Hoe schrijf je een goed intro – tips voor een snel resultaat

Een vrouw heeft een idee voor het schrijven van een lead of intro voor haar tekst.

Schrijf een goede lead of je schrijft voor niemand. Wie teksten schrijft, ontkomt niet aan het schrijven van een intro (ook wel lead genoemd). Of het nu gaat om een journalistiek artikel, een persbericht of een blog, ze hebben allemaal behoefte aan een pakkend begin om de lezer het artikel in te trekken. En nee, dat is niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. 

 

Het schrijven van een goed intro is misschien wel één van de lastigste dingen bij het schrijven. Of je nu bezig bent met een nieuwsbericht, een blog of iets anders, die eerste zinnen moeten de lezers meteen vastgrijpen. Ik leg je in deze post uit hoe je dat doet.

 

Een goed intro schrijven: hoe doe je dat?

Een goed intro schrijven doe je door les één op de school voor de journalistiek toe te passen: benoem in je eerste alinea de vijf W's en (eventueel) de H. Oftewel: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. 

 

Staan die in je lead, dan heb je de essentie van het artikel samengevat en weet de lezer in een ommezien of hij wil verder lezen of niet. Anders gezegd: in een goede lead kun je de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelen. Een slechte lead zorgt ervoor dat hij afhaakt.


TIP: verdeel de vijf W's en de H over meerdere zinnen. Als je die allemaal in één of twee zinnen propt wordt de zin vaak lang en lelijk.

 

Hieronder een voorbeeld van een nieuwslead volgens de hierboven beschreven richtlijn:

Een man van 35 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats (Wie) is zaterdag (Wanneer) in Amsterdam (Waar) aangehouden op verdenking van doodslag (Wat). De politie kreeg een telefoontje van een gealarmeerde buurtbewoner die een tijdlang gegil hoorde uit een pand aan de Herengracht. Bij aankomst zag een agent de man met bebloede kleren (Waarom) het pand verlaten. 

 

Volgorde van de vijf W’s en de H in je intro

Er bestaat geen vaste volgorde voor de vijf W’s in je intro. Maar je wil normaal gesproken graag het onderwerp als eerste noemen om de lezer duidelijk te maken om wie (of wat) het gaat. 

 

Daarom raad ik je aan om de wie-vraag als eerste te beantwoorden. Kijk maar naar het voorbeeld van de man die in Amsterdam is opgepakt.

 

In de bovenstaande lead (de cursieve tekst) zijn alle vijf de W's. Aan die ‘eis’ is dus voldaan. 

 

Maar de H (hoe) ontbreekt. 

 

Dat is niet zo raar. Deze vraag is vaak het moeilijkst te beantwoorden. Het antwoord erop vraagt vaak om een uitleg. Gelukkig is het meestal geen probleem om de H weg te laten in de lead, als de vijf W's maar zijn benoemd. Kun je de hoe wel benoemen, doe dat dan vooral wel. 

 

Kom snel ter zake in je intro

De bovenstaande lead is die van een nieuwsartikel. Nieuwsartikelen komen snel ter zake en zijn daardoor meestal zakelijk van stijl. Dat soort intro's vertelt je in het kort wat er is gebeurd. Daarna zou je kunnen stoppen met lezen. Wil je meer details weten, dan lees je verder. 

 

Je kunt redeneren dat als je je lezer niet prikkelt om verder te lezen de lead niet deugt. Naar analogie van wat hierboven staat, klopt dat. Maar zo zwart-wit is het niet. 

 

De functie van een nieuwsartikel is informeren. De lezer zelf bepaalt op basis van het intro of hij het onderwerp van het artikel interessant genoeg vindt of niet. 

 

Bovendien staat boven de lead altijd een kop. Dat is het eerste (en belangrijkste!) onderdeel van een tekst voor een lezer om te bepalen of hij het artikel wil gaan lezen of niet. Is de kop niet goed of niet interessant genoeg, dan zal een lezer waarschijnlijk niet eens aan het artikel willen beginnen. 


Een man met koptelefoon zit achter zijn laptop, werkend aan een goed intro voor zijn artikel.

Hoe pak je het schrijven van je intro aan?

Op zich heb ik die vraag hierboven al beantwoord. Toch wil ik daar nog even apart op ingaan. Er bestaan immers verschillende soorten teksten (nieuwsartikel, reportage, achtergrondverhaal, analyse, interview, persbericht en blog, om er een aantal te noemen), en die vragen om een (iets) andere aanpak

 

Net zoals bij een roman is de eerste zin essentieel. Die moet je nieuwsgierigheid prikkelen. Dit werkt goed bij minder feitelijke verhalen en met name bij persberichten, achtergrondverhalen en reportages. Voor het schrijven van een persbericht en een blog komt de aanpak voor het schrijven van een intro min of meer overeen met dat van een nieuwsartikel. 


Maar is je artikel wat vrijer qua vorm, zoals een reportage of achtergrondverhaal, dan kun je wat vrijer met het concept van de vijf W's en de H omgaan. Uiteindelijk moeten ze wel in je tekst staan, maar je kunt er wat langer de tijd voor nemen om ze allemaal te vermelden. In plaats van ze in de eerste alinea te 'proppen', kun je die informatie ook verdelen over de eerste twee of misschien wel drie alinea's.


Dat kan goed werken om de nieuwsgierigheid te prikkelen. En soms wil je in je intro eerst en vooral spanning opwekken en zijn de 5 W's en de H iets minder belangrijk.

 

Intro: het belang van een goede eerste zin 

Wat voor elke intro onmisbaar is, is een goede eerste zin. Die werkt als de advertentie voor de rest van de tekst. Die eerste zin moet prikkelen, nieuwsgierigheid opwekken. Of je nu een nieuwsartikel schrijft (dan is het nieuwsfeit op zich meestal al genoeg om verder te lezen) of een roman. Besteed er veel aandacht aan om je artikel (of roman) die zo gewenste 'kickstart' te geven. 


Hoe schrijf je dan een goede eerste zin? Dat is voor een belangrijk deel afhankelijk van je creativiteit, maar ook van de invalshoek. Je kunt een verhaal op duizenden manieren vertellen. 

 

Is er iets opvallends waaraan je je verhaal kunt ‘ophangen’? Een goede eerste zin kun je vaak vinden in een contrast of tegenstelling. Een opmerkelijk feit of boude bewering werkt ook vaak goed. 

 

Hieronder vier voorbeelden van eerste zinnen:

  1. Vijfhoog op het Kennedyplein in Eindhoven klopt een hart op een tafel. 
  2. Ook met kanker durft Harry van Marwijk te dromen over de toekomst.   
  3. Ze fietsten samen duizenden kilometers op hun tandem; Geert van der Ham en zijn blinde broer Mark.
  4. Op haar 52e werd Inge van der Wijst topsporter. 

 

Zoals je ziet heeft elke zin iets verrassends of opmerkelijks. De een wat meer dan de ander, maar elke zin trekt de aandacht. Daarna kun je je nog steeds richten op het beantwoorden van de vijf W's en (eventueel) de H.

 

De lengte van het intro is ook van belang. Eerst het visuele deel: een lang intro nodigt niet uit tot lezen. Maar een lang intro betekent impliciet ook dat het niet concreet is. Het gevolg kan zijn dat de lezer afhaakt. Daarom is het belangrijk dat je snel ter zake komt.


Probeer je intro’s niet langer dan vier zinnen te maken. Dan moet je wel snel ter zake komen. En dan is je intro vrijwel zeker kort en bondig.

 

Conclusie

Zorg bij het intro van een tekst dat je wie, wat, waar, wanneer, waarom en eventueel hoe (de vijf W's en de H) benoemt. Probeer dat te doen in vier zinnen, zodat het intro concreet is. En zorg voor een pakkende eerste zin.

LAATSTE AI-NIEUWS

Elon Muks met microfoon in de hand spreekt een publiek toe.
20 april 2025
Bedrijven die zich verbinden aan Elon Musk of kunstmatige intelligentie verkeerd gebruiken, lopen groot gevaar. Hun merkreputatie kan ernstige schade oplopen. Dit blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek onder meer dan honderd leiders in publieke zaken. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Global Risk Advisory Council. Isabel Guzman leidde deze raad. Zij was hoofd van de Amerikaanse Small Business Administration (bureau voor kleine ondernemingen) tijdens de regering van Joe Biden. Polariserende bondgenoot Deelnemers aan het onderzoek waarschuwden bedrijven specifiek voor samenwerking met Elon Musk. Ze noemden hem een 'polariserende' bondgenoot van Donald Trump. Bedrijven moeten volgens hen goed nadenken voordat ze zich met hem verbinden. Kunstmatige intelligentie vormt een ander groot risico. Verkeerd gebruik van deze technologie kan het vertrouwen in een merk ernstig schaden. Bedrijven moeten daarom voorzichtig zijn met hoe ze AI inzetten in hun diensten en producten. Samenwerking zorgvuldig kiezen "Deze bevindingen tonen aan hoe belangrijk het is voor bedrijven om hun samenwerkingen zorgvuldig te kiezen", zei Guzman. "In het huidige gepolariseerde klimaat kunnen verkeerde partnerschappen en technologiekeuzes langdurige schade toebrengen aan je merkwaarde."
Een boze AI-agent tegen een donkere achtergrond waar blauwe lichtflitsen doorheen schieten.
20 april 2025
AI-agenten nemen steeds meer taken van mensen over. Ze regelen hypotheken, boeken reizen en vergelijken verzekeringen. Dit blijkt uit recent onderzoek naar de veranderende rol van kunstmatige intelligentie in de markt. Nizan Geslevich Packin, expert op dit gebied, beschrijft hoe snel deze verandering gaat. "Tientallen banken en fintechbedrijven testen al software-agenten die leningen regelen en zelfs vastgoedtransacties afsluiten", zegt Packin. Deze agenten werken als plaatsvervangers voor menselijke klanten. Nieuw protocol Een nieuw protocol maakt deze ontwikkeling mogelijk. Het Model Context Protocol (MCP) laat AI-agenten rechtstreeks met servers praten. Grote bedrijven zoals Google, Microsoft en OpenAI steunen dit protocol. Alipay gebruikt het al om agenten zelfstandig betalingen te laten uitvoeren.  Deze verschuiving brengt zorgen met zich mee. Mensen vertrouwen vaak te veel op AI-aanbevelingen, zelfs als ze weten dat machines fouten maken. Dit heet 'automation bias'. Daarnaast wordt menselijke hulp steeds meer een premium dienst, alleen beschikbaar voor wie extra betaalt. Rechtvaardigheid, transparantie en verantwoording "We moeten ervoor zorgen dat AI-agenten rechtvaardigheid, transparantie en verantwoording behouden", waarschuwt Packin. "Als we het goed aanpakken, kunnen AI-agenten meer mensen toegang geven tot financiële diensten en kosten verlagen voor gezinnen en kleine bedrijven."
Twee chatbots (AI) die op mensen lijken, kijken elkaar aan.
19 april 2025
De nieuwste AI-modellen van OpenAI zijn slimmer dan eerdere versies. Toch vertonen ze meer problemen met 'hallucineren'. Dit betekent dat ze vaker onjuiste informatie bedenken. Dit blijkt uit onderzoek van het bedrijf zelf. OpenAI lanceerde onlangs de modellen o3 en o4-mini. Deze zogenaamde redenerende modellen presteren beter bij taken zoals coderen en wiskunde. Maar volgens interne tests hallucineren ze vaker dan hun voorgangers. Het model o3 gaf bij 33 procent van de vragen over personen onjuiste informatie. Dit is twee keer zo veel als bij oudere modellen. Verkeerde antwoorden Het model o4-mini presteerde nog slechter. Bij vragen over personen gaf dit model in 48 procent van de gevallen verkeerde antwoorden. Ook onafhankelijk onderzoek door non-profit lab Transluce bevestigt deze problemen. Sarah Schwettmann, medeoprichter van Transluce, meent dat deze foutmarge de bruikbaarheid van de modellen vermindert. Kian Katanforoosh, directeur van opleidingsbedrijf Workera, testte het o3-model al in de praktijk. Hoewel het model volgens hem beter presteert dan concurrenten, merkte hij ook problemen op. Zo geeft o3 vaak niet-werkende links naar websites. Dit type fouten maakt AI-modellen minder betrouwbaar voor bedrijven waar nauwkeurigheid essentieel is. Aanpakken van hallucinaties "Het aanpakken van hallucinaties in al onze modellen is een doorlopend onderzoeksgebied. We werken voortdurend aan het verbeteren van hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid", zei een woordvoerder van OpenAI.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht