Of je nu een roman schrijft, een artikel of webteksten, elke soort kopij heeft een goede kop of titel nodig. Want de kop moet de aandacht van je lezers trekken, zodat zij verder willen lezen. In deze post vind je tips zodat je weet wanneer je een goede kop hebt bedacht.
Als ik één ding moeilijk vind aan schrijven, is het wel een goede kop (of titel) bedenken. Ik heb het als journalist jarenlang gedaan en doe het als freelancer nog steeds. Als schrijver en eindredacteur.
Ik doe het vrijwel dagelijks. En nog steeds vind ik een goede kop bedenken het moeilijkste aan elke schrijfklus.
Je moet rekening houden met de lezer en wat die interessant vindt, voor webcontent moet je ook rekening houden met zoekmachines en als het voor gedrukte media is, moet de kop ook nog eens in het vakje passen.
Hoe kies je dan de juiste woorden en hoe formuleer je een kop die zowel opvalt als duidelijk is? Inderdaad, niet gemakkelijk. Met deze post hoop ik het iets gemakkelijker voor je te maken.
Laten we maar eens gaan kijken.
Lezers scannen inhoud, of het nu in een krant of tijdschrift is, een blogpost als deze of webteksten van een bedrijf. Als de kop niet interessant genoeg is, klikken ze gewoon weg of slaan de pagina om.
Weg kans om je verhaal te vertellen. Ziedaar het essentiële belang van een goede kop in een notendop.
Zo simpel is het.
Heb je een slechte kop in een marketingcampagne dan kan je dat dus héél veel geld schelen.
Een goede kop essentieel is voor het succes van je content omdat-ie ervoor zorgt dat ze geïnteresseerd raken in wat je te zeggen hebt. Twee algemene tips om je koppen te verbeteren.
De woorden die je kiest voor je kop zijn ontzettend belangrijk. Ze moeten krachtig en pakkend zijn, zodat ze de aandacht van je lezer trekken en hem of haar nieuwsgierig maakt naar de rest van het artikel.
Probeer sterke actiewoorden te gebruiken, en wees specifiek in wat je titel belooft om te bereiken.
Een andere belangrijke factor bij het schrijven van een goede kop is helderheid en relevantie. Je kop moet duidelijk zijn en de inhoud van het artikel weergeven.
Genoeg theorie. Je wil natuurlijk weten hoe je dat dan doet, een goede kop schrijven. Hier zijn negen praktische tips om je koppen aantrekkelijker te maken.
Zorg ervoor dat de kop pakkend en boeiend is. Dus: denk aan wat je lezers zou aanspreken en probeer iets te kiezen dat hun aandacht trekt. Gebruik sterke, actieve woorden die emoties opwekken.
Kijk maar:
Goed:
‘Tips voor het schrijven van goede koppen’
Beter: ‘Ontdek de geheimen van onweerstaanbare koppen’
Kernwoorden zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je content gemakkelijk te vinden is in zoekmachines (Search Engine Optimizaton, oftewel SEO). Zorg ervoor dat je kop de belangrijkste trefwoorden bevat waarop je wilt dat je content gevonden wordt.
Als je bijvoorbeeld een artikel schrijft over webdesign, zorg er dan voor dat je de term ‘webdesign’ in je kop opneemt. Het liefst aan het begin van de kop.
Je kunt ook gerelateerde trefwoorden toevoegen om je bereik te vergroten, zoals ‘responsief ontwerp’ of ‘gebruikerservaring’.
Houd het wel natuurlijk en forceer geen trefwoorden in je kop die er niet passen.
Om een succesvolle kop te schrijven, is het belangrijk dat je hem afstemt op je doelgroep. Zorg er dus voor dat je kop aansluit bij de interesses en behoeften van je lezers.
Je kunt je doelgroep betrekken door vragen te stellen.
Voorbeeld:
Daarnaast kun je specifieke groepen aanspreken door demografische gegevens in je kop te verwerken.
Voorbeeld:
Op deze manier voelen je lezers zich meer aangesproken (‘Dat ben ik!’) en zullen ze eerder geneigd zijn je content te lezen.
Emoties spelen een grote rol bij het boeien van de lezer. Dat geldt voor zowel positieve als negatieve emoties. Die kun je dan ook uitstekend in een kop gebruiken.
Door woorden te gebruiken die emoties oproepen zoals ‘verbazing’, ‘angst’ of ‘plezier’ zal de lezer nieuwsgierig zijn naar het verhaal achter de kop.
Eerst de positieve emoties:
Voorbeelden:
Je kunt emoties ook oproepen door iets te beloven in de kop.
Voorbeelden:
Door de lezer iets positiefs te beloven, zullen ze gemotiveerd raken om verder te lezen.
Nu de negatieve emoties:
Negatieve emoties in een kop werken misschien nog wel beter dan positieve emoties, omdat ze de nieuwsgierigheid en aandacht van de lezer sterk prikkelen.
Angst is bijvoorbeeld een krachtige emotie die lezers nieuwsgierig maakt. Kijk maar:
Beide koppen roepen ongemak en angst op, waardoor lezers graag willen ontdekken hoe ze zichzelf kunnen beschermen.
Ook schaamte en spijt zijn emoties die lezers nieuwsgierig maken naar een oplossing.
Voorbeelden:
‘De drie dingen die je nog steeds verkeerd doet in een sollicitatiegesprek’
‘Zo verspil je ongemerkt duizenden euro’s per jaar’
Deze koppen roepen bij je lezer de wil op om zichzelf te verbeteren. Negatieve emoties als angst en spijt werken dus heel krachtig om aandacht en kliks naar je artikel te trekken.
Copywriters van sales letters gebruiken nadrukkelijk emoties in hun kopij. Een belangrijk onderdeel daarvan is het gebruik van de vier koopemoties.
Zelfs als je niks wil verkopen, kunnen deze emoties goed werken in je titel.
Er zijn er vier (in volgorde van ‘gewicht’):
Deze vier emoties (niet per se de woorden an sich!) helpen potentiële klanten die actie te nemen die je van ze vraagt. Daarvoor hoef je alleen maar woorden en zinnen te gebruiken die appelleren aan deze emoties.
Wil je weten hoe het precies zit met koopemoties in content, klink dan de link.
Hier kan weinig tegenop. Het conflict is namelijk de motor van elk verhaal. Als je erin slaagt een conflict op te roepen in de kop heb je de lezer al half gewonnen.
Een conflict prikkelt namelijk de nieuwsgierigheid van de lezer. Door een tegenstrijdigheid te tonen of een vraag op te roepen, wil de lezer het antwoord weten.
Voorbeelden:
Een conflict kop werkt ook goed door twee tegengestelde beweringen naast elkaar te zetten, zoals: ‘Eet je echt meer als je uit eten gaat? Hoe je toch calorieën kan besparen als je buiten de deur eet’.
Door twee opties tegenover elkaar te zetten, prikkelt dit de nieuwsgierigheid van de lezer om te ontdekken welke stelling nu juist is.
Door ‘je’ en ‘jouw’ te gebruiken in de kop, betrekt de schrijver de lezer persoonlijk bij het onderwerp.
Voorbeelden:
Dit maakt de kop herkenbaarder en laat de lezer geloven dat de tips ook voor hem of haar persoonlijk zijn. Je kunt de lezer nog sterker betrekken door vragen te stellen.
Voorbeelden:
Het mooie aan de Nederlandse taal is dat we zowel jij als je kunnen gebruiken. En jij kan heel effectief zijn omdat daarin een nadruk ligt opgesloten. Daarmee spreek je je lezer nog nadrukkelijker aan.
Pas wel op dat je het niet te vaak doet. Dan wordt het irritant.
Bekijk het laatste voorbeeld maar eens.
Nu maken we er dit van:
De eerste ‘jij’ kan prima. De tweede ‘jij’ wordt irritant. Het geeft de lezer het gevoel dat de schrijver hem of haar als kleuter behandelt.
Gebruik van signaalwoorden zoals ‘want’, ‘maar’, ‘hoe’ en ‘wat’ geven richting aan je kop en wijzen op de inhoud ervan.
Voorbeelden:
Signaalwoorden werken goed omdat ze de lezer uitnodigen om de reden of uitleg achter de bewering te ontdekken.
Je kunt de nieuwsgierigheid vergroten door een tegenstrijdig signaalwoord te gebruiken.
Voorbeelden:
Dit prikkelt de verwachtingen en vooroordelen van de lezer, waardoor ze nieuwsgierig zijn naar de verklaring.
Het mooie van signaalwoorden is dat je bijna automatisch een conflict of tegenstelling in je kop krijgt. Twee vliegen in één klap dus. Dat maakt dat deze koppen meestal heel sterk zijn.
Korte, eenvoudige woorden zorgen ervoor dat de kop direct duidelijk is. Gebruik geen moeilijke, lange vaktermen om de lezer niet af te schrikken.
‘Vijf tips voor een opgeruimd huis’ werkt beter dan ‘Vijf adviezen voor een nette woonomgeving met weinig rommel’.
Probeer daarbij woorden te kiezen die de lezer laten glimlachen of nieuwsgierig maken en je hebt geheid een goede kop te pakken.
Hier zijn een paar veelgemaakte fouten bij het schrijven van koppen. Weten wat niet werkt of ‘fout’ is, zal je helpen om betere en effectievere koppen te schrijven.
Een veelvoorkomende fout is om te ingewikkelde koppen te schrijven. Als je in een café zit en een verhaal vertelt aan een vriend, gebruik je eenvoudige woorden en vermijd je lange zinnen.
Hetzelfde geldt voor koppen: ze moeten eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen zijn. Vermijd jargon en complexe termen. Zo trekt je kop de aandacht van je lezers en kunnen ze snel beslissen of ze verder willen lezen.
Nog een fout om te vermijden is het niet waarmaken van de belofte die je kop doet. Wanneer ik een kop schrijf, probeer ik ervoor te zorgen dat de inhoud van het artikel overeenkomt met wat de kop belooft.
Géén valse beloftes in je kop dus. Want lezers raken teleurgesteld als een pakkende kop hen naar een artikel leidt dat niet aan hun verwachtingen voldoet.
Kortom: zorg voor eenvoud en duidelijkheid in je koppen, en wees eerlijk over de inhoud van je artikel. Door deze fouten te vermijden, kun je koppen schrijven die de aandacht van je lezers trekken en hen aansporen om verder te lezen.
Sla een krant open en geheid dat je een afkorting in de kop tegenkomt. Bijna altijd gaat het om een organisatie, bedrijf of instantie. Toch is dat in de meeste gevallen een slecht idee. Het is lelijk, komt vaak formeel over, en als de lezer niet weet waar de afkorting voor staat, ben je hem kwijt.
Tuurlijk, een afkorting is juist voor koppen juist praktisch omdat ze een afkorting zijn. Korter dan de voluit geschreven naam dus.
Om zo’n afkorting te vermijden kun je een omschrijving gebruiken van de organisatie die met een afkorting wordt aangeduid.
Voorbeeld:
Het schrijven van een goede kop of titel is cruciaal om lezers te interesseren voor je tekst, wat voor soort tekst het ook is. Een kop moet nieuwsgierig maken, emoties oproepen en een belofte herbergen om de lezer te prikkelen de inhoud te willen lezen.
Door gebruik te maken van technieken als het scheppen van conflict, het stellen van vragen, het oproepen van emoties en het gebruik van 'je' en 'jouw', spreek je de menselijke nieuwsgierigheid aan. Ook het gebruik van signaalwoorden en het gebruiken van koopemoties werkt erg goed.