logo

Dit keer? Nee, deze keer! (Sorry, Taco Roorda)

Taal verandert voortdurend waardoor je steeds weer die vervelende spellingswijzigingen krijgt opgelegd. Maar evolutie van taal is nu eenmaal niet tegen te houden. Dat zorgt soms voor noviteiten in het Nederlands die bij veel mensen de wenkbrauwen doen fronsen. Zoals 'dit keer'. Dat aantoonbaar fout is.


Ondanks die rare 'fouten' in spreektaal zijn taalkundigen het er tegenwoordig wel over eens dat spreektaal leidend is en dat de schrijftaal volgt. Dat klinkt tegenstrijdig en toch is het zo. 


Dat wist taalkundige Taco Roorda al in de negentiende eeuw. Al was hij zo ongeveer de enige in België en Nederland die destijds het 'primaat van de gesproken taal' verkondigde. 


Onderscheid tussen spreektaal en schrijftaal

Zijn voordracht ‘Over het onderscheid tusschen spreektaal en schrijftaal’ was zowel revolutionair als controversieel. Op 18 juni 1855 stelde hij voor de Koninklijke Akademie van Wetenschappen in Amsterdam dat het gesproken woord leidend was in plaats van het geschreven woord, in die tijd de vaste overtuiging.


Hij zei dat 'de spreektaal de levende taal is en wat er in de schrijftaal niet mee overeenstemt, dood is'. Zijn toehoorders waren zodanig onthutst dat zijn verhandeling niet door de Akademie werd uitgegeven.


Roorda had het goed gezien. In de afgelopen eeuwen is het geschreven Nederlands geëvolueerd naar een steeds eenvoudigere spelling die meer overeenkomt met het gesproken woord dan de spelling die gold in Roorda's tijd. 


Dat lijkt dat een goede zaak. Waarom moeilijk doen als het makkelijk(er) kan? 


Overnieuw of opnieuw 

Toch kleven er ook nadelen aan het klakkeloos volgen van de spreektaal. Vroeger was het een doodzonde om overnieuw te zeggen in plaats van het correcte opnieuw. Overnieuw is een zogenaamde contaminatie van 'over' en 'opnieuw'.


Een contaminatie ontstaat als mensen twee woorden of zinnen met een vergelijkbare betekenis door elkaar halen, waardoor ze per ongeluk een nieuw woord of een nieuwe zin maken die niet klopt.


Maar de fout wordt zo vaak gemaakt dat overnieuw tegenwoordig wordt beschouwd als correct Nederlands. Het woord is dan ook in het Groene Boekje opgenomen. Nu is zowel opnieuw als overnieuw correct Nederlands. 


Nou ja, zolang iedereen maar weet wat je bedoelt, toch?


Maar zo eenvoudig is het helaas niet altijd. Soms worden woorden zo vaak foutief gebruikt dat ze voor de meeste mensen op den duur correct klinken, zoals overnieuw dus. 

Nou, vooruit dan, zullen we maar zeggen.


Naar analogie van de dominantie van de spreektaal is ook de samenstelling 'dit keer' populair geworden in geschreven Nederlands. 


Dat terwijl ze fout is. En vooral: aantoonbaar fout. Je kunt namelijk beredeneren waarom het niet klopt. 


Dit keer of deze keer

'Dit keer' is fout en moet 'deze keer' zijn, om de simpele reden dat zelfstandige naamwoorden met het lidwoord ‘de’ het aanwijzend voornaamwoord 'die' of 'deze' krijgen. 


Zelfstandige naamwoorden met het lidwoord 'het' krijgen het aanwijzend voornaamwoord 'dat' en 'dit'. Hoewel moedertaalsprekers van het Nederlands precies weten welk lidwoord welke verwijzing krijgt, gaat het bij deze samenstelling juist heel vaak fout


'Keer' is namelijk een mannelijk zelfstandig naamwoord en krijgt dus het lidwoord 'de'. Verwijs je naar 'keer', dan doe je dat dus met het verwijswoord 'die'.  Dat verklaart waarom het 'deze keer' moet zijn en niet 'dit keer'. Al wordt, het zal je niet verbazen, 'dit keer' ook goed gerekend. Het schijnt al eeuwenlang voor te komen.


Of zoals de Taalunie het verwoordt: de samenstelling is in gebruik genomen. 


Heeft Taco Roorda uiteindelijk toch weer gelijk gekregen.


De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: