logo

Een goede kop schrijven: simpel recept voor intrigerende titels

Een krantenkop met daarop in chocoladeletters 'Breaking News'

Of je nu een roman schrijft, een artikel of webteksten, elke soort kopij heeft een goede kop of titel nodig. Want de kop moet de aandacht van je lezers trekken, zodat zij verder willen lezen. In deze post vind je tips zodat je weet wanneer je een goede kop hebt bedacht.


Als ik één ding moeilijk vind aan schrijven, is het wel een goede kop (of titel) bedenken. Ik heb het als journalist jarenlang gedaan en doe het als freelancer nog steeds. Als schrijver en eindredacteur. 


Ik doe het vrijwel dagelijks. En nog steeds vind ik een goede kop bedenken het moeilijkste aan elke schrijfklus. 


Je moet rekening houden met de lezer en wat die interessant vindt, voor webcontent moet je ook rekening houden met zoekmachines en als het voor gedrukte media is, moet de kop ook nog eens in het vakje passen.


Hoe kies je dan de juiste woorden en hoe formuleer je een kop die zowel opvalt als duidelijk is? Inderdaad, niet gemakkelijk. Met deze post hoop ik het iets gemakkelijker voor je te maken.


Laten we maar eens gaan kijken.


Het belang van een goede kop

Lezers scannen inhoud, of het nu in een krant of tijdschrift is, een blogpost als deze of webteksten van een bedrijf. Als de kop niet interessant genoeg is, klikken ze gewoon weg of slaan de pagina om. 


Weg kans om je verhaal te vertellen. Ziedaar het essentiële belang van een goede kop in een notendop. 


Zo simpel is het.


Heb je een slechte kop in een marketingcampagne dan kan je dat dus héél veel geld schelen.   


Het concept van een goede kop

Een goede kop essentieel is voor het succes van je content omdat-ie ervoor zorgt dat ze geïnteresseerd raken in wat je te zeggen hebt. Twee algemene tips om je koppen te verbeteren.


De kracht van woorden

De woorden die je kiest voor je kop zijn ontzettend belangrijk. Ze moeten krachtig en pakkend zijn, zodat ze de aandacht van je lezer trekken en hem of haar nieuwsgierig maakt naar de rest van het artikel. 


Probeer sterke actiewoorden te gebruiken, en wees specifiek in wat je titel belooft om te bereiken. 


Helderheid en relevantie

Een andere belangrijke factor bij het schrijven van een goede kop is helderheid en relevantie. Je kop moet duidelijk zijn en de inhoud van het artikel weergeven. 


Hoe schrijf je een goede kop 

Genoeg theorie. Je wil natuurlijk weten hoe je dat dan doet, een goede kop schrijven. Hier zijn negen praktische tips om je koppen aantrekkelijker te maken.


1. Zorg voor een aantrekkelijk kop

Zorg ervoor dat de kop pakkend en boeiend is. Dus: denk aan wat je lezers zou aanspreken en probeer iets te kiezen dat hun aandacht trekt. Gebruik sterke, actieve woorden die emoties opwekken. 


Kijk maar:

Goed: ‘Tips voor het schrijven van goede koppen’
Beter: ‘Ontdek de geheimen van onweerstaanbare koppen’


2. Gebruik van kernwoorden voor SEO

Kernwoorden zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je content gemakkelijk te vinden is in zoekmachines (Search Engine Optimizaton, oftewel SEO). Zorg ervoor dat je kop de belangrijkste trefwoorden bevat waarop je wilt dat je content gevonden wordt. 


Als je bijvoorbeeld een artikel schrijft over webdesign, zorg er dan voor dat je de term ‘webdesign’ in je kop opneemt. Het liefst aan het begin van de kop. 


Je kunt ook gerelateerde trefwoorden toevoegen om je bereik te vergroten, zoals ‘responsief ontwerp’ of ‘gebruikerservaring’.


Houd het wel natuurlijk en forceer geen trefwoorden in je kop die er niet passen.


3. Stem je kop af op je doelgroep

Om een succesvolle kop te schrijven, is het belangrijk dat je hem afstemt op je doelgroep. Zorg er dus voor dat je kop aansluit bij de interesses en behoeften van je lezers. 


Je kunt je doelgroep betrekken door vragen te stellen.


Voorbeeld:

  • ‘Wil je weten hoe je je websiteverkeer kunt verdubbelen?’


Daarnaast kun je specifieke groepen aanspreken door demografische gegevens in je kop te verwerken. 


Voorbeeld:

  • ‘De ultieme gids voor beginnende vrouwelijke ondernemers’


Op deze manier voelen je lezers zich meer aangesproken (‘Dat ben ik!’) en zullen ze eerder geneigd zijn je content te lezen.


4. Roep in je kop emoties op

Emoties spelen een grote rol bij het boeien van de lezer. Dat geldt voor zowel positieve als negatieve emoties. Die kun je dan ook uitstekend in een kop gebruiken.


Door woorden te gebruiken die emoties oproepen zoals ‘verbazing’, ‘angst’ of ‘plezier’ zal de lezer nieuwsgierig zijn naar het verhaal achter de kop. 


Eerst de positieve emoties:


Voorbeelden:

  • ‘Hoe ik mijn grootste angst overwon’
  • ‘Dit doet me altijd zo’n plezier!’ 


Je kunt emoties ook oproepen door iets te beloven in de kop. 


Voorbeelden:

  • ‘Zo kom je eindelijk van je faalangst af’
  • ‘Laat dit jaar je droom uitkomen met deze drie simpele stappen’. 


Door de lezer iets positiefs te beloven, zullen ze gemotiveerd raken om verder te lezen.


Nu de negatieve emoties:


Negatieve emoties in een kop werken misschien nog wel beter dan positieve emoties, omdat ze de nieuwsgierigheid en aandacht van de lezer sterk prikkelen. 


Angst is bijvoorbeeld een krachtige emotie die lezers nieuwsgierig maakt. Kijk maar:

  • ‘Hoe één simpele gewoonte je leven kan verpesten’
  • ‘De schokkende waarheid over het eten van vlees’ 


Beide koppen roepen ongemak en angst op, waardoor lezers graag willen ontdekken hoe ze zichzelf kunnen beschermen. 

Ook schaamte en spijt zijn emoties die lezers nieuwsgierig maken naar een oplossing.


Voorbeelden: 

‘De drie dingen die je nog steeds verkeerd doet in een sollicitatiegesprek’ 

‘Zo verspil je ongemerkt duizenden euro’s per jaar’


Deze koppen roepen bij je lezer de wil op om zichzelf te verbeteren. Negatieve emoties als angst en spijt werken dus heel krachtig om aandacht en kliks naar je artikel te trekken.


5. Gebruik koopemoties in je titel

Copywriters van sales letters gebruiken nadrukkelijk emoties in hun kopij. Een belangrijk onderdeel daarvan is het gebruik van de vier koopemoties. 


Zelfs als je niks wil verkopen, kunnen deze emoties goed werken in je titel. 


Er zijn er vier (in volgorde van ‘gewicht’): 


  1. Nieuw
  2. Veilig
  3. Gemakkelijk
  4. Ingrijpend


Deze vier emoties (niet per se de woorden an sich!) helpen potentiële klanten die actie te nemen die je van ze vraagt. Daarvoor hoef je alleen maar woorden en zinnen te gebruiken die appelleren aan deze emoties. 


  1. Nieuw: Als je duidelijk maakt iets nieuw is, wekt dat interesse op. Het roept bij je lezers onbewust een gevoel van innovatie, progressie, verandering of verbetering op. Daarin zit een belofte besloten en dat wekt nieuwsgierigheid op.

  2. Veilig: een lezer zoekt in sommige gevallen onbewust de bevestiging dat iets veilig is. Dan bedoel ik niet alleen veilig in de letterlijke zin van het woord. Deze koopemotie zorgt ervoor dat eventuele scepsis bij je lezer verdwijnt (als in: je koopt geen kat in de zak).

  3. Gemakkelijk: De derde koopemotie is ‘gemakkelijk’. ‘Eenvoudig’ en ‘simpel’ zijn hier passende synoniemen. Gemak dient de mens, heet het, en dat is hier ook van toepassing. Als je jouw lezer ervan kunt overtuigen dat iets gemak oplevert, gemakkelijk te gebruiken is of weinig inspanning vergt, zit je gebeiteld.

  4. Ingrijpend: Deze koopemotie is wat lastiger te vatten omdat-ie de meest abstracte is van de vier. Hopelijk verduidelijkt het woord ‘impact’ al het een en ander. Het komt erop neer dat deze emotie je de lezer ervan overtuigt dat hetgeen in de kop een positieve, duidelijke impact heeft. Dat iets ‘ingrijpend’ is. 


Wil je weten hoe het precies zit met koopemoties in content, klink dan de link. 


Krantenkoppen met daarin de Engelse term 'secret' of synoniemen ervan.


6. Plaats een conflict in de kop

Hier kan weinig tegenop. Het conflict is namelijk de motor van elk verhaal. Als je erin slaagt een conflict op te roepen in de kop heb je de lezer al half gewonnen. 

 

Een conflict prikkelt namelijk de nieuwsgierigheid van de lezer. Door een tegenstrijdigheid te tonen of een vraag op te roepen, wil de lezer het antwoord weten. 

 

Voorbeelden:

  • ‘Waarom avocados toch niet zo gezond zijn als je denkt’ 
  • ‘Waarom je beter geen hagelslag kunt eten’

 

Een conflict kop werkt ook goed door twee tegengestelde beweringen naast elkaar te zetten, zoals: ‘Eet je echt meer als je uit eten gaat? Hoe je toch calorieën kan besparen als je buiten de deur eet’. 

 

Door twee opties tegenover elkaar te zetten, prikkelt dit de nieuwsgierigheid van de lezer om te ontdekken welke stelling nu juist is.


7. Gebruik ‘je’ en ‘jouw’

Door ‘je’ en ‘jouw’ te gebruiken in de kop, betrekt de schrijver de lezer persoonlijk bij het onderwerp. 


Voorbeelden: 

  • ‘Zo verander je jouw eetpatroon in 30 dagen’
  • ‘Zo vermijd je stress op je werk’ 


Dit maakt de kop herkenbaarder en laat de lezer geloven dat de tips ook voor hem of haar persoonlijk zijn. Je kunt de lezer nog sterker betrekken door vragen te stellen. 


Voorbeelden:

  • ‘Welke fouten maak jij bij het afvallen?’
  • ‘Hoeveel geld geef jij onnodig uit? Met deze 5 tips bespaar je elke maand honderden euro's’


Het mooie aan de Nederlandse taal is dat we zowel jij als je kunnen gebruiken. En jij kan heel effectief zijn omdat daarin een nadruk ligt opgesloten. Daarmee spreek je je lezer nog nadrukkelijker aan. 


Pas wel op dat je het niet te vaak doet. Dan wordt het irritant.


Bekijk het laatste voorbeeld maar eens. 

  • ‘Hoeveel geld geef jij onnodig uit? Met deze 5 tips bespaar je elke maand honderden euro's.’

Nu maken we er dit van: 

  • Hoeveel geld geef jij onnodig uit? Met deze 5 tips bespaar jij elke maand honderden euro’s.


De eerste ‘jij’ kan prima. De tweede ‘jij’ wordt irritant. Het geeft de lezer het gevoel dat de schrijver hem of haar als kleuter behandelt. 


8. Gebruik signaalwoorden

Gebruik van signaalwoorden zoals ‘want’, ‘maar’, ‘hoe’ en ‘wat’ geven richting aan je kop en wijzen op de inhoud ervan.


Voorbeelden:

  • ‘Wat je niet wist over de straling van je gsm’
  • ‘Hoe koffie toch gezonder is dan je denkt’ 


Signaalwoorden werken goed omdat ze de lezer uitnodigen om de reden of uitleg achter de bewering te ontdekken. 

Je kunt de nieuwsgierigheid vergroten door een tegenstrijdig signaalwoord te gebruiken. 


Voorbeelden: 

  • ‘Waarom je gsm-straling juist wél gevaarlijk is’
  • ‘Hoe suiker misschien tóch niet zo slecht voor je is’. 


Dit prikkelt de verwachtingen en vooroordelen van de lezer, waardoor ze nieuwsgierig zijn naar de verklaring.

Het mooie van signaalwoorden is dat je bijna automatisch een conflict of tegenstelling in je kop krijgt. Twee vliegen in één klap dus. Dat maakt dat deze koppen meestal heel sterk zijn. 


9. Gebruik eenvoudige woorden

Korte, eenvoudige woorden zorgen ervoor dat de kop direct duidelijk is. Gebruik geen moeilijke, lange vaktermen om de lezer niet af te schrikken. 


‘Vijf tips voor een opgeruimd huis’ werkt beter dan ‘Vijf adviezen voor een nette woonomgeving met weinig rommel’.

 

Probeer daarbij woorden te kiezen die de lezer laten glimlachen of nieuwsgierig maken en je hebt geheid een goede kop te pakken.


Vermijd deze ‘fouten’ bij het schrijven van een kop

Hier zijn een paar veelgemaakte fouten bij het schrijven van koppen. Weten wat niet werkt of ‘fout’ is, zal je helpen om betere en effectievere koppen te schrijven.


Te ingewikkeld

Een veelvoorkomende fout is om te ingewikkelde koppen te schrijven. Als je in een café zit en een verhaal vertelt aan een vriend, gebruik je eenvoudige woorden en vermijd je lange zinnen. 


Hetzelfde geldt voor koppen: ze moeten eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen zijn. Vermijd jargon en complexe termen. Zo trekt je kop de aandacht van je lezers en kunnen ze snel beslissen of ze verder willen lezen. 


Valse beloftes

Nog een fout om te vermijden is het niet waarmaken van de belofte die je kop doet. Wanneer ik een kop schrijf, probeer ik ervoor te zorgen dat de inhoud van het artikel overeenkomt met wat de kop belooft. 


Géén valse beloftes in je kop dus. Want lezers raken teleurgesteld als een pakkende kop hen naar een artikel leidt dat niet aan hun verwachtingen voldoet.


Kortom: zorg voor eenvoud en duidelijkheid in je koppen, en wees eerlijk over de inhoud van je artikel. Door deze fouten te vermijden, kun je koppen schrijven die de aandacht van je lezers trekken en hen aansporen om verder te lezen.


Afkortingen in de kop

Sla een krant open en geheid dat je een afkorting in de kop tegenkomt. Bijna altijd gaat het om een organisatie, bedrijf of instantie. Toch is dat in de meeste gevallen een slecht idee. Het is lelijk, komt vaak formeel over, en als de lezer niet weet waar de afkorting voor staat, ben je hem kwijt. 

 

Tuurlijk, een afkorting is juist voor koppen juist praktisch omdat ze een afkorting zijn. Korter dan de voluit geschreven naam dus. 

 

Om zo’n afkorting te vermijden kun je een omschrijving gebruiken van de organisatie die met een afkorting wordt aangeduid. 

 

Voorbeeld:

  • KNVB wordt dan ‘voetbalbond’ of simpelweg ‘bond’


Conclusie

Het schrijven van een goede kop of titel is cruciaal om lezers te interesseren voor je tekst, wat voor soort tekst het ook is. Een kop moet nieuwsgierig maken, emoties oproepen en een belofte herbergen om de lezer te prikkelen de inhoud te willen lezen.


Door gebruik te maken van technieken als het scheppen van conflict, het stellen van vragen, het oproepen van emoties en het gebruik van 'je' en 'jouw', spreek je de menselijke nieuwsgierigheid aan. Ook het gebruik van signaalwoorden en het gebruiken van koopemoties werkt erg goed.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: