er een verschil tussen cliffhangers voor boeken en films?

Jazeker is er een verschil tussen cliffhangers in boeken en films. In boeken draait het om geschreven spanning. Schrijvers gebruiken hun woorden om je nieuwsgierigheid op te wekken en je aandacht vast te houden, zodat je steeds verder wilt lezen.

 

Je zult merken dat cliffhangers in boeken vaak eindigen met een onverwachte onthulling of een personage dat in een moeilijke situatie terechtkomt.


Aan de andere kant zijn films visueel en dynamisch. Filmmakers gebruiken cliffhangers op een andere manier om hun publiek geïnteresseerd te houden. Ze hebben emoties, muziek, en visuele effecten tot hun beschikking om een moment van spanning te creëren.


Denk aan die scène waarin de hoofdpersoon net op tijd een ontploffende bom weet te stoppen of op het laatste moment gered wordt uit een levensbedreigende situatie.


Boeken:

  1. Onverwachte onthulling
  2. Een personage bevindt zich in een moeilijke situatie


Films:

  1. Gebruik van emoties en muziek
  2. Visuele spanning en effecten


Maar uiteindelijk doet medium er niet toe. Het doel van een cliffhanger is namelijk hetzelfde, ongeacht of het in een boek of film voorkomt: het publiek aan het verhaal binden en zorgen dat mensen terugkomen voor meer.


Kritiek op cliffhangers

Er is best wat kritiek op het gebruik van cliffhangers. Ga maar na: 


Sommige mensen vinden cliffhangers manipulatief. Ze voelen zich voor de gek gehouden als ze steeds maar weer in spanning worden gehouden. Ze krijgen het gevoel dat de schrijver hen aan het lijntje houdt en hun aandacht probeert vast te houden met goedkope trucjes.


Daarnaast kan het gebruik van cliffhangers de kwaliteit van een verhaal aantasten. Als een schrijver te veel op cliffhangers vertrouwt, kan het verhaal oppervlakkig worden en lijden onder de constante behoefte om de spanning op te bouwen. 


In plaats daarvan zou een schrijver zich beter kunnen concentreren op het vertellen van een goed en samenhangend verhaal, met interessante personages en diepgaande thema's.


Tenslotte kunnen cliffhangers soms zelfs irritant zijn. Je kent het wel, je leest een boek of kijkt een serie en je hebt alles gevolgd, alles begrepen, en dan... Een cliffhanger! Soms wil je gewoon een verhaal dat bevredigend is, een verhaal dat aanvoelt als een afgerond geheel in plaats van een eindeloze reeks vragen en onopgeloste raadsels.


Dus ja, cliffhangers kunnen spannend en meeslepend zijn, maar het is belangrijk dat je ze op de juiste manier gebruikt. Zoals met alles is het belangrijk om een balans te vinden tussen het creëren van spanning en het leveren van een goed en bevredigend verhaal.


Conclusie

Bij het gebruik van een cliffhanger is het belangrijk dat je de lezer nieuwsgierig maakt naar het vervolg. Dit doe je door bijvoorbeeld een spannende gebeurtenis te introduceren, een onopgelost mysterie te presenteren of een open vraag te stellen. 


Als je dit goed doet, zal de lezer haast niet kunnen wachten om door te lezen en erachter te komen hoe het verhaal verdergaat. Door op het juiste moment spanning op te bouwen en vragen onbeantwoord te laten, kun je ervoor zorgen dat je lezers niet alleen geboeid blijven, maar ook hunkeren naar meer.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: