De meeste tekstschrijvers in Nederland specialiseren zich niet. Dat terwijl er ruwweg zes specialismen te onderscheiden zijn. Je focussen op één of misschien twee specialismen is meestal beter. In dit artikel leg ik je uit waarom en licht ik alle zes de disciplines toe.
Jazeker, ik heb mezelf op 'tekstschrijversgebied' ook schuldig gemaakt aan alles aanpakken wat ik aanpakken kon. Of het nu ging om een opdracht voor een krant, webteksten of een blog, ik deed het allemaal.
Je bent tekstschrijver, dus dan is dat logisch, toch?
Nou ja, het feit dat je grammatica en spelling in orde zijn, wil nog niet zeggen dat je dus alle soorten teksten kunt schrijven. Elke discipline heeft immers haar eigen kenmerken. En elke discipline vereist specifieke vakkennis die je voor andere disciplines niet, of veel minder nodig hebt.
Waarom als freelance tekstschrijver specialiseren?
Voordat ik die vraag beantwoord, lijkt het me goed eerst de situatie van de meeste freelance tekstschrijvers te duiden.
Als freelancer heb je in feite een baan voor jezelf gecreëerd. Een baan zonder vast inkomen, dus. Geen opdrachten betekent geen geld.
Vaak bel je dan - zeker in het begin - een aantal mensen uit je eigen netwerk in de hoop op werk. Je zegt graag 'ja' op elke kans om huur of hypotheek en rekeningen te kunnen betalen.
Wat me is opgevallen, is dat veel tekstschrijvers die ik ken (ik ken er behoorlijk wat) niet denken als een ondernemer. Ze doen geen acquisitie, doen niet productontwikkeling en specialiseren zich niet.
Dat gold voor mij ook jarenlang. Maar ik probeer de laatste jaren steeds meer als een ondernemer te denken, en te handelen (ook al kan het nog stukken beter).
Als zzp'er ben je dat formeel (voor de belastingdienst) immers ook, een ondernemer. Met alles wat daar bijhoort. Dus naast alle negatieve kanten aan het bestaan als zzp'er heb je ook
kansen en mogelijkheden.
Over dat laatste denk ik veel na en ik probeer die kansen en mogelijkheden te benutten. En zeker ook te creëren.
Goed, ter zake: waarom specialiseren als freelance tekstschrijver?
Kort antwoord:
omdat je je op die manier kunt onderscheiden van de concurrentie en zo sneller een reputatie als specialist opbouwt.
Potentiële klanten zullen je op den duur gemakkelijker gaan vinden. Bovendien doe je dan meer van wat je leuk vindt (ervan uitgaande dat je je specialiseert in iets dat je leuk vindt).
Yep, ik weet het, geen revolutionair inzicht, eerder een standaard ondernemersadvies. Toch is het wel iets om als tekstschrijver bij stil te staan. Omdat dit vak (veel) moeilijker is dan het in eerste instantie lijkt.
Dat weet ik uit eigen ervaring.
In het begin van mijn freelancersbestaan dacht ik precies wat ik in het begin van deze blogpost schetste. Mijn spelling en grammatica zijn in orde. Ik heb als dagbladjournalist ook nog eens geleerd verhalen te schrijven, dus kom maar op met die klanten. Maakt niet uit wie.
Ik kwam er al snel achter hoe mis ik het had. Webteksten? Waar moeten die dan aan voldoen? Hoe doe je dat, conversiegericht schrijven? Call to action? En wat is SEO ook alweer? Ik weet wel dat het iets met 'schrijven voor zoekmachines' te maken heeft, maar hoe het precies zit?
Ik moest ook nog eens
klantgericht gaan schrijven terwijl ik jarenlang gewend was te schrijven wat ik wilde. Kortom: ik moest mezelf gaan bijscholen, en snel ook!
Die
bijscholing was een zoektocht langs de disciplines die je als tekstschrijver kunt uitoefenen. Wat vond ik leuk om te doen, wat niet? En waarom?
Diezelfde zoektocht leerde me dat er in dit vak ruwweg zes disciplines zijn die specifieke kennis en vaardigheden vereisen.
Hieronder ga ik daarop in.
Wat spreekt je het meeste aan? En waarom?
Copywriter
Is het Engelse copywriter niet hetzelfde als tekstschrijver? Het één is immers de vertaling van het ander. Een veelgestelde vraag en het antwoord is, wat mij betreft, nee.
Een tekstschrijver is een overkoepelende term voor alle disciplines die binnen het vak 'tekstschrijven' vallen.
Een copywriter is iemand die met een bedrijf meedenkt over de marketingstrategie en korte reclame- en marketinguitingen schrijft. Een copywriter houdt zich dus bezig met
slogans, marketingkreten en andere vaak (zeer) korte tekstuele uitingen.
Het moet effectieve, overtuigende kopij of 'content' zijn. Wat dat is, vraag je? Neem de bestelbussen van Coolblue. Daarop staat de tekst 'Bus. Klopt'. Da's alles. Twee woorden. Briljant. Vooral vanwege de eenvoud.
Gegarandeerd dat een copywriter daarvoor verantwoordelijk is geweest. Coolblue is sowieso sterk in zijn tekstuele uitingen. Het zijn niet 'gewoon' teksten, maar zeer goed doordachte en effectieve reclame- en marketinguitingen.
Een copywriter kan zomaar een uurtje of twee, of nog langer, nadenken over een tekst als ‘Bus. Klopt’.
Zakelijke waarde van copy
De zakelijke waarde van copy zit hem erin dat het onderdeel is van een (algehele) marketingstrategie van een bedrijf. Je werkt dus mee aan de
positionering en de opbouw van een bepaalde reputatie van een merk. Met goede teksten kun je daaraan een significante bijdrage leveren. Jouw teksten kunnen dus héél waardevol zijn voor jouw klant.
Vereiste vakkennis
Als schrijver van copy moet je een gedegen
achtergrond in marketing hebben. En dan vooral op macroniveau. Hoe denkt een merk, waarom precies en met welk doel?
Je moet weten hoe je een
goede doelgroepanalyse maakt. Het begrijpen van de doelgroep is cruciaal. Je wil je immers kunnen verplaatsen in de doelgroep om te weten hoe die denkt, met wat problemen die te maken heeft en wat die wenst.
Ook vereist het vak copywriting een
goede kennis van ethiek en juridische kwesties. Je moet je bewust zijn van ethische normen en juridische aspecten, zoals auteursrecht en reclameregels.
Belangrijkste eigenschappen van een copywriter
Wat moet een copywriter goed kunnen? Hieronder de lijst met de belangrijkste eigenschappen:
- Creativiteit:
copywriters moeten creatief kunnen denken om aantrekkelijke, originele en pakkende inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt.
- Schrijfvaardigheid: uitstekende schrijfvaardigheden zijn cruciaal. Dit omvat een goede beheersing van grammatica, spelling, interpunctie en schrijfstijl.
- Marketinginzicht: het begrijpen van marketingprincipes en de rol van copywriting in marketingcampagnes is belangrijk om effectieve teksten te kunnen schrijven.
- Overtuigingskracht: copywriters moeten in staat zijn om overtuigende en overtuigende teksten te schrijven die lezers aanzetten tot actie, zoals kopen, inschrijven of deelnemen.
- Inlevingsvermogen: het begrijpen van de doelgroep en hun behoeften is essentieel. Een copywriter moet in staat zijn om zich in de lezers te verplaatsen en relevante en aansprekende inhoud te produceren.
- Doelgerichtheid: copywriters moeten duidelijk de doelen van de tekst begrijpen, of het nu gaat om het verkopen van een product, het verstrekken van informatie of het entertainen van lezers.
- Aanpassingsvermogen:
copywriters moeten
zich kunnen aanpassen aan verschillende doelgroepen, branches en communicatiekanalen, zoals websites, sociale media, advertenties en meer.
Voordelen
- Samenwerken met grote ‘corporate’ bedrijven;
- Je teksten zijn in veel gevallen te zien in de publieke ruimtes of reclames;
- Uitstekende vergoedingen;
- Opdrachten zijn vaak relatief langlopend;
- Grote mate van creatieve vrijheid.
Uitdagingen
- Klanten hanteren doorgaans een zeer hoge standaard;
- Het is moeilijk zulke klanten te strikken;
- Je bent jaren bezig met het opbouwen van je reputatie als copywriter;
- Als freelancer kom je veel minder snel in beeld dan grotere content- en marketingbedrijven.
Blogger
Als
blogger richt je je op het schrijven van inhoudelijk sterke content in een specifiek vakgebied
(het vakgebied van jouw klanten). Deze kopij helpt de lezer aan meer informatie over een bepaalde niche of een probleem binnen die niche. Een blog verstrekt in die zin veel waarde over de lezer.
Zakelijke waarde van blogs
De zakelijke waarde van blogs zit hem erin dat je voor je klant zorgt voor een impuls in websitebezoek. Bovendien creëer je waarde voor de mensen die de site van jouw klant bezoeken. Op die manier zorg je ook voor nieuwe klanten voor jouw klant.
Vereiste vakkennis
Als schrijver van blogs heb je kennis nodig van SEO. Je moet dus weten hoe een zoekmachine als Google werkt. En: welke signalen Google zoekt op een webpagina om te bepalen op welke plek jouw blog in de zoekresultaten moet komen. Maar ook: hoe zorg je er dan voor dat de zoekmachine die signalen herkent?
Daarnaast moe je weten hoe je zoekwoordenonderzoek doet. Dat is een vak op zich dat ervaring vereist om goed te kunnen.
Verder is het goed te weten dat SEO
minder technisch is dan mensen vaak doen geloven. Dat geldt zeker voor zogeheten ‘on page SEO’. Er wordt veel onzin verkocht door zogenaamde kenners op dit gebied (NIEMAND buiten Google-medewerkers weet precies hoe het Google-algoritme werkt), maar je moet wel een aantal basisbeginselen begrijpen.
Die onder de knie krijgen is overigens
NIET moeilijk. Sterker nog. Ik durf te stellen dat het in de basis eenvoudig is. Je moet het alleen even weten.
Natuurlijk zijn er diverse nuances waarvan het al dan niet toepassen ervan een invloed kunnen hebben op het resultaat in zoekmachines. En ja, ben je een beginner dan gaan je die in eerste instantie boven de pet. Maar laat je vooral niet afschrikken door het woord SEO.
Binnen twee uur (nee, ik overdrijf niet) ken je de belangrijkste grondbeginselen en kun je aan de slag.
Belangrijkste eigenschappen van een blogger
Wat moet een blogger goed kunnen? Hieronder de lijst met de belangrijkste eigenschappen:
- Schrijfvaardigheid:
uitstekende schrijfvaardigheden zijn van vitaal belang voor bloggers. Ze moeten in staat zijn om duidelijke, boeiende en foutloze teksten te produceren.
- Creativiteit: bloggers moeten in staat zijn om creatieve ideeën te bedenken voor hun inhoud en deze op een originele manier te presenteren om de aandacht van lezers te trekken.
- SEO-kennis: basiskennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is belangrijk om ervoor te zorgen dat blogposts gemakkelijk vindbaar zijn via zoekmachines zoals Google.
- Onderzoeksvaardigheden: het vermogen om onderzoek te doen naar onderwerpen en relevante en betrouwbare informatie te verzamelen is essentieel voor het produceren van hoogwaardige inhoud.
- Inlevingsvermogen: bloggers moeten begrijpen wie hun doelgroep is en zich kunnen inleven in hun behoeften, interesses en vragen om inhoud te creëren die relevant is voor hun lezers.
- Kritisch denken: bloggers moeten hun eigen werk kritisch kunnen beoordelen en bereid zijn om feedback te accepteren en hun schrijfvaardigheden voortdurend te verbeteren.
- Niche-expertise: het hebben van expertise of passie voor het onderwerp van de blog kan een blogger helpen om diepgaande en waardevolle inhoud te creëren. Deze eigenschap is een lastige als tekstschrijver. Je bent in de meeste gevallen een leek die schrijft over het vak van je klant. Daarom is het van belang dat je goede onderzoeksvaardigheden hebt.
Voordelen
- Je bent inhoudelijk bezig;
- Je resultaten zijn meetbaar;
- Je bezorgt je klanten rechtstreeks nieuwe (potentiële) klanten;
- Het aantal onderwerpen is schier oneindig, je kunt een opdracht (afhankelijk van je succes en het budget van je klant) gemakkelijk vernieuwen of aanhouden;
- Je kunt tot op zekere hoogte schrijven wat je wil (mits je je aan de feiten houdt).
Uitdagingen
- Je bent afhankelijk van de grillen van zoekmachines;
- Je kunt relatief veel tijd kwijt zijn ervoor te zorgen dat je de afgesproken lengte haalt of juist die niet te overschrijden;
- Als blogger verkoop je je klant feitelijk meer websitebezoekers, maar dit kun je niet garanderen;
- Kost vaak meer werk dan je vooraf inschat. Als gevolg is je beloning vaak minder goed dan die in eerste instantie lijkt;
- Ondernemers zijn niet bereid 400 euro of meer te betalen voor één blogpost. Vooral niet als ze weten dat je er nog vijftig gaat schrijven. Tegelijkertijd vereist een goede blogpost vaak zoveel tijd dat een dergelijk bedrag gerechtvaardigd zou zijn;
- De ondernemer denkt dat-ie het zelf wel kan door AI te gebruiken voor zijn of haar blogs (wat in veruit de meeste gevallen een zeer onterechte aanname is).
Webcontentschrijver
Webcontent of webteksten schrijven is een discipline binnen het tekstschrijversvak waar veel vraag naar is.
Teksten voor een website moeten beknopt zijn, want lezers haken door de bank genomen maar al te snel af. In de beperkte ruimte die je hebt om de boodschap van je klant te verkondigen, moet je
zien te informeren, de nieuwsgierigheid zien te prikkelen, zien te overtuigen én zien te verleiden.
Daarnaast moet elke zin kloppen. De website geldt als immers het online visitekaartje van je klant.
Zakelijke waarde van webcontent
De zakelijke waarde van webcontent of webteksten zit hem erin dat je je klant kunt bedienen met teksten die niet alleen goed duidelijk maken met wat voor bedrijf de websitebezoeker te maken heeft, maar ook ervoor zorgen dat
een percentage van die bezoekers ‘converteert’.
Dat wil zeggen: dat een percentage van het aantal bezoekers
actie onderneemt om iets te downloaden, een e-mailadres of telefoonnummer achterlaat, een formulier voor meer informatie invult of rechtstreeks via de website een product of dienst koopt.
Je creëert met webteksten dus
rechtstreeks waarde voor je klant.
Vereiste vakkennis
Als schrijver van webcontent of webteksten moet je veel weten over
koopemoties, conversieoptimalisatie en SEO. De combinatie van die drie draagt voor een belangrijke mate bij aan de effectiviteit van een website.
Belangrijkste eigenschappen van een webcontentschrijver
Wat moet een schrijver van webteksten goed kunnen? Hieronder de lijst met de belangrijkste eigenschappen:
- Schrijfvaardigheid:
uitstekende schrijfvaardigheden zijn van essentieel belang. Dit omvat een goede beheersing van grammatica, spelling, interpunctie en schrijfstijl, aangepast aan online lezers.
- SEO-kennis: basiskennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is cruciaal. Webcontentschrijvers moeten begrijpen hoe ze zoekwoorden effectief kunnen integreren in hun teksten om de zichtbaarheid van de inhoud in zoekmachines te vergroten.
- Inlevingsvermogen: Het begrijpen van de doelgroep en hun behoeften is van groot belang. Webcontentschrijvers moeten inhoud creëren die aansluit bij de interesses en vragen van hun online lezers.
- Aanpassingsvermogen: webcontentschrijvers moeten zich kunnen aanpassen aan verschillende stijlen, toon en richtlijnen, afhankelijk van de website of het platform waarvoor ze schrijven.
- Contentstrategiebegrip: Kennis van contentstrategie, zoals het begrijpen van het doel van de inhoud en hoe deze in de algehele onlinestrategie past, is waardevol.
- Creativiteit:
webcontentschrijvers moeten in staat zijn om creatieve benaderingen te bedenken voor het presenteren van informatie en het boeien van lezers.
- Social media-vaardigheden: het begrijpen van sociale media en hoe content op deze platforms wordt gedeeld en gepromoot, kan nuttig zijn voor webcontentcreatie.
- Kritisch denken:
het vermogen om hun eigen werk kritisch te beoordelen en feedback te accepteren om de kwaliteit van de teksten te verbeteren, is belangrijk.
- Veranderingsbereidheid: het online landschap evolueert voortdurend. Webcontentschrijvers moeten bereid zijn om nieuwe technologieën, trends en zogeheten best practices te omarmen.
Voordelen
- Relatief korte teksten;
- Intensief contact met de klant;
- Klanten zijn doorgaans bereid een goede prijs te betalen voor webteksten.
Uitdagingen
- De klant heeft vaak niet genoeg tijd voor je;
- Klanten zijn erg doorgaans erg kritisch op webteksten;
- Klanten hebben de neiging de tekst voor te leggen aan een collega, partner, zoon of dochter voor een second opinion. Als je ieders verzoek moet inwilligen wordt de tekst daar vrijwel zeker slechter van; Die voelt dan niet meer als jouw creatie en je kunt bovendien het gevoel krijgen dat je je werk niet goed gedaan hebt (in de ogen van de klant).
Sales letters
Er zijn maar weinig tekstschrijvers in Nederland die zich bezighouden met het schrijven van
sales letters. Dit specialisme richt zich op nieuwsgierigheid prikkelen, het overtuigen en het verleiden van je klant met als
ultieme doel de aankoop van de dienst of het product dat je aanprijst in de sales letter.
Denk aan de ouderwetse ‘direct mail’ die huis aan huis werd bezorgd. Voor wie oud genoeg is: vroeger (tot en met de jaren tachtig) kregen mensen nog weleens ongevraagd ongeadresseerde brieven van bedrijven in de bus waarin met een tekst de lezer werd overtuigd dat hij of zij het aangeprezen product nodig had.
Toen dit soort reclame bij wet verboden werd, leek dit soort marketing gedoemd zijn uit te sterven. Totdat het internet zijn intrede maakte.
Sindsdien is er sprake van een
komeetachtige opkomst van digitale producten, online abonnementen en (online) cursussen. Daardoor is de behoefte aan dit specialisme binnen het tekstschrijversvak fors toegenomen.
Tegelijkertijd is het aantal concurrenten dat zich bezighoudt met deze ‘verkoopbrieven’ in het Nederlandse taalgebied vrijwel verwaarloosbaar.
Het zou kunnen dat sales letters schrijven
te Amerikaans is. Ik heb me er twee jaar lang intensief mee bezig gehouden en er héél veel van geleerd voor wat betreft conversiegericht schrijven (aanrader dus!).
Ik wilde me erin specialiseren, maar ik merkte dat de gebruikte marketingtechnieken, vooral gestoeld op overreding en overtuigingskracht, me meer en meer gingen tegenstaan. Misschien moet ik hier ook het woord 'manipulatie' aan toevoegen.
Zakelijke waarde van sales letters
De zakelijke waarde van sales letters zit hem erin dat je je klant rechtstreeks, via tekst, helpt zijn of haar product of dienst te verkopen. Die
waarde kan dus enorm zijn. Als je sales letter een succes is, kun je héél veel omzet voor je klant genereren.
Bovendien: als je een deal sluit met je klant over een percentage van de sales letter-opbrengst, kun je er zelf ook een zeer goede boterham mee verdienen.
Vereiste vakkennis
Als schrijver van sales letters moet je
veel kennis hebben van
koopemoties, overreding en overtuiging. En in zekere zin zelfs manipulatie (dit laatste zal geen enkele schrijver van sales letters willen toegeven, maar een sales letter is deels zeker manipulatie). Het boek Influence: The Psychology of Persuasion van Robert Cialdini is een klassieker op dit gebied.
Belangrijkste eigenschappen van een schrijver van sales letters
Wat moet een schrijver van sales letters goed kunnen? Hieronder de lijst met de belangrijkste eigenschappen:
- Overtuigingskracht:
een schrijver van verkoopbrieven moet sterk overtuigend kunnen schrijven en in staat zijn om lezers te motiveren om te handelen. Ze moeten geloofwaardig en vastberaden overkomen.
- Schrijfvaardigheden: uitstekende schrijfvaardigheden zijn cruciaal. Dit omvat het vermogen om pakkende koppen en een boeiende verhaallijn te creëren.
- Emotionele intelligentie:
het begrijpen van de emoties, behoeften en verlangens van het doelpubliek is belangrijk voor het schrijven van verkoopbrieven die resoneren.
- Doelgroepanalyse:
een schrijver van verkoopbrieven moet de doelgroep grondig begrijpen en zich kunnen inleven in hun problemen, verlangens en motivaties.
- Productkennis: het begrijpen van het product, de dienst of het idee dat wordt gepromoot, is van cruciaal belang om de voordelen ervan te kunnen benadrukken.
- Psychologie van consumentengedrag:
kennis van de psychologie achter consumentenbeslissingen en koopgedrag is nuttig om overtuigende strategieën te ontwikkelen.
- Aanpassingsvermogen:
een schrijver van verkoopbrieven moet in staat zijn om de schrijfstijl en toon aan te passen aan de doelgroep en het product.
- Creativiteit: het bedenken van unieke verkoopargumenten en benaderingen kan helpen om verkoopbrieven te onderscheiden van de concurrentie.
- Geduld en doorzettingsvermogen:
het schrijven van een effectieve verkoopbrief kan meerdere revisies en aanpassingen vereisen voordat de gewenste resultaten worden bereikt.
- Kritisch denken: het vermogen om de effectiviteit van de verkoopbrief kritisch te beoordelen en bereid te zijn om feedback te accepteren en te gebruiken voor verbetering.
- Marketinginzicht:
begrip van marketingprincipes en strategieën is nuttig om de verkoopbrief in een bredere marketingcontext te plaatsen.
- Resultaatgerichtheid: de schrijver moet gericht zijn op het behalen van meetbare resultaten, zoals conversies en verkoop.
Voordelen
- Je helpt je klant meer te verkopen van zijn of haar dienst of product;
- Geeft veel voldoening als de tekst aanslaat en veel producten of diensten worden verkocht;
- Bij een succesvolle sales letter kunnen de opbrengsten voor jou als tekstschrijver heel groot zijn (mits je daarover goede afspraken maakt met de klant).
Uitdagingen
- Zeer intensief en tijdrovend proces;
- Geen resultaatgarantie voor de klant;
- Als de sales letter niet aanslaat, kunnen de verdiensten tegenvallen;
- Relatief moeilijk klanten vinden;
- Kost veel tijd om naam te maken als een schrijver van sales letter, zeker in Nederland.
Interviews
Het schrijven van ‘interviews’ komt neer op een
verhaal schrijven aan de hand van een interview met een persoon. Hoewel dit een beperkte discipline lijkt, is de marktpotentie enorm.
Denk maar aan grote woningcorporaties, grote zorgbedrijven, scholen, universiteiten en grote for profit-bedrijven. Zij hebben bijna altijd een eigen magazine waarin zij veel van dit soort verhalen publiceren. Bovendien publiceren zij die ook op hun websites voor dit soort producties.
Zakelijke waarde van interviews
De zakelijke waarde van interviews zit hem erin dat je je klant helpt zijn of haar bedrijf of instelling
een menselijk gezicht te geven. Daarmee draag je bij aan de opbouw, bestendiging of verbetering van de reputatie van het bedrijf of de instelling. Zo kun je bovendien een bijdrage leveren aan de marketing van je klant.
Vereiste vakkennis
Als schrijver van interviews moet je weten hoe je iemands verhaal goed op ‘papier’ kunt krijgen. Daarvoor moet je
zowel interviewtechnieken als schrijftechnieken beheersen.
Aangezien de aard van dit soort teksten vaak veel minder commercieel is, wijken deze teksten doorgaans veel af van de vier hierboven al genoemde disciplines. Deze specialisatie heeft vooral raakvlakken met
journalistiek (zie hieronder).
Belangrijkste eigenschappen van een schrijver van interviews
Wat moet een schrijver van sales letters goed kunnen? Hieronder de lijst met de belangrijkste eigenschappen:
- Communicatieve vaardigheden:
een interviewschrijver moet uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden hebben om effectieve interviews te voeren en de verkregen informatie duidelijk en boeiend over te brengen.
- Luistervaardigheden: het vermogen om goed te luisteren naar de geïnterviewde is essentieel. Dit helpt bij het stellen van relevante follow-upvragen en bij het vastleggen van interessante details.
- Onderzoeks- en interviewtechnieken:
kennis van interviewtechnieken en het vermogen om goed onderzoek te doen naar de geïnterviewde en het onderwerp zijn cruciaal om zinvolle vragen te stellen.
- Empathie: inlevingsvermogen in de geïnterviewde helpt om een vertrouwensrelatie op te bouwen en om persoonlijke en diepgaande informatie te verkrijgen.
- Kritisch denken:
het vermogen om de verstrekte informatie kritisch te beoordelen en te verifiëren, om ervoor te zorgen dat de interviewtekst nauwkeurig en betrouwbaar is.
- Schrijfvaardigheden:
uitstekende schrijfvaardigheden zijn nodig om de informatie op een boeiende en begrijpelijke manier over te brengen aan het lezerspubliek.
- Ethiek:
begrip van journalistieke ethiek, inclusief kwesties als bronbescherming, eerlijkheid en verantwoordelijkheid, is van essentieel belang voor een interviewschrijver.
- Nieuwsgierigheid:
een oprechte nieuwsgierigheid naar mensen en onderwerpen helpt bij het stellen van relevante en interessante vragen.
Voordelen
- Uiteenlopende verhalen opschrijven;
- Relatief weinig kritiek van de klant, het verhaal van de geïnterviewde is nu eenmaal dienst verhaal;
- Werken voor grote klanten die vaak repeterend werk hebben;
- Niet vatbaar voor de uitdagingen die AI tekstschrijvers biedt.
Uitdagingen
- Binnenkomen bij klanten is vaak moeilijk (meestal heb je een goede kruiwagen nodig);
- Met grote regelmaat een ‘leeg vel’ waardoor je je een ‘productiemedewerker’ kunt voelen.
Journalistiek
Het schrijven journalistieke producties komt neer op het
volgen van nieuws voor je opdrachtgever. Je gaat op pad, interviewt mensen, leest en ‘filtert’ persberichten, bouwt aan een groot netwerk en produceert vaak onder tijdsdruk het nieuws voor website, dagblad, weekkrant of omroep.
Mediabedrijven zijn je voornaamste klanten, zoals dagbladen, weekkranten, nieuwswebsites, radio- en tv-omroepen.
Zakelijke waarde van journalistieke producties
Nieuwsmediabedrijven drijven op de publicatie van nieuws. Je produceert
maatschappelijk relevante items waardoor jouw klant lezers, kijkers of luisteraars trekt. Die leveren door middel van advertentie- of abonnee-inkomsten geld op.
Vereiste vakkennis
Je hebt een
gedegen maatschappelijke kennis nodig en daarnaast van de eventuele niche waarover je schrijft. Daarnaast moet je de
beginselen van het schrijven van een nieuwsbericht of een autocue of tekstblad voor radio- of tv-stations kennen. Een nieuwsbericht hoort volgens de aloude journalistieke traditie ‘oprolbaar’ te zijn.
Belangrijkste eigenschappen van een schrijver van journalistieke producties
Wat moet een schrijver van journalistieke producties goed kunnen? Hieronder de lijst met de belangrijkste eigenschappen:
- Nieuwsgierigheid: een journalistieke schrijver moet nieuwsgierig zijn naar nieuws, gebeurtenissen en verhalen en de motivatie hebben om informatie te verzamelen en te delen.
- Kritisch denken:
het vermogen om informatie kritisch te beoordelen, feiten van meningen te scheiden en nieuwsverhalen te analyseren is cruciaal.
- Objectiviteit:
journalisten moeten in staat zijn om objectief te blijven en een gebalanceerde verslaggeving te bieden, zonder persoonlijke vooroordelen of bevooroordeelde meningen.
- Onderzoeksvaardigheden:
het vermogen om diepgaand onderzoek uit te voeren, bronnen te verifiëren en informatie te verzamelen uit verschillende bronnen is cruciaal voor journalistiek.
- Interviewvaardigheden: het effectief kunnen interviewen van bronnen en het stellen van relevante vragen om informatie te verkrijgen, is essentieel.
- Schrijfvaardigheden:
uitstekende schrijfvaardigheden zijn nodig om duidelijke, beknopte en boeiende nieuwsartikelen te produceren.
- Tijdmanagement: journalistieke schrijvers moeten in staat zijn om snel te werken en deadlines te halen, vooral in een dynamische nieuwsomgeving.
- Nauwkeurigheid: het waarborgen van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van informatie is van het grootste belang in de journalistiek.
- Ethiek: kennis van journalistieke ethiek, waaronder kwesties als bronbescherming, privacy en verantwoordelijkheid, is van essentieel belang voor een journalist.
- Inlevingsvermogen: journalistieke schrijvers moeten in staat zijn om zich in te leven in de ervaringen en perspectieven van de mensen die in hun verhalen worden behandeld.
- Flexibiliteit: bereidheid om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, nieuwsontwikkelingen en de behoeften van verschillende publicatieplatforms.
- Samenwerking: in veel gevallen werken journalisten samen met redacteuren, fotografen en andere professionals. Het vermogen om effectief in een team te werken, is belangrijk.
- Kennis van mediaplatforms: begrip van verschillende mediaplatforms en hoe journalistieke producties kunnen worden aangepast aan verschillende media, zoals print, online, radio en televisie.
Voordelen
- Je kunt schrijven wat je wil (je bent onafhankelijk);
- Je schrijft over maatschappelijk relevante onderwerpen;
- Je komt op plaatsen waar veel mensen vaak niet (mogen) komen;
- Je bouwt een groot netwerk op.
Uitdagingen
- Doorgaans zeer slechte betaling, vooral gezien het feit dat dit een zeer veeleisende discipline is die veel vaardigheden veronderstelt;
- Werken tegen strakke deadlines;
- Zeer onregelmatig werk, ook ’s avonds en in de weekenden;
- Hard werken voor weinig geld;
- Veel mediabedrijven betalen niet op tijd.