Dit keer? Nee, deze keer! (Sorry, Taco Roorda)

Taal verandert voortdurend waardoor je steeds weer die vervelende spellingswijzigingen krijgt opgelegd. Maar evolutie van taal is nu eenmaal niet tegen te houden. Dat zorgt soms voor noviteiten in het Nederlands die bij veel mensen de wenkbrauwen doen fronsen. Zoals 'dit keer'. Dat aantoonbaar fout is.


Ondanks die rare 'fouten' in spreektaal zijn taalkundigen het er tegenwoordig wel over eens dat spreektaal leidend is en dat de schrijftaal volgt. Dat klinkt tegenstrijdig en toch is het zo. 


Dat wist taalkundige Taco Roorda al in de negentiende eeuw. Al was hij zo ongeveer de enige in België en Nederland die destijds het 'primaat van de gesproken taal' verkondigde. 


Onderscheid tussen spreektaal en schrijftaal

Zijn voordracht ‘Over het onderscheid tusschen spreektaal en schrijftaal’ was zowel revolutionair als controversieel. Op 18 juni 1855 stelde hij voor de Koninklijke Akademie van Wetenschappen in Amsterdam dat het gesproken woord leidend was in plaats van het geschreven woord, in die tijd de vaste overtuiging.


Hij zei dat 'de spreektaal de levende taal is en wat er in de schrijftaal niet mee overeenstemt, dood is'. Zijn toehoorders waren zodanig onthutst dat zijn verhandeling niet door de Akademie werd uitgegeven.


Roorda had het goed gezien. In de afgelopen eeuwen is het geschreven Nederlands geëvolueerd naar een steeds eenvoudigere spelling die meer overeenkomt met het gesproken woord dan de spelling die gold in Roorda's tijd. 


Dat lijkt dat een goede zaak. Waarom moeilijk doen als het makkelijk(er) kan? 


Overnieuw of opnieuw 

Toch kleven er ook nadelen aan het klakkeloos volgen van de spreektaal. Vroeger was het een doodzonde om overnieuw te zeggen in plaats van het correcte opnieuw. Overnieuw is een zogenaamde contaminatie van 'over' en 'opnieuw'.


Een contaminatie ontstaat als mensen twee woorden of zinnen met een vergelijkbare betekenis door elkaar halen, waardoor ze per ongeluk een nieuw woord of een nieuwe zin maken die niet klopt.


Maar de fout wordt zo vaak gemaakt dat overnieuw tegenwoordig wordt beschouwd als correct Nederlands. Het woord is dan ook in het Groene Boekje opgenomen. Nu is zowel opnieuw als overnieuw correct Nederlands. 


Nou ja, zolang iedereen maar weet wat je bedoelt, toch?


Maar zo eenvoudig is het helaas niet altijd. Soms worden woorden zo vaak foutief gebruikt dat ze voor de meeste mensen op den duur correct klinken, zoals overnieuw dus. 

Nou, vooruit dan, zullen we maar zeggen.


Naar analogie van de dominantie van de spreektaal is ook de samenstelling 'dit keer' populair geworden in geschreven Nederlands. 


Dat terwijl ze fout is. En vooral: aantoonbaar fout. Je kunt namelijk beredeneren waarom het niet klopt. 


Dit keer of deze keer

'Dit keer' is fout en moet 'deze keer' zijn, om de simpele reden dat zelfstandige naamwoorden met het lidwoord ‘de’ het aanwijzend voornaamwoord 'die' of 'deze' krijgen. 


Zelfstandige naamwoorden met het lidwoord 'het' krijgen het aanwijzend voornaamwoord 'dat' en 'dit'. Hoewel moedertaalsprekers van het Nederlands precies weten welk lidwoord welke verwijzing krijgt, gaat het bij deze samenstelling juist heel vaak fout


'Keer' is namelijk een mannelijk zelfstandig naamwoord en krijgt dus het lidwoord 'de'. Verwijs je naar 'keer', dan doe je dat dus met het verwijswoord 'die'.  Dat verklaart waarom het 'deze keer' moet zijn en niet 'dit keer'. Al wordt, het zal je niet verbazen, 'dit keer' ook goed gerekend. Het schijnt al eeuwenlang voor te komen.


Of zoals de Taalunie het verwoordt: de samenstelling is in gebruik genomen. 


Heeft Taco Roorda uiteindelijk toch weer gelijk gekregen.


LAATSTE AI-NIEUWS

Elon Muks met microfoon in de hand spreekt een publiek toe.
20 april 2025
Bedrijven die zich verbinden aan Elon Musk of kunstmatige intelligentie verkeerd gebruiken, lopen groot gevaar. Hun merkreputatie kan ernstige schade oplopen. Dit blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek onder meer dan honderd leiders in publieke zaken. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Global Risk Advisory Council. Isabel Guzman leidde deze raad. Zij was hoofd van de Amerikaanse Small Business Administration (bureau voor kleine ondernemingen) tijdens de regering van Joe Biden. Polariserende bondgenoot Deelnemers aan het onderzoek waarschuwden bedrijven specifiek voor samenwerking met Elon Musk. Ze noemden hem een 'polariserende' bondgenoot van Donald Trump. Bedrijven moeten volgens hen goed nadenken voordat ze zich met hem verbinden. Kunstmatige intelligentie vormt een ander groot risico. Verkeerd gebruik van deze technologie kan het vertrouwen in een merk ernstig schaden. Bedrijven moeten daarom voorzichtig zijn met hoe ze AI inzetten in hun diensten en producten. Samenwerking zorgvuldig kiezen "Deze bevindingen tonen aan hoe belangrijk het is voor bedrijven om hun samenwerkingen zorgvuldig te kiezen", zei Guzman. "In het huidige gepolariseerde klimaat kunnen verkeerde partnerschappen en technologiekeuzes langdurige schade toebrengen aan je merkwaarde."
Een boze AI-agent tegen een donkere achtergrond waar blauwe lichtflitsen doorheen schieten.
20 april 2025
AI-agenten nemen steeds meer taken van mensen over. Ze regelen hypotheken, boeken reizen en vergelijken verzekeringen. Dit blijkt uit recent onderzoek naar de veranderende rol van kunstmatige intelligentie in de markt. Nizan Geslevich Packin, expert op dit gebied, beschrijft hoe snel deze verandering gaat. "Tientallen banken en fintechbedrijven testen al software-agenten die leningen regelen en zelfs vastgoedtransacties afsluiten", zegt Packin. Deze agenten werken als plaatsvervangers voor menselijke klanten. Nieuw protocol Een nieuw protocol maakt deze ontwikkeling mogelijk. Het Model Context Protocol (MCP) laat AI-agenten rechtstreeks met servers praten. Grote bedrijven zoals Google, Microsoft en OpenAI steunen dit protocol. Alipay gebruikt het al om agenten zelfstandig betalingen te laten uitvoeren.  Deze verschuiving brengt zorgen met zich mee. Mensen vertrouwen vaak te veel op AI-aanbevelingen, zelfs als ze weten dat machines fouten maken. Dit heet 'automation bias'. Daarnaast wordt menselijke hulp steeds meer een premium dienst, alleen beschikbaar voor wie extra betaalt. Rechtvaardigheid, transparantie en verantwoording "We moeten ervoor zorgen dat AI-agenten rechtvaardigheid, transparantie en verantwoording behouden", waarschuwt Packin. "Als we het goed aanpakken, kunnen AI-agenten meer mensen toegang geven tot financiële diensten en kosten verlagen voor gezinnen en kleine bedrijven."
Twee chatbots (AI) die op mensen lijken, kijken elkaar aan.
19 april 2025
De nieuwste AI-modellen van OpenAI zijn slimmer dan eerdere versies. Toch vertonen ze meer problemen met 'hallucineren'. Dit betekent dat ze vaker onjuiste informatie bedenken. Dit blijkt uit onderzoek van het bedrijf zelf. OpenAI lanceerde onlangs de modellen o3 en o4-mini. Deze zogenaamde redenerende modellen presteren beter bij taken zoals coderen en wiskunde. Maar volgens interne tests hallucineren ze vaker dan hun voorgangers. Het model o3 gaf bij 33 procent van de vragen over personen onjuiste informatie. Dit is twee keer zo veel als bij oudere modellen. Verkeerde antwoorden Het model o4-mini presteerde nog slechter. Bij vragen over personen gaf dit model in 48 procent van de gevallen verkeerde antwoorden. Ook onafhankelijk onderzoek door non-profit lab Transluce bevestigt deze problemen. Sarah Schwettmann, medeoprichter van Transluce, meent dat deze foutmarge de bruikbaarheid van de modellen vermindert. Kian Katanforoosh, directeur van opleidingsbedrijf Workera, testte het o3-model al in de praktijk. Hoewel het model volgens hem beter presteert dan concurrenten, merkte hij ook problemen op. Zo geeft o3 vaak niet-werkende links naar websites. Dit type fouten maakt AI-modellen minder betrouwbaar voor bedrijven waar nauwkeurigheid essentieel is. Aanpakken van hallucinaties "Het aanpakken van hallucinaties in al onze modellen is een doorlopend onderzoeksgebied. We werken voortdurend aan het verbeteren van hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid", zei een woordvoerder van OpenAI.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht