logo

On-page SEO voor optimalisatie van content: ben zichtbaar online

Illustratie van een computerscherm met eromheen webpagina's en een loep over een van de pagina's ter illustratie van on-page SEO.

On-page optimalisatie klinkt als moeilijk, is het niet. In deze post leg ik je de belangrijkste SEO-strategieën uit die je op je webpagina of blogpost kunt toepassen. 


Wat heb je eraan, dat on-page SEO? Nou, doe je het op de juiste manier, dan vergroot je de kans dat zoekmachines jouw website als relevant en waardevol beschouwen voor bepaalde zoekopdrachten. 


Dat betekent meer verkeer en meer kansen voor je blog of website om je bezoekers te converteren. En dús om je website beter voor je te laten werken.


Kleine waarschuwing: er staat heel veel terminologie in deze post, maar ik heb gebrobeerd ze telkens meteen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. 


Belangrijkste punten van deze post:


  • Optimaliseer contentelementen en technische aspecten voor betere indexering;


  • Verbeter de gebruikerservaring voor hogere engagement en retentie;


  • Gebruik relevante tools om de on-page SEO-prestaties te meten en te verbeteren.


Het belang van on-page SEO

On-page SEO is cruciaal voor het verbeteren van de zichtbaarheid en het verhogen van het verkeer naar je website. Het zorgt ervoor dat je content niet alleen voor je publiek, maar ook voor zoekmachines optimaal is.


Definitie van on-page SEO

On-page SEO verwijst naar de optimalisatie van elementen op je webpagina, zoals de inhoud, de HTML-code, en de afbeeldingen. Daarmee verbeter je de positie in zoekmachineresultaten.


Verschil tussen on page SEO en off-page SEO

Waar on-page SEO gaat over de optimalisatie binnen je eigen site, focust off-page SEO zich op factoren buiten je website. 


Dan kun je denken aan backlinks van andere sites en sociale media-signalen. On-page optimalisatie is het fundament van de vindbaarheid van je website. Zonder sterke on-page-elementen is het moeilijk goed te scoren, los van de kwaliteit van je off-page SEO.


Het slim inzetten van on-page SEO-strategieën leidt tot een betere gebruikservaring en maakt je website begrijpelijk voor zoekmachines. Het belang daarvan kun je niet onderschatten. De competitie online is namelijk enorm.


Contentoptimalisatie

Om je website beter vindbaar te maken, is het heel belangrijk dat je jouw content zorgvuldig optimaliseert. Precies afgestemde content verhoogt niet alleen de relevantie van je site in zoekmachines, maar verbetert ook de gebruikerservaring van de bezoekers van je site.


De juiste zoekwoordenn kiezen

Voor een doeltreffende on-page SEO is het kiezen van de juiste zoekwoorden superbelangrijk. Begin met een zoekwoordenonderzoek om te begrijpen welke woorden jouw doelgroep gebruikt bij het zoeken naar informatie over jouw vak, branche of niche. 


Je kunt tools zoals Google Keyword Planner gebruiken om zoekvolumes en relevante varianten te achterhalen. 


Maak vervolgens een lijst:


  1. Hoofdzoekwoorden (1 à 2 per pagina), zoals biologisch tuinieren;

  2. Ondersteunende zoekwoorden (4-6 per pagina), zoals biologische zaden;

  3. Long-tail zoekwoorden (specifiek en minder competitief), zoals beste biologische zaden voor je moestijn.

Denk aan de intentie achter de zoekwoorden; iemand die zoekt naar ‘sportshirts kopen’ heeft een andere intentie dan iemand die zoekt naar ‘sportshirt wassen’.



Relevantie van content voor zoekopdrachten

Zorg ervoor dat je content echt relevant is voor de zoekopdrachten. Dit betekent dat de tekst aansluit bij de informatiebehoefte van de zoeker. 

Google waardeert content die direct de vraag van de gebruiker beantwoordt.


Volg deze stappen:


  • Analyseer de zoekintentie: wat wil de zoeker weten of doen?


  • Creëer waardevolle informatie: beantwoord vragen en los problemen op;


  • Zorg voor een natuurlijke integratie van zoekwoorden: prop je tekst niet vol met zoekwoorden.


Door consistent aandacht te schenken aan contentoptimalisatie, leg je een goede fundering voor de zichtbaarheid en de bruikbaarheid van je website in zoekmachines.


Technische aspecten van on-page SEO

Bij on-page SEO zijn technische aspecten belangrijk om zoekmachines beter je content te laten begrijpen. Van het netjes structureren van je HTML (de code van je webpagina op een leesbare en logische manier opbouwen) tot het invoegen van ‘structured data’ (gestandaardiseerde indeling om informatie over een pagina en de inhoud ervan te verstrekken aan zoekmachines op een manier die makkelijk te verwerken is). 


Elke aanpassing draagt bij aan een betere vindbaarheid.


Aanpak van HTML-optimalisatie

Eerst maar eens uitleggen wat HTML is. 


HTML staat voor HyperText Markup Language. Het is de standaard opmaaktaal voor het creëren van webpagina's en webapplicaties. 

Met HTML kunnen webontwikkelaars de structuur en inhoud van een webpagina definiëren door middel van 'tags' en 'elementen'. 


Deze tags worden gebruikt om verschillende soorten inhoud aan te geven, zoals tekst, afbeeldingen, links, formulieren, en nog veel meer.


Kortom: HTML is het skelet van je pagina en een schone, georganiseerde HTML-structuur is essentieel.


Zorg ervoor dat je HTML-tags goed gebruikt om de hiërarchie van je content aan te geven. 


HTML-tags zijn de bouwstenen van HTML. Ze worden gebruikt om elementen zoals koppen, paragrafen, lijsten, links, afbeeldingen en andere inhoud op je webpagina te definiëren.


Gebruik bijvoorbeeld H1-tags voor hoofdtitels en H2- tot H6-tags voor subkoppen. 


  • Gebruik kortere paragrafen: dit maakt de tekst beter leesbaar;


  • Implementeer navigatie: met bijvoorbeeld breadcrumbs.


Breadcrumbs zijn een navigatiehulp die je op je website kunt gebruiken om bezoekers een manier te bieden om hun locatie binnen de hiërarchie van je website te begrijpen.


Ze worden meestal weergegeven als een rij van opeenvolgende links bovenaan een webpagina en tonen het pad van je kliks op links vanaf de start.


Meta tags en -beschrijvingen

Meta tags en meta-beschrijvingen zorgen ervoor dat zoekmachines én lezers snel kunnen zien waar je pagina over gaat. 


Allereerst de meta-titel of title tag: dat is een HTML-element dat de titel van je webpagina definieert. Deze titel wordt weergegeven in de bovenste balk van webbrowsers en als de klikbare link in de zoekresultaten van zoekmachines. 


De meta-titel is een cruciaal onderdeel van zowel SEO als de gebruikerservaring, omdat het een samenvatting geeft van de inhoud van de pagina en het helpt je gebruikers bepalen of de pagina relevant is voor hun zoekopdracht.


Zorg dat je meta-titel to the point is en de belangrijkste zoekwoord(en) bevat. Je meta-beschrijving moet een beknopte uitleg zijn van de inhoud van je webpagina die interesse wekt, maar ook relevantie toont voor de zoekvraag.


Dan de metabeschrijving: een HTML-element dat een samenvatting geeft van de inhoud van een webpagina. Deze beschrijving wordt vaak gebruikt door zoekmachines om een korte tekst onder de titel van de pagina in de zoekresultaten weer te geven.


  • Meta-titels of title tags: Moeten duidelijk de inhoud van de pagina reflecteren.


  • Meta descriptions: Moeten actiegericht en uitnodigend zijn.


Structured data implementatie

Structured data helpt zoekmachines de context van content beter te begrijpen. 


Zoekmachines gebruiken gestructureerde informatie om rijkere zoekresultaten weer te geven. Dat kan leiden tot een hogere doorklikratio.

Door schema markup toe te voegen, kun je zoekmachines exact vertellen wat er op je pagina staat. 


Schema markup is een HTML-code die je toevoegt aan je website om zoekmachines meer informatie te geven over de inhoud van je pagina's. Het helpt zoekmachines om de context van de inhoud te begrijpen.


Dit kan je zichtbaarheid in zoekresultaten verbeteren door bijvoorbeeld rich snippets.


Een rich snippet is een term die gebruikt wordt om een zogeheten verrijkt zoekresultaat in zoekmachines zoals Google te beschrijven

Deze verrijkte zoekresultaten bevatten extra informatie naast de standaard titel, URL en metabeschrijving.


Daardoor zijn ze opvallender en bieden ze meer context aan de gebruiker. 


Gebruikerservaring en on-page SEO

Een optimale gebruikerservaring is essentieel voor de vindbaarheid van je website. Het draait allemaal om het aanbieden van een aangename en gebruiksvriendelijke site die jouw website helpt te optimaliseren voor zowel bezoekers als zoekmachines.


Mobile responsiviteit

Mobielvriendelijkheid is tegenwoordig geen optie meer, maar een must. Jouw website moet feilloos werken op smartphones en tablets, aangezien veruit het grootste deel van je bezoekers mobiele apparaten gebruikt om te browsen. 


Websites die zich goed aanpassen naar kleinere schermen, met makkelijk te klikken links en leesbare tekst, worden beloond met een hogere positie in de zoekresultaten.


Controleer regelmatig of jouw site mobile-friendly is met Google's Mobile-Friendly Test.


Paginasnelheid en laadtijden

Een snelle paginasnelheid is cruciaal voor een goede gebruikerservaring. Lange laadtijden kunnen frustrerend zijn en zorgen ervoor dat de gebruiker mogelijk jouw site verlaat en niet terugkomt.


Zoekmachines zoals Google nemen de snelheid van een website mee in hun algoritmes. Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer het gebruik van JavaScript en maak gebruik van caching om de snelheid van je site te verbeteren.


Gebruik tools zoals Google's PageSpeed Insights om inzicht te krijgen in de laadtijden van jouw pagina's.



Illustratie van een loep over een grafieklijn die omhoog beweegt als illustratie van on-page SEO.


Interne links en navigatiestructuur

Goed gestructureerde interne links en URL's zijn essentieel voor zowel gebruikers als zoekmachines. Ze leiden je bezoekers niet alleen door je website, maar helpen ook zoekmachines om je inhoud beter te begrijpen en te indexeren.


Het belang van interne links

Interne links zijn essentieel voor een heldere navigatiestructuur binnen je website. 


Ze doen meer dan alleen je lezers naar andere pagina's leiden; ze verstrekken zoekmachines context via relevante ankerteksten. Ook helpen ze bij het verspreiden van paginawaarde (linkjuice) door je hele website. 


Gebruik beschrijvende ankerteksten in plaats van algemene termen zoals 'klik hier', omdat ze jouw content beter indexeerbaar maken voor zoekmachines. Tegelijkertijd helpen ze jouw lezers begrijpen wat ze kunnen verwachten op de gelinkte pagina.


  • Voordelen van interne links:


  • Helpen bij de navigatie;


  • Definiëren van de architectuur en hiërarchie;


  • Verspreiden van paginawaarde en ranking power.


Optimaliseren van URL's en navigatie

Een andere belangrijk element voor on-page SEO-optimalisatie is het gebruik van duidelijke en logisch gestructureerde URL's. 


Een URL (Uniform Resource Locator), is het adres van een bron op het internet. Deze bron kan een webpagina, een afbeelding, een videobestand, of elk ander type bestand zijn dat je op internet kunt vinden. 


Simpeler gezegd: het is de naam van de website die je boven in de internetbrowser intypt. Dus: mijnbedrijf.nl.


Eenvoudige, leesbare en begrijpelijke URL's helpen niet alleen je bezoekers maar ook zoekmachines om de structuur van je website te herkennen en de relevantie voor zoekopdrachten te verhogen. 


Zorg dat elke URL een duidelijk aangeeft waar je pagina over gaat:


  • Tips voor URL-optimalisatie:


  • Gebruik korte, maar beschrijvende URL's;


  • Voeg trefwoorden toe, maar vermijd te veel zoekwoorden;


  • Gebruik lagere case letters en vermijd speciale tekens;


  • Segmenteer informatie met slashes (/) om hiërarchie aan te duiden (voor pagina’s of categorieën op je website bijvoorbeeld), zoals mijnbedrijf.nl/diensten/consulting/ 


Door interne links en URL-structuren zorgvuldig te plannen en te optimaliseren, verbeter je de gebruiksvriendelijkheid en SEO-prestaties van je website.


Optimalisatie van afbeeldingen en media

Optimaliseren van afbeeldingen en media op je website is ook belangrijk voor SEO. Goed geoptimaliseerde afbeeldingen laden sneller en verbeteren de gebruikerservaring.

Toepassen van alt-teksten

Alt-teksten zijn belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie en toegankelijkheid. Zorg ervoor dat je voor elke afbeelding een relevante alt-tekst gebruikt die het onderwerp of de inhoud van de afbeelding beschrijft. 


Gebruik hierbij het zoekwoord waarop je wil ranken, maar alleen als het natuurlijk en relevant is.


  • Voorbeeld: als je een afbeelding hebt van een zelfgebakken appeltaart, kan je alt-tekst zijn: "Frisse appeltaart op een rustieke houten tafel";


  • Niet doen: een alt-tekst als 'appeltaart' is te vaag, en 'de beste appeltaart ooit' is promotiepraat en niet beschrijvend.


Bestandsformaten en compressie

De laadsnelheid van je pagina kun je flink verbeteren door het juiste bestandsformaat te kiezen en door afbeeldingen kleiner te maken (comprimeren). JPG is ideaal voor foto's, terwijl PNG vaak gebruikt wordt voor afbeeldingen die een transparante achtergrond nodig hebben.

BESTANDSTYPE GEBRUIKSCASE
JPG Voor foto's en afbeeldingen met veel kleuren
PNG Voor afbeeldingen die transparantie nodig hebben of niet veel kleuren bevatten
WebP Voor een optimale compressie en kwaliteit


Zorg ook voor compressie van de afbeeldingen voordat je ze uploadt. Tools als TinyPNG of Adobe Photoshop kunnen hierbij helpen zonder dat de kwaliteit van de afbeeldingen (zichtbaar) minder wordt.


Data en tools voor on-page SEO

Om je website te optimaliseren voor zoekmachines is het belangrijk dat je weet hoe je scoort op verschillende SEO-data. Gelukkig zijn er tools en platforms die je hierbij kunnen helpen.


Google Search Console gebruiken

Met Google Search Console krijg je inzicht in hoe je pagina’s presteren in de zoekresultaten. Je ziet bijvoorbeeld op welke zoekwoorden (keywords) jouw site verschijnt, wat je ranking is en hoe vaak mensen op je link klikken (CTR of click-through rate). 


Het is een essentiële tool om de ‘gezondheid’ van jouw website in de gaten te houden en waar nodig te verbeteren.


Analyseren van CTR en bounce-percentages

Een hoge CTR betekent dat jouw snippet in de zoekresultaten aantrekkelijk is en mensen aanzet tot klikken. Maar het werk stopt niet bij een klik. 


Je moet ook letten op het bounce-percentage, dat weergeeft hoeveel bezoekers je site verlaten zonder actie te ondernemen of doorklikken naar een andere pagina op je site. 


Een laag bounce-percentage is een teken dat je content relevant is en je bezoekers betrokken houdt. Gebruik deze data om je on-page SEO aan te passen en je gebruikerservaring te verbeteren.


Veelgestelde Vragen


Wat zijn de best practices voor het schrijven van SEO-vriendelijke titels?

Een goede titel is kort, krachtig en bevat je belangrijkste zoekwoord vooraan. Zorg dat de titel een accurate beschrijving geeft van de inhoud van de pagina.


Hoe kan ik mijn meta-descriptions optimaliseren voor een betere click-through rate?

Je meta-description moet verleidelijk zijn en de kernboodschap van je content verwoorden, met gebruik van relevante zoekwoorden, zodat lezers verder willen klikken.


Op welke manier beïnvloedt de structuur van een URL de SEO-waardering?

Een schone en duidelijke URL-structuur, die de belangrijkste zoekwoorden voor je onderwerp bevat, belonen zoekmachine met een hogere ranking.


Wat zijn de meest effectieve strategieën voor het gebruik van zoekwoorden in content?

Gebruik je hoofdzoekwoord vroeg in de tekst (het liefst in de eerste zin!), en zorg voor natuurlijke variaties en gerelateerde termen in je content om je relevantie voor het onderwerp te versterken.


Hoe belangrijk is het gebruik van alt-tekst voor afbeeldingen voor SEO?

Alt-tekst is cruciaal; het maakt je afbeeldingen zichtbaar voor zoekmachines en helpt bij de beeldzoekresultaten – gebruik ook hier weer zoekwoorden.


Welke rol speelt de laadsnelheid van een pagina in zoekmachineoptimalisatie?

Een snelle laadsnelheid biedt een betere gebruikerservaring. Zoekmachines zoals Google zien het als een belangrijke rankingfactor. Optimaliseer je afbeeldingen en code voor een snellere laadtijd.

De Google-browser op een computerscherm.
door Erwin Blatter 20 februari 2025
Google heeft een nieuwe kunstmatige intelligentie ontwikkeld die wetenschappers helpt bij hun onderzoek. Het systeem werkt als een digitale onderzoekspartner die grote hoeveelheden wetenschappelijke literatuur kan verwerken en nieuwe onderzoeksrichtingen kan voorstellen. Wetenschappers van de Stanford Universiteit in Amerika en Imperial College London hebben het systeem getest. De kunstmatige intelligentie kan ingewikkelde verbanden leggen tussen verschillende onderzoeken en komt met nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek. Het onderzoeksteam testte de AI-assistent bij een studie naar leverontsteking. Alle voorstellen die het systeem deed, bleken nuttige aanknopingspunten te bieden voor de behandeling van deze ziekte. Het systeem werd steeds beter in het maken van voorstellen naarmate het meer samenwerkte met de onderzoekers. Google's AI-afdeling DeepMind zet sterk in op wetenschappelijk onderzoek. Demis Hassabis, het hoofd van DeepMind, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor Scheikunde voor technologie die zijn team ontwikkelde. "We verwachten dat dit systeem de samenwerking tussen wetenschappers zal versterken in plaats van verminderen", zegt Vivek Natarajan, wetenschapper bij Google. "Het doel is om het werk van experts te ondersteunen en te versnellen, niet om hen te vervangen."
Illustratie van een zwevend brein in een laboratorium  met een persoon erbij.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Het Amerikaanse advocatenkantoor Morgan & Morgan waarschuwt zijn medewerkers voor kunstmatige intelligentie. Het stuurde een dringende mail naar meer dan duizend advocaten. De boodschap was duidelijk: wie nepzaken gebruikt in rechtbankdocumenten, riskeert ontslag. De waarschuwing kwam nadat twee advocaten van het kantoor in de problemen kwamen. Ze gebruikten niet-bestaande rechtszaken in een zaak tegen Walmart. Een van de advocaten gaf toe dat hij AI had gebruikt. Het computerprogramma had de zaken verzonnen. Nepzaken Rechters in Amerika hebben al in zeven verschillende zaken advocaten bestraft voor het gebruik van nepzaken. Het probleem komt steeds vaker voor sinds de komst van chatbots zoals ChatGPT. Veel advocatenkantoren gebruiken AI-programma's om tijd te besparen bij onderzoek. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Donald Trump, maakte dezelfde fout. Hij gebruikte de chatbot Bard van Google. Cohen gaf per ongeluk valse verwijzingen door aan zijn eigen advocaat. De rechter noemde het voorval 'beschamend', maar legde geen straf op.  Zelf controleren Een onderzoek laat zien dat 63 procent van de advocaten AI gebruikt voor hun werk. Twaalf procent doet dit zelfs regelmatig. Experts waarschuwen dat advocaten altijd zelf moeten controleren wat AI schrijft. "Als advocaten ChatGPT of andere AI-programma's gebruiken zonder de bronnen te controleren, is dat gewoon onbekwaamheid", zei Andrew Perlman, decaan van de rechtenfaculteit van Suffolk University.
Hoofd van een chatbot die een blauwe neonkleur uitstraalt met licht dat naar links uitstraalt.
door Erwin Blatter 19 februari 2025
Mira Murati start een nieuw bedrijf in kunstmatige intelligentie. De voormalige technisch directeur van OpenAI richtte dinsdag Thinking Machines Lab op. Het bedrijf telt nu dertig medewerkers uit verschillende AI-bedrijven. Het team bestaat voor twee derde uit oud-medewerkers van OpenAI. Een belangrijke naam is Barret Zoph, die samen met Murati in september vertrok bij OpenAI. Zoph wordt technisch directeur bij de nieuwe onderneming. Menselijke waarden De startup wil AI-systemen maken die menselijke waarden bevatten. Dit moet de systemen veiliger en betrouwbaarder maken. Het bedrijf wil zich ook richten op meer toepassingen dan andere bedrijven in de sector. John Schulman sluit zich aan als wetenschappelijk directeur. Hij verliet OpenAI in augustus voor concurrent Anthropic. Schulman is een van de oprichters van OpenAI. Meer werknemers van OpenAI zullen waarschijnlijk nog volgen. Ontwikkeling van ChatGTP Mira Murati werkte sinds 2018 bij OpenAI. Daar leidde ze de ontwikkeling van ChatGPT. Ze was vaak het gezicht van het bedrijf, samen met directeur Sam Altman. Voor haar tijd bij OpenAI werkte ze bij Leap Motion en Tesla. "Wij bouwen AI die zich kan aanpassen aan alle vormen van menselijke kennis. Hierdoor kunnen we meer verschillende toepassingen maken dan huidige systemen", zei het bedrijf in een aankondiging.
Share by: