Persbericht verspreiden: hoe krijg je wél publiciteit? (Uitgelegd!)

Een persbericht verspreiden kan een uitstekende manier zijn om publiciteit te krijgen. Maar simpel is het niet. Veel persberichten van met name bedrijven worden genegeerd door de media. En vaak is dat terecht. In deze post leg ik je uit waar een persbericht aan moet voldoen en wat er komt kijken bij het versturen ervan.


Ik heb zonder overdrijven duizenden persberichten onder ogen gehad. Van bedrijven, amateursportverenigingen, instellingen, gemeentes, overheid. Als journalist bij een dagblad zag ik er dagelijks vele tientallen binnenkomen. 


In die brei aan informatie moest ik een schifting kunnen maken tussen persberichten met nieuwswaarde en persberichten die de prullenbak in konden. Door het grote aanbod moest dat ook snel.


Een persbericht van de gemeente of overheid hadden mijn speciale aandacht, omdat ik wist dat de kans groot was dat er nieuws in stond. Bij persberichten van sportverenigingen idem dito.


Veel van die verenigingen kregen in de maandagkrant een plek in de krant, al ging het maar om de uitslag van een wedstrijd.


Persberichten van kleinere bedrijven belandden daarentegen maar al te vaak in de prullenbak. Dan ging het vaak om een nieuw product of dienst. Geen nieuwswaarde, ‘delete’.


En dat laatste is nu net waarom veel bedrijven worstelen om publiciteit te krijgen. Laten we eens kijken wat erbij komt kijken om juist wél publiciteit te krijgen met een persbericht.


Wat is een persbericht?

Een persbericht, ook wel nieuwsbericht of persmededeling genoemd, is een tekst van een organisatie, bedrijf, overheidsinstantie of persoon. Deze tekst wordt gebruikt om informatie of aankondigingen aan de media en het publiek bekend te maken. 


Het hoofddoel van een persbericht is om journalisten en redacteuren te voorzien van relevante informatie over een gebeurtenis, aankondiging, prestatie, of ander nieuwswaardig onderwerp. Dit met als doel dat zij dit nieuws oppikken en erover schrijven of erover berichten in nieuwsmedia. Daarbij kun je denken aan kranten, tijdschriften, websites, radio of televisie.


Slaag je erin met je persbericht de nieuwskolommen te halen, dan is dat zeer waardevolle pr.  En die kost je ook nog eens niks!


Welke elementen bevat een persbericht?

Een persbericht bevat een aantal standaardelementen. Hieronder heb ik ze voor je opgesomd:?

  1. Kop: een pakkende en informatieve titel die de aandacht trekt.
  2. Datum: de datum waarop het persbericht is opgesteld of vrijgegeven.
  3. Introductie: een inleidende alinea die de belangrijkste informatie samenvat, inclusief de wie, wat, waar, wanneer en waarom.
  4. Kerninformatie: gedetailleerde informatie over het onderwerp van het persbericht, zoals achtergrondinformatie, feiten, cijfers en citaten.
  5. Contactinformatie: gegevens over wie te contacteren voor meer informatie of vragen.
  6. Boilerplate: een korte beschrijving van de organisatie of bedrijf dat het persbericht uitgeeft.

 

Wanneer verstuur je een persbericht?

Een persbericht verstuur je doorgaans wanneer je nieuws, aankondigingen of informatie hebt die relevant is voor de media en het publiek (lees vooral ook het kopje ‘Jouw persbericht is waarschijnlijk NIET nieuwswaardig’ verderop!). 


Hieronder vind je enkele aanleidingen voor het versturen van een persbericht:


  1. Nieuwe productlancering: Als je een nieuw product of dienst introduceert, kun je een persbericht versturen om de media en het publiek op de hoogte te stellen van de lancering.
  2. Bedrijfsnieuws: Wanneer er belangrijk bedrijfsnieuws is, zoals fusies, overnames, reorganisaties, financiële resultaten, of belangrijke personeelswijzigingen, kan het zinvol zijn om een persbericht uit te geven.
  3. Evenementen en aankondigingen: Als je een evenement organiseert, zoals een conferentie, beurs, seminar, of een speciale aankondiging hebt, kan een persbericht helpen om de aandacht te trekken en deelnemers aan te trekken.
  4. Onderzoeksresultaten: Als je relevante onderzoeksresultaten hebt die nieuwswaardig zijn, zoals enquêtes, studies of rapporten, kan het versturen van een persbericht helpen om de resultaten onder de aandacht te brengen.
  5. Maatschappelijke betrokkenheid: Als je organisatie zich bezighoudt met liefdadigheidswerk, maatschappelijke betrokkenheid of initiatieven voor duurzaamheid, kan een persbericht helpen om je inspanningen en resultaten te delen.
  6. Belangrijke aankondigingen of verklaringen: In gevallen waarin je belangrijke standpunten wilt delen, zoals reacties op nieuwsgebeurtenissen, politieke kwesties of brancheontwikkelingen, kan een persbericht dienen als een officiële verklaring.
  7. Erkenning en onderscheidingen: Als je organisatie erkenning heeft ontvangen, zoals prijzen, certificaten of onderscheidingen, kan een persbericht helpen om trots en prestaties te delen.


Wie stuur je jouw persbericht?

Als bedrijf kun je persberichten versturen naar verschillende doelgroepen. Hieronder de belangrijkste doelgroepen om je persbericht naar te sturen:


  1. Media: kranten, tijdschriften, radio- en televisiestations, nieuwswebsites en andere mediakanalen. Journalisten en redacteuren zijn geïnteresseerd in nieuwsberichten die ze kunnen gebruiken voor hun verslaggeving. Als je het goed doet kan jouw persbericht leiden tot nieuwsberichten, artikelen of interviews in verschillende media.
  2. Industrie- en vakbladen: Verstuur je persbericht naar branche- en vakbladen gericht op jouw vakgebied. Dit kan helpen om de aandacht te trekken van mensen die actief zijn in jouw sector.
  3. Klanten en andere betrokkenen (‘stakeholders’): In sommige gevallen kan het zinvol zijn om bepaalde persberichten, zoals aankondigingen van nieuwe producten of diensten, direct naar je klanten en andere betrokken of stakeholders te sturen.


Het is essentieel om je persberichten aan te passen aan de behoeften en interesses van elke doelgroep. Zorg ervoor dat de boodschap duidelijk en relevant is voor de ontvanger, en dat de stijl en toon van het persbericht passend zijn voor je beoogde publiek.


De timing van je persbericht

Het is belangrijk om een persbericht op het juiste moment te versturen om de meeste publiciteit te krijgen. Dit betekent dat je rekening moet houden met de actualiteit en de nieuwswaarde van het onderwerp. 


Daarnaast is het belangrijk dat je goed voor ogen houdt wie je jouw persbericht stuurt. Zo is de werkwijze van een weekkrant anders dan die van een dagblad. 


Bij een weekkrant is het handig van tevoren uit te zoeken wanneer de deadline is. Vaak is die op maandag of dinsdag. Verstuur je jouw persbericht later in de week is de kans groot dat er niks mee gedaan wordt en mis je je kans op publicatie. 


Bij dagbladen is dat anders. Omdat er zes dagen per week een krant uitkomt, lijkt elke dag geschikt. Toch is dat niet zo. Vanwege het enorme aanbod aan persberichten dat een krant te verwerken krijgt, stuur je het beter niet te vroeg in


Gaat het bijvoorbeeld om de aankondiging van de officiële lancering van je product, stuur het persbericht dan hooguit een paar dagen van tevoren. Als je het te vroeg stuurt, loop je het risico dat je persbericht verloren gaat in de brei aan concurrerende persberichten.


Speel met je persbericht in op de actualiteit

Een beproefde manier om je persbericht een grote kans van slagen te geven, is inspelen op maatschappelijke kwesties of kwesties binnen jouw branche of vakgebied. Wat speelt er op dit moment in de samenleving, in jouw regio, stad of dorp of in jouw branche? En kun je een manier vinden waarop je jouw nieuws daarmee kunt verbinden?


Is het antwoord daarop ja, heb je een actueel ‘haakje’. Dat zorgt voor een grotere attentiewaarde en daarmee een grotere kans op publicatie. 


Onderschat het belang van inspelen op de actualiteit niet. Want zelf nieuws maken is vrijwel onmogelijk. Het kan wel, maar dan moet je echt iets bijzonders, iets revolutionairs wereldkundig willen maken. Ja, het gebeurt. Heel soms. Maar meestal niet. 


Zoek dus de verbinding met de actualiteit. Het geeft je veruit de beste kans op publicatie!

Jouw persbericht is waarschijnlijk NIET nieuwswaardig

Yep, jij hoort er waarschijnlijk ook bij als ik zeg dat ondernemers het belang van hun eigen nieuws schromelijk overschatten.


Ik snap best hoe dat gaat. Je hebt iets nieuws bedacht, een nieuw product, dienst of wat dan ook, en je bent er helemaal vol van.Er moet snel een persbericht komen. ‘De wereld ziet hierop te wachten’, denk je, en je wil publiciteit. 


Logisch, maar op het moment dat je dit denkt, wordt het hoog tijd jezelf de volgende vraag te stellen:


Als je jouw nieuws aan een voorbijganger op straat vertelt, zou die dan meer willen weten, of schouderophalend verder lopen? Ben eerlijk naar jezelf. Is het antwoord dat de voorbijganger schouderophalend verder zal lopen, is jouw nieuws geen persbericht waard. 


Want waarom er zoveel tijd in steken als de media die je met je nieuws bestookt het beoordelen als 'niet nieuwswaardig'. Dan kun je van tevoren maar beter een goede, eerlijke inschatting maken. 


Dat roept de vraag op: hoe bepaal je of iets nieuws is?


Die vraag is lastig te beantwoorden. Toch kan ik er over het algemeen wel iets over zeggen. 


Nieuws is recente informatie of een recente gebeurtenis die van belang of interessant is voor het publiek omdat het nieuwe inzichten, kennis of gebeurtenissen onthult die relevant zijn voor de samenleving. 


In de bovenstaande definitie zijn 'van belang of 'interessant voor het publiek' en 'relevant voor de samenleving' cruciaal.


Aan de hand van die definitie kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Is jouw nieuws van belang of interessant voor je publiek?
  • Is jouw nieuws relevant voor de samenleving?


Als je de tweede vraag oprecht met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is jouw nieuws ook echt nieuwswaardig. Dan kun je rekenen op veel publiciteit.


Dat je de tweede vraag met ja kunt beantwoorden, komt helaas niet vaak voor. 


Het is veel waarschijnlijker dat je wél de eerste vraag met ja kunt beantwoorden. Omdat hier het woord ‘publiek’ gebruikt wordt. 


Maar: wie is jouw publiek


Dat hoeft heus niet de hele samenleving te zijn. Het kan ook gaan om de professionals binnen jouw vak. In dat geval kan jouw nieuws wel degelijk interessant zijn voor vakbladen. 


Grote(re) nieuwsmedia daarentegen zullen je persbericht waarschijnlijk ‘gewoon’ verwijderen.


Kies je media zorgvuldig

Als je klaar bent met je persbericht is het moment van versturen daar. Naar wie ga je het sturen? Stuur je het overal naartoe, als een kanon met losse flodders, want je weet immers maar nooit? Of denk je eerst na over welke media het best geschikt zijn voor jouw nieuws?


Voor het grootste succes kun je het best gaan voor methode twee. De eerste methode werkt ook, maar die leidt bij de verzender vooral tot teleurstelling.


Voordat je de media voor jouw persbericht verstuurt, moet je goed voor ogen hebben in welke markt je opereert.


Is dat een business to business- of een business to consumer-markt? Het bepaalt namelijk welke media je het beste kunt benaderen. 


Zit je in de business to consumer-markt, dan is een algemeen nieuwsplatform (websites, omroepen en kranten) normaal gesproken de beste keus. 


Zit je in de business to business-markt, dan is je persbericht normaal gesproken vooral interessant voor vakbladen en vakwebsites. Jouw nieuws is waarschijnlijk niet interessant genoeg voor een nieuwsplatform.


Als je dat helder voor ogen hebt, kun je de medialijst gaan samenstellen voor jouw persbericht. 

 

Verwerking van je persbericht door media 

Als zender van een persbericht heb je er alle belang bij dat je persbericht een-op-een overgenomen wordt. Jij hebt immers het bericht opgesteld. De juiste informatie staat erin. Dit is de boodschap die je wil vertellen. 


Heb je je persbericht eenmaal verstuurd, dan kun je te maken krijgen met het volgende: 

  1. Er wordt niks gedaan met je persbericht;
  2. Je persbericht is gepubliceerd, maar in sterk verkorte versie;
  3. Je wordt gebeld voor een interview. 

 

Dat nummer één een probleem is, is wel duidelijk. Je hebt een hoopt moeite gedaan, maar hebt geen publiciteit gekregen. Zonde van je tijd. 


In het tweede geval gaat vaak de nuance verloren en zijn er misschien delen geschrapt die jij juist belangrijk vond om te melden. 


In het derde geval heb je het goed gedaan. Een journalist die contact met je zoekt, is de bevestiging dat je persbericht nieuwswaardig is. Je krijgt publiciteit van een groot nieuwsmerk!


Een nadeel van zo’n interview is dat je dan niet meer in handen hebt welke informatie in de media verschijnt. Of het nu om radio, tv, of gedrukte media gaat, je bent de controle kwijt over welke informatie op welke manier wordt gebruikt. 


Een opname wordt gemonteerd. Dat heeft implicaties over de volgorde waarin de informatie uit jouw interview wordt gepresenteerd, én wat wordt weggelaten


Hetzelfde geldt voor een artikel: welke informatie gebruikt de journalist wel en welke niet? En: hoe wordt die informatie gepresenteerd?


Publicatie van je persbericht bij schrijvende media

Je hebt je persbericht (ook) naar schrijvende media gestuurd. Nu hopen op publiciteit. Om je kans op publicatie zo groot mogelijk te maken, is het goed te weten hoe schrijvende media omgaan met persberichten.


 Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je je strategie erop aanpassen. Want belandt je persbericht in de nieuwskolommen, dan heb je gratis publiciteit die door de gemiddelde lezer als min of meer betrouwbaar wordt ingeschat.


Je persbericht op een website

Een website is altijd bereikbaar, 24/7. Bij een nieuwswebsite wordt de nieuwsstroom in veel gevallen zeven dagen per week verwerkt. Daardoor is een website (in theorie) altijd actueel. 


Voordelen

  • Publicatie mogelijk op elk moment van elke dag;
  • Vaak publicatie in originele vorm (en inkorten is niet nodig);
  • In theorie een landelijk bereik (wereldwijd zelfs);
  • Je persbericht kan gedeeld worden door lezers wat je reikwijdte nog groter maakt;
  • Websites zijn minder selectief in wat ze wel en niet publiceren omdat ze al het aanbod kwijtkunnen.


Nadelen 

  • Het gaat vaak om kleinere merken met een beperkt publiek;
  • Omdat een redactie van een website vaak minder selectief is (ze kunnen immers alles kwijt), is de kwaliteit van de nieuwsvoorziening niet de beste. Dat gaat ten koste van de reputatie van de website waarop jouw persbericht is gepubliceerd;
  • Je bericht zakt snel naar beneden wat ten koste gaat van de zichtbaarheid van je persbericht.

 

Je persbericht in een weekblad

Een weekblad wordt doorgaans huis aan huis verspreid, en is in essentie een ‘advertentiefuik’. Veel advertenties dus, en relatief weinig redactionele artikelen. 


Om de kosten zo laag mogelijk te houden, heeft een weekblad meestal maar één of twee vaste redacteuren. De rest van de kopij moet komen van ingestuurde mededelingen. Zoals persberichten. 


Voordelen

  • Relatief grote kans op publicatie;
  • Persbericht worden doorgaans gepubliceerd als aangeleverd ;
  • Huis aan huis verspreid. Dat zorgt voor een vrij groot bereik in je regio;
  • Verkrijgbaar in publieke ruimten en winkels;
  • Je persbericht blijft een week lang zichtbaar in de betreffende weekkrant;
  • Vaak zowel in de krant als op de website gepubliceerd (en soms ook op Facebook).


Nadelen

  • Weekkranten werken met een wekelijkse deadline (zorg dat je die kent en verstuur je persbericht op tijd);
  • Er is een beperkte ruimte voor aangeleverde kopij;
  • Je persbericht kan, afhankelijk van de beschikbare ruimte, ingekort worden;
  • Een publicatie in print is niet deelbaar;
  • Staan vaak bekend als het ‘plaatselijke sufferdje’.


Je persbericht in een dagblad

Vrijwel alle dagbladen verschijnen zes dagen per week (behalve op zondag). Redacteuren beoordelen dagelijks het nieuwsaanbod en trekken zelf de regio of het land in voor verslaggeving.


Doorplaatsen van aangeleverde kopij wordt niet een-op-een overgenomen, maar hooguit gebruikt als nieuwsfeit waarmee een eigen journalist aan de slag gaat.


Voordelen

  • Publicatie in een groot en bekend merk;
  • Wordt door veel mensen gelezen;
  • Perceptie van ‘kwaliteitsnieuws’;
  • Grote attentiewaarde;
  • Vaak zowel in de krant als op de website gepubliceerd (en soms ook op Facebook);
  • Verkrijgbaar in publieke ruimten en winkels.


Nadelen 

  • Kleine kans op publicatie;
  • Als je nieuws gepubliceerd wordt, kan dat in de vorm van een klein eenkoloms-bericht zijn;
  • De krant met daarin jouw nieuws ligt de volgende dag al bij het oudpapier;
  • Een publicatie in print is niet deelbaar;
  • Je hebt geen controle op de kopij: je bent afhankelijk van wat de journalist maakt van jouw persbericht of het interview dat je hebt gegeven naar aanleiding van het persbericht;
  • Je persbericht kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien vanwege het enorme aanbod aan persberichten.

 

Het versturen van je persbericht

Je persbericht is klaar voor verzending. Gewoon een e-mailtje sturen, toch?


Ja en nee.


Je verstuurt je persbericht inderdaad ‘gewoon’ via e-mail, maar ook hier is er een aantal zaken waarmee je beter rekening houdt om je kans op publicatie te vergroten.


Ik heb ze hieronder opgesomd:

  • Verstuur je persbericht in een Word-bestand en niet als pdf;
  • Stuur twee of drie foto’s mee, meer is niet nodig;
  • Zorg dat de begeleidende tekst beknopt is, zodat de ontvanger vrijwel in een oogopslag kan zien waar je e-mail over gaat;
  • Probeer je onderwerpregel zo kort mogelijk te houden, bij voorkeur niet meer dan 60 tekens zodat de hele regel wordt weergegeven (Op een mobiele telefoon is dit overigens al een stuk lastiger);
  • Zet de ontvangers van je mail in de bcc-regel en stuur het persbericht vervolgens naar jezelf;
  • Controleer je e-mail of de bijgevoegde bestanden niet te groot zijn. Houd een totaal van minder dan 20mb aan. Stuur je bijlagen die gecombineerd meer data bevatten, dan is de kans groot dat de e-mail ‘bounct’, dat die niet wordt afgeleverd omdat de bijgevoegde bestanden te groot zijn. 


Foto’s

Nog even over de foto’s die je meestuurt. Er is een aantal zaken dat je moet weten:

  • Stuur je naar print, zorg dan dat de foto’s minimaal 1 MB groot zijn zodat de resolutie hoog genoeg is om afgedrukt te kunnen worden;
  • Stuur alleen liggende foto’s mee. Staande foto’s zijn zowel online als in gedrukte media lastiger te verwerken. Ze vereisen vaak meer ruimte. Stuur je toch een staande mee, dan kan het gebeuren die wordt afgedrukt op één kolom;
  • Zorg ervoor, als het kan, dat er mensen op de foto staan. Mensen zien graag mensen, bovendien maakt het je foto levendiger. Het verhoogt de attentiewaarde van je persbericht;
  • Gebruik geen foto’s uit Whatsapp of Viber voor je persbericht. Deze berichtendiensten verkleinen de foto’s zodanig dat ze te klein zijn om te worden afgedrukt;
  • Verzeker jezelf ervan dat de foto’s bij je persbericht rechtenvrij zijn en dat de ontvanger ze kostenloos mag publiceren. 


Hoe kom je aan e-mailadressen van media?

Simpelweg googelen wil nog weleens helpen. Toch is het op veel nieuwswebsites verdomde lastig om het e-mailadres te vinden. Dat wordt op veel websites angstvallig weggestopt om maar zo min mogelijk e-mails te krijgen, zo lijkt het. Erg vreemd.


Ik ken genoeg websites waarop zelfs géén e-mail vermeld staat. We hebben het hier over websites van nieuwsmedia. Ongelooflijk. Willen die niet getipt worden, of zo? 


In veel gevallen is er gelukkig een eenvoudige oplossing om toch het e-mailadres te achterhalen. Bezoek gewoon de Facebookpagina van de bettreffende website. Daar staat vaak wél het e-mailadres ingevuld.


Op deze manier kun je een heel eind komen. Helaas ken je niet altijd alle media in jouw regio of de regio die voor je persbericht relevant is. Dan kun je uit onwetendheid zo een aantal interessante publicaties overslaan. 


Gelukkig heb ik ook daar een oplossing voor: bezoek de website handboeknederlandsepers.nl. Daar kun je via de zoekfunctie alle media vinden die in een bepaalde gemeente te vinden zijn. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.


En ja, je kunt op deze website óók de optie ‘vakbladen’ aanvinken.   


Wil je landelijk gaan, dan zijn er de grote persbureaus en websites, zoals het ANP en nu.nl, omroepen zoals de NOS en RTL Nieuws, en dagbladen als de Volkskrant, Trouw, NRC, het Algemeen Dagblad en De Telegraaf.


Je persbericht als advertorial of ‘branded content’

De ideale situatie is je in het nieuws komt dankzij je persbericht. Gratis publiciteit die door journalisten wordt gebracht. Beter kan het niet.


De realiteit is dat de kans op publicatie of uitzending bij radio of tv niet al te groot is. Zeker niet als het gaat om een commerciële of marketing-boodschap. 


Om dan toch je nieuws te gepubliceerd te krijgen in erkende media, is een advertorial of branded content een alternatief. 


Tegen betaling (vaak voor vele honderden euro’s of zelfs meer) krijg je dan een van tevoren afgesproken ruimte op een website, of in een dagblad of weekkrant. Je kunt dan – meestal aan de hand van bepaalde regels – je eigen persbericht insturen die vervolgens een-op-een gepubliceerd wordt. 


Om het lezerspubliek duidelijk te maken dat het hier om een advertentie gaat, staat er vaak ‘advertorial’ boven. Ook wijkt zo’n advertorial af van de reguliere opmaak van het nieuws van het betreffende medium. 


Een lezer ziet doorgaans in een oogopslag dat het om verkochte kopij gaat. 


Helaas is uit onderzoek gebleken dat de meeste mensen dergelijke kopij (of ‘content’) automatisch overslaan. Het bereik van een advertorial is daardoor een stuk kleiner dan dat van een regulier artikel.


Daarnaast wordt een advertorial door de gemiddelde lezer als minder betrouwbaar ingeschat. De lezer begrijpt immers dat het om een commerciële boodschap gaat. Er is dus geen sprake van objectief nieuws.Nieuwe alinea

LAATSTE AI-NIEUWS

Elon Muks met microfoon in de hand spreekt een publiek toe.
20 april 2025
Bedrijven die zich verbinden aan Elon Musk of kunstmatige intelligentie verkeerd gebruiken, lopen groot gevaar. Hun merkreputatie kan ernstige schade oplopen. Dit blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek onder meer dan honderd leiders in publieke zaken. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Global Risk Advisory Council. Isabel Guzman leidde deze raad. Zij was hoofd van de Amerikaanse Small Business Administration (bureau voor kleine ondernemingen) tijdens de regering van Joe Biden. Polariserende bondgenoot Deelnemers aan het onderzoek waarschuwden bedrijven specifiek voor samenwerking met Elon Musk. Ze noemden hem een 'polariserende' bondgenoot van Donald Trump. Bedrijven moeten volgens hen goed nadenken voordat ze zich met hem verbinden. Kunstmatige intelligentie vormt een ander groot risico. Verkeerd gebruik van deze technologie kan het vertrouwen in een merk ernstig schaden. Bedrijven moeten daarom voorzichtig zijn met hoe ze AI inzetten in hun diensten en producten. Samenwerking zorgvuldig kiezen "Deze bevindingen tonen aan hoe belangrijk het is voor bedrijven om hun samenwerkingen zorgvuldig te kiezen", zei Guzman. "In het huidige gepolariseerde klimaat kunnen verkeerde partnerschappen en technologiekeuzes langdurige schade toebrengen aan je merkwaarde."
Een boze AI-agent tegen een donkere achtergrond waar blauwe lichtflitsen doorheen schieten.
20 april 2025
AI-agenten nemen steeds meer taken van mensen over. Ze regelen hypotheken, boeken reizen en vergelijken verzekeringen. Dit blijkt uit recent onderzoek naar de veranderende rol van kunstmatige intelligentie in de markt. Nizan Geslevich Packin, expert op dit gebied, beschrijft hoe snel deze verandering gaat. "Tientallen banken en fintechbedrijven testen al software-agenten die leningen regelen en zelfs vastgoedtransacties afsluiten", zegt Packin. Deze agenten werken als plaatsvervangers voor menselijke klanten. Nieuw protocol Een nieuw protocol maakt deze ontwikkeling mogelijk. Het Model Context Protocol (MCP) laat AI-agenten rechtstreeks met servers praten. Grote bedrijven zoals Google, Microsoft en OpenAI steunen dit protocol. Alipay gebruikt het al om agenten zelfstandig betalingen te laten uitvoeren.  Deze verschuiving brengt zorgen met zich mee. Mensen vertrouwen vaak te veel op AI-aanbevelingen, zelfs als ze weten dat machines fouten maken. Dit heet 'automation bias'. Daarnaast wordt menselijke hulp steeds meer een premium dienst, alleen beschikbaar voor wie extra betaalt. Rechtvaardigheid, transparantie en verantwoording "We moeten ervoor zorgen dat AI-agenten rechtvaardigheid, transparantie en verantwoording behouden", waarschuwt Packin. "Als we het goed aanpakken, kunnen AI-agenten meer mensen toegang geven tot financiële diensten en kosten verlagen voor gezinnen en kleine bedrijven."
Twee chatbots (AI) die op mensen lijken, kijken elkaar aan.
19 april 2025
De nieuwste AI-modellen van OpenAI zijn slimmer dan eerdere versies. Toch vertonen ze meer problemen met 'hallucineren'. Dit betekent dat ze vaker onjuiste informatie bedenken. Dit blijkt uit onderzoek van het bedrijf zelf. OpenAI lanceerde onlangs de modellen o3 en o4-mini. Deze zogenaamde redenerende modellen presteren beter bij taken zoals coderen en wiskunde. Maar volgens interne tests hallucineren ze vaker dan hun voorgangers. Het model o3 gaf bij 33 procent van de vragen over personen onjuiste informatie. Dit is twee keer zo veel als bij oudere modellen. Verkeerde antwoorden Het model o4-mini presteerde nog slechter. Bij vragen over personen gaf dit model in 48 procent van de gevallen verkeerde antwoorden. Ook onafhankelijk onderzoek door non-profit lab Transluce bevestigt deze problemen. Sarah Schwettmann, medeoprichter van Transluce, meent dat deze foutmarge de bruikbaarheid van de modellen vermindert. Kian Katanforoosh, directeur van opleidingsbedrijf Workera, testte het o3-model al in de praktijk. Hoewel het model volgens hem beter presteert dan concurrenten, merkte hij ook problemen op. Zo geeft o3 vaak niet-werkende links naar websites. Dit type fouten maakt AI-modellen minder betrouwbaar voor bedrijven waar nauwkeurigheid essentieel is. Aanpakken van hallucinaties "Het aanpakken van hallucinaties in al onze modellen is een doorlopend onderzoeksgebied. We werken voortdurend aan het verbeteren van hun nauwkeurigheid en betrouwbaarheid", zei een woordvoerder van OpenAI.
MEER WEERGEVEN

Download GRATIS AI-prompts die je business helpen veranderen!

Exclusieve whitepapers en e-books met waardevolle kennis en AI-prompts - ontwikkeld om direct resultaat te leveren.

Je kunt deze krachtige tools zo downloaden.

➡️ Ga naar de producten-pagina en profiteer nu!

BRENG ME HIERHEEN

Deel dit bericht