Het verschil tussen een website die opvalt en een die onopgemerkt blijft? Een goede meta-omschrijving! Een paar regels tekst die een wereld van verschil kunnen maken voor het aantal bezoekers van je webpagina of blogpost.
In feite is een meta-omschrijving (meta descirption) old school copywriting: de lezer in ongeveer 150 karakters verleiden te klikken op de link naar jouw pagina.
Hoe je dat doet? Wat erbij komt kijken? Je leest het hieronder!
Belangrijkste punten van deze post:
Een meta descriptions is het stukje tekst dat wordt weergegeven onder de url in de zoekresultaten. Hij speelt een belangrijk rol in SEO-optimalisatie en de gebruikerservaring. Een goed geschreven meta description is als het visitekaartje van je webpagina.
Een sterke meta description is essentieel voor SEO omdat-ie de zoekmachine informeert over de inhoud van je pagina. Hij helpt jouw pagina op te vallen in de zoekresultaten.
Daardoor neemt de zichtbaarheid toe, en de kans op een hogere ranking. Bovendien verduidelijkt-ie voor zoekmachines de relevantie van je content. En dat heeft weer een rechtstreekse invloed op je SEO.
Meta descriptions kunnen een significant effect hebben op je click-through rates (CTR). Want een aantrekkelijke en relevante omschrijving maakt het verschil tussen iemand die wel of niet op je link klikt.
Gebruik doelgerichte zoekwoorden in je meta description. Dat verbetert niet alleen de SEO, ook motiveert het mensen door te klikken en jouw content te bekijken.
Een ideale meta description heeft een lengte van 150 tot 160 tekens. Op die manier zorg je ervoor dat je omschrijving volledig zichtbaar is in de zoekresultaten. Want als de tekst te lang is, toont de zoekmachine niet alles. Wees dus beknopt. Elke letter telt!
Spreek de lezer aan met actieve taal en verwerk een call-to-action (CTA). Vragen zoals 'De beste tips hebben?' of de gebiedende wijs als 'Ontdek hier hoe!' nodigen uit tot actie.
Zorg dat je belangrijkste zoektermen zijn verwerkt in je meta-beschrijving. Dit is essentieel voor zowel zoekmachine-optimalisatie als conversie-optimalisatie, en voor het aantrekken van de juiste gebruikers.
Voorbeeld:
Zorg dat je meta description altijd overeenkomt met de inhoud van je pagina. Dit verhoogt de kans dat bezoekers krijgen wat ze verwachten. Zo verminder je de bounce rate omdat je een accurate omschrijving geeft van wat de lezer zal vinden.
Voor een goede meta description is het belangrijk dat-ie goed is geschreven. Je kunt daarvoor ook tools gebruik die je erbij kunnen helpen. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw website beter gaat ranken en beter opvalt in de zoekresultaten. Zo doe je dus aan zoekmachineoptimalisatie.
De plugin Yoast helpt je bij het optimaliseren van je meta-omschrijvingen voor betere zoekwoordenzichtbaarheid. Met deze plugin krijg je gerichte suggesties om je content te verbeteren en zie je direct hoe jouw meta descriptions scoren.
Onthoud: elk zoekwoord, vooral als het belangrijk is voor SEO, telt als ranking factor en zorgt voor een betere ranking in de zoekresultaten.
Voordelen van Yoast:
Een andere goede tool is een meta description tag checker als Screaming Frog. Die scant jouw site en geeft een overzicht van alle metadata, zodat je kunt analyseren wat je moet verbeteren.
Met behulp van goede tools kun je snel zien welke meta-omschrijvingen op je url ontbreken of welke je kunt optimaliseren. Door deze strategie kun je jouw meta-description voor SEO verbeteren.
Door deze tools te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat jouw meta-omschrijvingen bijdragen aan een betere zichtbaarheid en prestaties in zoekmachines. Probeer ze vooral, en bekijk hoe ze jouw website kunnen helpen groeien.
Hoe schrijf je een goede meta-description voor SEO, vraag je je waarschijnlijk af. Allereerst, zorg voor een goede, pakkende meta-omschrijving die de aandacht trekt en focus je daar op. Hieronder vind je andere tips.
Begin met het analyseren van voorbeelden van goede meta descriptions die al hoge click-through rates hebben behaald. Kijk naar hoe ze relevante zoekwoorden gebruiken, een verhaal vertellen of direct vertellen wat de bezoeker kan verwachten.
Vergelijk het met jouw meta description en bepaal wat je kunt verbeteren.
Jouw meta description personaliseren en onderscheidend maken, is essentieel. Want als je meta-omschrijving opvalt tussen de rest, vergroot dit de kans dat iemand op jouw link klikt.
Dus:
Google maakt zelf meta descriptions voor webpagina's als er geen meta description tag aanwezig is. Dat doet het door relevante zinnen en keywords uit de pagina te halen en samen te vatten tot een korte beschrijving.
Maar ook als je zelf een omschrijving hebt gemaakt, kan Google die vervangen door een eigen omschrijving. Dat gebeurt vaker dan je denkt. De kans daarop is ongeveer 50/50.
Daardoor kun je je afvragen of het dan nog wel zinvol is een meta description te schrijven. Maar je pagina's waarvoor Google geen omschrijving genereert, weet je in ieder geval zeker dat je die geoptimaliseerd hebt.
Je kunt ook denken: ik doe het niet, laat Google zelf maar een omschrijving genereren. Maar automatisch gegenereerde meta descriptions zijn vaak minder effectief dan goed geschreven custom meta descriptions.
Daarom raad ik je aan om altijd zelf goede meta descriptions te schrijven.
Een goede meta description kan het verschil maken in hoe jouw pagina presteert in de zoekresultaten van zoekmachine optimalisatie. Maar weet dat er valkuilen zijn die je ranking negatief kunnen beïnvloeden.
Het is verleidelijk om je meta-omschrijving vol te stoppen met zoektermen. Overdrijf het niet. Zoekmachines zijn slim genoeg om te herkennen wanneer een meta description onnatuurlijk overkomt. Hierdoor kun je juist lager eindigen in het zoekresultaat.
Zorg er gewoon voor dat je meta description leesbaar blijft voor de gebruiker. En focus op een duidelijke boodschap.
Dus:
Dubbele meta descriptions (het hergebruiken van meta description) zijn een no-go. Elke url of pagina van je website verdient een unieke omschrijving, of meta description tag.
Het hergebruiken van dezelfde omschrijving op meerdere pagina's kan de zoekmachine in verwarring brengen. Dat vermindert de relevantie van je pagina's.
Dus:
Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, verbeter je de kans dat jouw pagina's opvallen in de zoekopdracht resultaten!
Om een pakkende meta-beschrijving te schrijven, zorg je ervoor dat je de kernboodschap van je pagina beknopt en aantrekkelijk overbrengt. Gebruik actieve werkwoorden en focus op de unieke waarde die de pagina biedt.
De optimale lengte voor een meta description ligt rond de 155-160 tekens. Door je omschrijving passend te maken voor je url, voorkom je dat die wordt afgekapt in de zoekresultaten.
Het automatisch genereren van een goede meta description is mogelijk met tools als Screaming Frog, maar handmatige aanpassing zorgt vaak voor een beter resultaat. Focus op kwaliteit en relevantie voor de beste prestaties.
Via de 'description tag' kun je de effectiviteit van je meta-beschrijving checken door naar je click-through rate (CTR) te kijken in tools zoals Google Search Console. Een hogere CTR kan duiden op een effectieve meta beschrijving.
Je past je meta beschrijving aan in de HTML door de 'meta' tag te bewerken of toe te voegen in de 'head' sectie van je HTML-document. Zorg ervoor dat je de 'name'-attribuut op 'description' zet en je beschrijving toevoegt aan het 'content'-attribuut.