Dit is de belangrijkste post die je op deze website zult lezen. Want als je meer over schrijven en marketing wil weten, dan moet je eerst de rol van een conflict kennen in teksten. Want zonder conflict geen verhaal.
Ik weet nog dat ik een plaatselijk business magazine zat te lezen en dat ik bij de drie verhalen die ik probeerde te lezen niet verder kwam dan de derde alinea. Als ik de derde alinea al haalde.
Ze waren te saai om verder te lezen. Simple as that. Ik ging erover nadenken wat er mis is met de verhalen in dit soort magazines. Zeker waren ze saai, maar waarom precies?
Eerst dacht ik dat het kwam omdat ze allemaal hetzelfde vertellen. Zeker waar. De poppetjes en het soort bedrijf zijn anders, maar verder komen al die verhalen uit op de bekende zakenclichés als ‘ontzorgen’, ‘korte lijntjes’, ‘de klant staat bij ons voorop’ en nog veel meer van die holle frasen.
Dat is inderdaad doodvervelend. Het zegt uiteindelijk allemaal niks. Tuurlijk haakt iemand bij het lezen van zo’n tekst af.
En toch was dat niet de ultieme reden waarom ik afraakte. Wat was er dan mis mee? Verhalen in die magazines ontberen (meestal) een conflict. En dus heb je geen verhaal.
Ga maar na: als je een boek leest waarin alles koek en ei is, alles goed gaat en alleen maar neerkomt ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ is er weinig aan. Hetzelfde met films. Daarin moet vaak een ‘bad guy’ verslagen worden. Zodra dat is gelukt, is de film ten einde.
En dat is geen toeval. Er is feitelijk niks meer te vertellen, want ‘alles is nu weer goed’. Anders gezegd: zonder bad guy die verslagen moet worden geen film. Want geen conflict en dus geen verhaal.
Dit is de essentie van goede verhalen en goede marketing. Conflicten moeten opgelost worden. Is er geen conflict, dan valt er niks op te lossen. Weg verhaal. Weg goede marketing.
Laten we eens inzoomen op hoe je conflicten gebruikt in verhalen en marketing, wat voor soort conflicten er zijn en de tekstuele elementen van een conflict.
Een conflict is de botsing tussen twee tegengestelde krachten of doelen in een verhaal. Het zorgt voor spanning en drijft het verhaal voort. Een goed conflict zorgt ervoor dat de lezer meeleeft met de hoofdpersoon en nieuwsgierig is naar de uitkomst.
Een conflict kan zijn:
Natuurlijk moeten conflicten in een verhaal ‘logisch’ zijn en passen bij de personages en het plot. Maar als dat goed zit, dan brengen conflicten een verhaal tot leven. Dat maakt het lezen van die verhalen zo boeiend en leuk.
De essentie van een conflict in tekst gaat dieper dan alleen een meningsverschil tussen personages. Het gaat over de worstelingen en uitdagingen die mensen in hun leven tegenkomen.
In literatuur zijn conflicten belangrijk omdat ze de ontwikkeling van het verhaal en de personages stimuleren.
Een goed conflict in een verhaal roept belangrijke vragen op en creëert een spannende dynamiek. Het zien van personages die met moeilijkheden worden geconfronteerd en hoe ze daarmee omgaan, helpt ons om van het verhaal te genieten en iets over onszelf te leren.
Natuurlijk zijn er talloze manieren waarop een conflict zich kan ontvouwen in een verhaal. Maar wat belangrijk is, is dat het conflict de lezer interesseert en aantoont hoe de personages groeien en veranderen. Als je een verhaal wil schrijven of lezen, let dan goed op de conflicten en wat ze betekenen voor de personages en het verhaal zelf.
In een verhaal is conflict belangrijk, omdat het de spanning en interesse van de lezer vasthoudt. Wanneer je een verhaal schrijft, wil je dat je personages te maken krijgen met verschillende conflicten. Dit helpt om hun ontwikkeling te tonen en het verhaal vooruit te helpen.
Iedereen heeft weleens een boek gelezen waarin het ene probleem na het andere zich opstapelt. Dat is omdat conflicten vaak fungeren als katalysator voor verandering. Ze dwingen personages keuzes te maken, hun angsten onder ogen te zien en zich in onbekend terrein te wagen.
Het hoeft niet altijd een fysieke strijd te zijn; het kan ook gaan om een innerlijk conflict, een moreel dilemma of een emotionele worsteling.
Als je een verhaal schrijft, kun je verschillende soorten conflicten te gebruiken om je verhaal fris en boeiend te houden. In de literatuur onderscheiden we er grofweg zes. Ik heb ze hieronder opgesomd met een korte uitleg.
Dit is een intern psychologisch conflict waarbij iemand worstelt met eigen twijfels, tegenstrijdige gevoelens of morele dilemma's. Het gaat om de innerlijke strijd binnen een persoon.
Een voorbeeld is Hamlet die worstelt met wraak nemen op zijn oom voor de moord op zijn vader. Zijn twijfel drijft het verhaal en de acties.
Dit is een extern conflict tussen twee of meer personages met botsende doelen of belangen. Het kan gaan om strijd binnen families, vrienden, geliefden, rivaliserende groepen of zelfs oorlogen tussen volkeren.
Hierbij staat een individu of groep tegenover de gevestigde orde, normen of wetten binnen een samenleving. Dit kan gaan om onderdrukking van minderheden, onrechtvaardige wetten, of iemand die in actie komt tegen de status-quo.
Dit is een externe strijd tegen de oneerlijke natuurkrachten of omstandigheden. Het kan gaan om overleven in woeste natuur, rampen of rampen als overstromingen, aardbevingen of orkanen.
Hierbij vecht een persoon tegen iets buiten de natuurlijke orde, zoals bovennatuurlijke wezens, monsters of paranormale verschijnselen.
Dit conflict gaat om de strijd tussen de mens en de machines/apparaten die hijzelf heeft gecreëerd. Centraal staat de impact van onze uitvindingen op onszelf en de balans met de natuur.
Je kunt natuurlijk verschillende conflicten combineren. Daarmee kun je een meeslepend verhaal creëren dat de lezer geïnteresseerd houdt tot het einde. Het belangrijkste is dat de conflicten echt en geloofwaardig aanvoelen, zodat de lezer zich kan inleven in de personages en hun worstelingen.
Er zijn verschillende tekstuele elementen die vaak geassocieerd worden met conflicten in literatuur.
Net als in verhalen is het gebruik van conflict in zakelijke webcontent essentieel. En het werkt in grote lijnen hetzelfde.
Ten eerste kan conflict in webcontent helpen om lezers geïnteresseerd en betrokken te houden. Bij het schrijven van een tekst wil je de aandacht van je lezer vasthouden.
Door een conflict of probleem te introduceren, wek je de nieuwsgierigheid van je publiek op. Ze willen weten hoe het verder gaat en hoe het conflict opgelost wordt.
Een effectieve manier om conflict te gebruiken in zakelijke content is door de problemen en uitdagingen van klanten uitgebreid te beschrijven. Denk hierbij aan artikelen waarin je diepgaand ingaat op typische knelpunten die klanten ervaren in hun werkprocessen. Je kunt hierbij specifieke casussen noemen van klanten die je hebt geholpen, waarbij je zeer gedetailleerd ingaat op de problemen die zij ervoeren.
Een andere optie is om conflicten tussen afdelingen of processen binnen een organisatie te belichten. Dit kan bijvoorbeeld door te beschrijven hoe de marketing- en salesafdeling nog weinig samenwerken, waardoor kansen verloren gaan. Je laat zien hoe jouw oplossing hier oneindigheid kan brengen, zoals door geïntegreerde ‘Customer Relationship Management tools’ (CRM-tools).
Ook kun je conflict schetsen tussen een bedrijf en externe ‘stakeholders’, zoals regelgeving of concurrenten. Bijvoorbeeld door te beschrijven welke nieuwe wet- en regelgeving voor onzekerheid zorgt in een sector, en hoe jouw juridische dienstverlening hier uitkomst kan bieden.
Een andere manier om conflict te gebruiken in zakelijke content is door macro-conflicten te duiden als bedreigingen voor bedrijven. Denk hierbij aan klimaatverandering, technologische ontwikkelingen of demografische verschuivingen. Analyseer deze trends en beschrijf de gevolgen voor bepaalde industrieën.
Het is hierbij belangrijk om steeds heel concreet en specifiek te illustreren hoe jouw product of dienst problematiek kan oplossen. Geef daarbij voorbeelden van klanten waarvoor je dit daadwerkelijk hebben gerealiseerd. Door conflicten diepgaand en gedetailleerd te duiden en te koppelen aan jouw oplossing, creëer je een sterke case voor de waarde van jouw product of dienstverlening.
Als je geen conflict hebt in je marketing, doe je eigenlijk niet aan marketing. Want je wil (bijvoorbeeld) laten zien dat jouw bedrijf de oplossing heeft voor het probleem van je klant.
Ja, nogal wiedes, zul je denken. Maar dit gaat verder dan: ‘Je huis is vies, wij hebben het schoonmaakmiddel dat je huis weer laat blinken.’
Zo’n soort boodschap is de kern van veel marketing. Die gaat om het verkopen van een product of dienst.
Je marketing kan gericht zijn op het opbouwen, verstevigen of verbeteren van het imago en/of reputatie van je bedrijf.
Uiteindelijk doet het soort marketing er niet toe. Als je een conflict kunt oproepen, trek je de aandacht van degene die jouw marketingboodschap ontvangt. Zie het als een soort miniverhaal waarvan de ontvanger van jouw marketingboodschap wil weten hoe het afloopt.
Zeg dus niet ‘wij ontzorgen je’ (sowieso een tenenkrommend cliché), maar toon aan de hand van een conflict in je marketing hoe je alles hebt geregeld voor je klant.
De essentie van een conflict in tekst draait om de strijd tussen personages of de innerlijke strijd die een personage doormaakt. Er zijn verschillende soorten conflicten die we kunnen tegenkomen in literatuur waarbij een personage worstelt met zijn eigen emoties, overtuigingen of verlangens.
Conflicten zijn essentieel voor een verhaal. Ze zijn een soort bron van energie. Conflicten zorgen voor spanning en houden de lezer geïnteresseerd. Bovendien helpen ze bij het ontwikkelen van de personages en het verloop van het verhaal. Conflicten zorgen ervoor dat het verhaal vooruitgaat en dat de lezer wil weten wat er verder gaat gebeuren.