logo

Waarom zakelijk bloggen ook anno 2023 een puik idee is

Bloggen is veel meer dan ‘gewoon leuke stukjes’ publiceren op de website van je bedrijf. Althans, dat kan het zijn. Als je het goed doet, is het een duurzame investering in autoriteit op jouw vakgebied en in klantenwerving. In dit artikel leg ik je uit wat er bij bloggen komt kijken, wat je ervan mag verwachten en wat de voor- en nadelen zijn.


Je leest dit blog vermoedelijk omdat je op internet op het trefwoord bloggen of iets vergelijkbaars hebt gezocht. Daarna klikte je op de link naar dit artikel. Het zegt impliciet veel over de potentie van bloggen. 


Ga maar na. De website die je bezoekt (in dit geval deze), heeft er weer een bezoeker bij. En een bezoeker is een potentiële klant. Als dat bij één onderwerp werkt, kan het ook bij tien, twintig of honderd onderwerpen werken. Hoeveel mensen zouden dan elke dag je website bezoeken?


Opschalen is hier de truc. Over meer onderwerpen schrijven. Niet vijf onderwerpen, niet tien, niet twintig, nee honderd. Of nog meer. 


Voordat je deze pagina nu verschrikt wegklikt: ik snap dat dat als veel klinkt (dat is het ook). En dat je daar helemaal geen zin in hebt. Maar er zijn verschillende manieren om het voor elkaar te krijgen. En de potentie is enorm.


Hieronder leg ik uit hoe dat zit. 


Wat is bloggen?

Voor het geval je het niet weet: het woord ‘blog’ is een verkorting van ‘weblog’.


Veel mensen denken dat bloggen gaat over zomaar een leuk stukje publiceren op je website. Dat kan het zijn en zo is het ooit begonnen. Maar het kan zoveel meer zijn als je waardevolle informatie deelt met de bezoekers van je site. Een definitie van bloggen zou kunnen zijn: 


Bloggen is online tekst publiceren waarbij personen, groepen of bedrijven regelmatig nieuwe inhoud delen op een website. Deze inhoud kan bestaan uit tekst, afbeeldingen, video's, links en andere media, en is meestal gericht op specifieke onderwerpen, interesses of expertisegebieden. 


Bloggers schrijven vaak in een informele, persoonlijke stijl en hebben de vrijheid om hun gedachten, meningen, ervaringen en kennis te delen met een breed publiek. Blogs kunnen dienen als dagboeken, nieuwsbronnen, educatieve platforms of als middel om met anderen te communiceren en discussiëren over onderwerpen die hen boeien.


Heb je een bedrijf, dan is bloggen een uitstekende manier om jouw kennis en expertise te delen met je doelgroep. Daarmee word je website beter vindbaar (want je kunt in zoekmachines als Google gevonden worden op zoekwoorden in je blog) en je bouwt er autoriteit naar de lezer en de zoekmachine mee op. 


Om je een idee te geven waarover je kunt schrijven: als je een huisschilder bent, kun je een blog schrijven over de voor- en nadelen van keimen. Heb je een badkamerwinkel, dan kun je schrijven over de manieren waarop je je badkamer kunt verduurzamen. 


Zo zijn er nog vele honderdduizenden onderwerpen die zich voor de meest uiteenlopende branches en specialismen lenen voor een blog.   

 

De potentie van zakelijk bloggen

Bloggen heeft een enorme potentie voor je bedrijf. Eén die de meeste ondernemers niet in de gaten hebben. Als ze die potentie wel zouden zien, zouden ze waarschijnlijk graag in een goede blog investeren. 


Waarom? Ik zal je een voorbeeld geven.


Op 3 januari 2022 begon ik een reisblog met informatie over een specifiek thema. In september 2023 uploadde ik mijn 179ste post. Ergens die maand had ik een recordaantal van 834 bezoekers op één dag. Nu weet ik dat veel professionele bloggers niet onder de indruk zullen zijn van dat aantal. Dat kan en moet veel beter. 


Maar toch.


Als je gemiddeld 800 bezoekers per dag op je site krijgt, dan zijn 30 dertig dagen goed voor zo’n 24.000 bezoekers.


Veronderstel dat één procent een actie op je website onderneemt. Zoals contact opnemen, een offerte opvragen of een product, dienst of abonnement kopen. Dan hebben we het over 240 mensen per maand. 


Een normale conversie ligt tussen de één en twee procent, dus in de praktijk zal dit aantal hoger liggen. Maar laten we die 240 aanhouden. 


Tuurlijk, niet iedereen zal zaken met je doen. Maar 240 leads per maand extra betekent gemiddeld 0,8 per dag. Grote kans dat je dan (extra) personeel moet aannemen om al het werk aan te kunnen.   


En het mooie is dat de informatie op je website zeven dagen per dag voor je werkt. Voor elke post hoef je slechts eenmaal een investering te doen, hetzij in tijd of voor de inhuur van een SEO-tekstschrijver die de blog voor je schrijft. SEO is de afkorting van Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie). 


Als je content blijft publiceren, groeit ook het aantal onderwerpen waarop potentiële klanten jouw website (lees: je bedrijf) kunnen vinden. 


Kort door de bocht kun je stellen: meer (goede) content = meer leads = meer klanten.



Voordelen van bloggen

Om je eenvoudig duidelijk te maken waarom je zou moeten bloggen, heb ik hieronder de voordelen van een blog voor je bedrijf opgesomd. 


Hoe meer ‘posts’ (artikelen) je publiceert, hoe beter je gevonden kunt worden en hoe meer bezoekers (en dus potentiële klanten) je website zullen bezoeken.


  • Een blog is 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar. Ja, ook in je slaap en op vakantie.
  • Een blog vergroot je autoriteit op jouw vakgebied voor zowel je bezoekers (‘Dit bedrijf heeft er écht veel verstand van!’) als de zoekmachines op internet. 
  • De meeste van je concurrenten bloggen niet. En als ze het al doen, doen ze het meestal niet goed. Investeer jij wel in een goede blog, dan creëer je een voorsprong op je concurrenten.
  • Je krijgt bezoekers (en dus potentiële klanten) op je website zónder te adverteren.
  • Bloggen voor een Nederlandstalig publiek betekent relatief weinig concurrentie. Daardoor is het eenvoudiger hoog in Google te komen met je blogposts dan wanneer je, bijvoorbeeld, een Engelstalige blog hebt. 
  • Je investering in een blogpost is eenmalig. Zodra je blog online staat, staat-ie (behoudens eventuele updates van je posts). Adverteren betekent continu blijven betalen.
  • Je biedt waarde aan de bezoekers van je site (en niet alleen een verkooppraatje). 
  • Investeren in een blog is duurzaam en op de lange termijn goedkoper dan adverteren dat elke maand geld blijft kosten. Voor een blog post betaal je eenmalig. Bovendien kun je een post ook zelf schrijven (al heb je daarvoor wel vakkennis nodig). 

 

Nadelen van bloggen 

Een perfecte wereld bestaat helaas niet, dus ja, aan bloggen kleven ook diverse nadelen. Om je een goed beeld te geven van het fenomeen bloggen heb ik hieronder dus ook de nadelen voor je opgesomd.


  • Een goede blog schrijven, vereist vakkennis over bloggen
  • Een goede blog publiceren betekent dat je er een flinke en voortdurende klus bij hebt. Want af en toe iets posten, zet geen zoden aan de dijk. Als je dit niet aan personeel (dat verstand van zaken heeft) kunt uitbesteden, zul je het zelf moeten doen. Je kunt het ook uitbesteden aan een zogeheten SEO-tekstschrijver
  • Je krijgt geen garantie op een hoge positie in Google, Bing of andere zoekmachines. Die garantie wil je het liefst wel, want hoe hoger je post scoort in de zoekmachines, hoe meer bezoekers je website krijgt.
  • Zoekmachines updaten hun algoritme (zeer) regelmatig waardoor je positie in de zoekmachine voordelig, maar ook nadelig kan veranderen. In het laatste geval, kan je dat ineens vele tientallen bezoekers per dag schelen.
  • Bloggen vereist volharding als je echt goede resultaten wil zien. Denk dus niet na tien of twintig posts: ‘zo is het wel genoeg’. Er zijn met gemak een paar honderd relevante onderwerpen te bedenken over jouw vakgebied. Probeer minimaal honderd posts te halen. Ik weet het, dat klinkt overweldigend en is moeilijk vol te houden. Een goed plan kan je hierbij helpen. Hierboven lees je de voordelen die volhouden jouw bedrijf brengen. 


Conclusie

Een goede blog is een zeer waardevolle en duurzame marketingtool die je veel extra leads en klanten kan bezorgen, zónder te adverteren. Tegelijkertijd is het een arbeidsintensieve aangelegenheid die (waarschijnlijk) niks met je ‘core business’ te maken heeft. 


Dat maakt het moeilijk erop te blijven focussen. Doe je dat wel, dan zul je er langdurig van profiteren. Heb je geen (gekwalificeerd) personeel dat het voor je kan bloggen, dan zul je het zelf moeten doen. Ook kun je bloggen uitbesteden aan een SEO-tekstschrijver, zoals ik. 


Mocht je graag goed willen leren bloggen, dan kan ik je ook daarbij helpen. Neem contact op voor meer informatie.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: