logo

Tips voor een goede meta description: scoor met SEO!

Illustratie van een computerscherm met daarop tekst tussen code ter illustratie van een meta description schrijven.

Het verschil tussen een website die opvalt en een die onopgemerkt blijft? Een goede meta-omschrijving! Een paar regels tekst die een wereld van verschil kunnen maken voor het aantal bezoekers van je webpagina of blogpost. 


In feite is een meta-omschrijving (meta descirption) old school copywriting: de lezer in ongeveer 150 karakters verleiden te klikken op de link naar jouw pagina.


Hoe je dat doet? Wat erbij komt kijken? Je leest het hieronder!


Belangrijkste punten van deze post: 


  • De meta-omschrijving is cruciaal voor zoekmachine ranking en gebruikersinteractie;


  • Een doeltreffende meta-omschrijving moet verleidelijk en inhoudelijk relevant zijn;


  • Veelgemaakte fouten vermijden is essentieel voor de optimalisatie van jouw meta-omschrijving.


Het belang van een meta description

Een meta descriptions is het stukje tekst dat wordt weergegeven onder de url in de zoekresultaten. Hij speelt een belangrijk rol in SEO-optimalisatie en de gebruikerservaring. Een goed geschreven meta description is als het visitekaartje van je webpagina.


SEO-voordelen van sterke meta descriptions

Een sterke meta description is essentieel voor SEO omdat-ie de zoekmachine informeert over de inhoud van je pagina. Hij helpt jouw pagina op te vallen in de zoekresultaten. 


Daardoor neemt de zichtbaarheid toe, en de kans op een hogere ranking. Bovendien verduidelijkt-ie voor zoekmachines de relevantie van je content. En dat heeft weer een rechtstreekse invloed op je SEO.


De invloed van meta descriptions op zoekresultaten click through rates

Meta descriptions kunnen een significant effect hebben op je click-through rates (CTR). Want een aantrekkelijke en relevante omschrijving maakt het verschil tussen iemand die wel of niet op je link klikt. 


Gebruik doelgerichte zoekwoorden in je meta description. Dat verbetert niet alleen de SEO, ook motiveert het mensen door te klikken en jouw content te bekijken.


Het schrijven van een effectieve meta-omschrijving


Lengte en beknoptheid

Een ideale meta description heeft een lengte van 150 tot 160 tekens. Op die manier zorg je ervoor dat je omschrijving volledig zichtbaar is in de zoekresultaten. Want als de tekst te lang is, toont de zoekmachine niet alles. Wees dus beknopt. Elke letter telt!


Gebruik van actieve taal en call to action

Spreek de lezer aan met actieve taal en verwerk een call-to-action (CTA). Vragen zoals 'De beste tips hebben?' of de gebiedende wijs als 'Ontdek hier hoe!' nodigen uit tot actie.


Integratie van zoekwoorden

Zorg dat je belangrijkste zoektermen zijn verwerkt in je meta-beschrijving. Dit is essentieel voor zowel zoekmachine-optimalisatie als conversie-optimalisatie, en voor het aantrekken van de juiste gebruikers.


Voorbeeld:

  • Als je pagina gaat over de beste grasmaaiers voor een groot gazon, zorg dan dat 'grasmaaier' en 'groot gazon' in je meta-omschrijving staan. 


Afstemming met pagina-inhoud

Zorg dat je meta description altijd overeenkomt met de inhoud van je pagina. Dit verhoogt de kans dat bezoekers krijgen wat ze verwachten. Zo verminder je de bounce rate omdat je een accurate omschrijving geeft van wat de lezer zal vinden.


Tools en tips voor SEO optimalisatie

Voor een goede meta description is het belangrijk dat-ie goed is geschreven. Je kunt daarvoor ook tools gebruik die je erbij kunnen helpen. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw website beter gaat ranken en beter opvalt in de zoekresultaten. Zo doe je dus aan zoekmachineoptimalisatie.


Gebruik van meta description-plugins

De plugin Yoast helpt je bij het optimaliseren van je meta-omschrijvingen voor betere zoekwoordenzichtbaarheid. Met deze plugin krijg je gerichte suggesties om je content te verbeteren en zie je direct hoe jouw meta descriptions scoren. 


Onthoud: elk zoekwoord, vooral als het belangrijk is voor SEO, telt als ranking factor en zorgt voor een betere ranking in de zoekresultaten.


Voordelen van Yoast
:

  • Gerichte zoekwoordsuggesties;

  • Directe feedback over de lengte en relevantie van meta descriptions.


Het analyseren van metadata met Screaming Frog

Een andere goede tool is een meta description tag checker als Screaming Frog. Die scant jouw site en geeft een overzicht van alle metadata, zodat je kunt analyseren wat je moet verbeteren.


Met behulp van goede tools kun je snel zien welke meta-omschrijvingen op je url ontbreken of welke je kunt optimaliseren. Door deze strategie kun je jouw meta-description voor SEO verbeteren.


  • Analyseren met Screaming Frog:


  • Vind ontbrekende of dubbele meta descriptions;

  • Optimaliseer bestaande meta-omschrijvingen, ook wel snippets genoemd, voor betere prestaties.


Door deze tools te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat jouw meta-omschrijvingen bijdragen aan een betere zichtbaarheid en prestaties in zoekmachines. Probeer ze vooral, en bekijk hoe ze jouw website kunnen helpen groeien.


Voorbeelden van goede meta-omschrijvingen 

Hoe schrijf je een goede meta-description voor SEO, vraag je je waarschijnlijk af. Allereerst, zorg voor een goede, pakkende meta-omschrijving die de aandacht trekt en focus je daar op. Hieronder vind je andere tips. 


Analyse van succesvolle meta descriptions

Begin met het analyseren van voorbeelden van goede meta descriptions die al hoge click-through rates hebben behaald. Kijk naar hoe ze relevante zoekwoorden gebruiken, een verhaal vertellen of direct vertellen wat de bezoeker kan verwachten.


Vergelijk het met jouw meta description en bepaal wat je kunt verbeteren.


  • Voorbeeld 1: let op hoe sommige meta-omschrijvingen vragen stellen die de nieuwsgierigheid van de zoeker prikkelen;


  • Voorbeeld 2: ben gespitst op de lengte; ideale meta descriptions zijn vaak tussen de 150-160 karakters.


Hoe uniciteit je zichtbaarheid kan vergroten

Jouw meta description personaliseren en onderscheidend maken, is essentieel. Want als je meta-omschrijving opvalt tussen de rest, vergroot dit de kans dat iemand op jouw link klikt.


Dus:


  • Gebruik levendige taal die emotie of interesse opwekt;


  • Als je een niche bedient, laat dit dan doorschemeren door specifieke termen of insider taalgebruik.


Meta-omschrijving door Google 

Google maakt zelf meta descriptions voor webpagina's als er geen meta description tag aanwezig is. Dat doet het door relevante zinnen en keywords uit de pagina te halen en samen te vatten tot een korte beschrijving.


Maar ook als je zelf een omschrijving hebt gemaakt, kan Google die vervangen door een eigen omschrijving. Dat gebeurt vaker dan je denkt. De kans daarop is ongeveer 50/50.


Daardoor kun je je afvragen of het dan nog wel zinvol is een meta description te schrijven. Maar je pagina's waarvoor Google geen omschrijving genereert, weet je in ieder geval zeker dat je die geoptimaliseerd hebt. 


Je kunt ook denken: ik doe het niet, laat Google zelf maar een omschrijving genereren. Maar automatisch gegenereerde meta descriptions zijn vaak minder effectief dan goed geschreven custom meta descriptions.


Daarom raad ik je aan om altijd zelf goede meta descriptions te schrijven.


Veelgemaakte fouten en hoe ze te vermijden

Een goede meta description kan het verschil maken in hoe jouw pagina presteert in de zoekresultaten van zoekmachine optimalisatie. Maar weet dat er valkuilen zijn die je ranking negatief kunnen beïnvloeden.


Over-optimalisatie en het effect op SEO

Het is verleidelijk om je meta-omschrijving vol te stoppen met zoektermen. Overdrijf het niet. Zoekmachines zijn slim genoeg om te herkennen wanneer een meta description onnatuurlijk overkomt. Hierdoor kun je juist lager eindigen in het zoekresultaat.


Zorg er gewoon voor dat je meta description leesbaar blijft voor de gebruiker. En focus op een duidelijke boodschap.


Dus:


  • Gebruik je focuszoekwoord in de meta description;


  • Vul je meta-omschrijving niet met alleen maar zoekwoorden. Dit is belangrijk voor SEO en vormt een belangrijke ranking factor.


Dubbele meta descriptions en de gevolgen

Dubbele meta descriptions (het hergebruiken van meta description) zijn een no-go. Elke url of pagina van je website verdient een unieke omschrijving, of meta description tag.


Het hergebruiken van dezelfde omschrijving op meerdere pagina's kan de zoekmachine in verwarring brengen. Dat vermindert de relevantie van je pagina's.


Dus:


  • Schrijf een unieke meta description voor iedere pagina;


  • Kopieer geen meta descriptions van de ene naar de andere pagina.


Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, verbeter je de kans dat jouw pagina's opvallen in de zoekopdracht resultaten!


Veelgestelde vragen


Hoe schrijf je een pakkende meta-beschrijving?

Om een pakkende meta-beschrijving te schrijven, zorg je ervoor dat je de kernboodschap van je pagina beknopt en aantrekkelijk overbrengt. Gebruik actieve werkwoorden en focus op de unieke waarde die de pagina biedt.


Wat zijn de beste lengtes voor een meta description?

De optimale lengte voor een meta description ligt rond de 155-160 tekens. Door je omschrijving passend te maken voor je url, voorkom je dat die wordt afgekapt in de zoekresultaten.


Kun je een goede meta description automatisch genereren?

Het automatisch genereren van een goede meta description is mogelijk met tools als Screaming Frog, maar handmatige aanpassing zorgt vaak voor een beter resultaat. Focus op kwaliteit en relevantie voor de beste prestaties.


Hoe controleer je de effectiviteit van je meta-beschrijving?

Via de 'description tag' kun je de effectiviteit van je meta-beschrijving checken door naar je click-through rate (CTR) te kijken in tools zoals Google Search Console. Een hogere CTR kan duiden op een effectieve meta beschrijving.


Hoe pas ik mijn meta-beschrijving aan in HTML?

Je past je meta beschrijving aan in de HTML door de 'meta' tag te bewerken of toe te voegen in de 'head' sectie van je HTML-document. Zorg ervoor dat je de 'name'-attribuut op 'description' zet en je beschrijving toevoegt aan het 'content'-attribuut.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: