Bloggen is veel meer dan ‘gewoon leuke stukjes’ publiceren op de website van je bedrijf. Althans, dat kan het zijn. Als je het goed doet, is het een duurzame investering in autoriteit op jouw vakgebied en in klantenwerving. In dit artikel leg ik je uit wat er bij bloggen komt kijken, wat je ervan mag verwachten en wat de voor- en nadelen zijn.
Je leest dit blog vermoedelijk omdat je op internet op het trefwoord bloggen of iets vergelijkbaars hebt gezocht. Daarna klikte je op de link naar dit artikel. Het zegt impliciet veel over de potentie van bloggen.
Ga maar na. De website die je bezoekt (in dit geval deze), heeft er weer een bezoeker bij. En een bezoeker is een potentiële klant. Als dat bij één onderwerp werkt, kan het ook bij tien, twintig of honderd onderwerpen werken. Hoeveel mensen zouden dan elke dag je website bezoeken?
Opschalen is hier de truc. Over meer onderwerpen schrijven. Niet vijf onderwerpen, niet tien, niet twintig, nee honderd. Of nog meer.
Voordat je deze pagina nu verschrikt wegklikt: ik snap dat dat als veel klinkt (dat is het ook). En dat je daar helemaal geen zin in hebt. Maar er zijn verschillende manieren om het voor elkaar te krijgen. En de potentie is enorm.
Hieronder leg ik uit hoe dat zit.
Voor het geval je het niet weet: het woord ‘blog’ is een verkorting van ‘weblog’.
Veel mensen denken dat bloggen gaat over zomaar een leuk stukje publiceren op je website. Dat kan het zijn en zo is het ooit begonnen. Maar het kan zoveel meer zijn als je waardevolle informatie deelt met de bezoekers van je site. Een definitie van bloggen zou kunnen zijn:
Bloggen is online tekst publiceren waarbij personen, groepen of bedrijven regelmatig nieuwe inhoud delen op een website. Deze inhoud kan bestaan uit tekst, afbeeldingen, video's, links en andere media, en is meestal gericht op specifieke onderwerpen, interesses of expertisegebieden.
Bloggers schrijven vaak in een informele, persoonlijke stijl en hebben de vrijheid om hun gedachten, meningen, ervaringen en kennis te delen met een breed publiek. Blogs kunnen dienen als dagboeken, nieuwsbronnen, educatieve platforms of als middel om met anderen te communiceren en discussiëren over onderwerpen die hen boeien.
Heb je een bedrijf, dan is bloggen een uitstekende manier om jouw kennis en expertise te delen met je doelgroep. Daarmee word je website beter vindbaar (want je kunt in zoekmachines als Google gevonden worden op zoekwoorden in je blog) en je bouwt er autoriteit naar de lezer en de zoekmachine mee op.
Om je een idee te geven waarover je kunt schrijven: als je een huisschilder bent, kun je een blog schrijven over de voor- en nadelen van keimen. Heb je een badkamerwinkel, dan kun je schrijven over de manieren waarop je je badkamer kunt verduurzamen.
Zo zijn er nog vele honderdduizenden onderwerpen die zich voor de meest uiteenlopende branches en specialismen lenen voor een blog.
Bloggen heeft een enorme potentie voor je bedrijf. Eén die de meeste ondernemers niet in de gaten hebben. Als ze die potentie wel zouden zien, zouden ze waarschijnlijk graag in een goede blog investeren.
Waarom? Ik zal je een voorbeeld geven.
Op 3 januari 2022 begon ik een reisblog met informatie over een specifiek thema. In september 2023 uploadde ik mijn 179ste post. Ergens die maand had ik een recordaantal van 834 bezoekers op één dag. Nu weet ik dat veel professionele bloggers niet onder de indruk zullen zijn van dat aantal. Dat kan en moet veel beter.
Maar toch.
Als je gemiddeld 800 bezoekers per dag op je site krijgt, dan zijn 30 dertig dagen goed voor zo’n 24.000 bezoekers.
Veronderstel dat één procent een actie op je website onderneemt. Zoals contact opnemen, een offerte opvragen of een product, dienst of abonnement kopen. Dan hebben we het over 240 mensen per maand.
Een normale conversie ligt tussen de één en twee procent, dus in de praktijk zal dit aantal hoger liggen. Maar laten we die 240 aanhouden.
Tuurlijk, niet iedereen zal zaken met je doen. Maar 240 leads per maand extra betekent gemiddeld 0,8 per dag. Grote kans dat je dan (extra) personeel moet aannemen om al het werk aan te kunnen.
En het mooie is dat de informatie op je website zeven dagen per dag voor je werkt. Voor elke post hoef je slechts eenmaal een investering te doen, hetzij in tijd of voor de inhuur van een SEO-tekstschrijver die de blog voor je schrijft. SEO is de afkorting van Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie).
Als je content blijft publiceren, groeit ook het aantal onderwerpen waarop potentiële klanten jouw website (lees: je bedrijf) kunnen vinden.
Kort door de bocht kun je stellen:
meer (goede) content = meer leads =
meer
klanten.
Om je eenvoudig duidelijk te maken waarom je zou moeten bloggen, heb ik hieronder de voordelen van een blog voor je bedrijf opgesomd.
Hoe meer ‘posts’ (artikelen) je publiceert, hoe beter je gevonden kunt worden en hoe meer bezoekers (en dus potentiële klanten) je website zullen bezoeken.
Een perfecte wereld bestaat helaas niet, dus ja, aan bloggen kleven ook diverse nadelen. Om je een goed beeld te geven van het fenomeen bloggen heb ik hieronder dus ook de nadelen voor je opgesomd.
Een goede blog is een zeer waardevolle en duurzame marketingtool die je veel extra leads en klanten kan bezorgen, zónder te adverteren. Tegelijkertijd is het een arbeidsintensieve aangelegenheid die (waarschijnlijk) niks met je ‘core business’ te maken heeft.
Dat maakt het moeilijk erop te blijven focussen. Doe je dat wel, dan zul je er langdurig van profiteren. Heb je geen (gekwalificeerd) personeel dat het voor je kan bloggen, dan zul je het zelf moeten doen. Ook kun je bloggen uitbesteden aan een SEO-tekstschrijver, zoals ik.
Mocht je graag goed willen leren bloggen, dan kan ik je ook daarbij helpen. Neem contact op voor meer informatie.